چرا اشکم دم مشکم است: راههایی برای کنترل این مشکل
- مجموعه: برای زندگی بهتر
چرا اشکم دم مشکم هست؟دلیل و علت زود به گریه افتادن چیست؟
برخی افراد به خصوص خانم ها نمیتوانند در شرایط حساس مخصوصا محل کار یا تحصیل ، اشک ها و گریه خود را کنترل کنند و از این موضوع شاکی هستند.
ناتوانی در کنترل گریه خیلی اوقات مانع از اعتراض برای احقاق حق می شود ، چرا که فرد از سرازیر شدن اشکش خجالت می کشد.
تا حالا شده از خودتان بپرسید چرا اشکم دم مشکم است؟ چرا زمانی که در حال بحث هستید به جای این که بتوانید پاسخ طرف مقابل را بدهید گریه تان می گیرد و از این بابت شرمنده می شوید؟ زود به گریه افتادن یا گریه کردن وسط جر و بحث و دعوا اغلب باعث میشود نتوانید حرفتان را بزنید و منظورتان را به طرف مقابل برسانید.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که در تعاملات کوچک و بزرگ سریع به گریه می افتند ، مثلا زمانی که یک انتقاد کوچک از شما می شود یا میخواهید با مدیر یا استادتان صحبت کنید و با درخواستتان موافقت نمی شود یا حتی وقتی یک اشتباه کوچک از شما سر می زند ، گریه تان می گیرد مسلما با احساس ناخوشایند و خجالت بعد از آن آشنایی دارید.
زمانیکه ناخودآگاه در موقعیت های نامناسب به جای حرف زدن و دفاع کردن از خودتان گریه تان می گیرد ، مورد ترحم قرر می گیرید ، از واکنش شما سو برداشت میشود و حتی گاهی به خاطر گریه کردن مورد بی توجهی قرار میگیرید که بیشتر شما را غمگین می کند.
چرا اشکم دم مشکم است
انسان ها ، ساختار مغزی ، شخصیت ، تفکر و تجربیات متفاوتی دارند ، دستگاه لیمبیک هنگام اشک ریختن درگیر می شود بنابراین افردی که استرس و حساسیت بیشتری از لحاظ ژنتیکی دارند بیشتر از بقیه گریه می کنند. هر چه فرد احساس بیشتری داشته باشد نسبت به محیط حساس تر می شود. تقریبا 15 – 20 درصد مردم دنیا در گروه انسان های حساس قرار می گیرند که در برابر نظرات دیگران ضعیف تر هستند.
دلایل متعددی برای خیلی زود به گریه افتادن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
شرایط غیر منصفانه
گریه های غیر قابل کنترل زمانی اتفاق می افتد که شرایط را سخت و غیر منصفانه می دانید. برای پیشگیری از گریه های مزاحم سعی کنید اتفاقات را به 3 گروه تقسیم کنید و برای هر کدام راهکاری تعریف کنید:
1 - این اتفاق فقط یک ضرر است نه فاجعه.
2 - این اتفاق مرا تهدید می کند بنابراین باید به فکر حمله یا فرار باشم.
3 – این شرایط چالش برانگیز است و قدرت انتخاب و مدیریت مرا امتحان می کند.
اگر با چالش پیش آمده به درستی روبرو شوید ، چالش تبدیل به یک فرصت برای پیشرفت می شود ولی اگر گریه کنید این فرصت برای شما تبدیل به تهدید خواهد شد.
این نوع تقسیم بندی ، فشار روانی روی شما را کاهش می دهد و به جای این که به فکر راهکار ساده گریه کردن باشید به روش های حل مسئله فکر میکنید.
کمبود اعتماد به نفس
اگر به افکاری که هنگام گریه کردن دارید ، فکر کنید معمولا متوجه می شود که اغلب این افکار به افراد دیگر بستگی دارد مثلا ، فلانی تصور نکند من آدم بی توجهی هستم یا آدم بی فکری هستم و غیره.
این افکار نشان میدهد که احتمالا شما اعتماد به نفس کمی دارید و خیلی سریع به خاطر فکری که دیگران در موردتان میکنند ناراحت می شوید و معمولا بعد از جواب رد شنیدن یا هنگام بحث کردن گریه تان میگیرد. شما باید روی افزایش اعتماد به نفستان تمرکز کنید و به خودتان بقبولانید که انسان ارزشمندی هستید مثلا :
برای خودتان هدیه بخرید.
کارهایی که دوست دارید را انجام دهید.
تنهایی خوش بگذرانید.
کارهایی که به آنها علاقه دارید ولی تا امروز به خاطر حرف مردم انجام نداده بودید را تجربه کنید.
رابطه هایی ایجاد کنید که از داشتنشان می ترسیدید و غیره .
