این همراه خطرناک/بررسی آسیب‌شناسی تلفن‌همراه در فرزندان



تلفن‌همراه ,آسیب‌شناسی تلفن‌همراه,تلفن همراه و کودکان

بیشترین استفاده کنندگان از پیامک گروه سنی نوجوانان و جوانان میباشند. بر اساس یک نظرسنجی، 40 درصد از نوجوانان و جوانان اظهار داشته اند که روزانه 4 ساعت از تلفن همراه خود استفاده میکنند...........

تلفن همراه و کودکان
از وقتی از مدرسه بر می گرده، گوشیشو بر می داره و شروع می کنه به پیامک زدن. نه حرفی و نه سخنی. اگرم ازش سوال بپرسی یه جواب تلگرافی می ده و تموم!

غذاشم که همیشه یخ می کنه تا بالاخره رضایت بده و بیاد سر سفره.

خودم هیچی که از این همه سکوت دارم افسرده می شم. نگران خودشم که احساس می کنم دیگه دوست نداره توی جمع باشه......

از همسرم خواستم دیگه وقتی خونه می یاد به جای اینکه سرشو  دایم داخل روزنامه و تلفن و تلویزیون و .. کنه چند دقیقه ای با پسرمون هم صحبت بشه.

خودمم تصمیم دارم ارتباطات خانوادگی را بیشتر کنم تا بیشتر در جمعها حضور داشته باشیم. برای این مهمونی ها هم می خوام مقرراتی تعیین کنم تا هیچ یک از ما در حضور دیگران با موبایل و بلوتوث و .. سرگرم نشیم....

امروزه به‌واسطه گسترش مدرنیته در تمام ابعاد وجودی بشر، فرزندان ما با وسایلی که محصول این فرایند جهانی است بزرگ می‌شوند.

 آنان ماهواره دارند، کامپیوتری دارند که می‌توانند در هر ساعت از شبانه‌روز به اینترنت متصل شوند، تلفن همراه دارند و احیانا هوس ماشین دار شدن نیز به سرشان می‌زند؛  اینان در عصر انفجار تکنولوژی، جوانی می‌کنند.

اگرچه وسایل ارتباطی ابزاری برای گسترش ارتباطات و تبادل اطلاعات میباشد، اما بسیاری از شرکتهای سازنده با افزودن برخی امکانات جانبی به این وسایل، کارکرد اصلی آنها را کاملاً دگرگون نموده اند. در میان انواع وسایل ارتباطی، بدون شک تلفن همراه پرکاربردترین و عمومی ترین فنآوری مورد استفاده میباشد. این وسیله ارتباطی با امکاناتی که در زمینه ارسال متنهای نوشتاری، عکسها، اتصال به شبکه اینترنت و ...برقرار نموده است، امروزه به یک جزء لاینفک از زندگی تبدیل گردیده است.

هرچند فرهنگ استفاده از یک فناوری مانند تلفن همراه، جدای از فرهنگ عمومی جامعه نیست، اما به نظر میرسد این فنآوری، بالاخص به واسطه افزودن برخی خدمات جانبی، به پدیده ای مسئله ساز تبدیل شده که در مواردی حتی در تعارض جدی با فرهنگ سنتی جامعه قرار میگیرد.
 
سرویس پیام کوتاه (پیامک)
تلفن همراه به عنوان یکی از فنآوری های عمومی از امکانات متعددی برخوردار است که یکی از آنها ارسال پیامک میباشد. آمار پیامک در ایران ( 65 میلیون ارسال در یک روز)کشور ما را در صدر کشورهایی که بیشترین آمار استفاده از پیامک را دارند، قرار داده است.

از نظر سنی هم، بیشترین استفاده کنندگان از پیامک مربوط به افراد 12 تا 28 سال، یعنی گروه سنی نوجوانان و جوانان میباشند. بر اساس یک نظرسنجی در همین مورد، 40 درصد از نوجوانان و جوانان اظهار داشته اند که روزانه 4 ساعت از تلفن همراه خود استفاده میکنند.

تلفن همراه در مدارس
ارزانی خطوط و دسترسی آسان به تلفن همراه در میان تمام اقشار جامعه، مسیر ورود این وسیله ارتباطی به مدارس ابتدایی و راهنمایی کشور را نیز هموار نموده است، به نحوی که امروزه این وسیلهی ارتباطی در کنار لوازم التحریر، دفتر و کتاب از دیگر وسایلی است که در کیف اغلب دانش آموزان مشاهده میشود. این واقعیت نه تنها خود، یکی از پیامدهای آسیبی تلفن همراه است، بلکه عدم آگاهی و آموزش در مورد نحوه استفاده درست از این وسیله در میان دانش آموزان نوجوان، خود از مهمترین علل افزایش و گسترش عواقب منفی فوق الذکر میباشد.

