چه سوالاتی در مراسم خواستگاری بپرسیم؟
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج
چگونه در جلسه خواستگاری عاقلانه سؤال بپرسیم؟
هیجان و استرس دختر و پسر در روز خواستگاری امری طبیعی و غیرقابل انکار است. ولی شما با رعایت نکته های کلیدی زیر میتوانید ضمن کسب آشنایی کافی از سوی مقابل، استرس خویش و طرف مقابل را کاهش داده و خاطره خوبی از جلسه خواستگاری رقم بزنید:
تلاش کنید در موقع حرف زدن و گوش دادن، ارتباط چشمی مناسبی با طرف مقابل داشته باشید. ولی در عین حال زیاد هم به وی زل نزنید که حس معذب بودن دست ندهد.
در ملاقات های نخست و جلسات اولیه خواستگاری پرحرفی نکنید و تلاش کنید شنونده خوبی برای طرف مقابل باشید.
به موفقیت ها و دستاوردهای خویش اشاره کنید ولی فروتنی و تواضع را در بیان این موضوعات فراموش نکنید.
در موقع حرف زدن لبخند ملایمی بر لب داشته باشید و چهره جدّي و خشک به خود نگیرید.
در انتخاب الفاظ و کلمات توجه کنید و حتی در صورت مخالف بودن با عقیده های طرف مقابل، احترام و ادب را در طی مکالمه رعایت نمایید.
از شوخی و طنزهای ظریف برای جذابتر شدن مکالمه کمک بگیرید.
در زمان طرح سوالات هوشمندانه جواب بگیرید. تلاش کنید برای روشن شدن مسئله از طرف مقابل مثال بخواهید، یا این که خودتان با زدن مثال های مختلف، واکنش و جواب های وی را در شرایط گوناگون بررسی کنید.
در صحبت هایتان از خاطراتی که داشته اید برای معرفی بهتر شخصیتتان کمک بگیرید و در صورت احتیاج از طرف مقابل هم تقاضا کنید خاطره های گذشته که ممکن است مهم باشد را برای شما تعریف کند.
در صحبت های خواستگاری و در جواب دادن به پرسش های طرف مقابل، صادق و روراست باشید.
چطور آغاز به صحبت کنم؟
شما هنگامی که میخواهید با شخصی تبادل اطلاعات کنید چطور شروع می کنید؟ جلسه خواستگاری هم چیزی ماورایی و عجیب نیست که آغاز کردن صحبت در آن با مواقع ديگر تفاوت داشته باشد.شما میتوانید با بیانی رسمی و متین، بعد از احوال پرسی های معمول، با یک بیوگرافی کامل از خود آغاز کنید( نام، نام خانوادگی، سن، تحصیلات، شغل خود، شغل پدر و مادر و ...) و از طرف مقابل هم بخواهید همین کار را بکند و آنگاه بحث را به روی موضوعات اصلی بکشانید.
مسایل خانوادگی
معمولاً جلسات خواستگاری با سوالت خانوادگی شروع می شود، و هدف از آن ها رسیدن به آشنایی نسبی از طرف مقابل است.
سوال هایی از این دست:
چه خصوصیت هایی برای همسر آينده تان متصور هستید؟
رابطه شما با اعضای خانواده تان چطور است؟
به چه دلیل می خواهید ازدواج کنید؟
به چه دلیل من را انتخاب کرده اید؟( به چه دلیل میخواهید با من ازدواج کنید؟)
چنانچه با خانواده ی همسرتان اختلاف پیدا کنید، از همسرتان برای حل اختلاف چه انتظاری دارید؟
و …
به چه دلیل می خواهد ازدواج کند؟
علت حقیقی از ازدواج مورد مهمی است که در پرسش های شب خواستگاری باید مطرح شود. برخی به علت فشار و پافشاری خانواده و تحت وابستگی مالی آن ها اقدام به ازدواج می کنند.
این نکته منفی است و در زندگی مشترک طرفین را دچار مشکل می کند. وابستگی عاطفی و مالی زیاد به خانواده یک پیش اگاهی منفی است. در مقابل اگر هدف شخص از ازدواج فاصله گرفتن از خانواده و جدایی از آن ها باشد، باز هم یک پیش اگاهی منفی است. از همسر آينده تان صادقانه بخواهید به این سوال جواب دهد که به چه دلیل به خواستگاری شما آمده است؟ قبل از شما جای دیگری خواستگاری رفته بوده است؟ علت بهم خوردن و پاسخ رد احتمالی او در خواستگاری قبلی به چه دلیل بوده؟
سوالات اعتقادی
در مرحله دوم طرفین باید وارد سوالاتی شوند که توقعات و ملاکهای اعتقادی شخص مقابل را محک زده و معرفی میکند. البته نوع این سوال ها به اعتقادات شخص پرسشگر بستگی دارد. به عنوان مثال"
به نظر شما ميزان پایبندی و اعتقاد به مسایل دینی چون نماز و روزه تاچه حد مهم است؟
ارتباطات اجتماعی
با این سوال ها ميزان اجتماعی بودن شخص مقابل و این که آیا همسری اجتماعی میخواهد یا نه را می توان دریافت.
آیا شما فعالیت اجتماعی دارید؟ کجا و چگونه؟
درصورتی که همسر آينده شما در محیط کار یا بین نزدیکان با نامحرمان با حفظ ضوابط شرعی و عرفی رابطه داشته باشد، چه می کنید؟
ارتباطات فامیلی
ازاین طریق قادر خواهید بود تیپ شخصیتی شخص یعنی درونگرا یا برونگرا را دریابید و این که آیا در ارتباطات فامیلی و با دوست های مجرد خویش افراط می کند یا نه. به عنوان مثال:
تا چه میزان به رفت و آمد با دوستان و نزدیکان خود و نزدیکان همسرتان تمایل دارید؟
در مورد دخل و خرج
یکی از مهم ترین سوالات پدر دختر از داماد درباره درآمد و نوع کسب و کارش می باشد. در واقع در زندگی مشترک مسایل مالی اهمیت فراوانی دارند و بعضی از زوج های ناموفق دائم بر سر مسایل مالی باهم مشکل دارند. پس برای جلوگیری از تفاوت بر سر مسایل مالی پیش از ازدواج دخل و خرجتان را کاملاً معلوم کنید و بدانید پول هایتان را چگونه باید خرج کنید. این مسایل را پیش از ازدواج از شخص مورد نظرتان سوال کنید:
درامد ماهیانه شما چه قدر است؟
- روش خرج کردن پولتان چطور است ولخرج هستید یا اقتصادی؟
- آیا مایلید تمام درآمدمان را خرج کنید و خوش بگذرانید یا به پسانداز اهمیت می دهید؟
- آیا برای دخل و خرجتان برنامه مشخصی دارید ؟
- آیا همسرتان اجازه دارد از موجودی تمام حساب هایتان با خبر باشد یا ترجیح می دهی ميزان دارایی ات را به کسی نگویی؟
- آیا روی در آمد همسرتان برای دخل و خرج خانواده حساب می کنید یا خودتان از پس مخارجمان بر میایید؟
مهم ترین علائق زندگی
باید پیش از زندگی مشترک بدانید که چه چیزهایی برای همسرتان بیش از همه مهم هستند. برای همین این پرسش ها رابپرسید:
- موقع آتش گرفتن منزل نخست چه چیزی را از منزل خارج می کنی؟
- در موفقیت ازدواج رابطه زناشویی تا چه حد اهمیت دارد؟
- کدام سرگرمی ها مورد علاقه شماست؟
جزئیات شغل
شما به چه کاری اشتغال دارید؟ ( شرایط شغلی طرف باید شفاف و روشن بیان شود و کلی گویی در این باره ( بازار، واسطه گری، وزارت خارجه و…) کافی نیست؛زیرا در بازار انواع شغلها؛ در کار واسطه گري انواع واسطه ها وجود دارد. مثلا می گوید در بازار کار می کند. در بازار چه کارمی کند ؟ آیا مغازه دارد یا دلال است ؟ دلال چه چیزی است ؟ حالا یک وقت طرف الان کار ندارد به عنوان مثال دانشجو است یا هنرمند است.
حتماً در مورد شغل آينده اش بپرسید . شغل مرد مهم است. ببینید شما میتوانید با آن شغل کنار بیائید. زیرا برخی از شغل ها ویژگی خاص دارد وهر خانمی نمی تواند با هر شغلی که همسرش داشته باشد، کنار بیاید. به عنوان مثال طرف می خواهد هنر پیشه شود. این شغل خيلي مشکل است. مثلا می خواهند مشاور باشند یا شغل نظامی یا سیاستمداری داشته باشد. یا می خواهد روحانی باشد .چون هرکس نمیتواند با این مشاغل کنار بیاید و روحیه خاصی می خواهد.)
تحصیل و اشتغال زن
آیا موافق هستید که همسر آينده تان اشتغال داشته باشد یا به تحصیل خویش ادامه بدهد؟
فرزند می خواهد؟ چندتا؟
درباره حضور بچه در زندگی مشترکتان سؤال بپرسید. اگرفرزند داشتن برای شما آن قدر مهم است که نازایی یا مشکلات پزشکی مانع از فرزند آوری همسر آينده تان شود در این باره سؤال بپرسید و خوب فکر کنید.
موضوعات جنسی
روانشناسان همواره سفارش می کنند، طرح سوال های مربوط به مسایل جنسی را به جلسات آخر و نهایی خواستگاری موکول کنید. سوال های مربوط به مسایل جنسی را به صورت کلی سوال کنید و وارد جزئیات نشوید.
در طرح سوال های جنسی همواره حرمت و احترام را رعایت کنید در غیر اینصورت ممکن است طرف مقابل قضاوت اشتباهی درباره هدف شما از رابطه داشته باشد یا این که متهم به داشتن روابط نادرست شوید. در مطرح کردن سوال و استفاده از الفاظ دقت و توجه کافی برای حفظ شأن و آبرو را داشته باشید. شما می توانید در جلسات نهایی خواستگاری سوال های مربوط به مسایل جنسی را به اینصورت مطرح کنید:
- نظر شما درباره فاکتورهای جذابیت های جسمانی همسر آينده تان چیست؟
- به نظر شما زن و مرد چه تفاوت هایی در رابطه جنسی دارند؟
- تا چه ميزان درباره بهداشت جنسی و مسایل مربوط به روابط جنسی اطلاع دارید؟
- به نظر شما روابط جنسی چه جایگاهی در روابط زناشویی دارد؟
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته