هرآنچه از مجازات مزاحمت تلفنی ناموسی باید بدانید + نحوه شکایت



ایجاد مزاحمت تلفنی به هرشکلی یا به‌صورت ناشناس باعث آزار و اذیت‌ افراد می‌شود. این اعمال و استفاده نادرست از دنیای مخابراتی و الکترونیکی، موجب شده تا مفاد قانون نیز تغییر کند.

در همین راستا در این صفحه قرار است همه جوانب این جرم، ایجاد مزاحمت ناموسی و قوانین مرتبط با آن را بررسی کنیم. همچنین در ادامه اطلاعاتی از نحوه اثبات، چگونگی شکایت و پیگیری قضایی آن را ارائه می‌کنیم و به سوالات پرتکرار در این حوزه، پاسخ می‌دهیم. بنابراین به شما عزیزان پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مطالب این صفحه همراه ما باشید.

 

مجازات مزاحمت تلفنی ناموسی چیست؟

 

مزاحمت تلفنی 

پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا ارتباطات به شکل ساده‌تری انجام گیرد؛ اما همیشه افرادی پیدا می‌شوند که به نحو غلط از ابزار ارتباطی استفاده می‌کنند. ممکن است هدف آن‌ها سرگرمی، سوءنیت یا برهم زدن آرامش و امنیت دیگران باشد؛ به همین دلیل قانون‌گذار این رفتار را عملی غیرقانونی می‌داند و بخشی از جرائم کیفری را به این جرم، اختصاص داده است. جرم مزاحمت تلفنی ازطریق تلفن ثابت، موبایل و اینترنت به‌صورت تماس، پیام یا ایمیل انجام می‌شود. اقدامات زیر همگی از انواع مزاحمت‌های تلفنی هستند: 

* تماس‌های مکرر  

* فوت کردن و سوت زدن  

* تماس گرفتن و سکوت کردن  

* تماس‌ و استفاده از کلمات رکیک و ناسزا  

* گفتن شایعه، دروغ، اخبار تکان‌دهنده و شوک آنی

 

مجازات مزاحمت تلفنی در ماده قانونی 641 قانون مجازات اسلامی تعریف شده است و علاوه‌بر اعمال مقررات شرکت مخابرات، مجازاتی شامل جزای نقدی و حبس تعزیری دارد. مزاحم تلفنی با شکایت طرف دعوا ازطریق مراجع قضایی و پیگیری‌های مخابرات به کمک فعال‌سازی کد مزاحمت، قابل شناسایی و تماس‌های او قابل ردگیری است. 

 

مزاحمت تلفنی در قانون مجازات اسلامی 

مزاحمت تلفنی در قانون مجازات اسلامی مطابق با ماده 641 بخش تعزیرات است که به صراحت بیان می‌کند: «هرگاه کسی به وسیله تلفن یا هر دستگاه مخابراتی دیگر، برای دیگری مزاحمت ایجاد کند به‌غیر از اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات به حبس از 15 روز تا 3 ماه محکوم می‌شود.» نکته مهم این ماده قانونی این است که این مجازات تنها برای جرم مزاحمت است و اگر متخلف اقدام به توهین، تهدید یا افترا کند، علاوه‌بر این مجازات، جرائم دیگر نیز به محکومیت وی اضافه می‌شود. 

 

در تبصره 2 ماده 14 قانون تاسیس شرکت مخابرات هم بیان شده که اگر فردی با عمد و سوءنیت ارتباط دیگری را مخل کند، برای بار اول با عواقبی نظیر اخطار کتبی، قطع تلفن و پرداخت هزینه مواجه می‌شود و برای بار دوم هم قانون آن 3 ماه قطع تلفن و پرداخت هزینه است. اگر ایجاد مزاحمت برای بار سوم تکرار شود، خط تلفن او به‌طور دائم قطع و منسوبات وی جمع‌آوری و ودیعه مربوطه پس از تسویه حساب، مسترد می‌شود.

 

مجازات مزاحمت تلفنی 

برای مجازات مزاحمت تلفنی حبس تعزیری و جزای نقدی در نظر گرفته شده است. طبق قوانین جزائی، میزان حبس برای این جرم از 15 روز تا 3 ماه است. همچنین در مواردی متخلف به جزای نقدی نیز محکوم می‌شود. میزان مجازات باتوجه به شدت جرم از سوی قاضی، قابلیت تخفیف یا تغییر دارد. از طرفی مخابرات نیز برای متخلف، محدودیت‌های گفته شده را در نظر گرفته است. وقتی این رفتارها با تهدید، توهین یا اعمال مجرمانه دیگری همراه شود، شدت مجازات هم افزایش پیدا می‌کند. 

 

حکم مزاحمت تلفنی برای بانوان 

مطابق با ماده 619 قانون مجازات اسلامی، حکم مزاحمت برای بانوان ازطریق تلفن یا فضای مجازی مطابق با جرم مزاحمت در اماکن عمومی شناخته می‌شود؛ به همین دلیل مجرم به حبس از 2 تا 6 ماه، تحمل 74 ضربه شلاق و پرداخت جزای نقدی از محدوده 5 تا 20 میلیون ریال، محکوم می‌شود. 

 

مجازات و حکم مزاحمت تلفنی ناموسی 

حکم مزاحمت تلفنی ناموسی از جمله جرائم غیرقابل گذشت است؛ یعنی حتی با گذشت شاکی باز جنبه عمومی داشته و متخلف، مجازات می‌شود. برای مزاحمت‌‌های تلفنی یا پیامک ناموسی از 1 تا 6 ماه حبس و 74 ضربه شلاق در نظر گرفته شده است. ضمن این‌که محدودیت‌ها از طرف شرکت مخابرات نیز اعمال می‌شود. همچنین این جرم برای بانوان با شدت بیشتری پیگیری می‌شود. 

 

مزاحمت تلفنی در قانون مجازات

 

مجازات مزاحمت تلفنی برای زن متاهل 

مزاحمت تلفنی برای زن متاهل با حساسیت بیشتری مواجه است و زمانی که زن شوهردار ازطریق این مزاحمت وارد روابط نامشروع شود، مجازات‌ آن تغییر می‌کند؛ اما به‌طور معمول مزاحمت برای زن متاهل، 2 تا 6 ماه حبس دارد. همچنین متخلف باتوجه به نوع جرم به پرداخت جزای نقدی و تحمل شلاق نیز محکوم می‌شود. 

 

جریمه نقدی مزاحمت تلفنی چقدر است؟ 

مطابق با ماده 642 قانون مجازات اسلامی با اثبات مزاحمت تلفنی قاضی می‌تواند مرتکب را به جریمه نقدی محکوم کند. این جریمه وابسته به شدت مجازات و عواقب آن است و گاهی در ازای حبس مجرم، جریمه نقدی جایگزین می‌شود. ماده 86 قانون مجازات اسلامی این جزای نقدی را از مبلغ 5 تا 18 میلیون ریال به ازای 91 روز حبس در نظر گرفته است. 

 

نحوه شکایت و پیگیری مزاحمت تلفنی 

گزارش شکایت مزاحمت تلفنی ازطریق پلیس فتا یا با شماره‌گیری 9099 امکان‌پذیر است؛ اما اگر بخواهید به‌طور جدی و به کمک مراجع قضایی پیگیری کنید، باید یا ازطریق مخابرات یا با تنظیم شکواییه در دادسرا، این کار را انجام دهید. با اعلام و اثبات به مخابرات این شرکت موظف است کد مزاحمت برای شماره مدنظر را فعال‌سازی کند و نامه‌ای مبنی بر استعلام تماس‌ها و پرینت آن را در اختیار شاکی قرار دهد. از طرفی می‌توانید با همراهی یک وکیل کیفری به‌صورت زیر برای این جرم شکایت کنید: 

 

* مراجعه به دفاتر خدمات قضایی یا دادسرای محل وقوع جرم: اولین اقدام برای پیگیری و ثبت شکواییه، مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی یا دادسرای محل وقوع جرم است. 

 

* رسیدگی در دادسرای مربوطه: با ارسال پرونده یا ثبت در دادسرا، وقوع جرم تحت بررسی‌های اولیه قرار می‌گیرد. بعد از آن درصورت اثبات جرم، پرونده به دادگاه ارجاع می‌شود. 

 

* ارجاع به دادگاه: رای نهایی برای پرونده‌های مزاحمت تلفنی بعد از بررسی ادله و مدارک در دادگاه کیفری 2 صادر می‌شود. 

