ورزش های درمانی برای درد فک یا ناهنجاری تی ام جی
- مجموعه: درمان با ورزش
درمان درد فک با ورزش
علامت های اختلال فکی گیجگاهی می تواند کم یا شدید باشد. مثلا:
- درد موقع جویدن
- درد گوش، صورت فک و گردن
- به وجود آمدن صدای کلیک، صدای ترکیدن چیزی یا صدای به وجود آمده از ساییده شدن فک - موقع باز و بسته کردن دهان
- قفل شدن مفصل
- سر درد
علتهای درد فک و اختلال مفصل فکی گیجگاهی
دلیل ابتلا به اختلال TMJ در خیلی از موارد معلوم نیست. صدمه دیدن فک یا مفصل فکی گیجگاهی نقش مهمی در پیدایش این اختلال دارد. عوارض مختلفی وجود دارند که میتوانند بر رشد مفصل فکی ـ گیجگاهی تاثیر بگذارند که از آن جمله میتوان به موردهای زیر اشاره کرد:
- آرتریت
- ساییدگی مفصل
- عادت به دندان قروچه کردن یا روی هم فشار دادن دندانها
- مشکلات ساختاری مادرزادی فک
ورزش های مفید برای مفصل گیجگاهی فکی
ریلکس کردن فک
برای این کار ابتدا زبان خود را روی سقف دهان و پشت دندان های قدامی بالا قرار داده و با شل کردن عضلات فک، دهان خود را به آرامی باز و بسته کنید.
بالا و پایین کردن فک
جلوی آیینه بایستید و یک انگشت خود را روی قسمت تی ام جی و انگشت دیگر خود را روی چانه تان بگذارید و با کمک انگشتان خود ، فک پاینی تان را بالا و پایین ببرید . موقع انجام این تمرین ، زبان خود را پشت دندان های تان قرار دهید .
این تمرین را در 3 ست 10 تایی و 6 مرتبه در روز تکرار کنید .
حرکت چین تاک
شانه ها را عقب و سینه را بالا ببرید. سر خود را مستقیم پایین بیاورید تا چانه به گردن بچسبد و غبغب مشخص شود،آنگاه سه ثانیه نگه دارید. این کار را 10 بار انجام دهید.
ورزش های آرامش بخش
بعضی از ورزش های موثر برای اختلال مفصل فکی گیجگاهی سبب آرام شدن درد می شوند. این تمرین ها به ویژه برای درد مرتبط با اضطراب موثر هستند. در این شیوه می توانید از تمرینات تنفسی برای آرام کردن تنش عضلات فک استفاده کنید.
چنانچه احساس سفتی عضلات دارید، تا شماره ۵ یا ۱۰ نفس خود را به داخل بکشید و سپس به آرامی نفستان را بیرون بدهید. اگر چه این تمرین، ورزش نیست ولی با کاهش استرس می توانید درد و ناراحتی ناشی از اختلال مفصل فکی گیجگاهی را کم کنید.
به فک خود قدری فشار بیاورید
چنانچه موقع باز و بسته کردن فکتان نیرو یا فشار سبکی به فک خود وارد کنید، میتواند به بهبود عملکرد عضلات اطراف فک کمک کند. برای انجام این تمرین، کافی است دو انگشت خود را روی چانه بگذارید و به آرامی دهان خود را باز و بسته کنید. همین که انگشتانتان فشار جزئی به فک وارد کنند کافی است و احتیاجی نیست از نیروی زیادی استفاده کنید. با فشار دو انگشت به چانهتان شش مرتبه دهان خود را باز کنید و ببندید.
همینطور میتوانید این تمرین را برای حرکتهای جانبی فکتان هم انجام دهید. به این ترتیب که دو انگشت خود را در یک طرف فک قرار دهید، دهانتان را در حالت نیمهباز قرارهید و با دو انگشت قدری به کنار فک فشار وارد کنید. برای شش ثانیه در این حالت بمانید و شش بار دیگر نیز آن را تکرار کنید. سپس همین تمرین را برای طرف دیگر فکتان انجام دهید.
چنانچه در هنگام انجام این تمرین هرگونه دردی حس کردید تمرین را متوقف کنید.
گردآوری: بخش ورزشی بیتوته