بناهای تاریخی کاشان: گنجینهای از تاریخ و فرهنگ
- مجموعه: مكانهاي تاريخي ايران
بناهای تاریخی کاشان: شاهکارهایی از گذشته ای با شکوه
بناهای تاریخی کاشان یکی از ثروتمندترین گنجینههای تاریخی و فرهنگی در جنوب شرقی ایران است. با وجود کویری گسترده و رازآمیز در شمال و شرق و دامنههای کوهستانی در جنوب و غرب، کاشان به عنوان یکی از مهمترین مراکز تاریخی از دورانهای مختلف معرفی میشود. این منطقه هزاران اثر تاریخی از پیش از تاریخ تا دوره قاجار را در خود جای داده است، هر یک از این آثار شهرت جهانی دارند و گوناگونی آنها شاید اعجابآور باشد.
کاشان و تاریخچهی آن
بناهای تاریخی کاشان دارای شکوهی فراوان هستند که به ما تجربهی یک سفر در گذشته باستانی این شهر زیبا را به ارمغان میآورند. کاشان یکی از شهرهای باستانی و تاریخی ایران است که به دلیل فرهنگ، معماری و آثار باارزشی که در آن قرار دارد، جاذبهی گردشگری بسیاری را ایجاد کرده است. این شهر در استان اصفهان و در مسیر جادههای اصلی تاریخی جنوب به شمال ایران قرار دارد و بناهای تاریخی زیادی از دورانهای مختلف در آن به چشم میخورد.
مسجد و مدرسه آقا بزرگ از بناهای تاریخی کاشان
معماری مسجد و مدرسه آقابزرگ با عظمت ساختمان، طرح عالی و نقشه بینظیر، از بناهای مهم ایرانی اسلامی به حساب میآید. این بنا دارای یک هیأت اصلی با گنبد و بارگاه با شکوه است که طراحیها و فنون معماری اصیل ایرانی در آن به کار برده شدهاند. وقتی وارد محوطه مدرسه میشوید، دو صحن فوقانی و تحتانی، حجرههای محل سکونت طلاب و گنبد آجری با شکوه، گلدستههای دو طرف آن، زیباییهایی هستند که چشمها را مسحور میکنند.
علاوه بر این، دو حیاط خلوت، آبانبار بزرگ، یک شبستان دیگر در پشت گنبد، ساختمان مسجدی در جنب گنبد و محراب کاشیکاری در شبستان جنب گنبد مشاهده میشود. این محراب، مجموعهای از هنرهای کاشیکاری، گچبری، کتیبهنویسی، مقرنسکاری و نقاشی دارد که جذابیت و زیبایی ویژهای به این بنا میبخشد. مسجد آقابزرگ، به لحاظ پلان، یکی از مساجدی است که سه شبستان دارد و نکته مهم و قابل توجه در این محل، تلفیق مسجد و مدرسه است. تمامی بنا با آجر ساخته شده و تزئینات بکار رفته در آن، جذابیت خاصی به این بنا بخشیده است.
حمام سلطان میر احمد ازجاذبههای تاریخی کاشان
حمام سلطان میر احمد کاشان یکی از جاذبههای تاریخی منحصربهفرد این شهر است. و از بهترین جاهای دیدنی کاشان محسوب میشود. این حمام با قدمتی به دوران سلجوقی و قاجار بازمیگردد و نمونهای منحصربهفرد از حمامهای ایران به لحاظ معماری و تزیینات است. در محلهای تاریخی قرار دارد . این حمام یکی از بناهای تاریخی کاشان است که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. پشتبام حمام امیر سلطان احمد با کاشیهای آبی فیروزهای و زرفام، گچبریهای هفت لایهای و معماری خاص خود، هر سال هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به سمت خود جذب میکند. فضاهای حمام سلطان امیر احمد کاشان، شامل پیشخوان، هشتی، راهروهای ارتباطی، سربینه، سرماخوان، گرماخوان، صفه شاهنشین، خزینه، اتاق تنظیف، سرویسهای بهداشتی و دو حلقه چاه آب است.
باغهای تاریخی کاشان
باغهای تاریخی کاشان از دیگر جاذبههای گردشگری این شهر هستند که از زمانهای قدیم بهعنوان باغهای عمومی مردم بهکار میرفتهاند. باغ فین کاشان از مهمترین این بناهای تاریخی محسوب می شود .
باغ فین یکی از بناهای تاریخی زیبای کاشان
باغ فین کاشان با فوارهها و درختان سرو بلندقامت خود، یک دنیای پرطراوت را به استقبال گردشگران میآورد. این باغ با داشتن عمارتها و بناهای تاریخی زیبا شگفتانگیز به نظر میرسد و شما را به فضای بهشتی خود مسحور میکند. باغ فین کاشان به عنوان شاهکاری بی بدیل، شاهد داستان قتل صدر اعظم تاریخ ایران، میرزا تقی خان امیرکبیر، است.
باقدمتهای ۱۰۰ تا ۴۷۰ ساله درختان سایهساز و محوطه سرسبز، این باغ به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. از بناهای تاریخی این باغ، میتوان به کوشک صفوی، حمام سلطنتی، چایخانه، شترگلوی قاجاری، خلوت کریم خانی و اتاق شاهنشین اشاره کرد که با معماریهای هوشمندانه و نقش و نگارهای خاص در انتظار بازدیدکنندگان هستند.
روستای ابیانه کاشان
روستای ابیانه، یکی از جاهای دیدنی کاشان، با زیبایی و سادگی روستایی خود، جاذب گردشگران داخلی و خارجی در هر فصل از سال است، به ویژه در پاییز که طبیعت زیبای این منطقه به اوج خود میرسد. این روستا با آب و هوای مطلوب و معتدل، همچنین معماری خاص و دلچسب خود، یکی از مناطق پر توریست ایران به شمار میآید.
خانهها با بناهای تاریخی کاشان
خانه طباطبایی جواهری بینظیر از بناهای تاریخی کاشان
خانه طباطبایی، جواهری بینظیر از بناهای تاریخی کاشان است که به دلیل زیباییها و منحصربهفردش، توجه بسیاری از علاقهمندان به تاریخ و معماری را به خود جلب میکند. این خانه در دوران قاجار ساخته شده و با معماری خیرهکنندهاش، هر بینندهای را مبهوت میکند. اما این خانه به ویژگیهای خاصی دارد که آن را از بقیه بناها متمایز میکند.
یکی از ویژگیهای بارز خانه طباطبایی، ساختار زیرزمینی آن است. این خانه در زیر سطح زمین ساخته شده که به این شیوه خانهسازی، "گودال باغچه" نیز گفته میشود. این روش ساخت خانه، بهویژه در شهرهای کویری مانند کاشان، متداول است و از مزایای زیادی برخوردار است. از جمله این مزایا میتوان به محافظت از خانه در برابر زلزله، کاهش تاثیر گرما در داخل خانه و کاهش صداهای زیاد اطراف اشاره کرد.
بناهای تاریخی کاشان معمولاً دارای ساختاری داخلی منظم و مورد استفادههای متمایز برای اعضای خانواده بودهاند. خانه طباطبایی نیز این قاعده را دنبال میکند و از نظر معماریهای سنتی، دارای سه بخش بیرونی، اندرونی و شاهنشین است. بخش بیرونی برای کارهای عمومی و رفتوآمدهای روزانه اعضای خانواده مورد استفاده قرار میگرفته است و افراد دیگر اجازه ورود به این بخش را نداشتهاند. اما بخش اندرونی مخصوص زندگی روزمره اعضای خانواده بوده و بازدیدکنندگان را دسترسی به آن نداشتهاند. همچنین بخش شاهنشین نیز به عنوان بخشی مختص پذیرایی از مهمانها و مراسمها بکار گرفته میشده است.
در طراحی و دکوراسیون داخلی خانه طباطبایی، تزئینات گچکاری بینظیر به چشم میخورد. این تزئینات هنری و زیبا به بنا زندگی و رنگ جدیدی بخشیدهاند. حیاطهای باصفا و حوضهای آبی همچنان جذابیتهای خاص خود را حفظ کردهاند و با دیدن آنها، احساس شادی و سرزندگی به شمار میآید. علاوه بر این، پنجرههای رنگی نیز به زیبایی و اصالت خانه طباطبایی افزودهاند.
در کل، خانه طباطبایی یک شاهکار معماری است که هرچه میروید، زیباییها و عظمت این بنا بیشتر در معرض دید قرار میگیرد. از معماری خاص و متمایز آن گرفته تا دکوراسیون داخلی جذاب و ارزشمند، همه اجزای خانه طباطبایی نشاندهندهی ذوق و سلیقه بینظیر معماران و هنرمندان زمان قاجاریه هستند. بنابراین، بازدید از این خانه باشکوه، به عنوان یک تجربهی مهم و لذتبخش، به همه علاقهمندان به فرهنگ و تاریخ کشور توصیه میشود.
خانه بروجردیها یکی از ابداعات هنری در زمینه بناهای تاریخی کاشان
خانه بروجردیها، یکی دیگر از ابداعات مهارت و هنر در زمینه بناهای تاریخی کاشان است که شاهکارهای هنری کمالالملک را در خود جای داده است. این عمارت باشکوه در دوره قاجار و به دست استاد علی مریم، معمار مبدع آن دوران، ساخته شده و از داستانهای عاشقانه و هنری برخوردار است.
خلق این بنا به دلیل عشق و اراده جوان پسر آقای بروجردی به دختر آقای طباطبایی میباشد. از آنجا که آقای طباطبایی شرط ازدواج با دخترش را ساختن یک خانه مشابه با خانه او قرار داده بود، علی مریم کاشانی به عنوان معمار خانه طباطباییها، نیز سفارش ساخت خانه بروجردیها را بر عهده گرفت. این عمارت بنا به دو بخش بیرونی و اندرونی تقسیم میشود. ساخت آن حدود ۱۸ سال به طول انجامیده که نشاندهنده دقت و کیفیت کارهای هنری در آن است. مهارتهای صنیعالملک، کمالالملک و علی مریم در دکوراسیون داخلی و معماری این بنا به خوبی دیده میشود.
خصوصیت جالب خانه بروجردیها، استفاده اولیه از رنگ روغن و آبرنگ در نقاشیهای سقف و دیوارها است. همچنین تذهیب، منبتکاری، مقرنس و درودگری از جمله هنرهایی هستند که در تزیین این خانه به کار رفتهاند و زیبایی و ارزش این عمارت باشکوه را بیشتر افزودهاند.
تصاویر و دیوارنگارههای موجود در اتاقهای این خانه، داستانهای زیبا و اسطورههای ایرانی را به زیبایی به تصویر کشیدهاند و به عنوان یک آثار هنری برجسته محسوب میشوند. همچنین کاشیهای حیاط این خانه نیز با نقاشیهای میوهها و خوراکیهای مختلف زیبا و جذاب تزیین شدهاند. بناهای تاریخی کاشان، جلوههای زیبایی از هنر و معماری ایرانی به نمایش میگذارند و خانه بروجردیها نیز یکی از جواهرات ارزشمند این شهر تاریخی بهشمار میآید.
از طراحی هوشمندانه تا دکوراسیون دلچسب و نقشآفرینیهای هنری، همه جنبههای این بنا به جذابیت و دوام آن افزودهاند. در این رویارویی با اثر هنری بینظیر خانه بروجردیها، احساس تعجب، سرشاری از زیبایی و ارادهی بیمانند معماران و هنرمندان زمان قاجاریه به شما متعلق خواهد شد. به همین دلیل، بازدید از این بنا، از جاذبههای برتر و لازم در سفر به کاشان محسوب میشود.
خانه عباسیان ارزشمندترین بناهای تاریخی کاشان
خانه عباسیان یکی از ارزشمندترین خانههای تاریخی کاشان است که در محلهی سلطان امیراحمد واقع شده و جذابیت و شکوه خاصی را به این منطقه افزوده است. این بنا با معماری سنتی ایران تمام شده و همه ویژگیهای جذاب این سبک معماری را در خود جمعآوری کرده است. خانه عباسیان با گچبریهای دیدنی، قرینهسازیهای حرفهای و طراحیهای منحصربهفرد، بهعنوان یکی از جاهای دیدنی کاشان شناخته میشود و بهواسطهی این جذابیتها، بهعنوان لوکیشنی برای فیلمبرداری سریالهای تاریخی ایران مثل «ملاصدرا» و «مسافر ری» مورد استفاده قرار گرفته است.
در زمانهای گذشته، خانه عباسیان بهعنوان محل اقامت خانوادههای برجسته و ارزشمند در کاشان شناخته میشد. معماری آن با طراحیهای منحصربهفرد و جزئیات دقیق، زیبایی و شکوه خاصی به بنا اضافه کرده و نمایی خیرهکننده از هنر سنتی ایران به ما ارائه میدهد. گچبریهای دیدنی و قرینهسازیهای حرفهای از جمله مؤلفههایی هستند که بهعنوان علایق گردشگران و علاقهمندان به هنر و معماری باعث جذب بازدیدکنندگان به این خانه شدهاند.
یکی دیگر از خانههای تاریخی کاشان، خانه عامریهاست که یکی از چشمنوازترین جاهای دیدنی کاشان است. قدمت آن به دوران زندیه برمیگردد که بعدتر در دوران قاجار بازسازی و بخشهای دیگری به آن افزوده شده است. این خانه توسط سهامالسلطنه عامری برای سکونت قوم و فامیل بنا نهاده شده و از چند عمارت جداگانه در کنار هم تشکیل شده است. این بنا ۸۵ اتاق، ۳ خانه و ۵ حیاط مرکزی دارد و نمونههای جذابی از هنر برجسته ایرانی مثل مقرنس کاری، نقاشی و حکاکی روی چوب در اتاقهای آن توجه شما را به خودش جلب خواهد کرد. از دلایل شهرت این خانه میتوان به داشتن بلندترین بادگیر در بین خانههای کاشان اشاره کرد. تقارن عجیبی که در معماری این خانه وجود دارد حتما شما را شگفتزده خواهد کرد. یکی دیگر از وجوه تمایز این عمارت با خانههای دیگر کاشان، دارا بودن حمام جداگانه مخصوص خانمها و آقایان است. حمامهایی با معماری سادهتر که فقط مخصوص ساکنین خانه بوده و استفاده عمومی نداشته. معماری خاصی در حیاط و حوضخانههای این عمارت به چشم میخورد. گردش جریان آب در این حوضها باعث میشده که از آزاردهنده بودن گرمای کویری کاشان برای اهالی خانه کاسته شود. خانه عامریها علاوه بر جنبه تاریخی و دیدنیاش، امروزه به یکی از هتلهای سنتی با امکانات کامل تبدیل شده که شما را دعوت می کند تا یک شب را در این خانه زیبا، به صبح برسانید.
خانه عامریها شاهکاری ازبنای تاریخی کاشان
قدمت و جذابیت خانه عامریها
خانه عامریها یکی از شاهکارهای تاریخی کاشان است و به عنوان یکی از جاهای دیدنی و چشمنوازترین خانههای این شهر شناخته میشود. قدمت این خانه به دوران زندیه برمیگردد اما در دوران قاجار بازسازی و بهبخشهای مختلفی افزوده شده است. خانه عامریها توسط سهامالسلطنه عامری بهعنوان محل اقامت قوم و فامیل بنا شده و از چند عمارت جداگانه در کنار هم تشکیل شده است.
هنرهای برجسته در خانه عامریها
این بنا با بیش از ۸۵ اتاق، ۳ خانه و ۵ حیاط مرکزی از جذابیتهای هنری ایرانی برخوردار است. در اتاقهای این خانه، مقرنس کاری، نقاشی و حکاکی روی چوب به چشم میخورد و بهعنوان نمونههای جذابی از هنر سنتی ایران به تماشاگران ارائه میشود. این اعمال هنری به تنوع و زیبایی بنا افزوده و به خودی خود جاذبهای منحصربهفرد را برای بازدیدکنندگان ایجاد میکند.
ویژگیهای منحصربهفرد خانه عامریها
یکی از دلایل شهرت خانه عامریها این است که دارای بلندترین بادگیر در بین خانههای کاشان میباشد که این ویژگی از جمله نقاط جذابیتآور این بنا محسوب میشود. علاوه بر آن، یکی از ویژگیهای تمایزی این عمارت با خانههای دیگر کاشان، دارا بودن حمام جداگانه مخصوص خانمها و آقایان است. این حمامها با معماری سادهتر فقط برای استفاده ساکنین خانه طراحی شدهاند و استفاده عمومی ندارند.
طراحی خاص حیاط و حوضخانهها
معماری خاصی در حیاط و حوضخانههای خانه عامریها به چشم میخورد. جریان آب در این حوضها باعث میشود که از آزاردهنده بودن گرمای کویری کاشان برای اهالی خانه کاسته شود. این طراحی هوشمندانه و هنری باعث آرامش و خلوص هوای حیاطها میشود و بازدیدکنندگان را به دنیای زیبایی و آرامش دعوت میکند.
خانه تاریخی تاج، نماد هنر اصیل کاشان
خانه تاریخی تاج، در خیابان علوی شهر کاشان واقع شده و به عنوان یکی از بناهای گودال باغچهای اصیل مردم این شهر، به حدود دو قرن قدمت دارد. این خانه در دوران قاجاریه ساخته شده و اکنون با نام "خانه هنرمندان" به عنوان یک فرهنگسرای فعال بهرهبرداری فرهنگی میپردازد. معماری ارزشمند بومی این بنا، نمونهای از خانههای عام مردم کاشان در آن دوره است.
خانه تاریخی تاج در سه طبقه همکف، گودال باغچه و سرداب تحتانی ساخته شده است. دارای حیاط بیرونی و اندرونی است و شامل ۱۳ اطاق با پنج دری و سه دری و تک دری میباشد. حیاط بیرونی این خانه با داشتن ورودی از هشتی پنج ضلعی منحصر به فرد و دالان باریک پیچیده، فضایی خاص را ایجاد میکند و از دید رهگذر محفوظ میدارد.
باغچهها و آبنماها
حیاط اندرونی این خانه شامل یک باب مطبخ و سرداب کوچک است که سرداب در زیر زمین رس حفاری شده و برای نگهداری مواد خوراکی در تابستانهای گرم کاشان مورد استفاده قرار میگیرد. ایوان پیشکم با سه باب درب میوجی توپر (فاقد شیشه)، حرمت قسمت بیرونی (خاص مراجعات) را از اندرونی که مخصوص زندگی کدبانو و اهل و عیال در خانه است را حفظ مینماید که این موضوع ماهیت فرهنگ و تمدن اسلامی را تعریف مینماید.
اصول معماری هنری
خانه تاریخی تاج با درونگرایی، تناسب، تقارن، تعادل، هماهنگی، ظرافت و در عین حال قداست و نجابت، نمادی از معماری اصیل کاشان و هویت تاریخی مردم این دیار است. هنر و ذوق در طراحی این خانه باعث شده تا بازدیدکنندگان خود را به دنیای زیبایی و آرامش دعوت کند و تجربهای منحصربهفرد از معماری ارزشمند کاشان را ارائه دهد.
خلق اختلاف دما با بادگیر
بادگیر مرتفع بام خانه تاریخی تاج، با هوای گرم و خشک تابستان را بوسیله وزش باد گرفته و از پرههای داخل بادگیر به کانالهای مرطوب اطراف سرداب منتقل میکند. پس از خنک شدن در زیر زمین، این هوا بهعنوان نمونهای از معماری هوشمندانه، اختلاف دمای بین پانزده تا بیست درجه سانتیگراد با سطح کوچه را ایجاد میکند و بهویژه در فصلهای گرم، برای ساکنان خانه فضای خنک و مطبوع ایجاد میکند.
