از دردسرهای عصبانیت....



 

عصبانی شدن,پرخاشگری

 

مشاوره خانواده - عصبانی شدن کار بسیار ساده ای است و هر محرک کوچکی می تواند شما را عصبانی کند. اگر همسرتان فراموش کند کاری را برایتان انجام دهد، می توانید عصبانی شوید. اگر کودکتان غذا نخورد، اگر رئیستان کار زیادی به شما بدهد. به هنگام عبور از خط کشی عابر پیاده، ماشینی به شما می زند، به هنگام خروج از مترو چنان شما را هل می دهند که گویی اصلاً وجود ندارید.

  

و هزار دلیلی دیگر می تواند شما را عصبانی کند، اما باید بدانید که در مقابل این محرک ها می توانید عصبانیت خود را کنترل کنید.

 

خشم احساسی طبیعی در انسان است که همه افراد آن را به نوعی تجربه می کنند. در صورتی که خشم به صورت صحیح مدیریت شود به ما انرژی می دهد تا در جهت رسیدن به اهدافمان فعالیت کنیم، به ما شجاعت می دهد تا خواسته های خود را با قاطعیت ابراز و دیگران را با دیدگاه خود آشنا کنیم. اما پرخاشگری را رفتاری تعریف کرده اند که هدف آن صدمه زدن به خود یا به دیگری باشد. آنچه در این تعریف حایز اهمیت است قصد و نیت رفتار کننده است. یعنی یک رفتار آسیب زا در صورتی پرخاشگری محسوب می شود که از روی قصد و عمد به منظور صدمه زدن به دیگری یا به خود انجام گرفته باشد.

 

پرخاشگری نوعی واکنش رفتاری است که در افراد خشمگینی که ترسو و ضعیف بوده و احساس ناامنی می کنند دیده می شود.

 

پیامدهای عصبانیت در جسم، فکر و رفتار

از محرک های خفیف گرفته تا پرخاش های شدید، عصبانیت ضربان قلب و فشار خون را افزایش می دهد، اما گاهی اوقات حتی اثرات عصبانیت مخرب تر می شود.

 

وقتی نشانه های قابلف رویت جسمانی در شخص عصبانی بروز می کند، چشم ها و چهره او قرمز می شود،بدنش می لرزد، دست ها و زانوهایش مرتعش می شود و شدت صدایش افزایش می یابد. افرادی که غالباً احساس جوشی شدن و از کوره در رفتن دارند معمولاً دچار مشکلات فیزیکی مانند زخم معده و حمله قلبی می شوند.

 

عصبانیت عملکرد معمول بدن را مختل می کند و سبب فعالیت بیش از اندازه و بیش از ظرفیت بعضی از دستگاههای بدن می شود(مانند قلب یا غدد فوق کلیوی و غیره) عصبانیت های مکرر می تواند بیماری های بسیاری را در بدن ایجاد کند. شامل میگرن،سردرد، دیابت،ضعف اعصاب،فشار ماهیچه ای، درد پشت، اختلال در هضم غذا، اسهال، زخم معده و گاستریت. عصبانیت و ستیزه جویی دایمی باعث بالا رفتن فشار خون و افزایش خطر.اگر نیروی عصبانیت شما باقی مانده باشد، و آن را در کناری پنهان کرده باشید این امر می تواند عواقب جدی مانند ابتلا به افسردگی، حملات قلبی، سکته مغزی و سایر بیماری ها می شود.

 

تاثیرات منفی خشم فقط محدود به بدن و جسم نیست، بلکه روان ما هم آسیب می بیند. بعد از اینکه فرد خشمگین شد دچار ناراحتی می شود، ناراحتی بابت اینکه چرا عصبانی شده است و بدین ترتیب خشم به تدریج احساس رضایت فرد را از زندگی تضعیف می کند. در تمام مدتی که عصبانیت در رفتار تاثیر می گذارد، ظرافت استدلال و هوش و فهم را کاهش می دهد. نیروی عقل در هنگام عصبانیت از وجود شخص رخت بر می بندد. در نتیجه فرد عصبانی به شدت احساساتی و برانگیخته می شود. او خود نمی داند که چه می کند و چه می گوید.و هیچ کاری از او بعید نیست. به گفته پژوهشگران افرادی که نمی توانند عصبانیت خود را کنترل کنند با فروپاشی خانواده و بیماری های جسمی و روانی مواجه می شوند.

پس اگر کمی به خودتان مسلط شوید، نه تنها عصبانیت در مسیر مثبت هدایت می شود بلکه همیشه پیروز و سلامت خواهید بود

اما چه باید کرد؟

 

جالب است بدانید افرادی که در موقعیت های خشم برانگیز به خود و به فرد مقابل آسیب وارد نکرده و تا حد ممکن سعی می کنند به حق و حقوق خود برسند، افرادی هستند که:

 

**مراقب هستند که خشم به عصبانیت و پرخاشگری مبدل نشود، به زور متوسل نمی شوند.

 

** بدون متهم کردن فرد مقابل، مسئولیت احساسات خود را می پذیرند، به جای اینکه بگویند تو مرا عصبانی کردی. می گویند:من عصبانی ام.

 

** سعی می کنند که احساس خشم به درازا نکشد.

 

** می توانند با فرد مقابل بدون اینکه کنترل خود را از دست بدهند صحبت کنند. سعی می کنندحرف هایی بزنند که بعد از عصبانیت از گفتن آنها پشیمان نشوند ، شما می توانید بدون اینکه به دیگران آزاری برسانید؛ نیازهایتان را مطرح کنید که این روشی سالم و خوشایند برای مقابله با عصبانیت است.

 

پس اگر کمی به خودتان مسلط شوید، نه تنها عصبانیت در مسیر مثبت هدایت می شود بلکه همیشه پیروز و سلامت خواهید بود.

 

هر چقدر در طول زندگی روزمره عصبانیت بیشتری نشان دهیم، قطعاً تلخی حاصل از خشم، شیرینی بهره گرفتن و لذت بردن از نعمت زندگی را کم اثر خواهد کرد.

منابع:سایت تبیان

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------