 

* درصورت اعتراض ارجاع به دادگاه تجدید نظرخواهی: اگر یکی از طرفین به حکم صادر شده اعتراض داشته باشند، 20 روز زمان دارند تا اعتراض خود را در دادگاه تجدید نظرخواهی پیگیری کنند. 

 

نمونه متن شکایت مزاحمت تلفنی 

در این قسمت یک نمونه متن شکایت مزاحمت تلفنی اشاره کردیم:

مشخصات شاکی 

مشخصات مشتکی عنه 

عنوان اتهام: مزاحمت از طریق تماس‌های تلفنی و ارسال پیام 

محل و تاریخ وقوع جرم 

دلایل اثبات جرم: استعلام از پلیس فتا، اسکرین شات از پیام‌های ارسالی 

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب 

با سلام و احترام به استحضار می‌رساند اینجانب شاکی... و مالک خط به شماره... هستم که مشتکی عنه... با خط شماره... برای بنده ایجاد مزاحمت کرده و با تماس‌های بی‌مورد و مکرر و ارسال پیام از طریق برنامه‌های فضای مجازی، باعث سلب آسایش و ایجاد مزاحمت و ناراحتی برای بنده شده است. 

نمونه پیام‌های وی به‌صورت اسکرین شات، ضمیمه شکواییه تقدیم حضور است. لذا با توجه به ادله موجود و با وجود ترس از ایجاد مشکلات حیثیتی در آینده با تقدیم دادخواست شکواییه از مقام قضایی محترم، درخواست تعقیب و مجازات مشتکی عنه به استناد ماده 641 قانون تعزیرات و تبصره 2 ماده قانون تاسیس شرکت مخابرات را دارم. 

با تشکر امضا...

دادگاه صالح برای رسیدگی به مزاحمت تلفنی 

بر اساس رای وحدت رویه مربوط به شماره 721 صادره از هیئت عمومی دیوان عالی کشور در رابطه با محل وقوع یک جرم این برداشت اتفاق افتاده که : ایجاد مزاحمت برای افراد به وسیله مجموعه دستگاه‌های مخابراتی و یا تلفن‌های همراه، باید با قصد و نیت از جانب مرتکب به اثبات برسد. حال با وجود این موضوع برای جرم مزاحمت تلفنی برخی محدودیت‌ها از جانب مخابرات برای افراد متخلف در نظر گرفته می‌‍شود و همچنین برای این موضوع رسیدگی قضایی نیز اتفاق خواهد افتاد.

 

دادگاه صالح برای رسیدگی به شکایت مزاحمت تلفنی دادگاه کیفری 2 است. ابتدا دادخواست شاکی به دادسرا ارسال می‌شود و بعد از بررسی‌ مدارک، شواهد و درصورت اثبات، پرونده به دادگاه کیفری 2 ارجاع شده و حکم نهایی و مجازات متخلف، صادر می‌شود. با اعتراض یکی از طرفین هم دادگاه تجدیدنظر صلاحیت رسیدگی به اعتراض را دارد.

 

نحوه اثبات مزاحمت تلفنی 

اولین اثبات درخصوص جرم مزاحمت تلفنی این است که شاکی ثابت کند این مزاحمت، رخ داده است. در واقع باید اسناد و مدارکی ارائه کند تا وقوع جرم، ثابت شود. به عنوان مثال با استعلام از مخابرات و پرینت تماس‌های تلفنی می‌توانید تکرار تماس‌ها را نشان داده و وقوع جرم را ثابت کنید یا اگر در فضاهای مجازی اقدام به تماس و ارسال پیامک داشته ازطریق اسکرین شات‌ها، وقوع جرم ثابت می‌شود. همچنین اقرار متهم، شاهد قسم و امارت برای دادگاه و علم قاضی نیز از دیگر روش‌های اثبات این جرم است. 

 

از طرفی برای شکایت مزاحمت تلفنی می‌توانید ازطریق ضبط مکالمات مزاحم، اسکرین پیام‌های متنی یا تصاویر و پرینت تماس‌ها، مدارک خود را برای اثبات جرم تکمیل کنید. بعد از آن شرکت مخابرات با فعال‌سازی یک نرم‌افزار در سامانه، یک کد برای این مزاحمت ثبت می‌کند. درصورت تماس مجدد با ردگیری خط، محل و لوکیشن، مخابرات مجرم را شناسایی کرده و مراتب را به مراجع قضایی گزارش می‌دهد. ارائه نامه شرکت مخابرات مبنی بر تایید مزاحمت تلفنی از دیگر موارد اثبات مزاحمت تلفنی است. 

