تالار وحدت کجاست؟ آشنایی با معماری تالار وحدت
- مجموعه: مكانهاي تاريخي ايران
معرفی تالار وحدت
توصیف معماری تالار وحدت:
چشمان خود را ببندید و تصور کنید در محیطی با زیربنای 15700 متر مربع قرار گرفته اید و از یک سالن همکف، 3 طبقه بالکن و دو طبقه زیر زمین تشکیل شده است. حالا این طبقات را شما توصیف کنید. چه میبینید؟ بله؛ یک ظرفیت 522 نفر در سالن همکف و قسمت هایی مثل بخش اداری، سالن انتظار، بخش های مخصوص اجرا کنندگان و خدمات جلوه ی بی نظیری را به تالار وحدت بخشیده است. همچنین وجود بالکن هایی به شکل نعل اسب این جلوه را دو برابر کرده تا در نهایت 740 تماشاچی را در تالار جای دهد.
در طبقات زیر زمینی تالار وحدت حتما با تجهیزات مکانیکی، الکترونیکی و صحنه نمایش تالار مواجه میشوید.
دیگر طبقات تالار چگونه است؟
نگاه خود را نسبت به این تالار ادامه دهید به طبقات مختلف آن سر بزنید و آنچه را که میبینید، بیان کنید. حتما در طبقه اول و سوم سالن های انتظار جانبی قرار گرفته اند که علاوه بر ایجاد فضایی مناسب در زمان استراحت بین برنامه ها، جمعیت سالن انتظار هم سامان میدهند.
به سقف تالار نگاه کنید. معرکه است مگر نه. سقفی تزئین شده با آینه کاری ها. کنار سالن انتظار چه میبینید؟ یک سالن اصلی به شکل منحنی تا تماشا گران را به سمت ورودی ها هدایت کند.
درباره زیبایی های فضای داخلی مجموعه بگویید:
فضای داخلی تالار را چگونه میبینید؟ بالکن هایی به شکل نعل اسب که نمای بیرونی آن نیم دایره است آن هم با گچ کاری های زیبا. یک سن اصلی و 4 سن متحرک در داخل سالن نمایش که در پشت آن اتاق هایی برای گریم، عوض کردن لباس هنرمندان و تمرین آنها وجود دارد.
وقت آن است تا به طبقه دوم تالار وحدت سر بزنیم:
تا اینجا خیلی خوب این تالار را توصیف کرده اید. حالا نظرتان درباره طبقه دوم تالار چیست؟ چه میبینید؟ در دو ضلع شرق و غربی بالکن طبقه دوم 20 کابین مخصوص دارد که نحوه استقرار صندلی ها در هر ضلع کمی متفاوت است. حتما از چینش صندلی های آن متعجب شده اید. خب حالا برویم تا به محوطه بیرونی تالار سر بزنیم.
محوطه بیرونی تالار وحدت:
دوستان میبینید؛ این تالار به گونه ای طراحی شده که ساختمان آن از خیابان اصلی فاصله دارد و تماشاگران بعد از گذشتن از سر در اصلی تنها با چند قدم وارد بنا میشوند. تالار وحدت در ضلع جنوبی خود یک مجموعه ورزشی و دانشگاه را در خود جای داده است که تاثیری بر تالار ندارد. در سالن انتظار نزدیک در ورودی، میتوانید لباس های خود را قرار دهید با رفتن به انتهای سالن از کافه آن بهره ببرید.
معرفی قسمت های مختلف تالار وحدت:
• چیدمان صحنه اصلی(سن)
خب دوستان حالا ما میخواهیم دیگر قسمت های این تالار را برای شما به تصویر بکشیم.
دو پرده اصلی نمایش به فاصله یک و نیم متری از هم قرار گرفته اند. علاوه بر آنها یک پرده آهنی اصلی، سالن تماشاگران را از صحنه جدا کرده تا مانع از نفود آتش شود. جالب اینجاست که در کنار صحنه شال هایی آویزان هستند که زیبایی بیشتری را به صحنه میبخشند. این صحنه دارای دو سیستم هشدار دهنده حریق بوده و به محض بیشتر شدن حرارت از حد مجاز به طور خودکار اعلام میکند.
• تجهیزات صحنه
این صحنه که از 3 سیستم متحرک تشکیل شده، قابلیت حرکت های گوناگون در جهت های مختلف را فراهم میکنند. البته بدانید این سیستم ها به صورت دستی قبل از آغاز برنامه تنظیم میشوند. همچنین سیستم صحنهگردان تالار وحدت نیز پشت سن اصلی قرار گرفته و قابلیت چرخش به چپ و راست با سرعت های مختلف را دارد. قسمت جالب این صحنه، وجود یک آسانسور به نام غیب کننده است؛ به این صورت که شی و یا هنرمندی را از پایین صحنه آشکار یا به درون صفحه میبرد.
بخشی به نام بخش جلویی صحنه وجود دارد که در صورت ضرورت، نوازندگان در حین اجرای برنامه ها دیده نشوند.
بهترین صندلیها ، صندلیهای مجاور و روبهروی سن میباشد. البته صندلیها در اکثر کابینها یکردیفه در نظر گرفته شدهاند تا تماشاگران بر صحنه نمایش ملسط باشند. البته دوستان این هم بدانید که صندلی های مرکزی در سالن اصلی و همکف، تسلط تماشاگر به صحنه را فراهم میکنند و همانطور که مسلم هست جایگاه ویژه بالکنهای اول و دوم از موقعیتی خاص برخوردار هستند.
• سیستم صوتی تالار وحدت
سیستم صوتی این تالار یکی از پیشرفته ترین سیستم هاست که در سال 1388 نصب و راه اندازی شد و دارای 12 بلندگوی ویژه میباشد. برای قسمت های نقاط کور این واگن ها از 8 بلندگوی کوچک استفاده شده است.
اما چه برنامه هایی در این تالار برگزار شده است؟
اجرای بزرگان موسیقی نظیر: فاخره صبا ، پری زنگنه ، حشمت سنجری ، استاد محمد رضا شجریان ، بنان، بهرام بیضایی ، دکتر علی رفیعی ، محمد رحمانیان و …
بزرگانی اجرای تئاتر: منیر وکیلی اپراهای ارفه و اریدیس با همکاری حسن سرشار، مادام باترفلای، لابوهم، لاتروایاتا و توراندخت
علاوه بر این عزیزان هنرمندانی چون: روجیرو ریچی، یکی از بزرگترین رهبران ارکستر جهان، هربرت فون کارایان، برلین فیلارمونیک، هنریک شرینگ و کولادیو آرائو در تالار وحدت نقش آفرینی کردند. همچنین مارسل مارسو، نابغهی پانتومیم هم در تالار وحدت به روی صحنه رفته است.
یکسری سوالاتی که درباره تالار وحدت وجود دارد عبارت است از:
• تاسیس تالار وحدت و معمار آن
در 4 آبان ماه 1346 توسط معماری به نام اوژن آفتاندلیانس طراحی شد. آفتاندلیانس از الگوی سالن رویال هال شهر وین برای طراحی تالار وحدت استفاده کرده است.
این معمار، تحصیلات خود را در فرانسه و در دانشکده هنرهای زیبای پاریس تمام کرد و پس از بازگشت به ایران به استخدام اداره ساختمان دانشگاه تهران درآمد. از دیگر طراحی های آن میتوان به ساخت دبیرستان نوربخش، سینما فلسطین، موزه کلیسای وانک اصفهان، بناهای اولیه فرودگاه مهرآباد، کلیسا سرکیس مقدس پرداخت.
• چگونگی اطلاع از برنامه های تالار وحدت
شما برای اینکار میتوانید به سایت بنیاد رودکی مراجعه کنید و از برنامه های تالار وحدت با خبر شوید.
کلام آخر:
خب دوستان مطلب ما درباره تالار وحدت به اتمام رسید. این تالار در میانه خیابان انقلاب، حدفاصل چهارراه ولیعصر (عج) و میدان فردوسی، خیابان حافظ، اواسط خیابان استاد شهریار قرار گرفته و تا خیابان خارک در غرب هم ادامه دارد. نکته ای که حائز اهمیت است وجود دو در ورودی در سمت شمال و شرق میباشد که افراد معمولی از سردر اصلی آن واقع در شمال و میانه خیابان شهریار به تالار وحدت میرسند و ورودی شرقی برای هنرمندان در نظر گرفته شده است.
شما میتوانید با استفاده از خودروهای شخصی از سمت شمال - انتهای بزرگراه مدرس به سمت میدان هفت تیر و بعد خیابان مفتح رفته و با طی کردن این خیابان تا انتها، خود را به خیابان انقلاب برسانید. البته از بزرگراه صیاد شیرازی به سمت میدان سپاه هم میتوانید خود را به خیابان انقلاب برسانید. از سمت جنوب شهر با عبور از بزرگراه نواب به خیابان آزادی میرسید که باید آن را بهسمت شرق تا بعد از میدان انقلاب و خیابان حافظ طی کنید.
ولی اگر قصد استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی و مترو را دارید
در ایستگاه تئاتر شهر مترو پیاده شده و با اتوبوسهای تندروی خط پایانه آزادی به چهارراه تهرانپارس و خط راهآهن به تجریش به سمت ایستگاه چهارراه ولیعصر حرکت کنید، با کمی پیادهروی از انتهای ضلع شرقی پارک دانشجو و ورود به خیابان شهریار، در اصلی تالار وحدت نمایان خواهد شد.
گردآوری:بخش گردشگری بیتوته