تازه های دانستنيهاي نوزادان

جایگزین های شیره بادام برای نوزاد

آیا دادن شیره بادام به نوزاد مفید است؟

شیره بادام برای نوزاد آیا شیره بادام برای نوزاد مناسب است؟ شیره بادام برای نوزاد یکی از مواد غذایی…

خصوصیات نوزاد سه ماهه و روشهایی برای رشد جسمی و ذهنی آنها



 به والدین نوزاد سه ماهه توصیه می شود که حس لامسه فرزندشان را تقویت کنند

 

داشتن اطلاع از نمو نوزاد سه ماهه می تواند تاثیر شگرفی در رشد ذهنی، حرکتی و اجتماعی کودک داشته باشد تغییرات نوزاد سه ماهه به اندازه دو ماه گذشته نخواهد بود.

نوزاد با رشد هفته به هفته بعد از تولد و پشت سرگذاشتن هفته ۸  وارد ماه سوم شده که از این پس نوزاد سه ماهه را بر اساس ماه به ماه مورد ارزیابی قرار می دهند زیرا تغییرات ایجاد شده در نوزاد به اندازه ی دو ماهه اول نیست. لذا داشتن آگاهی و اطلاع کافی از رشد نمودارهای هر ماهه کودک می تواند کمک بهتری به رشدحرکتی، جسمی ،ذهنی اجتماعی کودک کند.


رشد نوزاد سه ماهه
رشد نوزاد در سومین ماه تولد از لحاظ توانایی به کار بردن دستان و مهارت های دستی به گونه ای بوده و اغلب ساعات روز دست های خود را باز نگه داشته و همانطور که دیده اید بیشتر اوقات دستان خود را به طرف چشمان حرکت داده و به آنها نگاه می کند. در سه ماهگی نوزاد اگر چیزی مثل جغجغه را به او بدهید محکم شی را در دست خود نگه داشته و به او نگاه می کند.

 

مهارت های دستی نوزاد سه ماهه
از ساده ترین کارهایی که اغلب والدین می توانند برای بالا بردن مهارت های دستی نوزاد سه ماهه انجام دهند و سبب تکامل و تقویت چنگ زدن دستان نوزاد شوند دادن جغجغه به دست نوزاد است. برای دست ورزی نوزادان سه ماهه بهتر بوده تا اشیای بی خطر و ترجیحا نرم را در بالای تخت نوزاد و یا در اطراف تخت و یا محل خواب نوزاد آویزان کرد تا نوزاد در طول روز سعی به گرفتن این اشیاء همچنین تلاش برای حرکت های جسمی کند. چنانچه کودک قادر است تا دستان افراد اطراف خود را محکم بگیرد سعی کرده آن را به پشت خوابانده و با کمک گرفتن دست ها نوزاد را در حالتی نیم خیز بلند کنید.

 

به والدین نوزاد سه ماهه توصیه می شود در سومین ماه تولد کودک خود شناسایی و تقویت حس لامسه را تمرین دهند به طوری که در زمان استحمام و یا موقعیت های دیگر دستان نوزاد را در آب فرو برده و نرمی آب را به کودک نشان دهند  یا اینکه اسباب بازی های نوزاد را در جنس های مختلف انتخاب نمایند تا نوزاد از همان ماه های ابتدایی کودک را با مواد سفت و یا نرم آشنا سازند. تکان دادن جغجغه و ایجاد صداهای غیر منتظره در اطراف کودک سبب شده تا کودک دستان خود را تکان دهد.

 

برای دست ورزی نوزادان سه ماهه بهتر است تا اشیای بی خطر را در بالای تخت نوزاد وصل کنند


جابه جایی حرکتی در نوزادان سه ماهه
کودکانی که سه ماه اول تولد را پشت سر می گذارند این توانایی را داشته تا گردن خود را به  اندازه ای محکم نگه داشته و یا در حالت دمر سر را بالاتر از تنه قرار دهند و به اصطلاح فرآیند گردن گرفتن نوزاد کامل شده باشد در چنین دورانی به والدین پیشنهاد می شود با قرار دادن اشیاء نرم در نزدیکترین محل اطراف کودک او را ترغیب نموده تا یک دست را تکیه گاه خود قرار داده و با دست دیگر برای گرفتن اشیاء تلاش کند. این روش می تواند راهی باشد برای آنکه نوزاد بیاموزد که چطور دستان خود را دراز کرده و کشش هایی را انجام دهد.

 


تقویت توانایی و عضلاتن کودک سه ماهه
زمانی که کودک به پشت خوابیده است آرام نوزاد را به حالت نشسته درآورده و دوباره آن را به حالت خواب دراز کش کنید و این کار را چندین بار به حالت بازی کردن با نوزاد انجام دهید و در حالی که به چشمان کودک نگاه می کنید کلمه دالی را تکرار کنید تا انجام این کار برای نوزاد سه ماهه لذت بخش و شادی آور باشد.

 

  آشکار ترین حرکاتی که نوزادان سه ماهه از خود نشان می دهند تکان دادن دستانش است

 

رشد ذهنی نوزاد سه ماهه
آشکار ترین حرکاتی که نوزادان سه ماهه از خود نشان می دهند تکان دادن و نگاه کردن به دستان خود است که این کار دلیل بر این است که کودک درک بدن خود را آغاز نموده و وقتی اطرافیان با او صحبت می کنند نوزاد واکنش های متنوعی از قبیل جیغ زدن، صدا در آوردن، حرکت دهان، لبخند زدن، تکان دادن سر و...را به منظور نشان دادن هیجان و خوشحالی خود انجام می دهد. پس بنابراین توصیه شده برای رشد بهتر حرکات ذهنی نوزاد سه ماهه به تمامی واکنش های کودک پاسخ داده شود، شعرهای کودکانه ای را که همراه با ادا و اطوار باشد و بتواند تمام توجه نوزاد را جلب نماید در طی روز برای رشد ذهنی نوزادان سه ماهه خوانده شود.

 

در این دوران والدین این اجازه را داشته تا با نرمش های سبک مانند خم کردن زانو، چرخش دادن ران ها ، دراز و نشست کودک و...انعطاف هایی به نوزادان سه ماهه داده شود. هر نوع شی که برای سلامت کودک خطرناک نباشد می توان در اختیار کودک قرار داده تا آن را با دهان و دستان خود لمس کند بهترین فعالیت برای رشد دادن به ذهن کودک ابراز احساسات در مقابل ژست ها، حرکات نوزاد بوده که خوشحالی کودک را به همراه خواهد داشت. زیرا در سن سه ماهگی کودک شخصیت اجتماعی پیدا کرده و به سمت صداهای ایجاد شده در اطراف خود واکنش هایی را نشان می دهد و سر خود را به سمت قسمتی که صدا به وجود آمده چرخنده و در اغلب اوقات لبخندهایی را می زند.

 

 تقویت توانایی و عضلاتی نوزاد سه ماهه بسیار اهمیت دارد


فعالیت هایی برای رشد اجتماعی کودک
در صورتی که والدین و سایر اطرافیان کودک با آغوش گرفتن، توجه کردن، محبت کردن و آرامش و مهربانی واکنش های نوزاد را پاسخگو باشند کودک در همان بدو تولد آموخته که مهربانی کردن پاداش دارد. در واقع بسیار دیده شده وقتی به کودک سه ماهه سلام می کنیم برای پاسخ دادن به سلام سعی بر لبخند زدن می کند. برای  بالا بردن ارتباطات اجتماعی کودک لازم بوده تا مادر در زمان غذا دادن به نوزاد با او تماس چشمی داشته تا علاوه بر ایجاد حس خوشایند شیر خوردن کودک برقرار نمودن ارتباط اجتماعی را بیاموزد.


موضوعات نگران کننده در نوزادان سه ماهه
با توجه به روند پیشرفت رشد ذهنی و جسمی نوزاد سه ماهه گاهی اوقات ممکن است مشکلات احتمالی بروز دهد که در صورت رخداد هر یک از این مشکلات توصیه شده در اسرع وقت کودک به متخصص اطفال ارجاع داده شود.