آسیب روحی در کودکی
خانم هایی که در دوران کودکی دچار آسیب روحی شده اند بیشتر از دیگران به گریه می افتند.گریه برای آنها ف یک پاسخ طبیعی هنگام رویارویی با مشکلات است. سیستم عصبی این افراد ، آسیب روحی و اضطراب را به صورت همزمان تجربه کرده است که برای یک کودک بسیار سنگین بوده.
استرس
زمانی که موضوعی ناراحت کننده یا خبری بد می شنوید و با آشفتگی روبرو می شوید بدنتان با احساسات قوی روبرو شده و مغزتان در حال تجزیه تحلیل قوانین موجود است و حساسیت شما افزایش پیدا کرده ،کورتیزول بیشتری در بدنتان ترشح شده و اشکتان در مقابل شرایط استرس زا بی اختیار روان می شود.
تغییرات هورمونی
اگر قبلا زود گریه تان نمی گرفت و جدیدا خیلی سریع اشکتان سرازیر می شود یا برخی روزها در ماه زودتر از معمول اشکتان سرازیر می شود ، ممکن است مشکلتان زیر سر تغییرات هورمونی باشد. تغییرات هورمونی به خصوص در خانم ها بعد از زایمان ، قاعدگی ، بارداری و یائسگی میتواند حساسیت شما را بیشتر کرده و باعث شود اشکتان دم مشکتان باشد.
چکار کنم اشکم دم مشکم نباشد
میتوانید از روش های زیر برای کاهش گریه های مزاحم و کنترل بهتر احساساتتان استفاده کنید :
گفتگو با خود
برای بهتر کنترل کردن احساسات و پیشگیری از سرازیر شدن اشک های مزاحم با خودتان درباره شرایط مختلف گفتگو کنید مثلا از خودتان بپرسید، باید به رئیس چی بگم؟ یا این خیلی بی انصافیه ، باید چیکار کنم؟
موقعیت هایی که باعث می شود اشکتان سرازی شود را به خاطر بیاورید و پاسختان را تمرین کنید. هر چه انتظارتان را از شرایط کاهش دهید و در خلوت روی قدرت بیانتان تمرکز کنید ، گریه های مزاحم کمتر خواهند شد.
تمرین تغییر افکار
برای این که بتوانید گریه تان را کنترل کنید و اشکتان نا به جا سرازیر نشود باید با خودتان تمرین کنید.
هر روز، تمام شرایطی که در آن گریه کردید را با جزئیات یادداشت کنید.
چه کاری کردید؟ گریه کردن،اشک ریختن ، هق زدن و غیره
قبل یا حین گریه کردن چه فکری در سرتان بود؟
چه احساسی داشتید؟
جسم شما در چه شرایطی بود؟
زمانی که احساس خودتان را می نویسید و رویش اسمی می ذارید ، شدت هیجاناتتان کم شده و میتوانید اندازه آن را کاهش دهید.
ما آدم ها معمولا بدون توجه به افکار و احساساتمان زندگی می کنیم ، شاید بتوانید در این تمرین به سرعت احساستان را پیدا کنید ولی احتمالا برای پاسخ این که چه فکری کردید که گریه تان گرفت یا هنگام گریه کردن به چه چیزی فکر میکردید ، نیاز به زمان بیشتری حتی چند روز داشه باشید.
در شرایط هیجانی این تمرین را انجام ندهید. صبر کنید تا به آرامش برسید و سپس با دقت به سوالات پاسخ دهید.
همیشه فکرهایی که در ذهنمان می آید ، مهم ترین دلیل گریه کردن ماست.
بعد از پیدا کردن فکری که از ذهنمان گذشته باید به سراغ باورها و علت ایجاد آن فکر برویم. باورهایی که در زیر افکار ناراحت کننده شما مخفی شده اند معمولا این موارد هستند:
هیچکس نباید درباره من منفی فکر کند.
هیچکس نباید فکر کند من بی دقتم.
من نباید هیچ وقت بی دقتی کنم.
من اصلا نباید اشتباه کنم و غیره.
در ادامه تمرین بعد از پیدا کردن باورتان ، آن را با واقعیت مقایسه کنید. آیا باور شما با واقعیت مطابق است؟ مثلا آیا در دنیای واقعی ممکن است که هیچ کس از شما ناراحت نشود یا افکار منفی درباره شما نداشته باشد؟ مسلماً خیر
با بررسی بیشتر این موضوع و آوردن دلایل منطقی برای خودتان ، باور اشتباهتان را به چالش بکشید تا به مرور در ذهنتان از بین برود و دیگر به خاطر افکاری که با آن مرتبط هستند به گریه نخواهید افتاد.
گردآوری : بخش روانشناسی بیتوته