چند نکته متناقض در ماجرای گران شدن رسمی خودرو



اخبار,اخبار بازار خودر

تقریبا نزدیک به 2یا 3 ماه قبل بود که اخبار نگران کننده‌ای در خصوص وضعیت وخیم صنعت خودرو سازی و کاهش شدید تیراژ تولید در رسانه‌ها منتشر می‌شد که بخش بیشتر این اظهارات به استناد نقل قول‌های مدیران خودروسازی کشور بود.

 

در خلال همین اخبار ناخوشایند، خبرهای وحشتناک تری هم به گوش می‌رسید از جمله اینکه خودرو سازی کشور ورشکست شده و قصد اعلام ورشکستگی را دارد اما دولت اجازه این اعلام را نمی‌دهد.

 

در همان زمان‌ها بود که اعلام شد خودروسازان تولیدات خود را احتکار کرده‌اند تا پس از اخذ مجوز افزایش قیمت آن را بفروش برسانند اما مسئولان مرتبط اعلام کردند که هیچ خودرویی احتکار نکرده‌اند. برخی کارشناسان هم مدعی بودند انبار خودروهای ناقص در شرکتهای خودروسازی به‌خاطر نبود قطعه تقریبا تکمیل شده است.

 

با این حال از اواسط آذرماه بود که با تغییر وزیر صنعت و معدن و اعلام سیاست جدید وی مبنی بر تمایل به حمایت از صنعت خودروسازی موضوع فاصله قیمت کارخانه تا حاشیه بازار به صورت جدی مطرح شد که برای نخستین بار روزنامه آفتاب یزد در گفت‌و‌گو با کارشناسان تایید کرد که موضوع افزایش قیمت خودرو با موافقت دولت قطعی خواهد بود. این در حالی بود که همان زمان تسنیم نوشت که پاستور و شخص رئیس جمهور شدیدا با افزایش قیمت خودرو مخالفت کرده است.

 

این رویداد زمانی در حال کش و قوس بود که خودروسازان پرونده مجوز گران کردن محصولات را بر روی میز رئیس جمهور گذاشته بودند ؛ حتی وزارت صنایع هم به نحوی اخبار موجود در خصوص احتمال افزایش قیمت خودرو را رد می‌کرد. 

 

با این همه در گزارش آفتاب یزد خبر موافقت دولت با افزایش قیمت خودرو مطرح و چند روز بعد با اعلام موافقت وزیر این موضوع جنبه عملی به خود گرفت.

 

تا اینکه در چند روز گذشته و با اعلام نرخ جدید محصولات دو خودرو ساز کشور که با افزایش نجومی قیمت هم روبرو بود همه اما و اگر‌ها بالاخره به پایان راه نزدیک شد و در یک کلام خودرو 30 تا 83 درصد با افزایش قیمت روبرو شد.

 

علی صمدی از فعالان عرصه صنعت خودرو در خصوص این افزایش قیمت‌ها به خبرنگار آفتاب‌یزد گفت: به نفع مصرف کننده بی نوا نیست که خودروی بی کیفیت با قیمت گزاف خریداری کند. 

 

وی افزود: مصرف کننده داخلی چاره‌ای ندارد چون انحصار تولید در اختیار دو خودرو ساز است و متاسفانه اقدامی برای حذف انحصار و رانت از بازار خودرو صورت نگرفته حتی اگر استارت این کار از چند سال قبل زده می‌شد، این امید وجود داشت که در آینده بتوان به سمت حذف انحصار حرکت کنیم اما در شرایط فعلی هیچ امیدی به تحقق این موضوع نیست.

 

صمدی می‌گوید: قبول دارم که وقتی رقابت در بازار خودرو نباشد جامعه مصرف ناچار است گوش به فرمان امیال تولید کننده باشد که هر موقع خواست می‌تواند قیمت‌ها را جابجا کند.

 

باز هم داستان قدیمی تزریق پول؟

طی همین روزهای اخیر بود که دولت بالاخره اعلام کرد که به صنعت خودروسازی کمک مالی می‌کند. یکشنبه گذشته 23 دی ماه 97 رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان از کمک 15هزار میلیاردی دولت به دو خودرو ساز خبر داد و گفت این پول باید سرمایه در گردش آنها باشد.

 

تزریق پول به صنعت به معنای بد عادت کردن دو طفل صنعت خودروسازی کشور است که وابسته بار آمده‌اند و توان رقابت ندارند. دولت تدبیر و امید در سالهای 92، 94 و 96 همین کمک‌ها و تزریق پول را به صنعت خودرو سازی کشور داشته است. این اظهارات مسئول فنی یکی از بخش‌های قطعه‌سازی است که مایل نیست نامش برده شود.

 

او به آفتاب یزد می‌گوید: نکته بسیار با مزه این قضیه این است که دولت گمان می‌کند با این کمک خود به خودرو سازی تا 30 درصد به رشد اشتغال در کشور کمک می‌کند. مطمئن باشید دولت 2سال دیگر هم مجبور است کمک مالی کند و پول تزریق این صنعت وابسته کند در حالیکه می‌تواند زیر ساخت لازم را برای مستقل شدن این صنعت با ورود آنها به جرگه رقابت مهیا کند.

 

این کارشناس با ابراز بد بینی به اعلام کمک 15هزار میلیاردی دولت و تحقق آن گفت: از سوی دیگر با کمبود منابع مالی دولت این سوال ایجاد می‌شود که این پول را دولت از کجا تامین خواهد‌کرد؟ آیا یک وعده دلگرم کننده برای تحرک بیشتر خودروسازان است ؟ در واقع این مقدار پول از کجا خواهد آمد؟

 

معجزه‌ای رخ داد؟

اما یک سوال بسیار اساسی در این میان حول و حوش اتفاقی است که در چند روز گذشته رخ داده و محصولات دو شرکت خودرو ساز گرانتر شده‌اند. 

 

از ابتدای هفته جاری، دو شرکت خودرو ساز قیمت جدید محصولات خود را اعلام کردند که در این میان قیمت این محصولات 30 تا 83 درصد گرانتر شدند.

 

مسئولان خودرو سازی هم با ابراز مسرت از افزایش قیمت ایجاد شده آن را اقدامی دیر هنگام دانستند که می‌توانست زودتر انجام شود.

 

نکته بسیار جالب در این میان این است که به محض اعلام افزایش قیمت خودروها از سوی دو خودرو ساز آنها اقدام به فروش فوری و فروش اینترنتی کردند. یک منبع مطلع به خبرنگار آفتاب یزد گفت: یکی از خودرو سازان طی چند ماه اخیر از کاهش شدید تیراژ تولید خبر داده بود اما ناگهان با رسمی شدن افزایش قیمتها اعلام کرد که فروش فوری خواهد داشت.

 

وی گفت: البته این خودرو ساز گفته بود که معطل اعلام قیمت خودرو هستیم و ظاهرا خودروهای تولید شده زیادی داشت که آماده فروش بوده و تنها منتظر اعلام قیمت بودند تا آنها را با قیمت بیشتر روانه بازار کنند وگرنه چگونه ممکن است فروش فوری محصول در حالی که ماه‌ها بود بنا به ادعای خودشان تولید خوابیده بود، آغاز شود؟

 


کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------