هنگام خالی شدن باتری ماشین چه کنیم؟



خالی شدن باتری ماشین, خوابیدن باتری ماشین, شارژ شدن باتری خودرو

یکی از مشکلات رایج برق رسانی خودرو خالی شدن باتری ماشین است

 

علت خوابیدن باتری ماشین و راه حل آن

باتری یکی از قطعات اصلی در شکل گیری و آغاز فعالیت اتومبیل است. این قطعه ی مصرفی به موجب خطاهای انسانی، تخلیه ی بار الکتریکی و نشتی انرژی از اتصالات با فرایند دشارژ شدن مواجه می گردد.

شارژ شدن باتری خودرو چیست؟

یکی از مشکلات رایجی که همواره در خصوص فرایند برق رسانی خودروها شکل می گیرد، خوابیدن یا خالی شدن باتری است. این تداخل با نام های دشارژ شدن باتری و مردن باتری نیز شناخته می شود. 

هنگامی که باتری خودرو قابلیت تأمین انرژی الکتریکی برای کارکرد سیستم برق رسانی خودرو را از دست بدهد، با فرایند خالی شدن باتری اتومبیل روبه رو هستیم.

 

باتری ها دارای دو سر ترمینال با قطب های مثبت و منفی هستند. ترمینال منفی باتری به بدنه ی فلزی و بلوک فلزی موتور متصل است و ترمینال مثبت نیز توسط سیم های اتصال به قطعات نیازمند به برق متصل است.

یکی از روش های شارژ و انتقال انرژی به باتری های دشارژ شده، باتری به باتری کردن خودرو است که با توجه به قطب های مثبت و منفی باتری صورت می گیرد.

 

علت خالی شدن باتری ماشین, جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین, روشن کردن ماشین با باتری خوابیده

یکی از نشانه های خالی شدن باتری ماشین روشن نشدن اتومبیل در هنگام استارت است

 

نشانه های خالی شدن باتری خودرو

یکی از نشانه های برجسته در خودرو که بیانگر خالی شدن باتری است، روشن نشدن اتومبیل در هنگام استارت خوردن است. با وجود اینکه نقص در سیستم استارت نیز مانع روشن شدن خودرو می شود اما در اکثر موارد عامل روشن نشدن خودرو، خالی بودن باتری از انرژی است. 

 

علاوه بر این، برق رسانی به مجموع بخش های الکتریکی نظیر چراغ های داخلی و خارجی توسط باتری شکل می گیرد. لذا یکی از نشانه های ابتدایی که از خالی شدن باتری نشأت می گیرد، روشن نشدن چراغ های داخلی به خصوص کیلومتر شمار است.

در واقع با چرخش سوییچ در خودرو نخستین چراغ هایی که در خودرو روشن می شوند، چراغ های کیلومتر هستند. لذا زمانی که این چراغ ها روشن نشدند، می توان به خالی شدن باتری پی برد.

 

از علائم دیگر تخلیه ی انرژی در باتری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• اختلال و کندی در روند موتور 

• بروز صداهایی نظیر کلیک کردن در هنگام استارت زدن

• عدم روشن شدن خودرو در هوای سرد

• عملکرد نامنظم باتری

 

نشانه های خالی شدن باتری خودرو, علائم خالی شدن باتری ماشین, علت خالی شدن باتری ماشین

روشن نشدن خودرو در سرما از نشانه های خالی شدن باتری ماشین است

 

چگونه متوجه شویم باتری خودرو خالی شده است؟

یکی از نشانه های بارزی که بیانگر وجود تداخل در سیستم استارت خودرو است، روشن نشدن موتور پس از استارت خوردن می باشد. مسلما با معیوب بودن سیستم استارت، موتور خودرو نیز به اصطلاح می خوابد. 

 

به منظور کسب اطمینان از اینکه علت روشن نشدن خودرو معیوب بودن دینام  یا سیستم استارت است، می توانید اتومبیل را در دنده ی دو قرار دهید و با هل دادن آن به آرامی پای خود را از پدال کلاچ بردارید. در صورتی که خودرو روشن باقی بماند، مشکل از باتری اتومبیل است.

 

توجه داشته باشید که خرابی باتری با خالی شدن باتری خودرو دو امر کاملا متمایز هستند. به گونه ای که باتری خراب شده به تعویض نیاز دارد اما باتری دشارژ شده، قابلیت تأمین انرژی را از دست داده است و می توان آن را شارژ کرد.

 

عوامل دخیل در خالی شدن باتری خودرو

به طور کلی سه عامل اصلی نظیر وجود مشکل در سیستم الکتریکی، سیستم باتری و خطاهای ساده ی افراد در خالی شدن باتری خودرو نقش دارند.

یکی از خطاهای انسانی که به طور مستقیم در خالی شدن باتری خودرو نقش دارد، رانندگی های کوتاه مدت است. در واقع رانندگی که همراه با توقف و شروع مجدد باشد، زمینه ی از بین رفتن باتری را فراهم می کند. 

باتری اتومبیل برای شارژ شدن مجدد پس از توقف، به زمان کافی نیاز دارد. لذا پس از روشن کردن خودرو به آن فرصت شارژ کردن باتری را بدهید.

 

برق دزدی یا تخلیه ی بار الکتریکی در اتومبیل

اصطلاح برق دزدی ماشین به نوعی اتصالات در سیستم برق رسانی اشاره دارد. زمانی که سیستم برق رسانی خودرو اتصال داشته باشد، حتی در شرایطی که خودرو خاموش است، برخی وسایل الکتریکی روشن باقی می مانند. در طی این روند، انرژی فراوانی صرف روشن ماندن چراغ های بیهوده می گردد که موجب تخلیه ی باتری می شود.

 

پیدا کردن ایراد های وابسته به اتصالات برق در خودرو امری دشوار است و به یک متخصص کار بلد نیاز دارد. در هنگام مواجه شدن با برق دزدی در خودرو می توانید چراغ های داخل داشبورد و صندوق عقب را بررسی کنید. زیرا در نشتی برق این قبیل چراغ ها بیهوده روشن باقی می مانند و موجب خالی شدن باتری می گردند.

 

جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین, روشن کردن ماشین با باتری خوابیده, روش های احیای باتری ماشین

اصطلاح برق دزدی به نوعی اتصالات سیستم برق گفته می شود

 

معیوب بودن دینام

دینام در خودرو وظیفه ی شارژ مجدد باتری و فرایند سیستم الکترونیکی نظیر روشن کردن رادیو، کولر و چراغ ها را بر عهده دارد. 

باتری یک منبع انرژی در سیستم استارت است که وظیفه ی تأمین انرژی مورد نیاز جهت استارت زدن را بر عهده دارد. در واقع با معیوب شدن دینام، مستقیما به باتری خودرو فشار وارد می شود و انرژی موجود در آن تخلیه می گردد.  

علاوه بر این، باتری قابلیت بازیابی و شارژ انرژی را ندارد لذا فرایند خالی شدن باتری خودرو شکل می گیرد.

 

روشن ماندن چراغ های خودرو

در اکثر موارد عامل تخلیه ی باتری در اتومبیل، روشن ماندن چراغ های داخل کابین و حتی بیرون اتاقک در مدت زمانی طولانی است. 

زمانی که قصد دارید خودرو را ترک کنید، از خاموش بودن چراغ های داخل و بیرون اتومبیل اطمینان کسب کنید.

 

خالی شدن باتری ماشین, خوابیدن باتری ماشین, شارژ شدن باتری خودرو

در بیشتر موارد خالی شدن باتری ماشین ناشی از روشن ماندن چراغ خودرو است

 

اکسید شدن کابل های متصل به باتری

یکی دیگر از دلایلی که موجب عدم کارکرد باتری در خودرو می گردد، فرسوده شدن کابل های متصل باتری به موتور است. در واقع این پوسیدگی مانع جریان یافتن انرژی الکتریکی به موتور خودرو می شود و پس از مدتی راه های ارتباطی خودرو را مختل می سازد.

 

تغییرات آب و هوایی

باتری های ضعیف و کهنه نسبت به تغییرات آب و هوایی حساسیت بالایی دارند و بسیار سریع واکنش نشان می دهند. میانگین طول عمر باتری ها بین 2 الی 3 سال است. در صورتی که باتری خودرو مداوم در حال خالی شدن باشد، برای تعویض آن اقدام نمایید.

با افزایش و کاهش شدید دما مایع الکترولیت موجود در باتری متحول می شود، لذا با ایجاد تداخل در عملکرد آن کارایی موتور و باتری را کاهش می دهد.

 

در واقع در دمای بالای 40 درجه و حتی منفی 10 درجه، به موجب گرما و سرمای شدید، در سر باتری نوعی سولفاته شکل می گیرد که در دراز مدت مسیر شارژ شدن باتری را مسدود می سازد و موجب خوابیدن باتری خودرو می گردد.

همچنین باتری هایی که از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند، فرایند دشارژ شدن را به سرعت طی می کنند و متقابلا بسیار سریع نیز تخلیه می شوند. بنابراین، به مرور زمان عملکرد باتری را مختل می سازند.

 

نشانه های خالی شدن باتری خودرو, علائم خالی شدن باتری ماشین, علت خالی شدن باتری ماشین

باتری های ضعیف نسبت به تغییرات آب و هوایی حساس هستند

 

راهکارهایی در راستای جلوگیری از خالی شدن باتری خودرو

خاموش کردن سوییچ

هنگامی که موتور خودرو در حالت خاموش به سر می برد، باز گذاشتن سوییچ امری ناخوشایند است. در واقع زمانی که سوییچ روشن باشد، تجهیزات الکتریکی فعالیت خود را آغاز می کنند. در طی این فرایند روند خالی شدن باتری به سرعت شکل می گیرد. 

لازم به ذکر است با روشن بودن بخاری و سیستم صوتی در هنگام خاموش بودن موتور خودرو، مصرف باتری چند برابر می شود.

 

طولانی کردن مدت رانندگی

با استارت خوردن اتومبیل، انرژی بسیار زیادی توسط باتری صرف روشن شدن موتور می شود. این انرژی موجود در باتری توسط دینام تأمین می شود. 

دینام برای شارژ کردن باتری به زمان نیاز دارد تا فرایند پمپ انرژی الکتریکی به سلول های باتری را انجام دهد.

 

بنابراین، اگر بلافاصله پس از روشن کردن خودرو آن را خاموش کنید، زمان مورد نیاز برای شارژ مجدد انرژی را از دینام سلب می کنید. لذا به منظور جلوگیری از تحمیل فشار به باتری و دینام، پس از روشن کردن خودرو سعی کنید مدت طولانی تری را به رانندگی بپردازید و از خاموش و روشن کردن های مکرر پرهیز کنید.

 

گرفتن پدال کلاچ

با فشردن پدال کلاچ، فشار بسیار زیادی از روی موتور خودرو کاسته می شود. لذا در هنگام استارت زدن سعی کنید پدال کلاچ را فشار دهید تا موتور خودرو برای روشن شدن به انرژی کمتری نیاز داشته باشد. 

در واقع با این عملکرد باتری خودرو انرژی کمتری را صرف چرخاندن استارت و روشن کردن موتور می کند.

 

بررسی زود هنگام باتری

ساده ترین راه به منظور جلوگیری از خالی شدن باتری، بررسی چشمی باتری از لحاظ ظاهری است. در واقع شما با این بررسی قبل از تخلیه ی انرژی متوجه اکسید شدن و خوردگی اتصالات باتری می شوید و برای تعویض آن اقدام می کنید.

همچنین با تجمع گرد و خاک، روغن و گریس بر روی محفظه ی باتری، دمای داخلی آن افزایش می یابد  و به مرور زمان زمینه ی خالی شدن باتری را فراهم می کند. در نتیجه بهتر است به طور منظم محفظه ی باتری را تمیز کنید و از تحمیل گرما و سرمای شدید به آن جلوگیری کنید.

 

شارژ شدن باتری خودرو, نشانه های خالی شدن باتری خودرو, علائم خالی شدن باتری ماشین

با فشردن پدال کلاچ فشار کمتری نسبت به باتری وارد می شود

 

بهینه سازی خودرو

بهینه سازی خودرو با روند سرویس سازی شکل می گیرد. سرویس کردن فرایندی است که در طی آن اقداماتی جهت تعویض قطعات مصرفی خودرو انجام می شود و توسط یک فرد متخصص قطعات خودرو در فواصل زمانی کوتاهی بررسی می گردد.

در صورتی که بهینه سازی صورت نگیرد، به طرق مختلف بر روی باتری اتومبیل فشار وارد می شود و مصرف انرژی آن را افزایش می دهد.

 

بهره گیری کمتر از تجهیزات الکتریکی

اکثر امکانات موجود در خودرو، به وسیله ی برق موجود در باتری فعالیت می کنند. برخی گمان می کنند در هنگام روشن بودن خودرو انرژی مورد نیاز برای تأمین برق تنها توسط دینام شکل می گیرد. در حالی که باتری خودرو نیز در شکل گیری این فرایند نقش دارد. 

بهره گیری کمتر از تجهیزات الکتریکی نظیر نمایشگر های چند رسانه ای، بالابر شیشه، بخاری، سیستم صوتی و... در راستای جلوگیری از خالی شدن باتری نقش دارد.

 

طریقه ی بررسی وضعیت سلامت باتری

یکی از ابزار های تخصصی موجود در خصوص بررسی سلامت باتری، هیدرومتر است. هیدرومتر دستگاهی است که علاوه بر شارژ کردن باتری خودرو، سطح سلامت آن را نیز مورد وارسی قرار می دهد. 

 

در شرایطی که اعداد نمایشی بر دستگاه هیدرومتر نسبت به دفترچه ی راهنمای باتری کمتر باشد، بیانگر ضرورت تعویض باتری می باشد.

از دیگر ابزار های تخصصی، تستر باتری خودرو است که در اکثر تعمیرگاه ها یافت می شود. این قبیل دستگاه ها به صورت مجازی باری را بر روی باتری تحمیل می کنند و سلامت آن را شناسایی می کنند.

 

از روش های خانگی برای بررسی باتری های قدیمی و کهنه، افزودن آب به باتری است. باتری در حین عملکرد نوعی گاز به نام نیتروژن را منتشر می کند. باتری های امروزی دارای فرورفتگی هایی هستند که گاز ها را از تیغه های اطراف عبور می دهند. در طی این روند، مایع موجود در باتری متراکم می شود. لذا برای شارژ مجدد این قبیل باتری ها نیازی به افزودن آب نیست.

 

جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین, روشن کردن ماشین با باتری خوابیده, روش های احیای باتری ماشین

یکی از روش ها احیای باتری، باتری به باتری کردن خودرو است

 

راهکارهایی در صورت خالی شدن باتری خودرو

اتصالات باتری یکی از عوامل بسیار مهم در هنگام استارت خوردن خودرو است. در مواردی این اتصالات از تنظیم اصلی خود خارج می شوند(یا به اصطلاح شل می شوند).

شما می توانید به وسیله ی دستکش های لاستیکی عایق در برابر جریان الکتریکی، اتصال سیم ها به باتری را محکم نمایید.

 

البته جریان باتری 12 الی 14 ولت است و به بدن شوک وارد نمی کند. اما به موجب ایجاد جرقه از برخورد سر باتری با یک شیء فلزی، همواره توصیه می شود از دستکش استفاده کنید.

محکم سازی محل اتصال سیم ها همیشه پاسخگو نیست و گاهی مشکل از فرایند شارژ شدن باتری است.

 

یکی از روش های احیای باتری خالی، باتری به باتری کردن خودرو یا روش جامپ استارت است. در این روش باتری یک خودروی سالم را به واسطه ی دو عدد کابل به باتری خودروی معیوب وصل می کنند و روند انتقال انرژی را تشکیل می دهند. 

علاوه بر این، به منظور شارژ کردن باتری خودروی تضعیف شده، می توانید از تقویت کننده های موقتی باتری که در اکثر فروشگاه های لوازم یدکی وجود دارند، استفاده کنید.

 

همانطور که بیان کردیم، روند شارژ شدن و تأمین انرژی برای باتری توسط دینام انجام می گیرد. لذا در مواردی که این قطعه دچار مشکل شود، باتری خودرو نیز قابل شارژ شدن نمی باشد.

توجه داشته باشید که پس از شارژ شدن باتری خودرو راه اندازی آن، به منظور رفع نواقص یا تعویض باتری به یک تعمیر گاه مراجعه نمایید.

 

گرداوری: بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------