ارتباط پدربزرگ و مادربزرگ ها با نوه ها
- مجموعه: برای زندگی بهتر
در کودکانی که پدر و مادر آن ها از یکدیگر جدا شده بودند، حضور پدر و مادر بزرگ اسیب های روانی رایج ناشی از طلاق را به حداقل می رساند.
پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها در رابطه نزديک با نوه های خود، سال های بیشتری عمر ميکنند .
دانشمندان بوستون کالج طی مطالعه ای به این نتيجه رسیدند که روابط عاطفی نزديک بچه ها با پدر و مادر بزرگ هایشان، علایم بیماری افسردگی در هر دو گروه را کاهش داده است.
معمولاً پدر بزرگ و مادر بزرگ در زندگی کودک شما از موقعیت خاصی بهره مند هستند. آن ها به نوه های خود افتخار ميکنند و این مسأله را با غرور به افراد دیگر ميگويند و نسبت به نوه ها بسیار بامحبت هستند. آن ها از این مزیت برخوردار هستند که میتوانند تجربه خود با فرزندانشان را تکرار کنند.
پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها اغلب دربارهٔ نقشی که در رابطه با نوه ها بر عهده آن ها گذاشته شده، سردرگم اند.
اگر علاقهٔ زيادي نشان دهند و مسؤلیت بیشتری تقبل کنند، متهم میشوند که رابطهٔ والد – کودک را در اختیار خود گرفته اند و در آن مداخله ميکنند .
اگر زیاد توجه نکنند، به سهل انگاری متهم میشوند .
یکی از مادربزرگی ها میگفت، نمیدانم از من انتظار دارند چطور مادربزرگی باشم.
چنين عبارتی لزوم گفتگوی زوجین و پدر بزرگها و مادربزرگها را دربارهٔ احساسات و انتظاراتشان دربارهٔ نقشی که آن ها باید در خانواده ایفا کنند، به ما گوشزد ميکند .
پژوهشی استرالیایی که در شبکه اجتماعي علمی ریسرچ گیت منتشر شده، تأثير روابط ذکر شده بر عملکرد ذهني اعضای مسن خانواده را مورد بررسی قرار داده است:مادر بزرگ هایی که زمان بیشتری را در کنار نوه های خود سپری کرده بودند، عملکرد بهتری را در تست های شناختی نشان دادند. گفتنی است که ملاقات با نوه ها بصورت یکبار در هفته، اثرات شگفت انگیزی را بر سلامت مادر بزرگ ها بهمراه داشته است.
مداخله پدر بزرگ و مادر بزرگ در تربیت فرزند
بعضی از پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها نسبت به نوه هایشان بیش از حد حس مالکيت دارند.
آنهایی که به عشق و محبّت و توجه نیاز دارند، یا تنها هستند، ممکن است از نوه های خود براي پر کردن زندگی خالی شان استفاده کنند.
وقتی پدر بزرگ یا مادربزرگ براي جلب محبّت و وفاداری به رقابت با والدین کودک برمی خیزند، بروز اصطکاک و رنجش اجتناب ناپذیر است.
آن ها باید این واقعیت را بپذیرند که مسؤلیت نهایی کودکان با والدین آنهاست.علاوه براین، آن ها نباید از یاد ببرند که پدر بزرگ یا مادربزرگ بودن کاری تمام وقت نیست.
آن ها باید زندگی خودشان را ادامه دهند، نه آن که آنقدر در زندگی نوه هایشان غرق شوند که چیزی براي خودشان باقی نماند.
با سر زدن به موقع به والدینمان، و اختصاص زمانی که بتوانند با نوه هایشان باشند، هم فرزندانمان را از نعمت وجود آنان برخوردار کرده ایم و هم به آنها فرصتی پر از عشق و شادی بخشید ه ایم. خانواده تنها والدین و فرزندان نیستند، حضور نسل قبل در خانواده میتواند فضای آن را دل چسب تر و موثر تر کند.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته