لنت ترمز خودرو چیست؟ انواع لنت ترمز



مدت زمان اب بندی لنت ترمز جدید, انواع لنت ترمز, روش تولید لنت ترمز

لنت ترمز کار اصلی در سیستم ترمز یعنی ایجاد اصطکاک را می کند

 

همه چیز درباره لنت ترمز خودرو

لنت ترمز، یکی از اصلی ترین قطعات سیستم ترمز است که وظیفه ایجاد اصطکاک و در نتیجه کاهش سرعت در خودرو را دارد. لنت های ترمز، انواع بسیار مختلفی دارد اما به طور کلی، کار همه ی آن ها تقریبا یکسان است. از ترمز های حلقوی قدیمی گرفته تا لنت های سرامیکی امروزی، وظیفه همگی آن ها ایجاد اصطکاک است.

لنت ترمز خودرو چیست؟

سیستم ترمز خودرو از قطعات بسیار زیادی ایجاد شده است که یکی از آن قطعات لنت ترمز است. همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، لنت ترمز یکی از اصلی ترین قطعات در سیستم ترمز خودرو است که وظیفه نهایی سیستم ترمز، یعنی ایجاد اصطکاک و کاهش سرعت اتومبیل بر عهده آن است.

 

پس یعنی هر بار که شما پای خود را بر روی ترمز فشار می دهید، لنت های ترمز تحت فشار قرار می گیرند تا وسیله نقلیه متوقف شود. حال هرچه سرعت شما بیشتر باشد و وزن وسیله نقلیه نیز بیشتر باشد، فشار بیشتری بر روی لنت های ترمز وارد می شود.

در ادامه انواع لنت های ترمز را معرفی می کنیم تا دفعه بعدی که اسم آن ها را شنیدید، بدانید که چه هستند و چگونه کار می کنند.

 

انواع لنت ترمز

لنت های ترمز در انواع مختلف و در جنس های مختلفی تولید می شوند و با توجه به نیاز خودرو، از نوع متناسب با آن استفاده می شود. در ادامه انواع لنت ها را به طور جداگانه نام می بریم و بررسی می کنیم.

 

• لنت ترمز های ارگانیک

 

روش تولید لنت ترمز, علایم تمام شدن لنت ترمز, لنت ترمز خودرو

لنت ترمز ارگانیک به دلیل فرسایش زود هنگام، خیلی سریع با نسل های بعدی جایگزین شد

 

این نوع لنت ترمز در اوایل با استفاده از آزبست ساخته می شدند. به دلیل این که لنت های ترمز در معرض اصطکاک بسیار زیادی قرار دارند، گرمای بسیار زیادی تولید می کنند. آزبست به دلیل این که گرما را به سرعت جذب و دفع می کرد، ماده بسیار خوبی برای استفاده در لنت های ترمز بود.

 

ولی این ماده مشکلاتی نیز به همراه داشت، هنگامی که آزبست در معرض اصطکاک قرار می گرفت، گرد و غیاری تولید می کرد که بسیار سمی بود و برای تنفس انسان نیز بسیار خطرناک بود.

به همین دلیل است که امروزه دیسک های خودرو با استفاده از مواد جایگزین آزبست ساخته می شود.

 

لنت های ارگانیک که لنت ترمز آلی نیز نامیده می شوند، از مواد طبیعی مانند شیشه، لاستیک و رزین ساخته می شوند. این مواد نیز می توانند در مقابل گرما مقاومت کنند و در گرما زیاد کارایی خود را از دست ندهند. 

گرما در یک لنت استاندارد نه تنها مشکلی برای آن ایجاد نخواهد کرد، بلکه چسبندگی آن را به دیسک بیشتر خواهد کرد و در نتیجه کارایی بیشتر خواهد شد.

 

کولار (Kevlar) یکی از اجزای مهم لنت های ارگانیک است. این ماده نیز در صورتی که دچار اصطکاک شود، غبار سمی تولید نمی کند و در مقابل گرما نیز مقاومت بالایی دارد. این لنت ها سر و صدای بسیار کمتری نسبت به لنت های قدیمی ایجاد می کنند.

 

تنها نکته منفی در مورد لنت های ارگانیک این است که، بخاطر نرم بودن جنس گوشته، فرسایش در آن ها سریع تر ایجاد می شود و در نتیجه نیاز به تعویض سریع تری نسبت به دیگر لنت ها دارند. همچنین این لنت ها گرد و غبار بیشتری نسبت به دیگر لنت ها ایجاد می کنند.

 

به همین دلیل است که این دیسک ها برای کامیون ها و خودرو های مسابقه و پر سرعت مناسب نیستند. لنت های ارگانیک معمولا برای خودرو های کوچک شهری استفاده می شوند و عملکرد خوبی از خود نشان می دهند. وزن و سرعت کم در این خودرو ها این اجازه را به لنت های ارگانیک می دهد که بتوانند به بهترین شکل عمل کنند.

 

 لنت ترمز سرامیکی

 

لنت ترمز خودرو, لنت ترمز, قیمت لنت ترمز

لنت ترمز سرامیکی کارایی بسیار بالایی دارد و در مقابل فرسایش بسیار مقاوم است

 

با توجه به این که لنت های ترمز برای خودرو هایی با توان و وزن بالا مناسب نیستند، محقق ها به فکر توسعه لنت ها افتادند و در نتیجه نسل بعدی لنت ها به نام لنت های سرامیکی ایجاد شدند. این لنت ها مقاومت زیادی در مقابل فرسایش دارند اما قیمت آن ها هم به طرز چشمگیری با لنت های ارگانیک تفاوت دارد.

 

لنت های سرامیکی برای استفاده در خودرو های بزرگ و سنگین و همچنین خودرو هایی با توان بسیار بالا مانند خودرو های مسابقه، بسیار مناسب بودند.

همچنین این لنت ها بسیار سبک بودند و در خودرو های مسابقه هم کمتر بودن وزن همیشه مزیت بوده است. به طور کلی می توان گفت تنها مشکل لنت های سرامیکی، قیمت بسیار بالای آن ها است.

 

لنت های سرامیکی از الیاف سرامیک ساخته شده اند و مقدار بسیار کمی از الیاف مس هم در آن ها به کار رفته است. این جنس می تواند گرما را به سرعت دفع کند و مشکلی در گرمای بالا نداشته باشد.

 

همچنین با توجه به این که این نوع لنت ها مقاومت بسیار بالایی در مقابل فرسایش دارند، در نتیجه گرد و غبار بسیار کمتری هم نسبت به لنت های ارگانیک ایجاد می کنند.

با توجه به تمامی نکات مثبت این لنت ها، از آن جایی که قیمت بسیار بالایی دارند، برای هر خودرویی مناسب نیستند و برای رانندگان نیز کمی عملکرد بیشتر، ارزش هزینه های بسیار زیاد این لنت ها را ندارد.

 

• لنت ترمز متالیک

 

مدت زمان اب بندی لنت ترمز جدید, انواع لنت ترمز, روش تولید لنت ترمز

لنت ترمز متالیک به دلیل مقرون به صرفه بودن و مقاومت بالا، کاربرد زیادی دارد.

 

در نهایت با توجه به قیمت بسیار زیاد لنت های سرامیکی و عدم استقبال رانندگان عادی از آن ها، مهندسان لنت های ترمز متالیک را معرفی کردند. این لنت ها با استقبال بسیار خوبی روبرو شدند تا جایی که امروزه اغلب خودرو های سطح شهر از این لنت ها استفاده می کنند.

این لنت ها از ترکیب آهن، مس، فولاد و گرافیت ساخته شده اند. این لنت ها ارزان و مقرون به صرفه و همچنین مقاوم هستند. این لنت ها در گرمای زیاد عملکرد خوبی از خود نشان می دهند و به طور کلی بسیار مقاوم هستند.

 

می توان گفت که یکی از ایراد های این لنت ها، سنگین بودن آن ها است. ولی این سنگینی تاثیر آنچنانی در سوخت خودرو و یا فشار وارده به آن ایجاد نمی کند. اما همین سنگین بودن جزئی باعث شده است که این لنت ها برای خودرو های سنگین و یا با عملکرد بالا مناسب نباشد.

 

با توجه به این که در ساخت لنت ترمز متالیک از فلز استفاده شده است، مقاومت آن ها بسیار بالا است. اما این فلزات باعث می شوند که دیسک ها سریعتر از بین بروند.

این لنت ها در گرما عملکرد بهتری دارند پس اگر در یک روز برفی خودرو روشن شود، ممکن است که اوایل قدرت ترمز کم باشد.

این لنت ها با توجه به مقاومت بسیار بالا، حتی برای توقف وسایل نقلیه سنگین مانند کامیون ها هم مناسب هستند.

 

 لنت ترمز موتور سیکلت

 

لنت ترمز سرامیکی, آموزش تعویض لنت ترمز, مواد لنت ترمز

لنت ترمز عقب و جلو در موتور سیکلت به طور مستقل از هم کار می کند

 

روش عمل لنت های ترمز موتور سیکلت ها هم مانند لنت های ترمز در خودرو ها است. در موتور سیکلت هم راننده با فشار دادن پدال ترمز، لنت ها را درگیر می کند و لنت ها با ایجاد اصطکاک باعث توقف موتور سیکلت می شوند.

 

تنها تفاوت در مورد لنت های موتور سیکلت با لنت های خودرو ها این است که در خودرو معمولا هر چهار لنت بر روی چهار چرخ با یکدیگر وارد عمل می شوند تا خودرو توقف کند، اما در موتور سیکلت معمولا ترمز های عقب و جلو به صورت مستقل عمل می کنند.

 

معمولا ترمز جلو توسط  اهرم ترمز و ترمز عقب با استفاده از پدال ترمز در زیر پای راننده عمل می کند.

به طور کلی در موتور سیکلت ترمز جلو موثر تر از ترمز عقب است و قدرت بیشتری نسبت به ترمز عقب دارد، اما استفاده از ترمز جلو می تواند تا حدودی بر روی کنترل راننده تاثیر گذار باشد و در برخی موارد خطر آفرین باشد.

 

لنت ترمز در موتور سیکلت ها هم یکی از اصلی ترین قطعات سیستم ترمز محسوب می شود.

لنت ترمز در موتور سیکلت از همان مواد اولیه مورد استفاده در لنت ترمز خودرو تولید می شود. در موتور سیکلت هم لنت های سرامیکی، ارگانیک و متالیک وجود دارند و درست همانند خودرو لنت های سرامیکی بیشترین کارایی را دارند.

اما با توجه به این که موتور سیکلت وزن بسیار کمی دارد، معمولا در آن ها از لنت های متالیک استفاده می شود. زیرا با این وزن کم، نیازی به استفاده از لنت های گران قیمت سرامیکی نیست.

 

• لنت ترمز کامیون

 

روش تولید لنت ترمز, علایم تمام شدن لنت ترمز, لنت ترمز خودرو

لنت ترمز کامیون ها اغلب از جنس متالیک است

 

به دلیل این که کامیون ها بسیار بزرگ و سنگین هستند و نیروی جنبشی بسیار زیادی ایجاد می کنند، برای توقف نیاز به لنت ترمز های بسیار قوی و با دوامی نیاز دارند. به همین دلیل است که برای کامیون ها لنت های ترمز ارگانیک اصلا توصیه نمی شود. این لنت ها در کامیون به سرعت تخریب می شوند و کارایی خود را از دست می دهند.

 

لنت های متالیک و یا همان لنت های فلزی و همچنین لنت های سرامیکی، گزینه های بسیار خوبی برای کامیون ها هستند. لنت های سرامیکی عملکرد بسیار بالایی دارند و می توانند یک کامیون پر از بار را نیز به راحتی متوقف کنند، اما باز هم گران قیمت بودن آن ها، یک مشکل بزرگ است.

 

به همین دلیل لنت های ترمز فلزی با توجه به این که قسمت پایین تری دارند، بیشتر از لنت های سرامیکی مورد استفاده قرار می گیرند. اما مقاومت آن ها پایین تر از لنت های سرامیکی است و می تواند در طولانی مدت باعث تخریب دیسک ترمز شوند.

 

بنابر این، باز هم نسبت به نوع و مدل کامیون و باری که حمل می کند، باید تصمیم گرفت که از لنت های متالیک استفاده شود و یا لنت های سرامیکی.

به طور مثال یک کامیون کوچک که برای حمل و نقل های درون شهری استفاده می شود، نیازی به لنت های سرامیکی ندارد و لنت های فلزی برای آن کافی هستند. اما یک کامیون سنگین که برای مسافرت های طولانی استفاده می شود و یا در معادن کار می کند و دائما در حال عبور از راه های کوهستانی است، قطعا به لنت های سرامیکی نیاز دارد.

 

• لنت ترمز های پربازده

 

روش تولید لنت ترمز, علایم تمام شدن لنت ترمز, لنت ترمز خودرو

لنت ترمزهای سرامیکی و لنت های فیبر کربنی، از جمله لنت های پر بازده هستند

 

شاید در نگاه اول، مهم ترین نکته در خودرو های مسابقه سرعت و شتاب آن ها باشد، اما به جد می توان گفت که توقف در این خودرو ها نیز به همان اندازه مهم است. خودرو شما هر چقدر هم که سرعت داشته باشد، باز هم اگر متوقف نشود، فایده ای ندارد. ترمز خوب می تواند هندلینگ و یا فرمان دهی را در خودرو افزایش دهد و در نتیجه خودرو را چابک تر کند.

 

بنابر این، خودرو هایی با عملکرد بالا، به لنت های با عملکرد بالاتر نیاز دارند. در اغلب موارد، لنت های سرامیکی گزینه های مناسبی برای این خودرو ها هستند زیرا مقاومت بسیار بالایی دارند و می توانند گرما را به خوبی از خود عبور دهند.

اگر گرما به خوبی منتقل نشود، لنت و دیگر اجزای ترمز رو به زوال و نابودی می روند و در نتیجه قدرت ترمز گیری و توقف از بین می رود.

 

از آن جایی که از بین رفتن قدرت ترمز گیری در مسابقات بسیار خطر آفرین است، در برخی از مسابقات استفاده از لنت های سرامیکی و یا لنت هایی با تکنولوژی بالاتر یعنی لنت های فیبر کربنی، به یک قانون تبدیل شده است.

 

لنت های فیبر کربنی، آخرین نسل لنت ترمز هستند که از الیاف کربن ایجاد شده اند و حتی از لنت های سرامیکی هم مقاوم تر و پر بازده تر هستند. همچنین این لنت ها بسیار سبک هستند و این سبکی نیز به یکی از اصلی ترین نکات مثبت آن ها تبدیل شده است. اما این لنت ها حتی از لنت های سرامیکی هم گران قیمت تر هستند.

 

گرانی قیمت لنت های سرامیکی و فیبر کربنی، تنها ایراد آن ها است که خرج بسیار زیادی را برای رانندگان حرفه ای می تراشد.

 

جمع بندی مطالب و سخن پایانی

به طور کلی می توان گفت که لنت ها یکی از اصلی ترین قسمت های سیستم های ترمز هستند که عمل اصلی ترمز گیری توسط آن ها انجام می شود. کار اغلب لنت ها یکی است و فقط جنس و ساختار آن ها با یک دیگر تفاوت دارد. 

در نهایت لنت باعث ایجاد اصطکاک می شود که در نتیجه آن سرعت خودرو کاهش می یابد و یا این که به طور کلی متوقف می شود.

 

گردآوری:بخش خودرو بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------