مشکلاتي در مورد مو که نبايد نگرانش باشيد
- مجموعه: سلامت موها
بعضي عوامل و داروها همانطور که بر جسم شما اثر ميگذارند، بر موي شما نيز موثرند. به همين سادگي. منظورم تأثير سلامت يا عدم سلامت روان بر بهداشت مو است؛ لابد ديدهايد که برخي خانمها دچار نازکشدگي موهاي کل سر و در بيشتر موارد ناحيه تاج سر ميشوند...
ريزش موها در خانمها کندتر از مردان است و برخلاف تصور عموم، بلندي مو و شامپو کردن آن باعث ريزشش نميشود. بهراحتي هم با ماينوکسيديل ميتوان به رويش موها و جلوگيري از نازک شدن آنها کمک کرد. علت 90 درصد ريزش موي مردانه ژن است و اين ژن بيشتر از اقوام مادري به ارث ميرسد تا فاميل پدري (به موهاي پدربزرگ مادري خود نگاهي بيندازيد). نبايد زياد نگران ريزش مو بود زيرا ريزش بيش از 100 تار مو يا بيشتر در روز طبيعي است و زنگ خطري براي طاسي نيست. معمولا حدود 2 ماه بعد از وارد شدن شوکهايي مانند جراحي، زايمان، مصرف بعضي داروها، رژيم غذايي سخت، استرس شديد و مشکلات تيروييد، تقريبا شاهد ريزش و نازک شدن مو خواهيد بود که اين حالت را تلوژن افلوويوم ميگوييم و در بيشتر موارد هم بدون هيچ مداخلهاي، موها دوباره خواهند روييد.
از سوي ديگر، سفيدشدن زودرس موها ژنتيکي است و همه ميدانند که داشتن موهاي خاکستري هميشه ناشي از پيري نيست حتي اين تغيير رنگ مو، نشانه اختلال در سلامت هم محسوب نميشود هر چند در بيماري کمخوني، مشکلات تيروييدي، کمبود ويتامين B12 و برص نيز سفيد شدن زودرس موها ممکن است رخ دهد اما ميتوان بدون هياهو و ناراحتي براي رد احتمال ابتلا به اين بيماريها، بررسيهاي لازم را انجام داد. مورد سوم، ريزش موي سکهاي يا آلوپسي آرهآتا است که مردم در مورد آن حساسيت زيادي دارند. در اين بيماري، سيستم ايمني بدن به اشتباه به فوليکول مو حملهور ميشود و باعث ريزش ناگهاني مو خواهد شد. ريزش موي سکهاي بيماري خطرناک و عفونياي نيست ولي بروز آن روي روان فرد اثر ميگذارد اما خودبهخود بهبود پيدا ميکند ولي متاسفانه امکان عود نيز وجود دارد.
شوره سر نيز نه يک مشکل عفوني است و نه مسالهاي حاد، فقط کافي است با آرامش از حساسيتتان بکاهيد و براي کاهش سلولهاي مرده پوست، روزانه از يک شامپوي ضدشوره استفاده کنيد چون مشکلات رواني و استرس درمان شوره سر را طولاني ميکند.
دكتر محمدعلي نيلفروشزاده/متخصص پوست و رييس مرکز تحقيقات پوست و سلولهاي بنيادي
منبع: هفته نامه سلامت