کاهش قدرت موتور خودرو: علت آن چیست و چگونه می توان آن را برطرف کرد؟



علت کاهش توان و قدرت موتور خودرو, کم شدن قدرت موتور, کارکرد صحیح موتور خودرو

کاهش قدرت موتور خودرو برای رانندگان چند ساله به راحتی قابل درک خواهد بود

 

علت کاهش توان و قدرت موتور خودرو در گذر زمان چیست و چه باید کرد؟

ممکن است پس از سال ها تجربه رانندگی با خودرو ، کاهش قدرت موتور خودرو خود را احساس کرده باشید. این کاهش قدرت برای کسانی که مدت ها رانندگی کرده اند کاملا مشخص و واضح است. برای اینکه دلیل کاهش قدرت موتور در خودرو را بدایند تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

عوامل لازم برای کارکرد صحیح موتور خودرو

موتورهای که احتراق داخلی یا در اصطلاح موتورهای درون سوز ، دارای مخزنی سربسته هستند که در آن ها سوخت به همراه یک اکسید کننده که معمولا اکسیژن می باشند ، می سوزد و گاز حاصل از این سوخت بر اثر نیرویی که دارد منجر به حرکت پیستون ها و در نهایت حرکت خودرو می شود.

 

بناربراین می توان گفت در خودروها برای انکه موتور به درستی کار کند به چهار عنصر یعنی هوا یا اکسیژن ، سوخت ، جرقه و فشرده سازی احتایج دارد. 

حال که می دانید پایه و اساس کار موتورها به چه شکلی است و برای عملکرد صحیح نیاز به چه مواردی دارند ، می توانید علت کاهش قدرت موتور خودرو را نقص در هر یک از این موارد بدانید.

 

در ادامه به صورت کامل 10 علت کاهش قدرت موتور در خودرو ها را برای شما ذکر خواهیم کرد.

در حال کلی می توان گفت دلیل کاهش قدرت موتور به 4 شاخه اصلی تقسیم می شود : 

 

1. کاهش قدرت خودرو به دلیل مشکلات تنفس (هوا و اکسیژن)

 

کارکرد صحیح موتور خودرو, کاهش شتاب موتور خودرو, علت کاهش قدرت موتور خودرو

فیلتر هوا با مانع شدن ورود هوا ، قدرت موتور را کاهش می دهد

 

• گرد و غبار بیش از حد فیلتر هوا 

یکی از اولین بررسی ها که در کاهش قدرت موتور های باید انجام دهید ، چک کردن فیلتر هواست. فیلتر هواه در خودرو نقش جلوگیری از ورود گردو غبار را دارد بنابراین طبیعیست که یکی از اصلی ترین دلایل کاهش خودرو در موتور خودرو به شما آید.

هنگامی که فیلتر هوا مانع از ورود هوا به مخزن سر بسته موتور برای انفجار شود ، طبیعتا قدرت موتور نیز کاهش خواهد یافت.

 

• کثیفی در مبدل کاتالیستی و عدم امکان خروج هوا 

در اگزوز خودرو مبدلی وجود دارد که به آن مبدل کاتالیستی می گویند. این مبدل در قسمت اگزوز وظیفه فیلتر کردن هوای آلوده را دارد و ممکن است توسط کثیفی ها مسدود شود.

همانطور که هوا از قسمت فیلتر هوا وارد مخزن موتور می شود ، به همان شکل نیز باید از قمست اگزوز خارج شود تا هوا به عنوان اکسید کننده در موتور جریان داشته باشد.

در صورتی که مبدل کاتالیستی دچار گرفتگی شده باشد ، مانع از خروج هوا و در نهایت عملکرد ضعیف موتور خودرو خواهد شد.

 

• مشکل در انباره یا صدا خفه کن اگزوز 

همان طور که می دانید یکی دیگر از قسمت های اگزوز ، انباره اگزوز یا در اصطلاح صدا خفه کن آن است که در انتهای اگزوز قرار دارد و ممکن است بعد از مدتی دچار فرسودگی شود و در تنفس موتور دچار اختلال شود. به همین دلیل لازم است هر از گاهی انباره خودرو را چک کنید.

علاوه بر فرسودگی  یکی دگیر از علت های از کارافتادن انباره، تجمع ذرات ریز هوای خروجی است. به هرحال لازم است هر چند وقت یکبار این مورد را نیز چک کنید.

 

• شل بودن سیم گاز

یکی از دلایل ساده اما همه گیر کاهش قدرت موتور خودرو ، شل شدن سیم گاز است. سیستم عملکرد سیم گاز به این صورت است که هرچه کشیده تر شود (هنگام فشار دادن پدال گاز) دریچه ورود هوا بیشتر باز می شود و اکسیژن بیشتری وارد فضای مخزن دارای سوخت موتور می شود و در نتیجه انفجار قوی تری رخ خواهد داد که نتیجه آن حرکت پیستون هاست.

حال فرض کنید سیم گاز به مقدار کافی کشیده نشده باشد ، در این هنگام دریچه کمتر باز شده و در نتیجه عمل واکنش سوخت با هوای کمتر باعث کاهش قدرت خودرو خواهد شد.

 

2. کاهش قدرت موتور خودرو به دلیل مشکلات سوخت رسانی در خودرو 

 

علت کاهش توان و قدرت موتور خودرو, کم شدن قدرت موتور, کارکرد صحیح موتور خودرو

انژکتور خودرو وظیفه انتقال سوخت به مخزن احتراق را دارد

 

• عملکرد نادرست انژکتور در خودرو 

انژکتور یکی از قطعات مهم خودرو است که با وجود اینکه کار ساده ای در خودرو انجام می دهد اما اختلال در کار کرد آن می تواند قدرت موتور را تا حد زیادی کاهش دهد.

وظیفه انژکتور انتقال سوخت به مخزن احتراق موتور است. این کار در خودرو های قبلی توسط قطعه ای به نام کاربراتور انجام می شد که رفته رفته به دلایل مختلفی جای خود را به انژکتور داد.

 

اگر رسوبات بنزین مانع عملکرد صحیح انژکتور شود و سوخت وارد شده به مخزن احتراق تناسب درستی با هوای وارد شده نداشته باشد ، قدرت انفجار کم خواهد بود که در ادامه  آن باعث کاهش قدرت موتور خودرو نیز خواهد شد.

 

• رسوب در پمپ بنزین 

یکی دیگر از مشکلات سوخت رسانی ، رسوب ایجاد شده در مخزن بنزین است که مانع از سوخت رسانی صحیح می شود. این مشکل را می توانید هنگامی که در حال رفتن به سربالایی با دور موتور بالا هستید تشخیص دهید. در این حالت افت قدرت ناگهانی را احساس خواهید کرد.

 

3. کاهش قدرت موتور خودرو به دلیل مشکل در تراکم یا فشرده سازی

 

کارکرد صحیح موتور خودرو, کاهش شتاب موتور خودرو, علت کاهش قدرت موتور خودرو

مخزن احتراق موتور نباید منافذی داشته باشد تا تراکم در فضا حفظ شود

 

موتورهای خودرو که اغلب چهار زمانه هستند (یعنی دارای چهار مرحله : مکش ، تراکم ، انفجار و تخلیه) اگر در مرحله فشرده سازی نیز مشکلی به وجود آید باز هم کاهش قدرت موتور را احساس خواهید کرد. در حالت کلی مشکل فشرده سازی به دو شکل به وجود خواهید آمد : 

 

• فرسودگی رینگ پیستون ها

همانطور که گفتیم با بالا و پایین رفتن پیستون ها موجب حرکت خودرو می شود. حرکت پیستون ها هم که از طریق فشار حاصل از انفجار سوخت داخل مخزن احتراق انجام می شود. حال فرض کنید فشار و تراکم لازم برای حرکت پیستون ها از طریق منافذی خارج شود. در این صورت چه اتفاقی خواهد افتاد؟ درست حدس زدید بالا و پایین رفتن پیستون ها با شدت کمتری انجام می شود و در نتیجه باعث کاهش قدرت موتور می شود.

 

رینگ پیستون ها دقیقا وظیفه بستن این منافظ را بر عهده دارند. البته این اصلی ترین کاری است که انجام می دهند و علاوه بر این وظایف دیگری نیز دارند. با این وجود اگر رینگ پیستون ها فرسوده شود این منافذ به خوبی بسته نخواهند شد و فشار در مخزن نیز کمتر خواهد شد.

 

• عملکرد نادرست سوپاپ ها بر اثر فرسودگی 

یکی دیگر از دلایل عدم فشار و تراکم مناسب در مخزن احتراق عملکرد نادست سوپاپ هاست که در اثر خوردگی به وجود می آید. سوپاپ ها وظیفه کنترل هوای ورودی و خروجی فضای احتراق را دارند و اگر دچار فرسودگی شده باشند فشار لازم برای عملکرد صحیح پیستون ها از بین می رود و در نتیجه قدت موتور خودرو کاهش می یابد.

 

4. کاهش قدرت موتور خودرو به دلیل مشکل در جرقه لازم برای احتراق 

 

کاهش قدرت موتور خودرو, دلیل کاهش قدرت موتور, عوامل کاهش قدرت موتور

شمع خودرو وظیفه جرقه زدن را بر عهده دارد

 

• خرابی شمع ها 

شمع خودرو وظیفه تامین جرقه لازم برای سوختن سوخت را دارد و در صورتی که اصلا کار نکند ، خودرو روشن نخواهد شد.

شمع ها به دلیل اینکه به طور مستقیم در برابر حرارت قرار گردفته اند و ذرات موجود در سلندر با آن ها در تماس است در طی یک دوره مشخص ضعیف می شوند. ضعیف بودن شمع خودرو جرقه های خفیفی ایجاد خواهد کرد که باعث کاهش قدرت در موتور می شود.

 

• ناک زدن موتور 

اگر سیلندر به قدری داغ شده باشد که قبل از جرقه زدن شمع ها باعث سوختن ترکیب هوا و سوخت شود ، این سوختن به اندازه ای  انرژی آزاد نخواهد کرد که باعث حرکت شدید پیستون ها شود.

در این صورت است که باید این مشکل توسط یک مکانیک حرفه ای بازبینی شود و مشکل بر طرف شود تا قدرت لازم به موتور باز گردد.

 

گردآوری : بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------