تاثیر طلاق بر فرزندان و راه هکارهایی برای کاهش آسیب ها بر فرزندان



بررسی تاثیر طلاق بر فرزندان,تاثیر طلاق بر فرزندان ,طلاق و تاثیرات طلاق بر فرزندان

بررسی تاثیر طلاق بر فرزندان

 

مهم ترین کشمکشی که فرزندان بعد از طلاق والدین به آن دچار میشوند ، ترس از دست دادن پدر یا مادر با هم است. بزرگترین ترس بچه ها از این است وقتی که به محبّت پدر و مادر احتیاج دارند، والدین آن ها را ترک کنند و تنها بگذارند.

طلاق تمامی اعضای خانواده را دچار استرس ميکند ، ولی براي فرزندان ناگوارتر است. تأثیر مستقیم طلاق بر فرزندان تولید عواطف آزاردهنده از جمله ترس، خشم، گیج شدن و بهت زدگی است.

 

دعوا و اختلافات والدین یکی از عوامل تعيين کننده و بسیار مهم در نحوه رفتار بچه ها بعد از جدایی یا طلاق است. والدین میتوانند با همکاري یکدیگر و بدون دخالت دادن فرزندانشان در اختلافات شخصی، کاری کنند تا بچه ها به طرز کاملا موثری، خود را با وضعیت تازه زندگی وفق دهند. از طرفی، بعضی والدین خلاف این کار را انجام داده و ازادانه به دعوا و نزاع خود ادامه می‌دهند که این مسئله، زمينه های بدرفتاری در بچه ها را افزایش ميدهد .

 

این موارد بسیار منطقی است. کودکی را در نظر بگیرید که با دعوای والدین خود روبرو است و از آن تأثير می پذیرد و از طرفی هم باید وضعیت جدید را تحمل و خود را با آن سازگار کند. جدایی یا طلاق والدین میتواند به آسانی سبب ایجاد استرس و بیماری افسردگی در بچه شود.

 

بررسی تاثیر طلاق بر فرزندان,تاثیر طلاق بر فرزندان ,طلاق و تاثیرات طلاق بر فرزندان

تاثیر طلاق بر فرزندان

 

بعضی از مشکلات بچه های طلاق در زیر مورد بررسی قرار می گیرد.

 

ترس و حس نا امنی تأثیر طلاق بر فرزندان

حالت طبيعي زندگی هنگامی است که بنیان خانواده پا برجاست و فرزندان در کنار پدر و مادر خود زندگی می کنند؛ ولی زمانیکه طلاق بین زوجین اتفاق می افتد بيش ترین سختی های فرزندان بوجود مي‌ايد . از این جهت امکان دارد حس کنند امنیتی که فضای خانواده براي آنها داشت از بین رفته است.

 

این نا امنی در جنبه های گوناگون زندگی حس ميشود و بسته به اینکه فرزندان با کدامیک از والدین زندگی ميکنند ، اختلاف هایی با هم دارند. مثلا امکان دارد زمانی که فرزندان با مادر زندگی ميکنند از بعد دنیوی دچار استرس شوند و حس کنند از نظر مالی ناامن هستند. همچنين براي رسيدگي به دروس خود امکان دارد حس کنند بدون وجود مادرشان نمی توانند کاری از پیش ببرند. بسته به اینکه هر کدامیک از والدین چه مسوولیت هایی در قبال فرزندان خود داشتند، این احساسات متمایز خواهد بود.

 

تأثیر طلاق علاوه بر این امکان دارد حتی اگر شرایط به وضعیت با ثبات براي فرزندان برسند، آنها نتوانند مشکلات گوناگون خود را برطرف کنند و حس امنیت را در خود بپرورند. در این صورت مدام فکر ميکنند شرایط مساعد زندگی ثباتی نخواهد داشت و هر لحظه در انتظار بهم‌ريختن شرایط مساعد زندگی خود باشند. این مسأله امکان دارد در هر زمانی از زندگی فرد با وی همراه باشد.

 

خشم و از کوره دررفتگی تأثیر طلاق بر فرزندان

خشم هم یکی ديگر از مظاهر رفتاری است که بچه ها به خصوص در مدرسه های ابتدایی از خود نشان می‌دهند . گاه کودکان از والدین خشمگین هستند و آن ها را سرزنش ميکنند . کودکان بزرگتر گاه آشکارا والدینشان را سرزنش ميکنند .

 

خشم کودکان گاه با زیر سؤال بردن قانون های خانه و یا وظایفشان جلوه گر ميشود . گاه هم به صورت فعال فرزندان طلاق با کودکان ديگر به درگیری می پردازند.

 

حس بلا‌تکلیفي و تأثیر طلاق بر فرزندان

زمانی که طلاق رخ ميدهد ، فرزندان دائم از این خانه به آن خانه جابجا میشوند . حتما داشتن برنامه ريزي درست براي این اشخاص قدری مشکل ميشود . امکان دارد برنامه ی والدین بر ماندن فرزندان در یک خانه تأثیر بگذارد. از این جهت حس بلا‌تکلیفي و عدم برنامه ريزي براي این بچه ها میتواند ناراحت کننده باشد. تأثیر طلاق در عدم شکل پذیری شخصیت با ثبات سبب ميشود که این اشخاص در زمينه های گوناگون زندگی نتوانند به آسانی تصمیم گیری کنند.

 

ایجاد زمينه های وسواس در دختران و پسران تأثیر طلاق بر فرزندان

وسواس تکرار بدون اراده و افراطی اعمال و کارهای روزانه است.

 

گوشه گیر شدن و کنار گذاشتن تمام دوستان تأثیر طلاق بر فرزندان

ممکن است نوجوانان به علت خجالت کشیدن از طلاق والدینشان ترجیح بدهند از دوستانشان فاصله بگیرند و تنها بمانند.

 

حس گناه تأثیر طلاق بر فرزندان

زمانی که فرزندان در سنین پائین قرار دارند احتمالا نتوانند آنقدر وضعیت بوجود آمده را تحلیل کنند؛ ولی یک مسأله براي کودکان بزرگتر بوجود مي‌ايد و آن هم حس گناه در معضل طلاق والدین است. معمولاً زمانیکه بچه ها دعواهای مجدد والدین خود را ببینند و در این دعواها به وفور نقش خودشان را پررنگ ببینند، بعد از طلاق حس گناه ميکنند .

 

بعضی مواقع این اشخاص در دعواها طرف یکی از والدین را می گیرند و به دلیل علاقه ای که به دو طرف دارند، بعد از کنترل ناراحتی خود، دچار عذاب وجدان میشوند . همچنين امکان دارد فکر کنند ادامه زندگی و اسیب دیدن والدین شان بیش تر بخاطر حضور آنها در زندگی بوده است. از این جهت حس گناه در آنها عمیق ميشود و استرس و اضطراب را براي آنها به دنبال خواهد داشت.

 

بررسی تاثیر طلاق بر فرزندان,تاثیر طلاق بر فرزندان ,طلاق و تاثیرات طلاق بر فرزندان

تاثیر طلاق والدین بر زندگی فرزندان

 

حسادت، سوءظن و سماجت تأثیر طلاق بر فرزندان 

در نوجوانان خانواده هایی که والدین آن ها از هم جدا شده اند این حساسیت ها دیده شده است. این گروه از نوجوانان در در برابر همراهان و همسالان خود حساسیت بیش تر و زیاده از حد نشان می‌دهند .

 

تأثیر طلاق و از دست دادن انگيزه در فرزندان

زمانی که فرزندان طلاق وضعیت زندگی خود را آشفته می بینند انگيزه ای براي زندگی ندارند. این مسأله امکان دارد تا سالها پس از طلاق والدین هم ادامه داشته باشد؛ ولی در سال اول بيش ترین اثر را خواهد داشت. این مسأله باعث ميشود تا تمرکز خود را از دست بدهند و در تحصیل خود هم دچار افت شدید شوند. فرزندان نمی توانند بر روی یادگیری دروس تمرکز کنند و از این طريق فشار زيادي را متحمل میشوند .

 

وحشت از زندگی تأثیر طلاق بر فرزندان

کودکی که والدینش از هم جدا شده اند، خانه را محل وحشت می داند و بیش تر در جستجوی پناهگاهی ديگر است؛ پناهگاهی که براي وی آرام بخش و محل امن و راحتی باشد.

 

حس عدم شایستگی و افتادن در دام دوست های ناباب بدترین تأثیر طلاق

فرزندان طلاق در اغلب مواقع اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند و خیال ميکنند مثل ديگر دوست های خود ارزشمند نیستند. از این جهت هر گونه درخواست غلط دیگران را هم نمی توانند رد کنند و از این طريق مشکلاتی عدیده در این مورد خواهند داشت.

 

افرادی که بعنوان دوست ناباب سر راه فرزندان طلاق قرار می گیرند از این ویژگی آنها سو استفاده ميکنند و امکان دارد مشکلات اجتماعي زيادي را براي آنها به ارمغان آورند. تأثیر طلاق بر این اشخاص میتواند هم براي خودشان هم جامعه مشکل آفرین باشد. به خصوص اگر والدین درگیر مشکلات خودشان باشند و نتوانند توجه کافی به این اشخاص داشته باشند وضعیت بدتر و خطرناک تر خواهد شد.

 

بررسی تاثیر طلاق بر فرزندان,تاثیر طلاق بر فرزندان ,طلاق و تاثیرات طلاق بر فرزندان

تاثیر طلاق و اختلافات والدین بر فرزندان

 

براي کاهش تأثير جدایی بر فرزندان

 

از افراد دیگر کمک بگیرید

روابط شما با والد ديگر( پدر یا مادر) به انتهای خود رسیده و زندگی شما دچار تغيير چشمگیری شده است. از دیگران کمک بگیرید. این کمک میتواند از سمت خانواده، دوستان، رهبران مذهبی، روان درمانی یا ترکیبی از این موارد یا هيچکدام از آنها باشد. بسیار مهم است که در این زمان حیاتی و مهم، کمکی را که احتیاج دارید دریافت کنید. بدین ترتیب میتوانید با ارامش درونی بیشتری به راه خود ادامه دهید و زمينه براي همکاري با شریک زندگی قبلی تان و انجام وظیفه پدری یا مادری شما فراهم ميشود .

 

در مورد طلاق با فرزندان حرف بزنید 

اگر آن ها به میزان کافی بزرگ شده اند و معنی و مفهوم زندگی مشترک را می فهمند ، میتوانید با دیدی باز شرایط موجود را برایشان توضیح دهید. سن فرزندان، تعيين کننده نحوه بیان و نوع مطالبی است که در طی گفته های خود باید به آن ها اشاره داشته باشید.

 

بچه ها را مجبور به انتخاب نکنید

هیچوقت کودکانتان را مجبور نکنید بین شما و همسر سابقتان قرار بگیرند. اینکه براي انتخاب بین والدین یا رد و بدل کردن پیام به فرزندانتان فشار بیاورید، اصلاً رفتار درست و مناسبی نیست. در کودکانی که به این رفتارها روبرو میشوند ، امار بیماری افسردگی و استرس بسیار بالاست.

 

روابط سالم و به دور از تنشی با فرزندتان داشته باشید

رابطه مثبت، رابطه گرم و صمیمي و کاهش تنش بین فرزند و والدین به بچه ها کمک ميکند که راحت تر و سریعتر با طلاق کنار بیایند. با این رفتار احتمال مبتلا به بیماری افسردگی در فرزندان خانواده کاهش یافته و به حفظ عزت نفسشان کمک ميشود .

 

تلاش کنید متناسب به سن و وضعیت فرزندتان، قوانینی براي زندگیتان تنظیم کنید.

 

از نزديک بر نوجوانان نظارت کنید

زمانی که والدین توجه دقیقی به آنچه که نوجوانان انجام می دهند، داشته باشند، کم تر احتمال مشکلات رفتاری بعد از طلاق وجود دارد . این بدان معنی است که احتمال استفاده از مواد مخدر و مشکلات تحصیلی کم تر ميشود .

 

فرزندتان را توانمند کنید

كودكانی كه در توانایی خود شک دارند و یا خود را قربانی ميدانند ، بيشتر ممکن است كه مشكلات سلامت روان را تجربه كنند. به فرزندتان اموزش دهید که وی قابلیت های ذهني زيادي دارد که باید آن ها را پرورش دهد.

 

سعی کنید که با فرزند نوجوانتان روابط صمیمي تری داشته باشید

براي اینکه بهتر بتوانید بر زندگی نوجوانان نظارت داشته باشید، بهتر است بیش تر به آن ها توجه کنید و ببینید با چه کسانی وقت می گذرانند.

 

ایجاد سازگاری بین بچه و همسالانش

بچه ها معمولاً از زمینه طلاق پدر و مادر خود خجالت می کشند و از درمیان گذاشتن این مسئله با هم سال و سال های خود به شدت می هراسند. فرزند شما چطور می تواند این مسئله را با همسالان خود مطرح کند؟ این امر چه تاثیری در روابط وی با جمع دوستانش می گذارد؟ آیا مجبور ميشود دوست های گذشته خود را ترک کرده و در پی پیدا کردن دوست های جدیدی براید؟ لازم به یادآوری است که نقش والدین در فهماندن این تغيير غیرمنتظره به فرزندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

به دنبال علایم استرس در فرزندان خود باشید

ممکن است فکر کنید که فرزندتان در جریان اختلافات شما با همسرتان با مشکلی روبرو نشده است ولی این اتفاقی است که معمولاً شاهد آن هستیم. چنانچه متوجه تغييرات در رفتارهای فرزند خود یا احساسات وی( از جمله کاهش ابراز احساسات) و یا استرس و اضطراب شدید؛ باید فکری به حال این مسئله کنید.

 

توجه کنید که اغلب بچه ها در این وضعیت دچار استرس خواهند شد و این یک مسئله طبيعي است. آنها فراز و نشیب هایی را تجربه خواهند کرد ولی شما باید مراقب آنها باشید و اثرات منفی را به حداقل برسانید.

 

به فرزندتان قوت قلب بدهید 

کودکانی که به توانایی هایشان شک دارند، به شدت تحت تأثیر تغييرات قرار می گیرند به دلیل آن که خودشان را قربانی ميدانند و بیش تر از سایرین دچار مشکلات روحی روانی میشوند . به فرزندتان یاد بدهید که هرچند کنار امدن با طلاق کار سختی است ولی وی قدرت آن را دارد که با این مسأله کنار بیاید.

 

در برنامه هاي اموزش والدین شرکت کنید 

برنامه های زيادي براي کمک به کاهش تأثير طلاق در بچه ها وجود دارد . والدین باید در کلاسهاي روانشناختی مختلف شرکت کنند تا بهتر بتوانند به کودکانشان کمک کنند.

 

مرزها و قوانینی براي رابطه با همسر قبلی خود تعيين کنید

بسیار مهم است که در مسایل مهم مثل انتخاب مدرسه و شرایط سلامتی بچه با همسر قبلی خود به توافق برسید ولی لازم نیست در مورد هر چیز نظری مشترک داشته باشید. هر یک از والدین باید بتوانند به روشی که مناسب ميدانند از فرزندشان نگهداری کنند و شریک ديگر زندگی نباید در مسایل کوچک و جزیی مداخله کند.

 

به عنوان مثال امکان دارد نظر شما این باشد که بچه تکالیف مدرسه خود را تنها پایان هفته ها انجام دهد و والد ديگر دوست دارد تمامی تکلیف ها کم کم و در زمان هفته انجام شوند. هیچ کدام از این تصمیمات کاملا درست یا اشتباه نیستند.

 

همچنين باید مرزهایی براي روابط خود با همسر سابقتان تعيين کنید. به یاد داشته باشید که ديگر بعنوان یک خانواده با هم زندگی نمی کنید، بنابراین بعضی مسایل حریم شخصی باید رعایت شوند.

 

گردآوری: بخش زناشویی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------