حریم خصوصی در فضای مجازی به چه معنا است ؟



حریم خصوصی در فضای مجازی, آشنایی با حریم خصوصی در فضای مجازی, قوانین حریم خصوصی در فضای مجازی

حریم خصوصی در فضای مجازی به چه معنا است ؟

 

آشنایی با حریم خصوصی در فضای مجازی و قوانین آن :

حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی یکی از جدیدترین چالش هایی است که با آن روبرو شده ایم و بسیار اهمیت دارد. یکی از دغدغه های کاربران فضای مجازی، کارشناسان و فعالان این حوزه حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی است. در ادامه شما را با حریم خصوصی در فضای مجازی آشنا می کنیم.

با پیدایش اینترنت، نحوه ی ارتباط انسان ها با یکدیگر دچار تغییر و تحوالت بنیادین شد. ما برای مصون ماندن در فضای مجازی در عین استفاده مفید از آن باید به دنبال حفظ امنیت حریم خصوصی خود باشیم. امنیت در معنای کلی و فراگیر مقوله ای حساس و پراهمیت به خصوص در جوامع امروزی است. اهداف انسان فقط در سایه امنیت قابل تحقق است.

 

رسانه از نقش موثری در ایجاد امنیت حریم خصوصی برخوردارند. اما اگر در کارکردی منفی نقش وارونه بر عهده بگیرند، فضای اطالعاتی جامعه، آلوده، مبهم و تاریک خواهد شد. در این صورت است که حریم خصوصی کاربر در معرض خطر قرار می گیرد.

 

حریم خصوصی در فضای مجازی به چه معنا است؟

حریم خصوصی محدوده ای است که هر فرد می خواهد از دست دیگران مصون باشد به غیر از خود فرد هیچ کس دیگری به آن دسترسی نداشته باشد.

 

این فضای شخصی به فرد این آرامش را می دهد که بتواند به راحتی در آن گشت و گذار کند و از آن لذت ببرد بدون اینکه بخواهد بابت تهدیدهای بیرونی، نگرانی داشته باشد.

 

یکی از ابتدایی ترین حقوق هر فردی حق داشتن حریم شخصی و خصوصی در فضای مجازی می باشد. و نه دولت و نه سایر سازمان ها یا ارگان ها و افراد حقوقی نباید به این فضا دسترسی داشته باشند.

 

درست مانند خانه که یک حریم امن برای افراد است و هر کسی  در خانه خود هر کاری که دوست دارد را بدون آزار و اذیت از سمت دیگران با خیال راحت انجام می دهد. شما هر اطلاعاتی را که در فضای مجازی به اشتراک می گذارید نباید در دسترس عموم قرار بگیرد. به جز اطلاعاتی که خودتان آن ها را به صورت عمومی منتشر کرده اید.

 

نقض حریم خصوصی و شخصی چیست؟

مفهوم نقض حریم خصوصی به معنای نفوذ بی دلیل به خلوت شخص در نظر گرفته می شود. به بیان دیگر، افشای عمومی واقعیت های خصوصی که فرد را در وضعیت دشواری قرار می دهد را نقض حریم خصوصی می نامند. این معنا در دنیای مجازی نیز با همین مفهوم دنبال می شود. به بیان دیگر، ما اجازه بازنشر اطلاعات خصوصی مردم از صفحات شخصی آنها و نقض حریم خصوصی در شبکه های اجتماعی، وبلاگ ها و یا وب‌سایت ها را نداریم.

 

قوانین نقض حریم خصوصی در فضای مجازی, نقض حریم خصوصی در فضای مجازی, حریم خصوصی در فضای مجازی چیست

حریم خصوصی در فضای مجازی چیست ؟

 

انواع نقض حریم خصوصی

موارد زیادی وجود دارد که می‌توان زیر این عنوان از آنها یاد کرد. اما در کل نقض حریم خصوصی در انواع مختلف، یک جرم است و از راه های قانونی می‌توان با آن به مقابله برخواست. از جمله این موارد :

 

– تهدید به انتشار عکس های شخصی

– شنود مکالمات

– اخاذی

– ضبط مکالمات و تهدید به انتشار آنها

– نشر اکاذیب

– جاسوسی

– سرقت اطلاعات

– از کار انداختن یا مختل نمودن سیستم های رایانه ای یا مخابراتی به طور غیرمجاز نظیر غیرفعال سازی دیتابیس تارنماها و ممانعت از دسترسی افراد به سایت های شخصی

 

قوانین حریم خصوصی در فضای مجازی

در کشور ما قوانین و مقررات مختلف و پراکنده ای درباره نقض حریم خصوصی در فضای مجازی وجود دارد که نمونه های مهم آن عبارت اند از:

 

اصل 22 و 25 قانون اساسی؛

مواد 58 تا 61 قانون تجارت الکترونیکی؛

ماده 17 قانون جرایم رایانه ای؛

مواد 582 و 604 قانون مجازات اسلامی؛

ماده 14 و 15 قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات.