خانه منوچهری یکی از خانههای تاریخی کاشان
در میان خانههای تاریخی کاشان، خانه منوچهری نیز مشهور بوده و طرفداران زیادی دارد. این خانه با معماری اصیل خود که به دوران صفویان بازمیگردد، در محله محتشم واقع شده است. پس از زلزله سال ۱۷۷۸ میلادی، خانه منوچهری آسیب دید و به بازسازی نیاز داشت؛ اما در دوره قاجار به بازسازی رسید و در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
این خانه پس از مرمت کامل در سال ۱۳۸۹ به یک بوتیک هتل زیبا تبدیل شد و طراحی داخلی آن توسط شهناز نادر اصفهانی انجام شد. خانه منوچهری از اندک خانههایی است که دارای آبانبار اختصاصی بوده است و در سال ۲۰۱۶ نیز برای جایزه معماری آقاخان کاندید شد. امروزه، این هتل سنتی با حیاط باصفا و حوض آبی خوشآببازی، مسافران زیادی را به اقامت در آن دعوت میکند.
بناهای تاریخی دیگر کاشان
تپه سیلک
یکی از قدیمیترین و مهمترین آثار تاریخی کاشان، تپه سیلک است که در نزدیکی قلة مورچان در شمال کاشان قرار دارد. این تپه تاریخ سکونت و معماری منطقه را در عصر نوسنگی نشان میدهد و بنابراین قدمتی ده هزار ساله دارد. ادامه این تپه در آثار باستانی منطقه، بویژه تپههای جنوبی و شمالی آن، قابل پیگیری است که یکی از اهمیتهای جهانی تمدن سیلک را نشان میدهد. همچنین، کشف چندین زیگورات در این منطقه، از جمله زیگورات فلات ایران که قدمتی هشت هزار ساله دارد، شکوه و عظمت تمدن سیلک را تأیید میکند.
سوالات متداول درباره بناهای تاریخی کاشان
چه تعداد بناهای تاریخی در کاشان وجود دارد؟
در کاشان بیش از ۱۰۰ بنای تاریخی معروف وجود دارد که هر کدام از آنها جذابیتهای خاص خود را دارند. این بناها شامل خانههای مرمتشده به عنوان هتلهای سنتی، اماکن تاریخی، عمارتها و باغهای زیبا هستند.
چه زمانی بناهای تاریخی کاشان ساخته شدهاند؟
بناهای تاریخی کاشان بیشتر در دورههای مختلف تاریخی ساخته شدهاند. برخی از آنها به دوران قاجار و صفویه بازمیگردند و برخی دیگر از دوران زندیه تا دورههای بعدی ساخته شدهاند. این تنوع باعث میشود که کاشان بخشی از تاریخ ایران را به تصویر کشد.
چرا بناهای تاریخی کاشان جذابیت زیادی دارند؟
بناهای تاریخی کاشان با معماری ارزشمند و زیبا، تزئینات گچکاری، نقاشیهای سقف و دیوارها و طراحیهای منحصربهفردی که شامل مقرنس کاری، منبتکاری و سیمگل است، جذابیتهای فراوانی دارند. همچنین، حیاطها، باغها و آبنماهای این بناها زیبایی و شگفتیهای دیگری را به آنها اضافه میکنند.
چه تغییراتی بر روی بناهای تاریخی کاشان انجام میشود؟
بناهای تاریخی کاشان اغلب نیاز به مرمت و بازسازی دارند تا از آسیبهای زمان و شرایط آبوهوایی محافظت شوند. این مرمتها به همت معماران و متخصصان انجام میشود و با رعایت اصول علمی و فنی، بناها را به اصالت و جذابیتشان بازمیگردانند.
آیا بناهای تاریخی کاشان برای بازدیدکنندگان عمومی باز هستند؟
بله، بناهای تاریخی کاشان به عنوان جاذبههای گردشگری و فرهنگی، برای بازدید عمومی باز هستند. بازدیدکنندگان میتوانند این بناهای زیبا را با همه جزئیات و تاریخچههای آنها بپوییند و از زیباییهای آثار معماری ایران لذت ببرند.
سخن پایانی مقاله بناهای تاریخی کاشان
کاشان دارای بناهای تاریخی بسیاری است که نشاندهنده تاریخ و فرهنگ غنی این شهر هستند. این بناها از جاذبههای گردشگری مهم کاشان هستند و سالانه گردشگران بسیاری از این بناها دیدن میکنند.
گرد آوری:بخش گردشگری بیتوته