اصولگرایان قبل از انتخابات، افکار عمومی را باختهاند
- مجموعه: انتخابات مجلس
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
زنان در طول 37 سالی که از انقلاب گذشته است، همیشه هویت خودشان را اثبات کردهاند که در جامعه اثرگذار یا نقشآفرین باشند. زنان هر جا که لازم باشد برای پیشبرد اهداف انقلاب، حضور پررنگی داشتهاند. یکی از این عرصهها، عرصه انتخابات و انتخاب افرادی است که بتوانند آرمانها یا آمالها نظام یا طیف فکری درون گفتمانی خودشان را محقق کنند. انتخابات این دوره تفاوتی با انتخابات قبل دارد و آن این است که زنان هویت خود را پیدا کردهاند و احساس میکنند اگر به پای صندوق رای نیایند، چه بسا زنانی که امروز کاندیدا هستند و تخصص لازم را دارند، ممکن است که آنها رای نیاورند. بنابراین زنان در این اندیشه هستند که حتماً به پای صندوقهای رای بیایند و رای بیاورند. زنان نیز به دنبال انتخاب اصلح در بین زنان هستند. این شاید وجه ممیزه کار زنان در این دوره از انتخابات است. در این دوره به دلیل اینکه به انتخابات بسیار حساسیت نشان داده شده و زنان دنبال انتخاب تعداد بیشتری از نمایندگان برای مجلس هستند، فکر میکنم که حضور آنها در این دوره پررنگتر از گذشته خواهد بود.
اشاره به هویت زنان کردید، فکر میکنید بازیابی هویت سیاسی و اجتماعی زنان در این دوره به دلیل خواست یا سهمخواهی مطالبات خودشان است یا این مسئله مزید بر علت شده که به دلیل محدودیتهای سیاسی (رد صلاحیتها) که برای اصلاحطلبان به وجود آمده است، آنها میخواهند مشارکت جدی داشته باشند؟
زنان در این برهه تاریخی با استقلال میخواهند انتخابگر زنان دیگر باشند. به عبارت دیگر زنها از جهت اینکه برای مجلس آینده بتوانند مطالبات زنان دیگر جامعه را پیگیری کنند، فکر میکنند که پای صندوق بیایند و از نفوذ رای خود استفاده کنند. بنابراین فارغ از جناحبندیهای سیاسی و فارغ از گرایشهای به اصطلاح کارکردی در حوزه قدرت و فارغ از جهتگیریهای سیاسی، زنان به دنبال این هستند که زنانی را وارد مجلس کنند که دغدغههایشان، مطالباتشان رفع مشکل یا مسئله زنان باشد.
تشکلهای زنان که ذیل اردوگاه اصلاحطلبان فعالیتهای خود را از سر میگیرند، چه فعالیتها و استراتژیهایی را دنبال کردهاند تا هم میزان رای دهندگان در جامعه بالا رود و هم سقف مطالبات خود را پیگیری کنند؟
ببینید ما در قالب سیاسی باید بحث کنیم. تشکلها یا احزاب زنان بسیار گسترده و توسعهیافتهتر از گذشته شدهاند. زنان به عنوان عضوی از جامعه مدنی خیلی فعال شدهاند؛ به عنوان کسانی که میتوانند مسائل مدنیت را حل و فصل کنند. در عرصه سیاسی، از سال 65 بود که اولین تشکل زنان با نام جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران آغاز به کار کرد، که مسئولیت آن را خانم مصطفوی دختر امام بر عهده داشتند. البته این بحث بعد از حزب جمهوری اسلامی بود که این حزب خود شاخه زنان داشت و البته نام آن هم شاخه خواهران حزب جمهوری اسلامی بود. با این انشعاب زنان به سوی کارهای آموزشی و سیاسی بازگشتند.
از سوی دیگر در انتخابات سال 76 بین تشکلها، شبیهسازی رواج پیدا کرده بود؛ جامعه زینب تشکلی به نام جمعیت زنان انقلاب اسلامی راه انداخت، که وحید دستجردی و مریم بهروزی مسئولیت آن را بر عهده داشتند. این جریان نیز به عنوان یک تشکل سیاسی مطرح شد. هر جا یک حزب سیاسی شکل گرفت، یک بخشی هم زنان بودند. در شرایط کنونی هم ما جمعیت زنان نواندیش را میبینیم که فعالیتی با مشی روشنفکرانه در میان زنان دارد. انتخابات فرصتی است که در آن زنان بتوانند هویت سیاسی خود را طلب کنند و به دنبال مطالبات خودشان در حوزههای مختلف نیز باشند. چه حضور در قدرت و چه در حوزه تصمیمگیریها. امروز صندوق رای میتواند محک یا فرصتی برای زنان که با رویکرد سیاسی بتوانند اثرگذاری خودشان را نشان بدهند.
فکر میکنید با ارائه راهبردها و راهکارهای مختلف و با کار حزبی تا چه اندازه توانستهاید جامعه زنان را با خود همراه کنید تا بتوانند در انتخابات حضور خود را به معرض نمایش بگذارند؟
مجموعه تشکلهای زنان فعالیتهای انتخاباتی خود را از ماهها پیش از سر گرفتهاند. جمعیت زنان نواندیش و مجمع زنان اصلاح طلب دو تشکل عمده و مهم در این فضا هستند، البته مجمع زنان اصلاحطلب، حزب نیست. در واقع همه زنانی که در طول سالهایی که اصلاحطلبان در قدرت بودند، اینها در عرصه مدیریتی بودند، مدیریتهای میانی و یا پایین. به تدریج اینها شکل گرفتند و به نظر من مطالبات خود را آرام آرام دنبال میکنند. اگر حضور زنان را امروزه در جامعه پررنگ میبینیم، محصول تلاشهایی است که از قبل انجام شده است. یعنی اینگونه فکر نکنید که این تشکلها بیاثر بودند. ما هم زمانی که این تشکلها را شکل میدادیم، در واقع دنبال این بودیم که زنان دیده شوند و جایگاه آنها در موازنه قدرت مشخص شود. فکر میکنم تا حد مناسبی توانستهایم این مسیر را طی کنیم.
در تاریخ جدید ایران ما این تجربه تاریخی را داریم که در دوره مشروطیت مردان منورالفکر از زنان مبارز و آزادیخواه به عناوین مختلف حمایت میکردند، اکنون رابطه زنان را با مردان اصلاحطلب چگونه میبینید؟
دامنه ارتباطی خانمها بسیار بیشتر از آقایان است و اتفاقاً رابطه آنها توسعهیافتهتر شده است. در نتیجه طبیعی است که این ارتباطات میتواند معنیدار باشد، چون بدنه جامعه ما در کل کنش اصلاحطلبی را تطور میکند و به دنبال آن است. قطعاً میزان ارتباط زنان با بدنه جامعه که همان اصلاحطلبها باشد، بسیار گستردهتر از آقایان است. کما اینکه جمعیت زنان نواندیش به خوبی توانستند در مدت کوتاهی در همه استانها شعبه ایجاد کند و ارتباطات خود را گسترش دهند. در حال حاضر جمعیتهایی چون «جمعیت همگرایی زنان»، «جمعیت زنان اصلاحطلب»، «جمعیت زنان نواندیش» و «انجمن روزنامه نگاران زن» (روزا) از جمله تشکلهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی زنان اصلاحطلب هستند که در امر انتخابات فعال هستند.
حضور تعداد زنانی که در لیست 30 نفره اصلاحطلبان قرار گرفتهاند، توانسته زنان و تشکلهای متبوع شما را راضی نگه دارد؟
بالاخره زمانی که شورای سیاستگذاری به این تعداد زنان در لیست موافقت کرده است، قرار نیست ما ساز جدایی بزنیم. به همین دلیل ما همراه هستیم با مجموعه تصمیماتی که شورای سیاستگذاری داشته است، البته این را هم بگویم حضور این تعداد زن و پذیرفتن آن نمیتواند سقف مطالبات ما در این شرایط باشد. این کار حاصل یک اتفاق نظر جمعی بوده است.
در واقع به دلیل ضرورتهای امروز اصلاحطلبان، کاستیها و محدودیتهای سیاسی مانند رد صلاحیتها، منظور شما این است که ما شرایط موجود را درک کردهایم و به خواست کلیت اصلاحطلبان رای دادهایم؟
بله کاملا درست است.
ارزیابی شما در مورد تعداد زنانی که در لیست 30 نفره تهران و حتی شهرستانها قرار گرفتهاند، چیست؟ فکر میکنید تعداد زنانی که در این دوره وارد مجلس خواهند شد، چند نفر خواهد بود؟
فکر میکنم در تهران زنان رای خوبی خواهند داشت و در شهرستانها هم قطعاً حضور زنانی که ذیل جریان اصلاحطلبی خواهند بود، زیاد است.
تحلیل شما در مورد ا ین انتخابات چیست؟ فکر میکنید با همه کمبودها و محدودیتهای سیاسی و با در نظر گرفتن تیغ برنده رد صلاحیتها، اصلاحطلبان چه نتیجهای را کسب خواهند کرد و دستاورد آنها از این آوردگاه غیرمتوازن و نامساوی چه خواهد بود؟
من فکر میکنم در مجموع اصلاحطلبان با رویکرد ائتلافی که اتخاذ کردهاند پیروز این میدان خواهند شد. طبیعتاً با کارنامهای که تندروها در مجموع از خود به یادگار گذاشتهاند و میگذارند، مردم با آنها همراهی نخواهند کرد، یعنی پیش از آنکه به عرصه رقابت برسیم آنها افکار عمومی را باختهاند.
اخبارانتخابات - همدلی