نقش والدین در امور تحصیلی فرزندان چگونه باید باشد؟
- مجموعه: فرزندان و امتحانات
چگونگی نقش والدین در امور تحصیلی فرزندان
ارتباط داشتن والدین با مدرسه
رفت و آمد والدین به مدرسه و ارتباط داشتن با کادر مدرسه میتواند تأثیر زیادی بر انگیزش و وضعیت تحصیلی فرزندان داشته باشد. همکاری والدین با اولیای مدرسه میتواند در به وجود آوردن ارتباط مطلوب خانه و مدرسه کمک کند.
به این ترتیب میتوان به بالا بردن شایستگیها و کم کردن مشکلات کمک کرد. باید گفت که اولیا در رابطه با مدرسه نباید نگاهی انتقادی و شکایتآمیز به کارکرد عوامل مدرسه داشته باشند، بلکه باید دید مبادرت مشارکتی را برای برطرف کردن کاستیها در خود بپرورانند.
اضطراب فرزندان و نقش والدین در کاهش آن
بعضی وقتها اهمیت بیش از اندازه خانواده به فرزندان خود و انتظارات پدر و مادر درباره فرزندان باعث پیدایش زیاده روی هایی میشود، که یکی از این انتظارات زیاد به گرفتن نمرات ۲۰ میباشد که این انتظارات میتواند به علت قیاس کردن با دیگر بچه ها، دوستان و… با توجه به امکاناتی که برای فرزند آماده کرده اند باشد و تا جایی ادامه پیدا کند که به جای داشتن اثر مثبت، به علت اضطرابی که در بچه به وجود میآورند باعث گرفتن نتیجه منفی هم میشوند.
نظارت داشتن بر فعالیت او
مهم است که به فعالیت فرزند در خانه و مدرسه دقت کنید. رفتارهای غیر طبیعی او را به کمک روانشناسان بررسی نموده و از فرزندتان غافل نشوید. دقت شما نباید مانند بازجویی و نگهبانی باشد بلکه باید به فرزند احساس مراقبت و توجه را منتقل کند.
به علایق و استعداد کودک احترام بگذارید
امکان دارد همه مواردی که برای موفقیت تحصیلی گفته می شود را رعایت کنید؛ ولی باز نیز فرزندتان به درس علاقه ای نشان ندهد. توجه کنید که این موارد تقریبا بدون هزینههای زیاد آموزشی و رفاهی است.
پس، والدین باید بدانند که با پافشاری آنها به تحصیل، اگر واقعا فرزند استعداد و علاقه دیگری داشته و رویاهایش مسیر دیگری را دنبال میکند، کاری بسیاری بیهوده و صدمه زننده به فرزند میباشد.
یک مکانیک حاذق و حرفهای علاقهمند به کار، خیلی شادتر، سالم تر و موفق تر از دکتری است که علاقهای به کارش نداشته و با تحمل فشارهای شدید روحی به این جایگاه رسیده است. ارتباط با مشاوره خانواده به شما کمک میکند تا از دوران کودکی بهترینها را برای فرزندتان انتخاب کنید.
درك کردن فرزندان
ﻫﺮ ﭘﺪر و ﻣﺎدری ﺑﺎﯾﺪ ﺑﺎ آﮔﺎﻫﯽ و تدبیر ﮐﺎﻣﻞ، رﻓﺘﺎر بچه های ﺧﻮد را مورد توجه داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ و به وسیله رﻓﺘﺎرﻫﺎی آﻧﻬﺎ ﺑاز اﺣﺴﺎﺳﺎﺗﺸﺎن آگاه شوند. آﻧﺎن ﺑﺎﯾﺪ ﻓﺮزﻧﺪان ﺧﻮد را درك ﮐﻨﻨﺪ و ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﻫﻤﻪ ﺑﻪ آﻧﻬﺎ دقت کنند.
بچه ها ﻫﺮ زمان از سوی ﺧﺎﻧﻮاده و واﻟﺪﯾﻦ درك گردد ﺑﻪ آسانی اﺣﺴﺎﺳﺎت ﺧﻮد را ﺑﺎ آﻧﺎن در ﻣﯿﺎن ﻣﯿﮕﺬارﻧﺪ و خیلی از ﻣﺸﮑﻼت ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ و ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺪرﺳﻪ را نقل ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﮐﺮد و ﻫﻤﯿﻦ ﻣﺴﺎﻟﻪ باعث ﺑﻬﺘﺮ ﺷﺪن و پیشرفت تحصیلی داﻧﺶ آﻣﻮزان ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
تشویق کلامی برای فرزندتان
توصیه میشود، والدین برای تشویق فرزندان خود به فعالیتهای تحصیلی، از تشویقهای کلامی مانند تحسینکردن و ارائه بازخورد مثبت در مورد تکالیفی که به خوبی انجام داده اند، استفاده کنند.
آگاه شدن از وضعیت تحصیلی فرزندتان در درسها
باید اولیا بدانند، فرزندشان در چه درسی کارکرد بهتری دارد و چه مسئله ای برای او سخت تر است. ولی نکته قابل دقت این است که والدین هیچ وقت نباید به فرزند خود القاهای نادرست ارائه کنند (مثلا: حسین در ریاضی ضعیف است).
این باعث میشود که خودپنداره تحصیلی فرزند به این شکل صورت گیرد که هر قدر سعی کند، نمیتواند در درسهای مورد نظر (در مثال گفته شده، درس ریاضی) به موفقیت برسد. آگاه شدن اولیا از وضعیت دانشآموز در درسهای مختلف باید برای برنامهریزی برای به دست آوردن شایستگی در درسها انجام گیرد، نه اینکه باعث برچسبزنی و اشتباهات دیگر شود.
فرزند باید بچگی کند
مهمترین نکته در تحصیل فرزندان، این است که نباید زمانهای استراحت و تفریح فرزند درس بخواند. بچه سالم، بچه ای است که بازی و شیطنت کرده و کنار آن هم تحصیل خود را ادامه دهد. پس نباید با فشار آوردن به فرزند، سلامت روحی و روانی آینده او خراب کنید. تعادل میان درس خواندن، بازی و استراحت برای داشتن یک زندگی تحصیلی با کیفیت نیاز است. با رعایت این نکته میتوانید خانواده سالم خود را هم شکل دهید.
کمک والدین در شکل دادن عادت به درس خواندن فرزند
به بچه خود کمک کنید، به درس خواندن عادت کند. یکی از مهمترین عاملهای به وجود آوردن عادت به مطالعه، مکانی است که مطالعه در آن صورت میگیرد. تا حد امکان، دانشآموز همواره در یک مکان مخصوص به مطالعه بپردازد. عوض کردن مرتب مکان مطالعه میتواند باعث کاهش عادت به مطالعه و تمرکز شود.
راهکارهای گفته شده قسمت کوچکی از اقداماتی هستند که والدین میتوانند برای بالا بردن انگیزه تحصیلی و کمک به پیشرفت تحصیلی بچه های خود انجام دهند. شیوه ها و روش های زیاد دیگری هم وجود دارند که به دلیل رعایت مختصر بودن از گفتن آنها خودداری میشود. ولی چیزی که اهمیت دارد، تشویق والدین برای بالا بردن آگاهی و بینش خود در مورد راهکارهای درست کمک به پیشرفت تحصیلی فرزندان از راه مطالعه منابع معتبر و مشورت با متخصصان مشاوره تحصیلی است.
خانواده نقش فوق العاده ای در پیشرفت تحصیلی بچه ها دارد. بیشتر پژوهشها از خانواده بهعنوان عاملی بسیار مهم در وضعیت تحصیلی فرزندان و همچنین موفقیت آنها در امتحانات یاد کردهاند. وظایف والدین در دوران امتحانات فرزندان نقش بسیار مهمی در کاهش استرس آنها و همچنین موفقیت تحصیلیشان دارد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته