اقدامات درست و نادرست در دوران شیردهی
- مجموعه: بهداشت مادر کودک
اقدامات درست یا نادرست هنگام تغذیه با شیر مادر
در زیر اقدامات درست یا نادرستی که هنگام تغدیه نوزاد با شیر مادر ممکن است انجام گیرد ذکر شده و علت صحیح یا ناصحیح بودن هر یک بیان شده است:
1ـ گذاشتن نوزاد زیر سینه مادر درست پس از زایمان؛ این اقدام خوب است، زیرا هرچه زودتر باید به تغذیه با شیر مادر پرداخت.
2ـ ادامه تغذیه کودک از سینه مادر حتی اگر سینه ها درد بگیرند؛ این عمل خوبی است، اما باید به موقعیت قرار گرفتن کودک توجه کنید به طوری که تمام نوک سینه در دهان او قرار بگیرد.
3ـ دادن آب زیاد به کودک در روزهای خیلی گرم؛ این اقدام نادرست است، شیر مادر متعادل و در تمام شرایط آب و هوایی محتوی آب کافی می باشد.
4ـ جدا کردن مادر و نوزاد از یکدیگر در بیمارستان؛ این عمل نادرستی است، زیرا تغذیه با شیر مادر در صورت جداسازی آن دو از یکدیگر، کمتر با موفقیت روبه رو می شود.
5ـ دادن غذاهای جامد به کودک از سه ماهگی؛ این اقدام نیز نادرست است زیرا کودک تا شش ماهگی به چیزی غیر از شیر مادر نیاز ندارد.
6ـ دادن شیر خشک به کودک در صورت مشاهده گریه او پس از خوردن شیر مادر؛ این عمل نادرست است. دوباره به او شیر مادر را بخورانید زیرا با این کار شیر مادر زیاد شده و جوابگوی نیاز وی می شود.
7ـ ادامه تغذیه با شیر مادر تا 2 سالگی؛ چنین اقدامی کاملاً درست است زیرا شیر مادر منبع سرشاری از مواد غذایی است و کودک را در مقابل عفونتها محافظت می کند.
8ـ غذا دادن به کودک تا هر زمان که او بخواهد؛ این عمل صحیح است. هیچ قانونی در مورد تعداد دفعات تغذیه کودک وجود ندارد.
9ـ محدود ساختن زمان تغذیه کودک از شیر مادر؛ این عمل نادرست است. هیچ قاعده ای در باره طول مدت تغذیه وی از شیر مادر وجود ندارد.
10ـ تغذیه کودک با آغوز (اولین شیر مادر)؛ این اقدام درست است زیرا ماده فوق سرشار از مواد مغذی و غنی از موادی است که عفونت را از بین می برد.
در مواردی که مادر زودتر از زمان معمول زایمان می کند و نوزاد نارسش قادر نیست از سینه او شیر بخورد، لازم است که مادر بلافاصله پس از زایمان شیرش را بدوشد و به نوزادش بخوراند. کسی نباید این کار را برایش انجام دهد بلکه فقط لازم است تا روش انجام کار به او آموزش داده شود. رهنمودهای زیر به مادران کمک می کند تا نوزاد نارسشان را تغذیه کنند.
دستهایتان را کاملاً بشویید.
ظرفی را برای شیر دوشیده شده آماده کنید. این ظرف ممکن است یک فنجان، لیوان، پارچ یا شیشه دهن گشاد باشد. آن را با آب و صابون بشویید. درونش آب جوشیده بریزید و آن را به مدت چند دقیقه کنار بگذارید. هنگامی که برای دوشیدن شیر آماده شدید، آب درون ظرف را بیرون بریزید.
کاملاً راحت بایستید و ظرف را نزدیک سینه تان نگهدارید.
انگشتان شست و اشاره تان را دو طرف نوک سینه قرار دهید.
نوک سینه تان را بین دو انگشت فوق فشار داده و رها کنید.
به همین طریق تمام سینه را نیز فشار دهید تا اطمینان حاصل کنید شیر از همه قسمتهای آن خارج می شود.
یک سینه را حداقل 4 ـ 2 دقیقه فشار دهید تا شیرش خارج شود و سپس سینه دیگر را بفشارید و دوباره این عمل را تکرار کنید. فشردن سینه را تا زمانی ادامه دهید که خروج شیر متوقف شود.
مادر باید بداند که دوشیدن کامل سینه به 30 ـ 20 دقیقه زمان نیاز دارد، بخصوص در روزهای اول که مقدار کمی شیر در سینه او تولید می شود. مدت زمان دوشیدن شیر نباید از این مقدار کمتر باشد. یک مادر باید حداقل هر سه ساعت یک بار، حتی در طول شب نیز، شیرش را بدوشد تا ذخیره شیرش زیاد گردد.
منبع:hawzah.net