افزایش مشکلات استفاده از سرویس تلفن همراه نظیر اختلال نظم در کلاس، کاهش تمرکز دانش آموزان در یادگیری، ورود تصاویر و محتوای غیراخلاقی به مدارس و تأثیرات آن بر جوانان و نوجوانان، اختلالات و  تأثیرات این دستگاه ارتباطی بر سلامت جسم و روان دانش آموزان، همچنین هیجانزدگی و استرس در آنان از مهمترین آسیب های استفاده از تلفن همراه در قشر نوجوان و در مدارس است.

بیشترین دیدگاههای منتقدانه بر استفاده از تلفن همراه توسط دانش آموزان حول دو محور اساسی اثرات منفی تشعشعات الکترومغناطیسی ناشی از تلفن همراه بر سلامت روان و جسم دانش آموزان و نحوه استفاده از آن در مدارس استوار شده است. تحقیقات علمی در این حوزه نشانگر این امر است که کودکان و نوجوانان در برابر این تشعشعات، آسیب پذیرتر از دیگر اقشار هستند.

استفاده بی رویه از تلفن همراه که امروزه بیشتر به جهت سرگرمی در میان نوجوانان و جوانان استفاده میگردد، عوارضی مانند کم شدن حافظه، سردرد، افزایش فشارخون و ایجاد اختلال در عملکرد قلب و کلیه ها را به همراه دارد که اثرات منفی آن در دوره های زمانی طولانی مشخص می شود.

تلفن‌همراه ,آسیب‌شناسی تلفن‌همراه,تلفن همراه و کودکان

آثار مخرب بولوتوث در مدارس
یکی دیگر از آسیبهای استفاده از تلفن همراه در مدارس افزایش دادن تبادل محتوا و تصاویری است که از طریق فناوری بولوتوث بین دانش آموزان و غالباً در کلاسهای درس صورت میگیرد. این موضوع علاوه بر آنکه در روند آموزش اختلال ایجاد میکند، باعث میشود ذهن دانش آموزان از فضای درسی خارج شود و بازدهی آموزشی آنها را کاهش دهد.

علاوه بر موارد یاد شده، استفاده از این فناوری بین دانش آموزان این تهدید را به همراه دارد که آنها در ساعاتی که تحت کنترل والدین خود نیستند، به تبادل مطالب و تصاویر مخرب و مستهجن بپردازند. از آنجا که اطلاعات قابل انتقال به تلفن همراه بدون تجهیزات فنی یا مراقبتهای ویژه قابل کنترل نیست، احتمال افزایش رفتارهای خطرپذیر در دانش آموزان تا حد زیادی بالا میرود و میتواند به بحرانهای جدی تبدیل گردد.

با این وصاف والدین نباید فراموش کنند که همیشه جامعه و محیط، در بروز مشکلات رفتاری فرزندان مقصر اصلی نیست بلکه:
تربیت فرزندان از ابتدا تا دوران جوانی تأثیر مستقیم و مهمی بر عقاید و افكار وی در بزرگسالی خواهد داشت و وقتی كودك می بیند كه پدر و مادرش ساعت ها وقت خود را صرف پیام زدن و حرف زدن با تلفن و ... می گذارند این رفتار را به عنوان رفتاری نمونه و الگویی مناسب قبول خواهد كرد و در آینده نیز این رفتار را به اجرا خواهد گذاشت.

پدران و مادران باید بدانند كه فرزندان آسیب پذیرند و بایستی برای مقابله با لغزش و اشتباهات فرزندان آمادگی داشته باشند. بسیاری از رفتارهایی كه فرزندان ما یاد گرفته اند بر اثر مشاهده در خانه، مدرسه، رسانه ها و محیط اجتماعی می باشند. پس مراقبت را از خانه شروع کنید و بیشتر رفتار خود را مدیریت کنید.
منابع :
-  سازمان ملی جوانان، بررسی وضعیت رسانه ها در حوزة جوانان، 1381
-  حبیبی، هانیه، سیمای همراه( 1386 )، ماهنامه تخصصی موبایل، شمارة 37
 - فصلنامه تلفن همراه، فناوری اطلاعات، 1387

-تبیان
 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------