نحوه نیت کردن در نماز میت به چه صورت است؟



نحوه نیت کردن در نماز میت

نحوه نیت کردن در نماز میت به چه صورت است؟

 

روش های نیت کردن در نماز میت :

نحوه نیت کردن در نماز میت در این مقاله از بیتوته مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه به به نحوه خواندن نماز میت نیز اشاره شده است.

نماز میت چیست؟

نماز میت نمازی که واجب است بعد از غسل و کفن و قبل از دفن بر جنازه مسلمان بخوانند. نماز میت پنج تکبیر دارد. در آن پس از تکبیر اول شهادتین، پس از تکبیر دوم صلوات، پس از تکبیر سوم طلب مغفرت برای مؤمنان و مسلمانان، و پس از تکبیر چهارم طلب آمرزش برای میتی که برایش نماز خوانده می شود، انجام می شود و با تکبیر پنجم نماز پایان می یابد.

 

نماز میت با دیگر نمازها متفاوت است و حمد، رکوع، سجده، تشهد و سلام ندارد. همچنین در نماز میت طهارت شرط نیست؛ به همین دلیل می توان آن را بدون وضو و غسل به جا آورد. البته رعایت شرایط سایر نمازهای واجب در آن بهتر است.

 

نماز میت را می توان هم به صورت جماعت و هم به صورت فُرادا خواند؛ اما در جماعت، مأموم هم باید تکبیرها و دعاها را بخواند.

 

نماز میت نزد اهل سنت چهار تکبیر دارد و با سلام پایان می یابد.

 

نحوه نیت کردن در نماز میت :

پرسش : نمازگزار در نماز میت چگونه باید نیت کند ؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : نماز میت را باید با قصد قربت بخواند و در موقع نیت، میت را معین کند مثلاً نیت کند نماز می خوانم بر این میت قربه الى اللّه.

 

نیت نماز میت برای شخصی که می خواهد این نماز را بخواند، باید به صورت فردی صورت گیرد. به عنوان مثال، شخص می تواند به این صورت نیت کند: "نیت می کنم نماز میت را به عنوان نماز قربت به خداوند برای مرحوم فلانی بخوانم". در اینجا، اسم مرحوم را به جای "فلانی" قرار بدهید.

 

در مورد نیت به صورت جماعت برای نماز میت، باید گفت که این نماز معمولاً به صورت فردی برای مرحوم خوانده می شود و نیازی به نیت به صورت جماعت ندارد. بنابراین، اگر می خواهید به صورت جماعت برای مرحوم نماز بخوانید، همه اعضای جماعت باید به صورت فردی نیت کنند. برای مثال، هر شخص می تواند به این صورت نیت کند: "نیت می کنم نماز میت را به عنوان نماز قربت به خداوند برای مرحوم فلانی بخوانم" و این نیت را به صورت فردی اعلام کنند. «به جای فلانی اسم میت گفته شود»

 

پرسش : آیا باید نیت به جماعت کرد مانند نمازهای یومیه یا باید به صورت فرادا نیت کرد؟

پاسخ: نماز میت باید ایستاده و با قصد قربت خوانده شود و در موقع نیت، هر فردی میت را معین کند، مثلاً نیت کند نماز مى خوانم بر این میت قربةً إلى اللّٰه.

 

اگر کسى موقعى به نماز جماعت میت رسید که بعضى از تکبیرات آن خوانده شده، مى تواند اقتدا کند ولى باید در هر تکبیر به وظیفه ی خود عمل کند، یعنى دعاى مربوط به همان تکبیر را خودش بخواند و بعد از فراغ امام بقیه ی تکبیرات را تمام کند. همچنین اگر نماز میت به صورت جماعت خوانده می شود، همچنان باید تکبیرها و دعاهای نماز توسط ماموم قرائت شود.

 

نحوه نیت کردن در نماز میت به صورت فرادا و جماعت

نحوه نیت نماز میت به صورت جماعت و فرادا

 

نحوه خواندن نماز میت :

ابتدا برای خواندن نماز میت، باید جنازه متوفی را به سمت قبله قرار داد، به صورتی که سر میت در سمت راست و پاهای میت در سمت چپ فرد نمازگزار قرار بگیرد. سپس نمازگزار رو به قبله بایستد و باید توجه داشته باشد که فاصله زیادی با متوفی نداشته باشد و نماز هم باید ایستاده خوانده شود.

 

پس از نیت نماز میت، 5 تکبیر گفته می شود که پس از هر تکبیر دعا و یا اذکاری گفته می شود و در نهایت درتکبیر پنجم نماز تمام می شود.

 

بعد از تکبیر اول بگوید: أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَ أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسوُلُهُ أَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشْیراً وَ نَذِیراً بَیْنَ یَدَی السَّاعَهِ.

 

بعد از تکبیر دوم بگوید: اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ بَارِکْ عَلی مُحَمَّد وَ آلَ مُحَمَّد وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد کَأفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ وَ بَارَکْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلی إبْرَاهِیمَ و آلِ إِبْرَاهِیم إنَّک حَمِیدٌ مَجِیدٌ وَ صَلِّ عَلی جَمِیعِ الأَنْبِیَاءِ و الْمُرْسلیِنَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصِّدّیقِینَ وَ جَمِیعِ عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِین.

 

بعد از تکبیر سوم بگوید: اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ الأَْحْیَاءِ مِنْهُمْ وَ الأَْمْوَاتِ تَابِع بَیْنَنَا وَبَیْنَهُمْ بِالْخَیْرَاتِ إِنَّکَ مُجِیبُ الدَّعَوَاتِ إِنَّکَ عَلی کُلَّ شَیْء قَدِیر.

 

بعد از تکبیر چهارم اگر میت مرد است، بگوید: اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَا عَبْدُکَ وَ ابْنُ عَبْدِکَ وَ ابْنُ أمَتِکَ نَزَلَ بِکَ و أَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهُ إلاَّ خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِه مِنَّا اَلّلهُمَّ إِنْ کَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی إِحْسَانِه وَ إنْ کَانَ مُسِیئاً فَتَجَاوَزْ عَنْه وَ اغْفِرْ لَهُ. اَلّلهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَکَ فی أعْلی عِلِّیِّینَ وَ اخْلُفْ عَلی أهْلِهِ فی الغَابِرِینَ وَ ارْحَمْهُ بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین.

 

و اگر متوفی زن می باشد بگوید: اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَه أمَتُکَ وَ ابْنَهُ عَبْدِکَ وَ ابْنتُ أمَتِکَ نَزَلَتْ بِکَ و أَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهَا إلاَّ خَیْراً وَأَنْتَ أَعْلَمُ بِهَا مِنَّا، اَللّهُمَّ إِنْ کَانَتْ مُحْسِنَهً فَزِدْ فی إِحْسَانِهَا وَ إنْ کَانَت مُسِیئهً فَتَجَاوَزْ عَنْهَا وَ اغْفِرْ لَهَا اَلّلهُمَّ اجْعَلْهَا عِنْدَکَ فی أعْلی عِلِّیِّینَ وَ اخْلُفْ عَلی أهْلِهَا فی الغَابِرِینَ وَ ارْحَمْهَا بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین.

 

سپس تکبیر پنجم را گفته و نماز را تمام کند.

باید به این نکته توجه داشت که تکبیرها و دعاها باید به صورت متوالی و پشت سر هم خوانده شود و طوری خواند که نماز از حالت خود خارج نشود.

 

همچنین اگر نماز میت به صورت جماعت خوانده می شود، همچنان باید تکبیرها و دعاهای نماز توسط ماموم قرائت شود.

 

گردآوری : بخش مذهبی بیتوته

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------