چه چیزی باعث آتروفی پوست می شود و چگونه درمان می شود؟



آتروفی پوست صورت, آتروفی پوستی چیست, دلایل ابتلا به آتروفی پوست

آتروفی پوست چیست

 

علل، علایم و درمان آتروفی پوست 

آتروفی پوست به صورت طبیعی با افزایش سن و با نازک شدن و افزایش چین و چروک در تمام سطح بدن دیده می شود ، ولی آتروفی پوست موضعی معمولا ناشی از زیاده روی در مصرف کورتیکو استروئید های پوستی است که ساختار پوست را نازک کرده و شبکه های عنکبوتی عروق خونی زیر پوست قابل مشاهده می شوند. 

آتروفی پوست نازک شدن لایه های فوقانی و میانی پوست است که باعث شکننده تر شدن پوست شده و پوست را مستعد پارگی و زخم می کند. 

با نازک شدن پوست ، پوست حالتی شفاف پیدا می کند و ساختار های زیرین پوست مانند رگ های خونی ، استخوان و چربی برجسته تر و قابل مشاهده تر می شود. 

 

دلایل متفاوتی برای ابتلا به آتروفی پوست وجود دارد ولی شایع ترین آن ها افزایش سن و استفاده از استروئیدهای موضعی است که هر دو به مرور منجر به نازک شدن پوست می شوند. 

 

پوست لایه محافظتی بدن است که از ورود میکروارگانیسم های عفونی به داخل بدن جلوپیری میکند ولی پوستی که دچار آتروفی شده و به راحتی پاره می شود فرد را درگیر مشکلاتی از جمله بثورات پوستی ، رشد قارچ روی پوست و غیره می نماید. 

 

درمان آتروفی پوست, انواع آتروفی, آتروفی پوست سر

آتروفی پوست با افزایش سن در بدن ایجاد می شود

 

معنی آتروفی پوست چیست؟

آتروفی پوست ( به انگلیسی : Skin Atrophy ) به دلیل اختلال در ساختار و عملکرد بافت همبند رخ می دهد و از نظر بالینی با نازک شدن لایه های اپیدرم و درم پوست ، کاهش فیبر های الاستیک پوست ( کلاژن و الاستین ) ، کاهش غدد ترشح کننده عرق و سبوم  مشخص می شود.

 

 آتروفی پوست باعث خشک شدن ، بی حال شدن ، چروکیده شدن و چین خوردن پوست می شود. آتروفی پوست سر معمولا با کوچک شدن فولیکول های مو و ریزش مو همراه است. 

 

آتروفی پوست در موارد شدید  با عارضه گشاد شدگی مویرگها با تلانژکتازی ( به انگلیسی : telangiectasia ) همراه است که باعث افزایش بیش از حد قطر مویرگ ها در زیر سطح پوست می شود در نتیجه رگه های متمایل به قرمز و گاهی متورم در زیر پوست ایجاد می شود که با چشم قابل مشاهده اند.

 

فرایندهای آتروفی پوست میتواند همزمان با کاهش متابولیسم در اثر افزایش سن ( آتروفی پیری ) ، سوءهاضمه ، کمبد ویتامین ها و مواد معدنی در بدن ، اختلالات هورمونی ، اختلالات گردش خون ، تغییرات رشد بافت عصبی یا تغییرات التهاب شروع شود. 

آتروفی پوست میتواند لایه اپیدرم یا درم را درگیر کند ، به صورت محدود یا منتشر یا یه شکل نواری باشد. 

 

علایم آتروفی پوست, آتروفی پوست, درمان آتروفی پوست

علت ایجاد آتروفی پوست

 

علت آتروفی پوست 

دلایل اصلی آتروفی پوست عبارتند از :

1 - نازک شدن عمومی پوست  : در اثر پیری ، بیماری های رماتیسمی ، استفاده از  کروتیکو استروئید های موضعی یا خوراکی

 

2 – پوکیلو درما Poikilodermia : حساسیت پوست به آفتاب و افزایش رنگ دانه ها و کک و مک و لک های مایل به قرمز روی پوست .

 

3 – استریا stria : ترک های پوستی در نتیجه چاقی و لاغری یا بارداری که به نام اسکارهای آتروفیک شناخته می شوند. 

 

4 – آتروفودرمی فولیکولی 

 

5 – آتروفودرمی کرم مانند

 

6 – آتروفودرمی پسینی – پریری

 

7 – خال های آتروفیک

 

8 – پاناتروفی کانونی  : یا همیاتروفی صورت که به عنوان تغییرات پوستی آتروفیک ناشی از عوارض جانبی مصرف کورتیکو استروئیدهای موضعی یا خوراکی است. 

 

شایع ترین علت آتروفی پوست افزایش سن است  که عمدتا بعد از 50 سالگی شروع شده و در 70 سالگی کاملا قابل مشاهده است. بعد از 70 سالگی پوست خاصیت انعطاف پذیری خود را از دست داده و شل و چروکیده می شود به خصوص در اطراف چشم و دهان ، روی گونه ها ، دست ها و روی گردن .

 

رنگ طبیعی پوست در سنین بالا از بین رفته و به سمت زرد یا قهوه ای رنگ پریده می رود. خشکی پوست باعث ایجاد حساسیت بیشتر نسبت به سرما و مواد شوینده می شود. 

روند بهبود زخم ها حتی زخم های کوچک کند می شود. 

 

معمولا آتروفی پوست در قسمت هایی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید هستند ، شدیدتر است. 

تغییرات آتروفیک و دستروفیک ( تحلیل رفتن و تغییر شکل دادن ) ناشی از افزایش سن در پوست به دلیل کاهش متابولیسم و تضعیف سیستم ایمنی بدن و ، کاهش عروق پوستی ،  کاهش رشد و تقسیم سلولی و کاهش تولید کلاژن و الاستین و سبوم در پوست است. 

 

دلایل ابتلا به آتروفی پوست, دلایل اصلی آتروفی پوست, علایم آتروفی پوست

علایم آتروفی پوست

 

آتروفی پوست صورت موضعی

آتروفی پوست صورت موضعی معمولا ناشی از مصرف غیر اصولییا  زیاده روی در استفاده از پمادهای کورتیکو استروئیدی در کودکان و زنان جوان است به خصوص پمادهای حاوی فلوئورین (fluorocort  ، synalar ) یا پمادهای بسیار قوی که برای پانسمان انسدادی مورد استفاده قرار می گیرند . 

 

در صورتی که استفاده از پمادهای موضعی به موقع متوقف شود و آتروفی ایجاد شده سطحی باشد ، برگشت پذیر است. 

آتروفی عمیق پوست و بافت زیر جلدی که به نام پاناتروفی ( به انگلیسی : panatrophy ) شناخته می شود معمولا بعد از تزریق کورتیکواستروئید داخل چشمی (  به انگلیسی : intraocular ) ایجاد می شود . 

 

مکانیسم اثر داروهای کورتیکو استروئیدی در اتروفی پوست با کاهش یا سرکوب فعالیت های آنزیم های زیر همراه است : 

مشارکت در بیوسنتز کلاژن

سرکوب اثر نوکلئوتیدهای حلقوی در تولید کلاژن

فعالیت فیبروبلاست ها و تاثیر آن ها بر ساختار فیبری پوست ، عروق و بافت های همبند .

 

علایم آتروفی پوست

اولین عاملی باعث می شود فرد مبتلا به آتروفی پوست متوجه مشکلش شود ، ظاهر ناخوشایند پوست از منظر زیبایی است زیرا رگ ها و چربی های زیر پوستی بیشتر دیده می شوند. 

پوست در مرکز آتروفی ظاهری پیر پیدا می کند.

پوست مانند دستمال کاغذی نازک شده و به راحتی آسیب می بیند.

احساس کشش در پوست

خشکی پوست

پوست شفاف شده و عروق خونی زیرش قابل مشاهده می شود .

رنگ مایل به آبی در کانونی آتروفی میتواند به دلیل اثر ضد التهاب فلوراید باشد.

در کانون آتروفی به خصوص در افراد مسن لکه های خون مردگی ، خونریزی ، شبکه عروق ستاره ای دیده می شود. 

 

درمان آتروفی پوست, انواع آتروفی, آتروفی پوست سر

بهترین روش درمان آتروفی پوست

 

درمان آتروفی پوست

برای درمان آتروفی پوست در ابتدا باید استفاده از پمادها و کرم های کورتونی قطع شود ، معمولا نیازی به درمان نیست و پوست به صورت خود به خود شروع به ترمیم می کند اگرچه ممکن است بهبود کامل و برگشت ضخامت پوست حدود یک سال یا بیشتر طول بکشد. 

 

برای کاهش عوارض مصرف پمادهای کورتونی توصیه می شود که عصرها ، زمانی که فعالیت تکثیر سلولی در حداقل است، از این پمادها استفاده شود. 

رژیم غذایی سرشار از پروتئین ، میوه ها و سبزیجات تازه

اجتناب از مواد غذایی که باعث افزایش التهاب در بدن می شوند از جمله مواد غذایی یا نوشیدنی های حاوی قند و شکر ، مواد غذایی فراوری شده مثل فست فودها و غیره .

 

اجتناب از مصرف صابون ( یا هر ماده ای که چربی طبیعی سطح پوست را از بین ببرد ) برای شستشو و پاکسازی روزانه و جایگزین کردن شیر پاک کن و میسلار واتر

مصرف ویتامین ها و محصولاتی که به ترمیم سریعتر پوست کمک کنند. 

استفاده از داروهایی که باعث افزایش سرعت تولید سلول های پوستی می شود. 

استفاده از مرطوب کننده ها و آبرسان ها برای هیدراته نگه داشتن پوست . 

استفاده از کرم های لیفتینگ و جوان ساز پوست . 

 

استفاده از روش های قوی تر برای جوان سازی و افزایش سریعتر ضخامت پوست مثل میکرونیدلینگ و مزوتراپی و تزریق ژل پروفایلو که ضمن پر کردن بافت بین سلولی به تحریک تولید کلاژن و الاستین در پوست کمک میکنند . فقط مراقب باشید که به هیچ عنوان از روش های قوی جوانسازی پوست که با ساییدن پوست یا لایه برداری همراه هستند نباید استفاده کنید چون نازکی پوست شما را تشدید می کنند. 

 

گردآوری : بخش آرایش و زیبایی پوست

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------