برج پیر شهریار، برج اسرارآمیز در کجا قرار دارد؟



برج پیر شهریار در مازندران, تاریخچه برج پیر شهریار, برج پیر شهریار

نمایی زیبا از برج پیر شهریار

 

آشنایی با برج پیر شهریار و قلعه کوتول شاه

خب دوستان از شما یک سوال دارم. آیا نام دو بنای تاریخی برج پیر شهریار و قلعه کوتول شاه را شنیده اید؟ میدانید در کدام مناطق ایران عزیزمان وجود دارد؟ شاید با خود فکر کنید که حتما این دو اثر تاریخی در استان هایی مثل یزد، کرمان و... باشد، اما اینگونه نیست. این دو آثار تاریخی در استان های شمالی کشور عزیزمان ایران قرار دارند. پس برای آشنایی بیشتر با ما همراه شوید.

برج پیر شهریار:

برای دقایقی فکرخود را از تمامی موضوعات به دور کنید و با ما به تماشای این دو اثر زیبای تاریخی بپردازید. برج پیر شهریار را میتوانید در درختان سر به فلک کشیده استان مازندران، روستای لمرز، دهستان راستوپی در مسیر روستاهای ییلاقی پل سفید و ساری با آب و هوایی دلپذیر پیدا کنید. برجی که خود را به شکل مدور با بامی شبیه کله قند در آورده و با لباسی از آجر و گچ، زیبایی خود را به رخ همگان میکشد. کهن بودن این برج را میتوانید از قطر دیواره های آن بیابید که در حدود  ۲.۳۵ متر است. حتی قطر 70 سانتی متری قسمت های آجری این بنا، از قدمت آن صحبت میکند که به قرن 5 هجری قمری بر میگردد.

 

برج پیر شهریار اسرار زیادی را در دل خود جای داده است که از آن بی خبریم مانند وجود یک درب و صندوقچه قدیمی که امروزه آنها را در برج نمیبینید. اما باستان شناسان به محض فهمیدن این موضوع تلاش های زیادی را برای پی بردن به واقعیت آن انجام دادند. بالاخره با پیگیری ها و تلاش های مستمر آنان در دهه 60 توانستند یک تکه از چوب صندوق را کشف کنند. با بررسی های صورت گرفته بر این تکه، مشخص شد این صندوق باستانی در عهد درویش صالح زاهد عابد، دوره ی محمد شهریار ساخته شده و نوشته های روی آن توسط دستان هنرمند درویش علی خرومه زاهد حکاکی شده است. 

 

نگاهی به روستای لمرز:

قبل از اینکه درباره قلعه کوتول شاه صحبت کنیم بیایید نگاهی به طبیعت بکر و زیبای روستای لمرز که برج پیر شهریار هم در آن واقع شده، بیندازیم. این طبیعت فوق العاده، مناسب کسانی است که به دنبال طبیعت گردی و جنگل نوردی هستند. با رفتن به سمت شمال این روستا ب همراه لذت بردن از دیدنی های اطراف آن، به دشتی بدون پوشش جنگلی میرسید که دورتادور آن را جنگل فرا گرفته است و قسمتی از دامنه ی جنوبی قله الوات را در برمیگیرد.

 

برج پیر شهریار, برج پیر شهریار کجاست, عکس های برج پیر شهریار

نمایی از روستای لمرز

 

اگر قصد فتح کردن قله الوات را داشته باشید باید راه خود را به سمت راست در جهت شرق ادامه دهید. با رسیدن به انتهای آن دوباره به سمت شرق پیشروی کنید. اکنون با کم شدن شیب، شما روی قله الوات قرار گرفته اید که با تغییر جهت به سمت غرب و پیمایش آن تا انتها به قله ی ۱۹۰۰ متری اِلوات خواهید رسید.

 

قلعه کوتول شاه

با برج پیر شهریار در استان مازندران و روستای لمرز که برج پیر شهریار در آن واقع شده بود، آشنا شدید. حالا فکر میکنید قلعه کوتول شاه در کدام استان قرار گرفته است؟

 

عکس های برج پیر شهریار, برج اسرارآمیز پیر شهریار, نمایی زیبا از برج پیر شهریار

نمای کلی قلعه کوتول شاه

 

حتما این سری درست حدس زده اید که ممکن است این بنای تاریخی هم متعلق به یکی از استان های شمالی کشور عزیزمان ایران باشد. باید بگویم حدس شما درست است این قلعه در استان گیلان، شهرستان سیاهکل و در مجاورت روستای موشا یعنی میرشاه قرار دارد و بالاخره  در 14 مرداد سال 1382 به عنوان اثر ملی ایران به ثبت رسید.

 

شاید باورتان نشود اما قدمت این قلعه به دوره اسماعیلیه و تیموریان برمیگردد. نام آن برمیگردد به حکمرانی اعضا یک خانواده سلطنتی از روستاهای اطراف این قلعه یعنی موشا (میرشاه) دیماسرا (پیرمیرشاه)، مرجانه. 

 

اطلاعات چندانی درباره آنها وجود ندارد که در اختیار شما قرار دهیم اما برخی نوشته ها میگوید کوتول شاه یکی از حاکمان ظالم دوره های اسماعیلیان و تیموریان بوده که بر شهرهای رودبار، سنگسر و لاهیجان حکومت میکرده است و هدف خود را از ساخت قلعه کوتول شاه، حکمرانی بر مرکز شهر قرار داده بود.

 

 برج پیر شهریار, برج پیر شهریار کجاست, عکس های برج پیر شهریار

نمایی دیگر از قلعه کوتول شاه

 

قلعه کوتول شاه به شکل بیضی ساخته شده است. این بنا در ضلع جنوبی یک تکه اضافی را به خود متصل کرده است تا مراکز دیده بانی در آن قرار بگیرند. در واقع این نمای دو طبقه با راه پله های ارتباطی ورودی قلعه را شکل داده است.

 

این قلعه در ضلع شرقی یک آب انبار و در ضلع غربی تاقی را در خود جای داده است که همه را برای تماشا مجذوب میکند. در ساختار بنای خود از اشکال هندسی استفاده کرده است. یعنی فضای اتاقک های خود را به شکل جناقی و سر در اتاقک ها را به شکل قوسی ساخته است.

 

برای رسیدن به قلعه باید وارد جاده لاهیجان به سمت سیاهکل شوید و بعد از رسیدن به سه راه راه خود را به سمت راست ادامه دهید. بعد از گذشت چند کیلومتر و با رسیدن به یک دوراهی مسیر خود را دوباره به سمت راست طی کنید. حالا کافیست چند دقیقه پیاده روی کنید تا قله کوتول شاه را بر روی یک تپه 30 متری ببینید.

 

 برج اسرارآمیز پیر شهریار, نمایی زیبا از برج پیر شهریار, روستای لمرز

نگاهی به طبیعت بکر و زیبای شهرستان سیاهکل

 

کلام آخر:

عاشقان طبیعت گردی از بناهای تاریخی، با دو اثر تاریخی دیگر به نام های برج پیر شهریار و قلعه کوتول شاه آشنا شدید. هم اکنون میتوانید برای آینده سفر خود و دیدن از این بناهای تاریخی برنامه ریزی کنید. اما یادتان باشد بعد از سفر، تجربه های خود را در این مطلب بنویسید. اگر کسی هست که به این دو مکان زیبا رفته، خاطرات به یادمندی خود از برج پیر شهریار و قلعه کوتول شاه را با ما به اشتراک بگذارد.

 

گردآوری: بخش گردشگری بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------