در تمام این قوانین، احترام به حریم خصوصی افراد در فضای مجازی به عنوان اصلی کلی پذیرفته و برای متخلفان مجازات هایی مقرر شده است. مثلا مجازات ورود به حریم خصوصی در فضای مجازی در ماده 17 قانون جرایم رایانه ای، این طور تعیین شده است:

 

هرکس به وسیله سیستم های رایانه ای یا مخابراتی، صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از 91 روز تا 2 سال یا جزای نقدی از 5 تا 40 میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

 

در حال حاضر، برای شکایت از نقض حریم خصوصی می‌توانید با استناد به مدارک و ادله ای که دارید به پلیس فتا یا دادسرای مبارزه با جرایم رایانه ای مراجعه کنید.

 

در کشور ما هنوز برای حمایت از حریم خصوصی افراد در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی قانون جامعی وضع نشده است، اما در سال 1396 وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، پیش نویس لایحه حمایت از داده و حریم خصوصی در فضای مجازی را منتشر کرد. گفتنی است که این لایحه هنوز به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده و به صورت قانون درنیامده است.

 

انواع نقض حریم خصوصی, قوانین حریم خصوصی در فضای مجازی, مجازات نقض حریم خصوصی افراد

قوانین نقض حریم خصوصی افراد

 

مجازات نقض حریم خصوصی افراد :

نقض حریم خصوصی در کشورهای مختلف، با وجود قوانین و مقررات بسیار، همواره مورد توجه بوده است. در کشور ما نیز طبق بندهای 19، 20، 22، 40 و 42 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، هرگونه ورود بدون اجازه فرد به حریم خصوصی دیگران و بازی با جان و مال افراد، ممنوع خواهد بود.

 

در اصل 22 قانون اساسی این گونه می خوانیم که: "حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از هرگونه تعرض مصون بوده. حکومت و مردم باید به این محدوده احترام گذاشته و متعرض کسی نشوند."

 

همچنین بنابر اصل 23 قانون اساسی: "تفتیش عقیده ممنوع بوده و هیچ کس را نمی توان به صرف داشتن عقیده ای مورد تعرض قرار داد." زین سبب استفاده نامناسب از اطلاعات خصوصی مردم و شکست حریم شخصی آنها جرمی است که در کشور ما مورد پیگیرد قانونی قرار خواهد گرفت.

 

در اصل 23 قانون، تفتیش عقاید ممنوع و در اصل 25 بازرسی و نرساندن نامه ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هرگونه تجسس منع شده است.

 

در قانون جرائم رایانه ای و مصادیق محتوای مجرمانه در فضای مجازی، نقض حریم خصوصی در فضای آنلاین مورد توجه و تاکید قرار گرفته است و مجازات های متفاوتی برای آن وضع کرده اند. برای نمونه در ماده 1 فصل اول این قانون ما با عنوان "جرائم علیه محرمانگی داده ها و سیستم های رایانه ای و مخابراتی" رو به رو می شویم که بیان می کند: "هر کس به طور غیرمجاز به داده ها یا سیستم های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد."

 

اگرچه در قانون اساسی ایران اشاره هایی کلی به حریم خصوصی شده ولی در حقوق ایران مقررات خاصی برای حمایت از حریم خصوصی وجود ندارد.

 

برای حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی چه کاری انجام بدهیم, قوانین نقض حریم شخصی در فضای مجازی, قوانین نقض حریم خصوصی در فضای مجازی

نقض قانون فضای مجازی دارای مجازات می باشد

 

شگردهایی برای حفظ حریم شخصی در فضای مجازی :

با رعایت برخی نکات می توان امنیت حریم شخصی آنلاین را در فضای مجازی افزایش داد.

 

• در تنظیمات مرورگر، جستجوی خصوصی (Private Browsing) را روشن کنید. 

با این سرویس به راحتی می توان از ذخیره ی کوکی و همچنین جزییاتی مثل تاریخچه‌ جستجو و فایل های موقت اینترنت در کامپیوتر خود توسط وب سایت ها جلوگیری کرد. به این ترتیب احتمال جمع آوری غیرمجاز اطلاعاتتان را کمتر خواهید کرد.

 

• آدرس IP خود را پنهان کنید.

• از اکانت های خود log out کنید. 

اکانت ها در برخی شبکه ها قابل ردیابی هستند. به عنوان مثال، اگر از اکانت فیس بوک خود log out نکنید، این سیستم قادر خواهد بود که تمام فعالیت های شما از جمله جستجوهایتان را در صفحات وب دنبال کند.

 

• انتخاب کلمه عبور مناسب را جدی بگیرید.

