تقویم اقتصادی فارکس چیست؟ چطور با تقویم اقتصادی ترید کنیم؟
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 12 مرداد 1401 09:25
در معاملات فارکس تحلیل بنیادی یا فاندمنتال بسیار اهمیت دارد. در حالی که تحلیل تکنیکال با مطالعه پرایس اکشن سعی میکند روندها و تغییرات قیمت را پیشبینی کند، تحلیل فاندمنتال بر اساس رویدادهای مختلف اقتصادی یا سیاسی این پیشبینی را انجام میدهد.
رویدادهایی از قبیل آمار اقتصادی مانند ارقام مربوط به اشتغال، تورم، نرخ بهره، سیاستهای پولی و مالی کشورها در تحلیل بنیادی مهم هستند. به علاوه رویدادهای دیگر مانند جنگ، حوادث طبیعی، ناآرامیهای اجتماعی و غیره همگی در تحلیل بنیادی اثر دارند. در هر صورت اگر بخواهید تحلیل بنیادی را به درستی انجام دهید به ابزاری کمکی و مهم به نام تقویم اقتصادی نیاز دارید.
تقویم اقتصادی فارکس چیست و چه اهمیتی دارد؟
تقویم اقتصادی به جدولی گفته میشود که رویدادهای مختلف اثرگذار روی اقتصاد داخلی یک کشور یا اقتصاد بینالملل و به تبع آن، بازارهای داخلی و بینالمللی را لیست میکند. چون این جدول مانند یک تقویم بر حسب تاریخ تنظیم میشود، به آن تقویم اقتصادی میگویند. معاملهگران بازارهای گوناگون، از فارکس و سهام گرفته تا ارز دیجیتال و نفت و گاز، فلزات، کالاهای نرم و خوراکی، و دیگر داراییها از این تقویمها برای تصمیمگیریهای معاملاتی خود استفاده میکنند.
تقویمهای اقتصادی ممکن است کاملتر یا ناقصتر باشند (رویدادهای بیشتر یا کمتری را رصد کنند). همچنین اغلب آنها شامل چندین بخش هستند:
• تاریخ رویداد (مثلا ۱ دسامبر ۲۰۲۱).
• لیست رویدادهایی که در تاریخ فوق اتفاق میافتد (مثلا انتشار گزارشها و آمار شاخصهای اقتصادی مانند تورم، اشتغال، سخنرانیهای مهم و تاثیرگذار از طرف سازمانهایی مانند بانک مرکزی و مراکز آمار و برنامهریزی، و انواع موارد دیگر).
• میزان اثرگذاری رویداد روی بازار: انواع تقویمها از نشانههای مختلفی برای نشان دادن پتانسیل اثرگذاری هر رویداد روی بازار استفاده میکنند. در کل هدف همه آنها این است که به شما بگویند مثلا گزارش آمار اشتغال این ماه، چه میزان میتواند روی بازار و نوسانات قیمت تاثیرگذار باشد.
توجه کنید که تقویمهای اقتصادی «پتانسیل» اثرگذاری را نشان میدهند، پس بدین معنا نیست که انتشار هر گزارشی که طبق تقویم پتانسیل اثرگذاری بالایی دارد، حتما بازار را به شدت تکان میدهد، بلکه رویداد فوق توان آن را دارد که در شرایطی مشخص، نسبت به رویدادهایی که مثلا طبق تقویم اثرگذاری متوسطی دارند، نوسانات بیشتری در قیمت ایجاد کند.
• مقادیر عددی رویداد: معمولا تقویمهای اقتصادی برای هر رویداد سه مقدار ذکر میکنند. مثلا درباره گزارش تورم ماه اکتبر، خواهید دید که تقویم سه مقدار را ذکر کرده، مقدار پیشین (ماه پیش یعنی سپتامبر)، مقدار پیشبینی شده (میانگی پیشبینی تحلیلگران درباره رقم ماه اکتبر)، و مقدار واقعی (مقداری که پس از انتشار گزارش یا اتفاق افتادن رویداد، مشخص میشود). پس از رخ دادن هر رویداد، معمولا هر چه اختلاف بیشتری بین مقدار پیشبینی شده (انتظار بازار و معاملهگران) و مقدار واقعی وجود داشته باشد، به علت بیشتر بودن غافلگیری، نوسانات قیمت هم شدیدتر خواهد بود.
توجه: در تقویمهای اقتصادی که منابع مختلف ارائه میکنند ممکن است اسم و ظاهر جداول با هم فرق کند، ولی در کل محتوای همگی آنها به همین صورت است.
چگونه از تقویم اقتصادی استفاده کنیم؟
شکل زیر نمونهای از تقویم اقتصادی نسبتا کاملی است که از وبسایت دنیای ترید قابل دسترسی است.

تقویم اقتصادی فارکس چیست؟
در تقویم بالا، چندین ستون و ردیف داریم:
روز: تاریخ رویداد مربوطه را نشان میدهد. در اینجا رویدادهای روز یکشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۰ (مصادف با ۱۷ اکتبر ۲۰۲۱) لیست شده است.
ساعت: ساعت رویداد مربوطه به وقت تهران پایتخت ایران (که دارای اختلاف ۳:۳۰ ساعتی با ساعت گرینویچ یا همان GMT است).
رویداد: اسم رویداد مربوطه، توجه کنید که رویدادها ممکن است از جنس آمار و ارقام باشند، و یا از جنس جلسات و نشست های اقتصادی، سخنرانیهای افراد و سازمانهای مهم مانند بانکهای مرکزی و جلسات تصمیمگیری اقتصادی باشند. در اینجا اولین ردیف مربوط به آمار درآمد خدمات شخصی کسب و کار (Business PSI) کشور نیوزیلند است.
سومین ردیف هم مربوط به آمار شاخص قیمت مصرفکنندگان-فصل به فصل (CPI QQ) است که هر سه ماه یک بار منتشر میشود.
مقادیر برآورد: به سومین ردیف نگاه کنید. میبینید که رویداد CPI QQ سه ستون دارد: قبلی، پیشبینی، و واقعی.
رقم ۱.۴ درصد در ستون «پیشبینی»، به معنای این است که به طور میانگین، تحلیلگران و کارشناسان بازار پیشبینی کردهاند در این رویداد نرخ CPI QQ برابر با ۱.۴ درصد باشد.
ستون «واقعی» خالی است چون رویداد هنوز اتفاق نیفتاده و رقم مربوطه اعلام نشده است.
در ستون «قبلی»، رقم ۱.۳ درصد به این معناست که در نسخه قبلی همین گزارش (که برای سه ماهه دوم سال منتهی به ژوئن منتشر شد) رقم مربوطه برابر با ۱.۳ درصد بوده است.
تاثیرگذاری: تمامی رویدادها دارای اهمیت یکسان نیستند. برای مثال، آمار اشتغال و تورم کل یک کشور اثر بیشتری روی بازارها و قیمت انواع داراییها میگذارند تا آمار خردهفروشی در بخشی خاص از اقتصاد یک کشور. همچنین، بر حسب قدرت و نفوذ اقتصادی هر کشور، آمار اقتصادی آن کشور روی بازار تاثیر بیشتر یا کمتری خواهد داشت.
در ستون شدت، موارد زرد رنگ رویدادهایی هستند که در مقایسه با رویدادهایی که با رنگ قرمز مشخص شدهاند، اثرگذاری کمتری دارند. برای مثال، آمار CPI QQ در مقایسه با آمار Business PSI میتواند تاثیر بیشتری روی نوسانات قیمت بگذارد، و به همین علت با رنگ قرمز مشخص شده است.
چگونه از تقویم اقتصادی در معاملات استفاده کنیم؟
تا اینجا کم و بیش با نحوه خواندن تقویم اقتصادی آشنا شدیم. حال مسئله این است که چگونه از این تقویم در معاملات فارکس، سهام و کالا، کریپتوکارنسی، یا دیگر انواع داراییها استفاده کنیم.
به عنوان یک معاملهگر، شما هر از گاهی با چند تصمیم مهم روبرو هستید. بر حسب نوع استراتژی معاملاتی، ممکن است هر روز و هر ساعت درگیر این تصمیمگیریها باشید و یا چند ماه و حتی چند سالی یک بار، اما بالاخره باید آنها را اتخاذ کنید.
تعیین نقاط ورود و خروج از معامله: به بیان سادهتر، تعیین این که چه زمان دارایی را بخرید و چه زمان آن را بفروشید. مثلا در معاملات فارکس، اگر در جفتارز یورو/دلار آمریکا (EUR/USD) وارد معامله شدهاید، تقویم اقتصادی رویدادهای اثرگذار روی ارزش یورو و دلار آمریکا به شما کمک میکند تا حدی بتوانید روند آتی قیمتها را پیشبینی کنید و نقاط خرید و فروش و همچنین نقاط محافظت در برابر زیان (Protective stop) را تعیین کنید.
تعیین حجم معاملات: اگر بر اساس رویدادهای تقویم اقتصادی به این نتیجه رسیدید که به احتمال زیاد، قیمتها روند افزایشی خواهد داشت، با خیال راحتتر و با اعتقاد به ریسک کمتر، میتوانید در امر خرید، حجم معاملات خود را افزایش دهید یا حتی از اهرم بیشتری برای معاملات استفاده کنید. بالعکس این قضیه نیز صادق است. یعنی اگر بر حسب رویدادها اعتقاد به روند نزولی دارید، میتوانید در حجم بیشتری دست به فروش دارایی بزنید.
تعیین استراتژی معاملاتی: اگر بر اساس تقویم اقتصادی، به این نتیجه رسیدید که قرار است مثلا در ماه آتی قیمتها پرنوسان باشد و بالا و پایین برود، میتوانید استراتژی مناسب برای معاملات کوتاهمدت را انتخاب کنید که بتواند در این بازه زمانی، با تعداد معاملات زیاد و کوتاهمدت به سودآوری برسد. اما اگر به این نتیجه رسیدید که مثلا در ماه یا فصل آتی نوسان زیادی در کار نخواهد بود، میتوانید اقبال بیشتری به استراتژیهایی نشان دهید که در بازههای چند هفته و چند ماه برای شما سودآوری داشته باشند.
پرواضح است که تفسیر تقویم اقتصادی و اثرگذاری هر رویداد روی بازار، به میزان دانش و مطالعات خود شما در زمینه اقتصاد و مهارت و درک شما از تحلیل بنیادی بستگی خواهد داشت. برای بهبود آگاهی و تخصص خود در این زمینه، میتوانید تجربه کسب کنید، از مشاوره دوستان آگاه و یا موسسات و افرادی که به عنوان مشاور سرمایهگذاری کار میکنند استفاده کنید، و همچنین از منابع گوناگون آنلاین و آفلاین اخبار بازار و تحلیل بازار را دنبال کنید.
مثالی از کاربرد تقویم اقتصادی درفارکس
یکی از رویدادهای مهم اقتصادی که دائما بروزرسانی میشود، آمار خردهفروشی (Retail sales) است که میزان فروش مراکز خردهفروشی یا retailers در سطح یک کشور را نمایندگی میکند.
در تقویم پایین رویدادهای مختلفی را مشاهده میکنید. یکی از این موارد، آمار یا گزارش خرده فروشی ماه به ماه (Retail Sales MM) کشور آمریکا در ماه سپتامبر است. این آمار در روز جمعه ۲۳ مهر ۱۴۰۰، مصادف با ۱۵ اکتبر ۲۰۲۱ منتشر شده است.
همانطور که میبینید، این رقم در ماه پیش (آگوست) برابر با ۰.۹ درصد بوده و پیشبینی بازار این بود که در سپتامبر، با کاهش ۱.۱ درصدی به ۰.۲- درصد برسد. اما برعکس انتظارات بازار، در سپتامبر این رقم با کاهش ۰.۲ درصدی به ۰.۷ درصد رسید. پس میتوان گفت که اختلاف قابل توجهی بین پیشبینی بازار و رقم واقعی وجود داشته است.
زمانی که پاندمی کووید ۱۹ جهان را در بر گرفت و منجر به قرنطینه و تعطیلی کسب و کارها و متعاقب آن، گسترش بیکاری و فقر شد، طبیعتا با کاهش درآمد مردم و افزایش قرنطینه و تعطیلی کسب و کارها، آمارهایی مانند خردهفروشی نیز کاهش یافت. پس هر چه رقم این آمار بالاتر باشد، به معنای فعالیت بیشتر اقتصادی و گرمتر بودن بازار خرید و فروش در بخش خردهفروشی (که خود وابسته به بخش عمده فروشی و از آن سمت نیز به بخش تولید و توزیع است) است. به تنهایی چنین پدیدهای برای ارز کشور محل آمار (در اینجا آمریکا) خبر خوبی است و منجر به تقویت آن میشود. اما توجه داشته باشید که خیلی اوقات ما با ترکیبی از رویدادهای مختلف روبرو هستیم و آنچه در نهایت قیمت را تعیین میکند، برآیند اثر تمامی رویدادها روی کالای مد نظر ما است.
در سناریوی زیر، با تقویت دلار آمریکا (USD)، مثلا اگر یورو (EUR) نیز به دلیلی به همان اندازه تقویت نشود، به سبب این که دلار آمریکا تقویت شده اما یورو همچنان قیمت سابق خود را حفظ کرده، نمودار تحلیل جفت ارز یورو دلار شاهد کاهش نسبی خواهد بود. همانطور که گفتیم، در عمل زمانی که بخواهید برای دارایی یا کالایی مشخص، مثلا جفت ارز EUR/USD تصمیم بگیرید، باید رویدادهای اقتصادی اثرگذار بر ارزش دلار آمریکا و یورو را مطالعه کنید و در نهایت تعیین کنید که با برآیند رویدادهایی که بررسی کردهاید، مثلا با فلان احتمال، قرار است دلار یا یورو تقویت یا تضعیف شود. در اینجاست که مشخص میشود چرا درک اقتصاد و تحلیل مناسب برای بهرهبرداری مناسب از تقویم اقتصادی ضروری است.
جمعبندی
تقویم اقتصادی فقط مخصوص فارکس نیست بلکه رویدادهای آن در تمام بازارهای معاملاتی، منجمله سهام و ارز دیجیتال و همچنین طلا و نقره و دیگر کالاها اثر میگذارند. اگر بخواهیم مثالهای تاریخی از تاثیر رخدادهای مهم جهانی یا منطقهای بر بازارهای معاملاتی بزنیم مثنوی هفتاد من کاغذ شود و به همین علت در اینجا صرفا یک مثال آوردهایم.
توجه کنید که تاکید این مقاله بر تقویم اقتصادی به معنای این نیست که اگر از تقویم اقتصادی برای تحلیل بنیادی یا فاندمنتال استفاده کنید، باید تحلیل تکنیکال را کنار بگذارید. در واقع کاملا برعکس است و بهترین نتیجه را زمانی میتوانید بگیرید که تحلیل بنیادی را با تحلیل تکنیکال ترکیب کنید. چون تحلیل بنیادی چشمانداز روندهای کلی و بلندمدت را به شما نشان میدهد و سپس تحلیل تکنیکال نیز اجازه میدهد تا از نوسانات مقطعیتر استفاده کنید.