تفاوتهای افسردگی مردانه و افسردگی زنانه در چیست؟
- مجموعه: مشاوره خانواده
زنان دو برابر مردان دچار بیماری افسردگی میشوند و در حین بیماری افسردگی احساسشان را نشان میدهند . با این حال مردان برعکس زنان تلاش ميکنند با کار کردن بیش از حد ، رفتار های خشونت آمیز و استفاده ازماده های مخدر بیماری افسردگی شان را مخفی کنند.
رایج ترین علامت های بیماری افسردگی عبارتند از:
اعتماد به نفس اندك
فکر خودكشی
بی میلی به تلاش های معمولاً دل پذیر
خستگی
تغيير اشتها
آشفتگی خواب
بی احساسی و مشكلات جنسی مشتمل بر كاهش تمایل به آن.
بیماری افسردگی در مردان را بیش تر بشناسید
زمانی بیماری افسردگی بعنوان یک بیماري زنانه شناخته ميشد ، این در حالی است که در امریکا بیش از ميليون مرد سالیانه دچار بیماری افسردگی میشوند . متأسفانه این اندیشه که بیماری افسردگی یک بیماري زنانه است سبب ميشود مردان به علایم این بیماري توجهی نکنند و به دنبال درمان آن نباشند.
علایم بیماری افسردگی در مردان شبیه علایم بیماری افسردگی در زنان است، ولی مردان این علایم را به صورت مختلفی نشان میدهند . شایع ترین علایم بیماری افسردگی عبارتند از عدم علاقه یا از دست دادن علاقه به فعالیت های لذتبخش عادی، خستگی زیاد، تغيير در اشتها، اختلال در خواب و بی اعتنایی به مسائل اطراف.
بیماری افسردگی در زنان بیش تر سبب بروز حس ناراحتی و کم ارزشی ميشود . از طرف ديگر بیماری افسردگی در مردان سبب ميشود فرد بیمار گوشه گیر شود یا تحریک پذیر شده و رفتارهای خشونت آمیز از خود نشان دهد.
نکته هایی در مورد بیماری افسردگی در مردان
مردان بر خلاف زنان که در دوره بیماری افسردگی به خود سرزنشی گرایش دارند، بیش تر به سرزنش اطرافیان شان درگیر میشوند .
معمولاً مردانی که دچار بیماری افسردگی هستند به درد های جسمی مثل کمردرد، سردرد یا مشکلات گوارشی دچار میشوند . از آن جا که این بیماریها منشأ جسمی ندارند، معمولاً با درمانهای پزشکی هم بهبود نمی یابند.
معمولاً مردان افسرده، ناراحتی شان را به اشکالی مانند تماشای تلويزيون، ورزش کردن یا کار زیاد و حتی رفتار های خطرناک مانند قمار، رفتار های جنسی ناامن و رانندگی خطرناک مخفی ميکنند .
بیماری افسردگی مردانه، بیماری افسردگی زنانه!
علامت بارز بین دو جنس در بیماری افسردگی، اختلاف در ميزان پذیرش این اختلال است. مردان تنها ممکن است از مشکلات خود بگویند، ولی از گرفتن کمک حرفه ای خودداری ميکنند و گاه منکر آن میشوند و قبول آن را به نوعی علامت ضعف و کاستی هویت مردانه خود ميدانند که همین مسئله باعث دوام بیش تر بیماری افسردگی در آنان ميشود .
مردان بر خلاف خانمها تلاش ميکنند در زمان بیماری افسردگی، سرشان را به چیز دیگری گرم کنند که میتواند تحمل موقعیت را برایشان راحت تر کند.
مردان افسرده به نوعی دائم دنبال درگیری و کشمکش با اطرافیان شان هستند و همین مسأله سبب بیش تر شدن مشکلات شان ميشود .
نکته هایی در مورد بیماری افسردگی در زنان
اختلال خوردن به معنی کم اشتهایی یا پرخوری عصبی( بولیمیا) است. زنان در زمان بیماری افسردگی بیش تر از مردان به اختلال خوردن دچار میشوند .
خانم ها در دوره بیماری افسردگی علاقه بیشتری به تفکرات منفی و خود سرزنشی دارند. این رفتار ها میتواند شامل صحبت های منفی با خود، گریه کردن بدون هیچ علت خاص یا سرزنش کردن خود باشد.
زنان در دوره بیماری افسردگی، بیش تر حالت دلواپسی و ترس دارند بر خلاف مردان که بیش تر دچار بدگمانی میشوند .
بیماری افسردگی مردانه، بیماری افسردگی زنانه!
علامت بارز در بین دو جنس، اختلاف در ميزان قبول بیماری افسردگی است. زنان در مورد آن گفت و گو ميکنند و فورا در درپی کمک گرفتن از اشخاص باتجربه برمی آیند تا بیماری افسردگی شان درمان شود.
زنان در زمان بیماری افسردگی، حس ناراحتی، بی تفاوتی و بی ارزشی را بار ها و بار ها در یک روز تجربه ميکنند و همین مسئله سبب ميشود بیماری افسردگی شان، سریعتر به مرحله حادتر برسد؛ بدین ترتیب درمان بیماری افسردگی در زنان، باید زودتر مورد توجه قرار گیرد.
بیش تر زنان در این زمان براي درمان خود به غذا، رابطه دوستانه و رابطه عاشقانه روی می آورند تا بتوانند با این مشکل، کنار بیایند.
علایم مشترک بیماری افسردگی
مهم ترین علایم بارز بیماری افسردگی که باید دست کم دو هفته ادامه داشته باشد تا علامت ابتلا به این اختلال باشد و بین زن و مرد مشترک است، عبارتند از:خلق افسرده، از دست دادن علاقه، افراط و تفریط در خواب و خوردن و میل به خودکشی در نوع شدید آن. پس اینکه ما غمگین، ناراحت یا بی انگيزه هستیم، الزاماً به معنای افسرده بودن نیست بلکه باید علایم مذکور به انضمام افت جدّي کارکرد روزانه در زندگی فرد رخ داده باشد.
بیماری افسردگی مردانه در کشور ایران دو بُعد بيميلي جنسی و اتهام بخود را در بر می گیرد، در حالی که بیماری افسردگی در زنان ايراني ابعاد گسترده تری دارد.
در یکی از پژوهش های انجام شده در خصوص اختلاف بیماری افسردگی در زنان و مردان ايراني که از ۱۶۸نفر در قالب دو گروه، یعنی ۸۴نفر زن و ۸۴نفر مرد ازمون گرفته شد، غمگینی، بدگمانی، حس شکست، ناخشنودی، اتهام بخود ، کنارهگیري اجتماعي، بی اشتهایی، اندیشه در مورد بدن و بيميلي جنسی من جمله ابعاد ۲۱گانه ی بیماری افسردگی بود که تفاوت های معناداری بین بیماری افسردگی زنان و مردان ايراني را نشان داد.
ديگر ابعادی مانند حس گناه، حس مجازات، از خود بیزاری، خود آزاری، گریه کردن، بداخلاقی، بی تصمیمی، تغيير خودپنداری، دشواری در کار، اختلال خواب، خستگی پذیری و کاهش وزن تفاوت معناداری را بین زنان و مردان نشان نداد.
نتيجه اصلی این پژوهش، در مورد اختلاف های معنادار بین بیماری افسردگی های زنانه و مردانه در ایران این بود که زنان افسرده در ابعاد غمگینی، بدگمانی، حس شکست، ناخشنودی، کنارهگیري ، بی اشتهایی و اندیشه درباره ی بدن در زمان بیماری افسردگی پویاتر هستند و مردان تنها در دو بُعد« بيميلي جنسی» و« اتهام بخود » نمرات بالاتری به دست آوردند .
درمان بیماری افسردگی در مردان چطور است؟
بیش از ۸۰ درصد از مبتلایان به بیماری افسردگی( چه مرد و چه زن) از طريق دارو های ضد بیماری افسردگی، روان درمانی و یا ترکیبی از هر دو شیوه درمانی میتوانند با موفقیت درمان شوند. در صورتی که با علایم بیماری افسردگی روبرو شدید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته