دلبستگیهای مدل به مدل
- مجموعه: والدین موفق
انواع دلبستگی ها در کودکان
انواع دلبستگی در کودکان
دلبستگی ایمن در کودک
وقتیکه مادر به احتیاجات کودک خود به درستی جواب بدهد، سبک دلبستگی شخص ایمن میشود. اشخاص با سبک دلبستگی ایمن، دارای عزت نفس بالایی هستند، دنیا را یک جایگاه امن می دانند. آنها نسبت به دیگران مثبت اندیش هستند و در رابطه های خود، حقیقت را پایه تفکر می گذارند.
آنها به این موضوع عقیده دارند که تمام افراد ذاتا خوب هستند ولی بعضی اوقات بی اعتماد می شوند. آنها تنها و تنها طبق شواهد حقیقی به بعضی افراد بی اعتماد می شوند.
این طور اشخاص که با سبک های دلبستگی رشد نموده اند، با انسانها به آسانی وارد ارتباط می شوند و برای نزدیک شدن به آنها حدوحدود قائل می شوند. آنها معمولا از روابط خود حس رضایت و خوشحالی میکنند.
جالب است بدانید، کسانی که دلبستگی ایمن دارند روابط بلند مدتتری دارند و نسبت به دیگران تعهد بیشتری دارند. این گروه از اشخاص دارای هوش هیجانی بالایی هستند و به درستی میتوانند هیجانهای خود را شناخته و مدیریت کنند.
آنها تصمیم گیریهای مفید در زندگی می گیرند و توان مقابله با مشکلات را به صورت موثر دارند.
دلبستگی اجتنابی
در نوع دلبستگی اجتنابی، کودک دوست ندارد با کسی ارتباط برقرار کند. در حقیقت او اصلا توجهی به بودنتان ندارد در نهایت در نبود شما هم نگران نمیشود. در این وضعیت چنانچه کودک را تنها بگذارید و بازگردید باز هم کودک از شما استقبال نمیکند و میلی به برقراری ارتباط با شما ندارد.
دلبستگی اجتنابی چگونه ایجاد میشود؟
کسی که از کودک مراقبت می کند کودک را اولویت خود قرار نمیدهد و نسبت به احتیاجات او بی دقت است، با کودک خود با محبت و عاطفه رفتار نمیکند یا زمان کمی برای کودک میگذارد، سبب به وجود آمدن سبک دلبستگی اجتبابی میشود. البته وضعیت دیگری هم در پدید آمدن این سبک دلبستگی هست؛ امکان دارد مراقبت کننده بیش از اندازه سختگیر و یا کنترل کننده باشد و این حالتها به قدری کودک را اذیت کند که دور بودن را ترجیح دهد.
کودکانی که نوع دلبستگی اجتنابی دارند، در آینده اشخاص عصبانی و خجالتی میشوند که نمیتوانند ارتباط صمیمانهای با دیگران برقرار کنند.
دلبستگی آشفته-سردرگم
رفتار کودکانی که دلبستگی آشفته-سردرگم دارند، پر از تضاد، تناقض و آشفتگی است. این کودکان رفتار مشخصی در روبرویی با مراقبت کننده خود ندارند. رفتار آنها بین عشق و نفرت در تضاد است. در این وضعیت امکان دارد کودکتان یکبار به شما بچسبد یا لحظهای از بغل شما تکان نخورد و بعضی اوقات امکان دارد به محض در بغل گرفتنش مقاومت کند و بخواهد که او را زمین بگذارید. در مواردی هم ممکن است بی تفاوت باشد و هیچ عکس العملی نشان ندهد.
دلبستگی آشفته-سردرگم چطور به وجود می آید؟
این نوع دلبستگی به علت نداشتن رفتار مشخص والدین در برخورد با مسائل کودک به وجود می آید. در این وضعیت رفتار مشابه در کودک، یکبار تنبیه می شود و بار دیگر تشویق میشود. این رفتارهای نامتناسب و گیج کننده، عامل به وجود آمدن نوع دلبستگی آشفته در کودک هستند.
تاثیرات دلبستگی آشفته - سردرگم
اشخاص با سبک دلبستگی آشفته - سردرگم در ارتباطات بعدی خود با دیگران دچار مشکل میشوند. کلا این سبک ضرر زیادی در کودک به وجود می آورد و مشکلات بسیاری را در بزرگسالی برای او به دنبال دارد.
دلبستگی دوری جو و جدایی طلب
ماری اینسورث که مبدع روش موقعیت غریب برای سنجش کیفیت دلبستگی در کودکان است؛ در بررسی های خود به این نتیجه رسید که بعضی از کودک، در نبودِ والد، از نبوذش ناراحت نمی شوند و عکس العملی مثل والد خود به شخص غریبه نشان می دهند. در موقع حضور والد در اتاق، نسبت به او بی اعتنا بود. همین طور رمان برگشت دوبارۀ والد به اتاق، تمایلی به استقبال کردن و ارتباط گرفتن با والد خود را ندارند و از او دوری می کنند و یا حداقل در رابطه گرفتن دوباره با والد، به آرامی و با سردی رفتار می کنند. این مسئله از در بغل والد نرفتن و نچسبیدن به او زمان مراجعۀ مجدد به اتاق مشخص می شود.
احتمالا والدین این قبیل کودکان، زمان کمتری را با فرزند خود طی میکنند حاضر به برقراری ارتباط با فرزند خود نیستند. امکان دارد والدین کودک دوری جو، خیلی او را کنترل کرده و زیر ذره بین کنترل خود گرفته اند تا این اندازه که فرزند آنها، دلبستگی دوری جو و جدایی طلب را از خود نشان می دهد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته