رفتار با نوجوان در سن بلوغ با 10 قانون اصلی که والدین باید بدانند
- مجموعه: والدین موفق
طرز رفتار با نوجوانان در سن بلوغ
نحوه برخورد با دختر در دوران بلوغ
بلوغ دختران به نسبت پسران زودتر آغاز می شود و بعد از سن ۸ سالگی اتفاق می افتد که در این دوره دختران دچار تغییرات فیزیکی و عاطفی می شوند و رفتارهای خاصی را از خود نشان می دهند. با توجه به این که این دوره مرحله ای بحرانی بوده و از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و به گونه ای زیر بنای زندگی فرزند در آینده را تشکیل می دهد پس والدین باید با شیوه درست برخورد با دختر در دوران بلوغ آشنایی کامل داشته باشند و رابطه خوبی با او برقرار کنند.
موارد مهم نحوه رفتار درست با دختران در سن بلوغ
مقایسه نکردن دوران نوجوانی خود با آن ها
یکی از مسائلی که ممکن است والدین را ناراحت کرده و سبب تمام شدن صبر آن ها گردد گستاخی و سرکشی فرزندان می باشد و بعضی از والدین چون خودشان دوران بلوغشان با انتظارات کم و بدون داشتن حق مخالفت سپری شده و همچنین در آن دوران بسیار کم توقع بوده اند در نتیجه در صورت دیدن نافرمانی فرزند و پرتوقع بودن آنها تحمل آن را ندارند. نحوه برخورد با نوجوان پرتوقع نیاز به مهارت های خاصی دارد که باید والدین باید آن مهارت ها را بیاموزند.
کنترل غیرمستقیم ولی همیشگی
والدین باید تلاش کنند بر روی روابط اجتماعی، عاطفی و مجازی فرزند خود مراقبت نامحسوس داشته باشند و این رفتار آن ها باید به طور همیشگی باشد تا چنانچه اگر فرزندشان با مشکلی مواجه شد در زمان مناسب او را راهنمایی کنند.
پرخاشگری ممنوع
استفاده از رفتارهایی که با خشم و دعوا همراه است در جامعه امروزی کاملا ممنوع شده و نتیجه نمی دهد چون که چنین رفتارهایی بسیار نامناسب بوده و سبب وارد شدن صدمات بسیاری به کودکان و نوجوانان خواهد شد چون که در سن بلوغ نوجوان دارای قدرت رویارویی و مقابله با خشم والدین است و همین مسئله روابط میان شما را مشکل ساز می کند. در صورتی که نوجوان پرخاشگری دارید پیشنهاد می کنم مقاله پرخاشگری نوجوانان و نحوه برخورد با آنها را مطالعه کنید.
پافشاری کردن فقط در زمینه مسائل مهم
تلاش کنید که به اعتقادات فرزند خود احترام گذاشته تا به این صورت حرمت و احترام شما را نگه دارد. اگر خطای کوچکی از او سر زد سریع در جایگاه والدین او را سرزنش نکنید بلکه به او تذکر های کوتاه و موثر بدهید. به طور کلی پافشاری خود را تنها برای موضوعاتی که اهمیت زیادی دارند بکار گیرید.
به وجود آوردن محیط برای گفتگو
برای انجام این رفتار باید از زمان بچگی تلاش کنید به صورت کاملا صمیمی با فرزند خود حرف بزنید تا در دوره نوجوانی فرزندتان با میل و رضایت بیشتری بخواهد مسائلش را با شما در بین بگذارد و با هم صحبتی با شما به نتیجه گیری بهتری برسد.
آشنا کردن دوره نوجوانی به او
تلاش کنید که به دخترتان در دوران بلوغ خصوصیات دوره نوجوانی را نشان دهید و اطلاعاتی کامل در این مورد به او بدهید تا با درک درستی بتواند با مشکلات پیش آمده مواجه شود.
چگونگی برخورد با پسر در دوران بلوغ
شما هم مانند بسیاری از افراد نمی دانید چگونه با پسر نوجوانتان رفتار کنید؟ یا نمی دانید به کلا چگونه باید فرزندان نوجوانتان را پرورش بدهید؟ بسیاری از والدین دنبال مشاوره برای درک بهتر و بیشتر پسران نوجوانشان هستند.
بزرگ کردن نوجوانان همیشه کار راحتی نیست و رفتار پسران نوجوان می تواند مشکل ساز باشد؛ ولی این تقصیر خودشان نیست. نوجوانان خودشان نمی خواهند رفتار بد یا سختی داشته باشند، بلکه عملکرد و دید آنها نتیجه تلاطم فیزیولوژیکی و عاطفی شان در سال های نوجوانی است. چنانچه به موضوع به این شکل نگاه کنید آن وقت جواب دادن به این سوال که چگونه می توانید با فرزند نوجوانتان به شکلی درست برخورد کنید آسان تر می شود.
نکته کلیدی برای برخورد صحیح با رفتارهای پسران نوجوان
محدودیت ها را مشخص کنید
ابتدا همه پدر و مادر و پسر نوجوان باید یک سری حد و مرز و قوانینی ایجاد کنند که هر دو طرف روی آنها توافق دارند. این قوانین باید مبتنی بر ارزش های مشترک در رابطه با ایمن ماندن و هماهنگی در خانواده باشد.
قوانین را بنویسید
علاوه بر مشخص کردن حد و مرزها، خانواده ها باید نوشته ای کتبی از توافق نامه شان تهیه کنند. به این ترتیب دستورالعمل ها و مرزها برای همه معین می شود.
در مورد عواقب با هم توافق کنید
در مرحله بعد، والدین و فرزندان باید درباره عواقب زیر پا گذاشتن قوانین با هم توافق کنند و متناسب با سن و سال افراد تنبیهاتی در نظر بگیرند. به طور مثال یکی از پیامدهای شکستن مرزها می تواند محروم شدن از استفاده از ماشین یا زودتر به خانه آمدن باشد. این عواقب با متناسب سن فرد در نظر گرفته شوند.
از شیوه جبران کردن استفاده کنید
به جز تنبیه می توان از راه جبران یا ترمیم نیز استفاده کرد. این کار سبب می گردد نوجوان شما درصدد جبران نقض قوانین بربیاید. به طور مثال چنانچه موقع رانندگی جریمه شد، خودش به تنهایی جریمه را بپردازد یا پس از دعوا، خودش برای بهبود روابط اقدام کند. در نتیجه، نوجوان می تواند از این طریق اعتماد والدینش را جلب کند.
از مجازات شدید پرهیز کنید
توجه داشته باشید مجازات و تنبیه شدید در هیچ شرایطی بهترین شیوه برخورد با نوجوان نیست. در واقع مجازات می تواند اوضاع را بدتر کند. در چنین وضعیتی امکان دارد پسر نوجوانتان حس ناراحتی و طرد شدن کند و به همین علت بیشتر از والدینش دور شود.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته