بیماری واریکوسل چیست؟ علایم و درمان آن



واریکوسل،واریکوسل چیست،بیماری واریکوسل،عمل واریکوسل

واریکوسل رایج ترین علل تولید ضعيف و کاهش کیفیت اسپرم است

 

واریکوسل معمولاً در زمان بلوغ شکل می گیرد و در طول زمان می تواند بزرگتر شود. اکثر وقت ها واریکوسل اصلاً مشکلی ایجاد نمی کند و بی زیان است. ولی بعضی واریکوسل ها می توانند سبب درد و مشکلات باروری شوند.

کیسه ی بیضه، کیسه ای پوستی است که بیضه ها را داخل خود نگه می دارد. این کیسه همچنين حاوی سرخرگ ها و سیاه رگ هایی است که خون را به غدد تناسلی می رسانند. اختلال در عملکرد یک سیاه رگ داخل کیسه ی بیضه می تواند منجر به واریکوسل شود. در واقع واریکوسل به معنی گشاد شدن سیاه رگ های درونی کیسه ی بیضه است که به آن ها شبکه پیچکی هم ميگويند .

 

واریکوسل معمولاً در زمان بلوغ شکل می گیرد و در طول زمان می تواند بزرگتر شود. اکثر وقت ها واریکوسل اصلاً مشکلی ایجاد نمی کند و بی زیان است. ولی بعضی واریکوسل ها می توانند سبب درد و مشکلات باروری شوند. هرچند واریكوسل در حدود ۲۰ درصد از جمعیت مردانه دیده ميشود ، ولی در جمعیت نابارور( ۴۰ درصد) بسیار رایج است. در واقع، واریکوسل رایج ترین علل تولید ضعيف و کاهش کیفیت اسپرم است. لازم به ذکر است بیماری واریکوسل یکی از نشانه های اسپرم ضعیف می باشد.

 

احتمال پیدایش آن در بیضه چپ بیش تر است و این به علت یکسان نبودن آناتومی سمت راست و چپ بدن انسان است. به ندرت واریکوسل در هر دو بیضه رخ ميدهد ولی امکان آن صفر نیست. همچنين باید خاطرنشان کرد همه ی اقسام واریکوسل ها نمی توانند بر تولید اسپرم تأثير بگذارند. خوشبختانه، تشخیص بیش تر واریکوسل ها اسان هستند و بسياري از آنها به درمان احتیاج ندارند. درصورتی که واریکوسل سبب پیدایش علایم شود، می تواند منجر به جراحی گردد.

 

واریکوسل تنها در کیسه ی بیضه رخ ميدهد و بسیار شبیه به واریس پا میباشد. این مشکل می تواند منجر به کاهش تولید و کیفیت اسپرم شود که در بعضی موردها می تواند سبب ناباروری مردانه و کوچک شدن بیضه ها شود.

 

واریکوسل،واریکوسل چیست،بیماری واریکوسل،عمل واریکوسل

بیماری واریکوسل

 

علایم بیماري واریکوسل

بیماري واریکوسل معمولاً بدون علامت بوده و بطور اتفاقی، حين معاينه مشخص می گردد. در معاينه، بزرگی و تورم عروق بيضه، به ویژه در سمت چپ مشهود است و در وضعیت ايستاده و يا افزايش فشار شکمی تشديد می يابد و در وضعیت خوابيده از بين میرود ( در صورتيکه تورم عروق در وضعیت خوابيده از بين نرفت، بايستی به نوع ثانويه آن شک کرد ).

 

- ورم ها و برامدگی های داخل کیسه بیضه که البته دردناک نیستند.

- رگ های بزرگ شده و پیچ خورده در کیسه بیضه

- درد در ناحیه کیسه بیضه که امکان دارد با نشستن، پاشدن و دیگر کشش های فیزیکی افزایش یافته، در روز شدیدتر شود و زمانی که به پشت دراز می کشید بهتر شود.

- بزرگی بیضه ها

- عدم تقارن بيضه ها

- درد بيضه

- کاهش تعداد اسپرم ها

- توده یا گره ای داخل بیضه که درد ندارد.

- دردی که بعد از فعالیت های شدید بدتر ميشود .

- دردی که با گرمای هوا تشدید ميشود .

 

روش تشخیص بیماري واریکوسل

معمولاً پزشک واریکوسل را پس از معاینه ی فیزیکی تشخیص ميدهد . در وضعیت درازکش همیشه نمی توان واریکوسل را حس کرد یا مشاهده کرد. بدین ترتیب پزشک در وضعیت ایستاده و درازکش بیضه های شما را معاینه ميکند . امکان دارد پزشک بر روی شما سونوگرافی بیضه انجام بدهد. این شیوه کمک ميکند تا پزشک وضعیت رگ های موجود در بیضه تان را معاینه کند و عکس دقیق تری از وضعیت تان داشته باشد. زمانی که بیماري تشخیص داده ميشود ، پزشک باتوجه به اندازه ی  توده ی بیضه تان، وضعیت تان را از ۱ تا ۳ گروه بندی ميکند . درجه ی ۱ خفیف تر و درجه ی ۳ حادترین است. اندازه ی توده الزاما روند کلی درمان را مشخص نمی کند، برای این که امکان دارد شما احتیاج به درمان نداشته باشید. ضرورت و شیوه های درمان بر مبنای ميزان ناراحتي یا ناباروری شماست.

 

چه طور می توان از پیدایش این بیماري پيش‌گيري کرد؟

- از مصرف غذاهای سودازا خودداری کرده و از پوشیدن لباس های تنگ پرهیز کنید.

- درصورتی که دارای واریکوسل خفیف هستید نیز براي پيش‌گيري از بدتر شدن وضعتان، سرپا نباید بیاستید. کارهای ایستادنی نباید انجام دهید، سماق ، آش سماق ، سرکه و شیره زیاد بخورید.

- درصورتی که دچار یبوست هستید آن را با استفاده از خاکشیر و آب گرم درمان کنید.

 

درمان بیماري واریکوسل 

ده درصد مردان بعد از سن بلوغ، درجاتی از واریکوسل دارند، ولی همه ی  آنها نیاز به درمان ندارند. درصورتی که واریکوسل براي فرد، عوارضی به وجود آورد ، لازم است درمان انجام شود در غیر این صورت نیاز به درمان نیست. (مطلب پیشنهادی: بهترین ورزش‌ها برای واریکوسل)

 

واریکوسل،واریکوسل چیست،بیماری واریکوسل،عمل واریکوسل

تنها راه درمان مؤثر واریکوسل همراه با عوارض، جراحی است

 

روشهای جراحی: 

- شیوه استاندارد طلایی جراحی واریکوسل شیوه اینگوینال میکروسکوپیک میباشد که با برش کوچک پائین شکم، نزديک خارج ریشه آلت و بالای بیضه و با کمک میکروسکوپ انجام ميشود . فواید این شیوه حفظ  سرخرگ و عروق لنفاوی و عصب میباشد و ميزان عود هم کم تر است.

 

- شیوه جراحی اینگوینال که تقریبا مثل شیوه نخست است ولی بدون میکروسکوپ انجام ميشود و بدین ترتیب عارضه های آن بیش تر است.

 

- شیوه جراحی رتروپریتوان که با برشی بالاتر از روش قبلی انجام ميشود .

 

- شیوه جراحی با لاپاروسکوپ که با ایجاد حدود سه سوراخ در شکم و فرستادن گاز به داخل شکم براي ایجاد فضای کافی براي کار انجام ميشود . ولی در این شیوه احتمال اسیب عروق بزرگ یا روده ها یا مثانه و… هر چند ناشایع وجود دارد .

 

- شیوه آمبولیزاسیون از راه پوست که از راه وریدهای کنار ران بصورت موضعی لخته خون خود بیمار یا کویل یا ماده های سنتتیک و مصنوعي ديگر به داخل وریدها فرستاده میشوند . این شیوه احتیاج به متخصص رادیولوژی حاذق در این زمينه و تجهيزات پیشرفته دارد.

 

درمان گیاهی و طب سنتی واریکوسل

تنها راه درمان مؤثر واریکوسل جراحی است، ولی بعضی درمانهای گیاهی و شیوه های طب سنتی هم براي کنترل این بیماري سفارش شده است که اما درمان صد در صد نبوده ولی در کاهش علایم و جلوگيري از تشدید بیماري جنبه حمایتی دارد.

 

براساس با یافته های طب سنتی دوری از استرس، خستگی، گرسنگی و رعایت یک رژیم غذایی کم سودا می تواند در درمان این بیماري موثر باشد. براي کاهش سودا باید از خوردن گوشت گاو، گوساله، پنیر کهنه و ماست ترش، غذاهای سرخ کردنی، بادنجان، چای، فلفل دلمه، عدس و فست فود پرهیز شود.

 

استفاده بعضی گیاهان دارویی مثل خاکشیر جوشیده شده روزانه به مدت دو الی سه ماه با کنترل یبوست فرد به کاهش فشار وارد بر عروق ناحیه لگن و کیسه بیضه و پيش‌گيري از تشدید عروق واریسی این ناحیه کمک خواهد کرد. براي استفاده این ماده گیاهی لازم است تا یک قاشق از آن را داخل یک لیوان آب قدری جوشانده و میل کنید. بعضی دمنوش های ديگر مثل گل گاو زبان و سنبل طیب هم می توانند موثر باشند. استفاده ناشتای آب پنیری که به شیوه دستی تهیه ميشود هم در طب سنتی پیشنهاد شده است.

 

یکی ديگر از راه‌های طب سنتی واریکوسل ماساژ ناحیه بیضه و قسمت بالای آن با کمک روغن زیتون تصفیه نشده یا روغن کنجد یا مخلوطی از آن دو به آرامی و روزانه است. هرچند زالو درمانی هم براي درمان واریکوسل پیشنهاد شده ولی به علت مشکلات و عارضه های عفونی یا احتمال کم خونی قدری پر خطر بوده و بهتر است برای انجام آن نزد اشخاص غیر متخصص و یا بصورت خود درمانی خودداری شود. حجامت و باد کش هم از شیوه های دیگر پیشنهادی طب سنتی واریکوسل محسوب می شود .

 

باید توجه داشت که هیچ یک از این درمانهای گیاهی و طب سنتی واریکوسل جایگزین درمان پزشکی نبوده و اما استفاده از این روشها بدون مشورت با پزشک مربوطه و بدون دسترسی به اشخاص مجرب و متخصص در این زمينه توصیه نمی شود.

  

گردآوری: بخش زناشویی بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------