مشاوره شغلی چیست و چه زمان میتوان اقدام به مشاوره شغلی نمود؟



مشاوره شغلی , شرکتهای مشاوره شغلی , نظریه های مشاوره شغلی

مشاوره شغلی

 

مشاور شغلی میتواند راهنمای ما در رسيدن به شغل مطلوب باشد. گاهی یک مشورت شغلی درست، میتواند منجر به تصمیم گیری بسیار بهتری شود و هم سبب صرفه جویی در زمان و دیگر منابع شود و هم زندگی را براي ما دلپذیر تر کند.

تنوع مشاغل بسیار بیش تر از سالهای دور است. پدران ما این همه گزینه براي انتخاب شغل نداشتند، از بین این همه گزینه مختلف، کدام مناسب حال من است؟ کدام شغل میتواند رضایت شغلی را براي من به ارمغان آورد؟

 

از طرف ديگر توقع ما از شغل هم بسیار بیش تر از قبل است. اکنون ما انتظار داریم که شغل ما علاوه بر این که درامد خوبی نصیبمان کند، در راستای علائق و استعدادهای ما هم باشد. صحبت کردن از پدیده هایی مانند استعدادیابی و علاقه سنجی احتمالا ۲۰۰ سال پیش خنده‌دار به نظر می رسید، ولی این روزها اوضاع خيلي تفاوت دارد.

 

در مسیر رسيدن به شغل مطلوب، ما بارها دچار سرگردانی می شویم. نمیدانیم از شغل چه می خواهیم و کدام شغل، همان شغلِ رویایی ماست؟

 

در میانه این سردرگمی و پیچیده‌گی، مشاور شغلی میتواند راهنمای ما در رسيدن به شغل مطلوب باشد. گاهی یک مشورت شغلی درست، میتواند منجر به تصمیم گیری بسیار بهتری شود و هم سبب صرفه جویی در زمان و دیگر منابع شود و هم زندگی را براي ما دلپذیر تر کند.

 

مشاوره شغلی , شرکتهای مشاوره شغلی , نظریه های مشاوره شغلی

وظایف مشاور شغلی

 

وظایف مشاور شغلی

به طور کلی وظایف مشاور شغلی عبارتند از:

 

شناسایی و محاسبه قابلیت ها، استعدادها و علائق مراجعان

 

اشنا کردن مراجعان با موارد اموزشی و شغلی من جمله رشته های تحصیلی، ویژگی های شغلی، وضعیت درآمدی شغل و...

 

گفتگو با مراجعان و گرفتن تست های روانشناسی و شخصیت شناسی براي شناخت صحیح ویژگی ها و خصوصیات آن ها

 

کسب دیگر اطلاعات لازم در خصوص وضعیت زندگی، وضعیت محل کار، مشاغل موجود در سازمان( در بررسی کارکنان سازمانی) و... مراجعان

 

راهنمايي و کمک به مراجعان در انتخاب رشته تحصیلی یا شغل مناسب

 

برنامه ریزی عملی براي اشخاص براي رسيدن به اهداف و حمایت از آن ها

 

جست و جو و کسب اطلاعات لازم در صورت نیاز

 

مشاوره شغلی , شرکتهای مشاوره شغلی , نظریه های مشاوره شغلی

زمان کمک گرفتن از مشاوره شغلی

 

زمان اقدام به مشاوره شغلی

با توجه به گسترش یافتن مشاوره شغلی و حس نیاز شدید به آن بصورت برنامه ریزی های کلی سعی ميشود از همان زمان تحصیل گامهای نخست راهنمايي شغلی برداشته شود. سال اول دبیرستان معمولاً زمان رسمی براي آغاز اشنا سازی دانش آموزان با شغل ها و حرفه های گوناگون است که بصورت فعالیتهای کلاسی، تهیه بروشورهای شغلی، بازديد از شغل های گوناگون و برگزاری اردوها انجام می گیرد و سعی ميشود با عرضه اطلاعات کافی به دانش آموزان در خصوص شغل های گوناگون و همچنين در نظر گرفتن توان و استعدادهای خود به انتخاب رشته تحصیلی بپردازند.

 

براي کمک بیش تر به دانش آموزان معمولاً از مصاحبه ها و مشاوره ها و همچنين اجرای آزمونهای گوناگون و بویژه ازمون رغبت سنج استفاده ميشود . مشاور با در نظر گرفتن فعالیت تحصیلی دانش آموز  در طول سال و نمرات وی در ازمون رغبت سنج و علائق و ديگر تواناییهای وی، نخستین گام را براي انتخاب شغل خود در آينده که با انتخاب رشته تحصیلی وی رابطه نزدیکی دارد بر می دارد. اما این مرحله، مرحله شروع رسمی ارائه راهنمايي شغلی فرد است. معمولاً پیش از این مرحله فرد اطلاعاتی از جامعه و اطراف خود، خانواده و دیگر نهادها در باب مشاغل گوناگون کسب نموده است .

 

از سوی ديگر مرکزها و مؤسسات هم براي انتخاب کارمندان و شاغلین خود با در نظر گرفتن اهداف و آرمانهایی که دارند و ویژگیهایی که مورد نیاز مشاغل آنهاست در مصاحبه های استخدامی خود با بررسی تواناییها و استعدادهای فرد به گزینش افرادی می پردازد که خصایص آن ها بیش تر از بقیه به اهداف آن ها نزدیکتر باشد و همخوانی بیشتری با شغل های موردنظر داشته باشد. مثلا با این که سلامت روانی در تمامی شغل ها مد نظر میباشد ، ولی دارا بودن یک سری ویژگیهای روانی در مشاغلی چون خلبانی ضرورت کامل دارد. به عنوان مثال زمان واکنش سریع، پائین بودن استرس و حفظ ارامش روانی.

 

مشاوره شغلی , شرکتهای مشاوره شغلی , نظریه های مشاوره شغلی

مشاوره شغلی و استعدادیابی

 

از چه کسانی میتوان مشاوره شغلی گرفت؟

کسانی که می خواهند در امر مشاوره شغلی فعالیت کنند باید دید و اطلاعات دقیق و کاملی نسبت به شرایط حال و آينده بازار کار داشته باشند. این دید به آن ها کمک ميکند تا اطلاعات موثر و کارآمدی را در اختیار متقاضیان یافتن شغل قرار دهند.

 

به شکل معمول کارشناسان مشاوره شغلی اطلاعاتی از طريق رسانه هاي گوناگون و یا توسط یافته های مستقیم خود جمع اوري میکنند. این داده ها گستره وسیعی از انتخاب های شغلی را طبق استعداد، وضعیت، علائق و حقوق درخواستی اشخاص در اختیار آن ها قرار ميدهد .

 

اگر فرد رزومه نسبتاً خوبی داشته باشد این موسسات با متقاعد کردن کارفرمایان مبنی بر اینکه توانایی و پتانسیل انجام کار در وی وجود دارد موجبات راحت تر استخدام شدن را برایش آماده می نمایند.

 

گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------