کلمات عبوری انتخاب کنید که معقول و منطقی است و حدس زدن آن‌ها دشوار باشد. چند عدد را پشت سر هم ردیف نکنید. همیشه کلمات عبور پیش فرض را تغییر دهید.

 

• نام خود را مرتباً در گوگل جست و جو کنید.

 

• با قوانین به روز حفظ حریم خصوصی آنلاین آشنا باشید.

قوانین حفظ حریم خصوصی سایت هایی را بخوانید که از آنها خرید اینترنتی می کنید؛ همچنین شبکه هایی اجتماعی که در آنها عضو هستید، سایت هایی که دائماً از آنها بازدید می کنید و یا قصد عضویت در آنها را دارید. با تمام تلاش هایی که برای ساده کردن متون این قوانین شده، تنها کاری که می توان کرد این است که به سرعت آنها را مرور کرده و موارد بروز در قوانین شبکه های اجتماعی را مطالعه کنیم.

 

• اطلاعات شخصی را از طریق ایمیل ارسال نکنید، مگر اینکه کاملا ضروری باشد.

 

• دائماً موقعیت های خود را ثبت نکنید.

ثبت مکرر موقعیت، حریم خصوصی آنلاین و آفلاین شما را به خطر می اندازد و اطلاعاتتان را به سادگی مورد هدف این افراد قرار می دهد. سرویس دهنده هایی که بر پایه‌ موقعیت مکانی کاربران عمل می کنند، شما را مجاب می کنند که مکان و وضعیت خود را فاش کنید.

 

• از فاش شدن موقعیت مکانی خود جلوگیری کنید. 

تکنولوژی به کار رفته در برخی اپلیکیشن هایی که با موقعیت مکانی کار می کنند Geotagging نام دارند و مکان شما را به وسیله‌ سیستم مکان یابی جهانی (GPS) تشخیص می دهند. امروزه این تکنولوژی، یکی از ویژگی های اصلی دستگاه های دیجیتال است. این ویژگی با اسنپ شات هایی که با دوربین دستگاه خود با GPS فعال نیز می گیرید عملکرد خود را دارد.

 

در واقع هم زمان با عکس برداری، موقعیت مکانی ما نیز ثبت و ضبط می شود. جزییاتی مثل تاریخ، زمان، تنظیمات دوربین و … با تصویر ذخیره می شود.

 

• مراقب هات اسپات های ناشناس باشید.

با مشاهده‌ وای فای هات اسپات روشن در مکان های عمومی به آنها متصل نشوید. در واقع چنین نقاط در دسترسی، رمزگذاری نشده اند و هرکسی نزدیک به مکان شما می تواند به اطلاعاتی که به صورت آنلاین مبادله می کنید ازجمله رمز عبور، اطلاعات حساب بانکی و ایمیل تان دسترسی داشته باشد.

 

• حتما روی دستگاه های خود نرم افزار ضد ویروس و ضد بدافزار نصب کنید و مطمئن شوید که همیشه به روز هستند.

• نرم افزارهای خود را مرتبا به روز کنید.

 

• نصب آنتی ویروس فراموش نشود

• حذف برنامه های دسترسی از راه دور

امکاناتی را که روی رایانه به آن ها احتیاج ندارید از کار بیاندازید. به خصوص برنامه های کاربردی که دسترسی به رایانه شما را از راه دور ممکن می کنند (مانند Remote Desktop، RealVNC و NetBIOS را حذف یا به اصطلاح disable کنید.

 

نکاتی برای حفظ حریم شخصی فضای مجازی, نکات و قوانین حقوقی برای حریم شخصی در فضای مجازی, نکات و قوانین حقوقی برای نقض حریم شخصی در فضای مجازی

برای حفظ حریم خصوصی فضای مجازی از رمزهای مناسب استفاده کنید

 

برای حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی از اینترنت امن استفاده کنیم :

1- ایمیل ها و پیام های ناخواسته و ارسال شده از سوی افراد ناشناس را باز نکنید و آنها را مسدود نمایید (block & spam).

 

2- به هیچ وجه لینک های ناشناس ارسال شده در ایمیل و پیام های موبایلی را دنبال نکنید.

 

3- از باز کردن عکس ها و فایل های پیوست شده در ایمیل های تبلیغاتی و ناشناس خودداری کنید.

 

4- با استفاده از یک آنتی ویروس امن جلوی بخش زیادی از ویروس ها را بگیرید.

 

5- به فرزندانتان بیاموزید اطلاعات شخصی خود را حفاظت کنند و در مورد اینکه چه اطلاعاتی از خود منتشر کنند و رفتار آنلاین آنها چگونه باشد آگاهی دهید.

 

گردآوری: بخش علمی و آموزشی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

      X  آموزش و مشاوره,آموزش علمی و کنکور

      Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024