نوازد هیچ گونه  صدایی از خود در نیاورد:لازم بوده تا نوزاد سه ماهه صداهایی از قبیل غان غان یا بوووو از خود دربیاورد.


_ نوزاد به چهرهای آشنا واکنش نشان ندهد:اگر کودک نسبت به چهره های آشنا مانند چهره والدین واکنش نشان نداده و احساساتی را از خود بروز ندهد این حالت می تواند برای والدین کودک نگران کننده بوده و نشانی از تاخیر رشد ذهنی کودک باشد.

_ کودک در سه ماهگی کنترل سر و گردن نداشته باشد: در سومین ماه تولد لازم بوده تا نوزادان کنترل و اختیار سر و گردن خود را به دست داشته باشند. اگر نوزاد سه ماهه این توانایی را به دست نداشته باشد رشد ذهنی و جسمی کودک به تاخیر افتاده است.

_ کودک قدرت نگه داشتن اشیاء را در دست نداشته باشد: نوزاد می بایست در سن سه ماهگی قدرت نگه داشتن و چنگ زدن به اشیاء را داشته باشد.

_ کودک صداها و اجسام را با چشمان و سر خود دنبال نکند: تمامی نوزادان سه ماهه در حالت نرمال و تکامل یافته رشد ذهنی می بایست حرکات نیم دایره و دایره ای اجسام را به خوبی دنبال کنند و به اکثر صداهای ایجاد شده در اطراف خود واکنش هایی از قبیل لبخند زدن، گریه کردن و ترسیدن را نشان دهد.

_ قد و وزن ایده ال و مناسبی نداشته باشد: نوزادان سه ماهه معمولا رشد قدی و وزنی سریعی داشته که این رشد می بایست کاملا با چشم دیده شود. اندازه دور سر کودک لازم بوده تا بالا رفته و نشان دهنده رشد مغزی کودک باشد. در صورتی که هر یک از معیارهای  رشد مانند وزن، قد و دور سر متوقف شده باشد لازم بوده تا کودک به متخصص اطفال ارجاع داده شود.

_ چشمان کودک از حالت طبیعی خارج باشد: اگر چه در هفته های ابتدایی تولد نوزاد ممکن است چشمان کودک از حالت طبیعی خارج بوده و مردمک چشم دقیقا در وسط عنبیه قرار نداشته باشد اما در نوزادان سه ماهه می بایست چشمان کودک حالت کاملا طبیعی داشته و هر حرکت و چرخشی را به اطراف داشته باشد.

 

  نوزاد می بایست در سن سه ماهگی قدرت نگه داشتن و چنگ زدن به اشیاء را داشته باشد.

 

فعالیت ها و بازی های مناسب با نوزادان سه ماهه
بهترین بازی با نوزاد سه ماهه خواباندن کودک بر روی شکم او می باشد چرا که انجام این حرکت باعث شده تا بازوها، شکم و سایر عضلات بدن تقویت شوند. همچنین این کار سبب شده تا نوزاد سه ماهه گردن خود را بالا گرفته و عضلات سر و گردن محکم  شود. بهتر است کودکان خصوصا نوزاد سه ماهه در محیط های نسبتا شلوغ قرار گرفته شود و مادر در منزل با نوزادان سه ماهه تعامل و مکالمه داشته باشند تا مهارت های اجتماعی و حس شنوایی نوزاد بهبود و تقویت شود.

 

بازی هایی که سبب شده تا چشمان،  سر و گردن کودک به حرکت درآید می تواند در بالا بردن رشد ذهنی و اجتماعی نوزاد سه ماهه بسیار موثر باشد به فرض مثال ماشین اسباب بازی را به نخ بسته و در مقابل چشمان کودک مدام جا به جا کرد تا کودک سعی کند با چشمان خود حرکت های پی در پی را دنبال کند. برای بالا بردن هوش نوزاد سه ماهه توصیه شده اطرافیان با ایجاد صداهای عجیبی مانند صدای جغجغه، سوت زدن و یا دست زدن  کنجکاوی کودک را برانگیزند.


 گردآوری: بخش کودکان بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------