حسگری که نیاز گیاه به آب را تشخیص میدهد
- مجموعه: اختراعات جدید
به گزارش دویچهوله؛ محققان موسسه "فراونهوفر" آلمان حسگری نو پدید آوردهاند که ظاهرا قادر است کمکی برای بهبود آبیاری مزارع و افزایش میزان محصول باشد.
آنها سنسور یا حسگری توسعه دادهاند که میتواند خیلی زود و در مراحل اولیه نیاز گیاهان به آب را تشخیص دهد. تا کنون با کمک ماهوارهها از طریق تعیین غلظت کلروفیل در برگهای گیاهان به طور نه چندان دقیق نیاز آنها به آب مشخص میشد، هر چه که گیاه آب کم داشته باشد، از سبزی رنگ کلروفیلش کاسته میشود.
در سیستم جدید هم از ماهوارهها استفاده میشود اما به جای کروفیل با کمک دوربینهای تصویربرداری حرارتی دمای سطح برگ را اندازهگیری میکنند. در صورت کمبود آب، آب کمتری در آنجا تبخیر شده و دما افزایش مییابد، افزایشی که ظرف دو ساعت میتواند دو تا سه درجه باشد.
پژوهشگران دقت اندازهگیری تغییر دمای برگ را در این سیستم که توسط خود آنها توسعه یافته تا یکدهم درجه خواندهاند.
قرار است سال آینده این سیستم حسگرها در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) به بهرهبرداری برسد. در این صورت دادههای این ایستگاه همزمان با سنجش دمای گیاهان به اپلیکیشنی که در نزدیک مزرعه قرار دارد منتقل میشود. این اپلیکیشن طوری ساخته شده که مطابق با دادههایی که دریافت میکند سامانه آبیاری را به طور اتوماتیک برای میزان آبی که باید به گیاهان برسد تنظیم و راهاندازی میکند.
پیشبینی میشود که اختراع یادشده با توجه به افزایش دمافزون جمعیت جهان و افت منابع تغذیه تاثیر قابل اعتنایی در بهبود و افزایش تولید مواد غدایی برای این جمعیت داشته باشد.