مچ استرس تان را بگیرید
- مجموعه: مشاوره خانواده
برای پیشگیری و کاهش استرس روشهای مدیریتی را درک کرده و از آنها استفاده نمایید
گاهی لازم است با استرس تان مچ اندازی کنید،خلاصه برای سلامت تان هم که شده لازم است یا شما برنده شوید و یا تسلیم او شوید. نکته مهم درباره استرس این است که یک دفعه شما را از بین نمی برد، بلکه مانند خوره ای به تدریج زندگی تان را تحت تاثیر قرار می دهد. پس تا دیر نشده است، مچ استرس تان را بگیرید تا بیش از این شما را آزار ندهد.
استرس حالت ناخوشایندی است که اگر آن را مدیریت نکنیم شما را مدیریت میکند و فشار شما را در دست میگیرد. مدیریت استرس با شناسایی منابع استرس در زندگی شروع میشود و این به راحتی امکان پذیر نیست. همیشه منبع استرس آشکار نیست و نادیده گرفتن استرسی که بر افکار، احساسات و رفتارتان القا میشود بسیار آسان است.
فقیهی روانشناس میگوید: استرس علل و عواملی است که روان انسان را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث ناراحتی و مشکل می شود، معمولا باید در ابتدا موقعیتی که فرد در آن قرار دارد، شناسایی شود و مشخص شود فرد در این موقعیت در چه جایگاهی قرار دارد و از کجا احساس ناراحتی می کند و چه عاملی باعث ناراحتی او شده است، معمولا نگرش فرد اگر مثبت باشد به آسانی میتوان آن مسئله را مورد تحلیل قرار داد و از فشار و عواملی که بر او ایجاد میشود، خود را مصون نگه دارد و خود را به فضایی که برای آرامش ایجاد میکند، هدایت کند. معمولا شناختهای انسان اگر غلط باشد و یا شناختهای نادرستی باشد یا شناختی که با شناختهای دیگر همراه نباشد برای او استرس ایجاد میکند، به عبارتی از یک طرف یکسری از آگاهیها باعث استرس میشود. معمولا عواملی که استرس ایجاد میکنند، این عوامل در واقع استرس زا نیستند بلکه نوع نگاهی که فرد به آن عامل دارد، میتواند خطرناک و منفی باشد و آسیب به فرد بزند و روان انسان را تحت تاثیر قرار دهد.
چگونه استرس را مدیریت کنید؟
برای پیشگیری و کاهش استرس روشهای مدیریتی را درک کرده و از آنها استفاده نمایید به عنوان مثال مدیریت زمان و اعتماد به نفس دو مهارت مهم در کاهش استرس هستند، زیرا بسیاری از مشکلات ناشی از فشارهای زمانی یا روابطی هستند که از طریق اعتماد به نفس بیشتر و رفتارهای کنترل شده قابل حل هستند.
دستهایتان را بشویید
برای کم کردن استرس راههای بیشماری وجود دارد. برخی از این راهها تنها در چند ثانیه بر سیستم عصبی بدن تاثیر میگذارند و آرامشی که بهخاطر اضطراب از دست رفته به بدن شما برمیگردانند. کمک گرفتن از آب گرم یکی از این راههاست. اگر اضطراب دارید، میتوانید با یک دوش آب گرم حال خود را بهتر کنید یا در وانی که از آب گرم پر شده، چند دقیقه دراز بکشید و برای آرام کردن فکرتان تلاش کنید؛ اما در صورتی که امکان دوش گرفتن ندارید، میتوانید تنها با شستن دستهایتان با آب گرم یا چند ثانیه قرار دادن دستتان زیر چنین آبی، حال خود را بهتر کنید.
ادا در بیاورید
برای رها شدن از استرس، گاهی چارهای جز زشت شدن ندارید. وقتی که فشار روانی به بدن شما حمله میکند، باید عضلات صورت، فک، گردن و سرتان را رها کنید تا آرامشتان را دوباره به دست بیاورید. نگران نباشید؛ کار پیچیدهای نیست. در خانه میتوانید به همان شکلک درآوردن خلاصهاش کنید و با کمی ادا درآوردن حال خود را بهتر کنید.
کرفس بجوید
چهره احمدرضا عابدزاده را یادتان هست؟ در مسابقات فوتبال همیشه با جویدن آدمس استرسش را کم میکرد. محققان میگویند شیوه او واقعا در کاهش اضطراب تاثیر دارد اما بررسیهای آنها نشان میدهد که راه بهتری هم برای خلاص شدن از استرس وجود دارد.
شما برای رسیدن به چنین هدفی، باید دستگاه گوارشتان را فریب دهید و وانمود کنید که در حال غذاخوردن هستید. اگر یکی از نزدیکان شما اضافه وزن داشته باشد، حتما دیدهاید که وقت عصبی شدن بیشتر غذا میخورد یا به هلههولهخوری رو میآورد. چنین فردی دقیقا با کمک دستگاه گوارشی که مشغول هضم غذاست، برای آرام شدن تلاش میکند. در چنین شرایطی، شما می توانید با هویج، کرفس و خوراکیهایی از این دست دستگاه گوارشتان را فریب دهید.
خط بکشید
وقتی در یک جلسه مهم با قلم و کاغذ حاضر شدهاید و اضطراب دارید، تنها به نوشتن نکات مهم جلسه کفایت نکنید، روی کاغذی که جلویتان گذاشتهاید، نقاشی بکشید و خط خطی کنید؟ این کار کمک می کند، استرس شما هر لحظه کمتر شود.
خودتان را بغل کنید
اغلب ما وقتی اضطراب داریم، به پناهبردن در آغوش مادرمان یا یکی از اعضای خانواده، آرام میگیریم اما اگر در لحظهای که اضطراب به جسم و روان شما حملهور شده تنهایید، میتوانید با در آغوش گرفتن خودتان تنشی که عذابتان میدهد را کم کنید.
سالاد بخورید
وقتی که استرس دارید ممکن است میلتان به خوردن شیرینی یا سیبزمینی سرخ کرده چند برابر شود. مغز شمایی که با استرس درگیر هستید، بیشتر از هر زمانی دوست دارد قند یا کربوهیدرات را به خود جذب کند اما همیشه برای پاسخ دادن به این نیاز، قرار نیست سراغ هلههوله بروید. برای اینکه استرس به چاقتر شدن شما یا از دست رفتن سلامتتان ختم نشود، میتوانید به سالاد خوردن رو بیاورید.
کفشهایتان را دربیاورید
اگر با رئیستان بحث کردهاید و حسابی استرس دارید، پشت میزکارتان برگردید و بلافاصله کفشهایتان را در بیاورید. وقتی کفش پایتان است، گردش خونتان دچار اختلال میشود و استرس بدنتان هر لحظه بیشتر میشود اما اگر کفشها را در بیاورید، اجازه میدهید پاهایتان نفس بکشند.
استرس و یک تصمیم غلط
پژوهشگران در یک مطالعه جدید نشان دادهاند که چگونه استرس میتواند نقاطی از مغز را که با توانایی کنترل شخص بر خود و تصمیم گیری ارتباط دارد، تحت تاثیر قرار دهد. معمولا تصمیمات مهم باید در شرایط استرسزا اتخاذ شوند. گاهی اوقات، این شرایط میتواند توانایی شما را در خویشتنداری به خطر اندازد که این نیز به نوبه خود میتواند بر فرایند تصمیمگیری تان تاثیر بگذارد.
مچ استرس تان را بگیرید تا بیش از این شما را آزار ندهد
براساس این مطالعات برخی از روشهای عملی و علمی مقابله با استرس عبارتند از :
• کشیدن نفس عمیق و نوشیدن یک لیوان آب در مواقع بروز مشکل
• صحبت کردن
• نوشیدن هشت لیوان آب در روز
• تهیه فهرستی از موفقیتهای کسبشده و مرور روزانه آنها
• دیدن برنامههای طنز و خواندن پیامکهای خنده دار
• قدم زدن در طبیعت
• برقراری ارتباط با دوستان خوب و شاد
• کنارگذاشتن نگرانی از آینده
• بیان صریح خواستهها به همسر و مدیر
• برنامهریزی دقیق
• دوش گرفتن و استفاده از عطر
• تمیزنگه داشتن محیط کار و زندگی
• هنر 'نه' گفتن در صورت لزوم
• پوشیدن لباسهای راحت و شاد
• مشورت
• گریه کردن در مواقع ترس و ناراحتی
• افزایش اعتماد به نفس
• دادن فرصت اشتباه کردن به دیگران
• انجام حرکات ورزشی منظم
• اولویتبندی تمام امور در زندگی
• متعهد بودن در کار و روابط
• بیتوجهی به شایعات بیاساس
• تکرار مداوم این عبارت : هیچ انسانی کامل نیست.
منبع:تبیان