تازه های تقویم تاریخ

داريوش بزرگ پدر ناسيوناليسم ايراني

تقویم تاریخ - 13 تیر

489پیش ازمیلاد:4 ژوئيه سال 489 پيش از ميلاد داريوش بزرگ - شاه شاهان - كه بر تمركز امور و ايراني…

تقویم تاریخ - 7 اردیبهشت



53پیش ازمیلاد:اواخر آوريل سال 53 پيش از ميلاد، ايران و روم در آستانه جنگ كارهه (حّران) قرار داشتند كه «دوپوي» در صفحه 129 تاليف خود ــ تاريخ جنگ ــ از آن به عنوان قاطعترين نبرد نظامي بشر در قرون قديم نام برده است. در اين جنگ، كراسوس كنسول اول روم كشته شد و از ارتش آن كشور كمتر از پنج هزار تن موفق به فرار شدند.

 

از راست به چپ: پلوتارك كه در باره اين جنگ نوشت --- كراسوس كه در اين جنگ كشته شد

 

847م:يعقوب ليث صفار كه از جوانی در سر هواي احياء استقلال ملی و سپس امپراتوري ايران را داشت براي رسيدن به اين هدف و اجراي گام به گام برنامه هاي خود، مصلحت ديد كه با حاكم اعزامي خليفه عباسي به سيستان كار كند. اين همكاري مصلحتي كه از آوريل 847 ميلادي آغاز شده بود پنج سال طول كشيد و پس از آن، يعقوب راه خود را با تصرف شهر زرنگ (واقع در افغانستان امروز ـ افغانستان نامی است که انگلیسی ها بر ایران خاوری گذارده اند) جدا ساخت. وي سپس تا لحظه واپسين عمر خود به آزاد کردن ساير مناطق ايران و احياء استقلال ملي ادامه داد و جايگاه رفيعي برای خود در تاريخ ايرانزمين به وجود آورد.

 

1909م:27 آوريل 1909 چند واحد ارتش روسيه به بهانه محافظت از جان و مال خارجيان مقيم تبريز! وارد اين شهر شدند و مداخله مستقیم در امور آذربايجان از این زمان آغاز شد و تا پیروزی انقلاب اکتبر 1917 ادامه یافت.

روسيه و انگلستان طبق موافقتنامه آگوست 1907 معروف به سازش سن پترزبورگ ايران را ميان خود به دو منطقه نفوذ تقسيم كرده بودند و بنابراين، به زعم آن دو دولت فرستادن نيرو به ايران كاري خلاف قاعده نبود!. سازش سن پترزبورگ با میانجیگری فرانسه حاصل شده بود تا آخرین مانع راه تحقق اتحاد نظامی سه دولت در برابر آلمان و یارانش برداشته شود. اتحاد نظامی انگلستان، روسیه و فرانسه زمینه را برای آغاز جنگ جهانی اول معروف به جنگ بزرگ و جنگ اروپاییان آماده ساخت که بر سر استعمار سرزمین های دوردست با هم رقابت داشتند.

 

1928م:سی ام اپریل 1928 دولت وقت «دکتر والدر» سويسي را براي اداره خزانه داري ايران استخدام كرد. هفته پيش از آن، دكتر «كورت ليندن بلات» آلماني براي رياست بر بانك ملي ايران استخدام شده بود. هر دو، در نیمه دوم ماه می وارد تهران شدند. قبلا براي اداره خزانه داري ايران از آمريكا كه كشوري بیطرف بود و از ورود به صحنه سياست جهان پرهيز داشت كارشناس استخدام مي شد ولی دولت روسیه با استخدام کارشناس امور مالی از آمریکا هم موافقت نداشت زیرا قبلا یک کارشناس آمریکایی چند مالک هوادار روسیه (فئودال) را مجبور به پرداخت مالیات ساخته و چند فئودال دیگر را تهدید به حرّاج اموال کرده بود.


1938م:رضاشاه پهلوي 27 اپریل 1938 باخشم تمام فرهنگستان ايران را كه از عمر آن درست 3 سال مي گذشت به دليل تنبلي اعضاء آن، كه هركدام مشاغل ديگر داشتند تعطيل كرد و دو هفته بعد (21 ارديبهشت) فرهنگستان تازه اي به رياست وزير فرهنگ وقت و 24 عضو ثابت ايجاد كرد.


1330ش:در پي انتشار اخبار مربوط به انبار مهمات ارتش در فارس، در اين روز از سال 1330 هجري خورشيدي رئيس تسليحات ارتش، فرمانده لشكر فارس و عده اي ديگر که مورد سوء ظن قرار گرفته بودند، دستگير و بازداشت شدند. از همان لحظه انفجار اين انبار، ترديد به خرابکاري و احيانا توطئه خارجي در آن وجود داشت.

همزمان با اخطار انگلستان به ايران و ساعاتي پيش از نخست وزير شدن دكتر مصدق در سال 1330 ، انبار مهمات ارتش در فارس منفجر شده و يك سوم كل اسلحه و مهمات ايران از جمله شصت هزار تفنگ و توپ از دست رفته بود.

 

1332ش:در اين روز در سال 1332 جنازه سرتيپ افشار توس رئيس شهرباني كل كشور كه شهرت وفاداري به دكتر مصدق را داشت و از اول ارديبهشت ناپديد شده بود در غار تلو در بلندي هاي شمال تهران كشف و متعاقب آن گروهي از افسراني كه دكتر مصدق آنان را بازنشسته كرده بود به اتهام ربودن و شكنجه و قتل او دستگير و بازداشت شدند.

پس از برانداخته شدن حكومت دكتر مصدق با کودتاي 28 امرداد 1332، با اين كه پاره اي ازمتهمان اعترافهايي كرده بودند، براي همه آنان قرار منع تعقيب صادر و پرونده بسته شد!.

 

افشارتوس

 

1357ش:ششم و هشتم ارديبهشت 1357 (سال انقلاب) رونالد ريگن و مارگارت تاچر دو سياستمدار محافظه كار آمريكا و انگلستان كه هر دو بعدا رئيس دولت شدند، متعاقب هم، در تهران با شاه، جمشيد اموزگار نخست وزير وقت و مقامهاي ديگر ازجمله هوشنگ انصاري وزير نفت ملاقات و مذاكره كردند. شخص شاه با كارتر رئيس جمهوري وقت آمريكا و نيز نخست وزير وقت انگلستان از حزب كارگر ميانه خوبي نداشت. دوستان آمريكايي شاه عمدتا از سران حزب جمهوري خواه آمريكا بودند. تاچر در سمت رهبر حزب محافظه كار انگلستان وارد تهران شده بود و سفر او سه روز طول كشيده بود.

 

ریگن وتاچر

 

2006م:رسانه ها در آوريل 2006 (بهار 1385) به نقل از منابع دولتي ايران گزارش داده بودند: در حالي كه در كشورهاي مختلف مبارزه با كشيدن سيگار ادامه دارد كه از سوي سازمان جهاني بهداشت قاتل شماره يك انسان اعلام شده است در ايران در سال گذشته توليد سيگار 12 و 7 دهم درصد نسبت به سال ماقبل افزايش يافته بود.

كارخانه هاي سيگار سازي در ايران دولتي و اين كالا در انحصار دولت است.

 

1737م:27 آوريل سال 1737 ادوارد گيبون Gibbon، مردي كه تاريخ انحطاط و زوال امپراتوري روم را نوشت، به دنيا آمد. اين كتاب كه در چند جلد در دهه هاي آخر قرن 18 نوشته شده و مخصوصا فصول 15 و 16 آن همواره مورد توجه دولتمردان و سياستمداران بوده است، زيرا درسهاي جالبي از آن به دست مي آيد. وي در طول سالهاي اقامت خود در فرانسه از معاشران روشنفكران اين كشور و از جمله ولتر بود.

 

گيبون

 

هربرت اسپنسر انديشمند انگليسي نيز 27 آوريل در سال 1820 به دنيا آمد و تا سال 1903 زندگي كرد. وي بود كه فرضيه تحول را وارد فلسفه ، جامعه شناسي و حتي روانشناسي كرد. او از حاميان حقوق طبيعي و از محركان ليبرتاريان ها بشمار مي رود.

 

اسپنسر

 

آنتونيو گرامشيAntonio Gramsci ( تلفظ در برخي زبانها: گرامشچي - گرامسي) فيلسوف كمونيست ايتاليايي 27 آوريل 1937 در 46 سالگي درگذشت (متولد سال 1891).

 

گرامشي


2006م:بهاي بنزين در ماه آوريل 2006 در جايگاههاي فروش در ايالات متحده آمريكا، هر گالن از سه دلار تجاوز كرد كه قبلا سابقه نداشت و گفته شده بود كه بازهم افزايش مي يابد. اين پيش بيني تحقق يافت و در آوريل 2008 بهاي بنزين در آمريکا به هرگالن 4 دلار رسيد.

رسانه هاي اين كشور درگزارش هاي آوريل 2006 خود اشاره کرده بودند که مصرف كنندگان آمريكايي جورج بوش و معاونش «چني» را در اين ماجرا «بي نظر» نمي دانند زيرا هر دو سابقه فعاليت نفتي داشته اند و بانو «رايس» وزير امورخارجه آمريكا هم قبلا مدتي با كمپاني نفتي «شوران» همكاري داشته بود. ولي صحبت از اين است كه اين پول اضافي ناشي از افزايش قيمت به جيب چه كساني مي رود زيرا كه تنها حدود نيمي از آن صرف خريد نفت خام مي شود.

رسانه هاي آمريكا براي اين پرسش، پاسخ پيدا كرده و اين پاسخ را از جزئيات مربوط به دريافتي «لي ريموند» رئيس كل (سي.اي. او.) كمپاني نفتي اكزان موبيل كه بتازگي بازنشسته شده بود به دست آورده بودند. وي كه يك مهندس شيمي است 98 ميليون دلار پاداش بازنشستگي، 48 ميليون دلار پاداش كاركرد در سال 2006 دريافت كرده و از آن پس نيز هر سال 42 ميليون دلار حقوق بازنشستگي مي گيرد.

 

لي ريموند

 

1754م:مجسمه نيم تنه توسيديدس را در 7 مارس 1754 با كشتي آناماريا به انگلستان منتقل كردند. مورخان« آوريل سال 430 پيش از ميلاد را ماهي مي دانند كه «توسيدس Thucydides» نخستين خبر نگار صحنه هاي جنگ و اولين مورخي كه در نوشتن تاريخ روش علمي بكار برد و در هر دو مورد حتي يك گام از چارچوب بي طرفي خارج نشد؛ بخش اول كتاب خود «جنگ پلوپونز» را به پايان برد.

 

مجسمه نيم تنه توسيديدس


1945م:27 آوريل 1945 و سه روز پيش از خودكشي هيتلر، روزنامهVOLKISCHER BEOBACHTER (ناظر) ارگان حزب ناسيونال سوسياليست آلمان (نازي) تعطيل شد زيرا كه چاپ و توزيع آن و حتي رسانيدنش به دست پيشوا، به سبب پيشروي سربازان شوروي در درون شهر برلن امكان ناپذير شده بود.

 

روزنامه حزب ناسيونال سوسياليست


1521م:فرديناند ماژلان، دريانورد اروپايي كه نام پاسيفيك (پاسيفيكو ــ آرام) را بر بزرگترين بدنه آبي جهان گذارد 27 آوريل 1521 در جزاير فيليپين به دست يك بومي اين جزاير كشته شد. او و همراهانش نخستين اروپاييان بودند كه راه عبور از اقيانوس اطلس به اقيانوس آرام را به دست آوردند كه بر تنگه مربوط (منتهي اليه قاره آمريكا) نام ماژلان گذاشته شده است. او وهمراهانش همچنين نخستين اروپاييان بشمار مي روند كه عرض اقيانوس آرام را طي كردند و باقيمانده همراهان ماژلان موفق شدند که در همين سفر، گردش خود با کشتي به دور كره زمين را تکميل کنند.

 

ماژلان


1802م:در پي تبادل نظر با بزرگان انقلاب و انديشمندان فرانسه و با هدف تامين وحدت و آشتي ملي و بازگشت مهاجران زمان انقلاب از خارج و كمك به پيشرفت همه جانبه فرانسه، ناپلئون بناپارت 26 آوريل 1802 اعلاميه عفو عمومي صادر كرد.

 

ناپلئون


1909م:پارلمان عثماني (در آن زمان تازه تاسيس) مركب از دو مجلس، 27 آوريل سال 1909 سلطان عبدالحميد را كه متهم به قتل عام، ظلم و تعدي، خشونت، سرقت پول دولت و بي اعتنايي به احکام قرآن شده بود به اتفاق آراء بركنار و برادرش را به نام سلطان محمد پنجم برجاي او نشانيد.

بعدا اعلام شد كه سلطان عبدالحميد معادل ده ميليون دلار از خزانه دولت برداشته و در بانكهاي آلمان و آمريكا به نام خود پس انداز كرده است!.

 

عبدالحميد دوم


1945م:27 آوريل سال 1945 پارتيزانهاي كمونيست ضمن بازرسي چند كاميون نظامي آلمان كه در حال حركت به شمال ايتاليا براي خروج از اين كشور بودند موسوليني رهبر سابق (دوچه) و مترس (رفيقه) او را كه در ميان بار كاميونها مخفي شده بودند يافتند و بيرون كشيدند. موسوليني از سال 1943 عملا يك زندگي مخفي در حال فرار داشت.

 

موسوليني

 

1978م:27 آوريل سال 1978 در ساعات بعد از نيمه شب حزب كمونيست افغانستان به دبيركلي نورمحمد تره كي كه دو شاخه آن «خلق و پرچم» بار ديگر متحد شده بودند در اين كشور دست به كودتا زد و از 28 آوريل قدرت را به دست گرفت. محمدداودخان 69 ساله كه خود با انجام كودتا برضد محمد ظاهر شاه (پسر عّمش) به رياست افغانستان دست يافته بود 28 آوريل و پس از يک روز مقاومت کشته شد. با او هجده تن از بستگان و گروهي از همكارانش هم كشته شدند. محمدداودخان كه در ژوئيه 1973 نظام حكومتي افغانستان را تغيير داده و جمهوري كرده بود پنج سال حكومت كرد. وي قبلا هم صدراعظم افغانستان بود.

كودتا توسط افسران كمونيست افغانستان از جمله ژنرال عبدالقادرخان معاون نيروي هوايي اين كشور و محمد اسلم وطنجار صورت گرفته بود. درجريان كودتا، محمد نعيم برادر محمدداودخان (كه سابقا سفير افغانستان در واشنگتن بود) نيز كشته شد.

 

محمدداودخان

 

2006م:24 آوريل 2006 دهمين كنگره حزب كمونيست ويتنام (حزب حاكم) در آخرين جلسه خود طرح هاي برنامه چهار ساله پيشرفت اقتصادي ـ اجتماعي (سوسيو اكونوميك) اين كشور را تصويب و «نونگ دوك مان» 65 ساله را براي يك دوره 5 ساله ديگر به دبيركلي اين حزب (رهبري كشور) برگزيد.

 

نونگ

 

2006م:برغم مقاله هاي اعتراض آميز روزنامه هاي غرب در جريان ديدار آوريل 2006 «هو» رهبر چين از آمريكا كه اين كشور بدون داشتن دشمن و يا در معرض تعرض بودن، بودجه نظامي خود را افزايش داده و ميزان افزايش خيلي بيش از آن است كه ارقام آن رسما اعلام شده است، ناوگان چين اواخر آوريل در آبهاي درياي شرقي اين كشور دست به يک مانور بزرگ زده بود. روزنامه مردم چاپ پكن كه عكس بالا را از گوشه اي از مانور منتشر ساخته نوشته بود كه نيروهاي مسلح چين آمادگي دفاعي كامل و نيز اجراي تصميمات رهبري حزب را دارند.

برخي روزنامه ها، انجام اين مانور را يك دهن كجي به غرب تلقي كرده بودند. اين دهن کجي ها چين توده اي به غربي ها از آن پس ادامه داشته است.

 

گوشه اي از مانور

 

1526: بابر از امير زادگان تيموري در جنگ بر پادشاه هند فائق آمد، دهلي را تصرف و دودمان تيموريان هند ( معروف به مغولان ) را بنياد گذارد.

1773: پارلمان انگلستان با وضع قانون چاي باعث شد كه اين دولت مهاجرنشين خود در آمريكاي شمالي را از دست بدهد. طبق اين قانون، مهاجرنشينان مكلف بودند ازتجار انگليسي چاي خريداري كنند ، ولو اين كه نامرغوب و گرانتر باشد.

1913: سلطان احمدشاه قاجار در تهران ازدواج كرد.

1921: ژنرال رضا خان فاتح تهران در جريان كودتاي اسفندماه ، و رئيس لشكر قزاق وزير جنگ شد.

1959: ليو شائو چي رئيس جمهوري چين خلق شد.

1976: صندوق پول عربي در ابوظبي آغاز بكار كرد.

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------