 

آیا تماس‌هایی که مستمر نبوده موجب اثبات مزاحمت تلفنی می‌شود؟ 

مزاحمت تلفنی در مواقعی که به‌صورت مستمر نیست، قابلیت پیگیری ندارد. در واقع زمانی این جرم مزاحمت تلقی می‌شود که در طول زمان به‌طور متوالی و به دفعات اتفاق افتاده باشد؛ با این حال در مواردی امکان پیگیری وجود دارد؛ وقتی که به نحوی مزاحمت هم برای دادسرا و هم دادگاه اثبات شود. یعنی ادله کافی برای اثبات مزاحمت تلفنی وجود داشته باشد؛ در غیر این صورت تماس‌هایی که مستمر نبوده، مزاحمت تلفنی تلقی نمی‌شوند.

 

وکیل برای مزاحمت تلفنی 

شاید روند پیگیری برای مزاحمت تلفنی ساده به نظر برسد؛ اما همیشه پرونده‌های کیفری ممکن است با پیچ‌وخم‌های حقوقی مواجه شوند. برای همین توصیه می‌شود از افراد متخصص در این حوزه کمک بگیرید. مشاوره گرفتن از وکلا یا در موارد جدی‌تر اعطای وکالت، شما را از تنش‌ها و مقابله با طرف دعوا، نجات می‌دهد. 

 

سخن پایانی 

جرم مزاحمت تلفنی از جمله جرائم پرتکرار است که ازطریق روش‌های مختلف، انجام می‌گیرد و مجازات‌های متفاوتی برای آن در نظر گرفته شده است. در این مقاله درخصوص قوانین این جرم، مجازات‌ها، نحوه اثبات، پیگیری و دادگاه صالح رسیدگی به آن صحبت کردیم. همچنین تمامی ابهامات و سوالات این حوزه را پاسخ دادیم. امیدواریم این مطالب به شما کمک کند تا بتوانید بهترین اقدام را در مواجهه با افراد خاطی انجام دهید. 

 

سوالات متداول 

در این قسمت به برخی از سوالات متداول شما عزیزان پاسخ دادیم:

* برای مزاحمت تلفنی چند ماه زندان در نظر گرفته شده است؟  

برای مزاحمت تلفنی حبس از 15 روز تا 3 ماه در نظر گرفته شده است؛ اما باتوجه به نظر قاضی احتمال دارد مجازات حبس به حالت تعلیق در بیاید و امکان تبدیل به جزای نقدی هم وجود دارد. 

 

* آیا جرم مزاحمت تلفنی از جرائم قابل گذشت است؟  

جرم مزاحمت تلفنی از جرائم قابل گذشت است؛ اما در موارد اثبات وقوع مزاحمت ناموسی یا مزاحمت برای بانوان، جنبه عمومی پیدا کرده و حتی با گذشت شاکی مختلف، مجازات می‌شود.

 

* آیا جرم مزاحمت تلفنی سوءپیشینه محسوب می‌شود؟ 

خیر؛ مزاحمت تلفنی سوءپیشینه ندارد و فقط زمانی که حکم کیفری برای مجرم صادر شود، جزو سابقه کیفری او ثبت می‌شود.

 

* شکایت از مزاحمت تلفنی چقدر طول می‌کشد؟  

مدت زمان رسیدگی به شکایت مزاحمت تلفنی به نسبت پیگیری شاکی متفاوت است؛ ولی به‌طور معمول زمان‌بر نیست و درصورت اثبات وقوع جرم، 2 هفته زمان می‌برد تا بررسی و نتیجه اعلام شود. 

 

* مزاحمت تلفنی جرم درجه چند محسوب می‌شود؟  

مزاحمت تلفنی مطابق با قوانین آیین دادرسی کیفری در گروه جرائم تعزیری درجه 8 قرار می‌گیرد و مجازات حبس تعزیری و جزای نقدی دارد. 

 

 

 

تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

سایر خبرهای داغ

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------