آشنایی با حمام قاضی، گرمابه سنتی اصفهان
- مجموعه: مكانهاي تاريخي ايران
همه چیز درباره حمام قاضی اصفهان
معرفی حمام قاضی
اصفهان، مهد مکان های تاریخی و شگفت انگیز زیادی مانند سی و سه پل، پل خواجو، هشت بهشت و ده ها سازه تاریخی دیگر است که هر کدام به نوبه خود جهانی از شگفتی هستند. در بین تمامی آن ها می توان شگفتی طراحی و زیبایی معماری نسل های گذشته را دید.
اما حمام قاضی مکانی است که هم می توان معماری سنتی و قدیمی را دید و هم آن را با تمام وجود حس کرد!
با ورود به حمام قاضی، حتی برای ساعتی هم که شده، از دنیای پر از آلودگی و پر تلاطم بیرون رها می شوید و حس آرامش عمیقی پیدا می کنید.
دستان پر قدرت دلاک چرک روزگار را از تن شما در میاورد و برای چند مدتی می توانید با تمام وجود حس سبک بالی داشته باشید!
حمام قاضی در دل اصفهان، در منطقه شهشهان و خیابان ابن سینا و بازارچه قاضی واقع شده است و چه از نمای بیرون و چه از داخل کاملا به شکل اصلی خود بازسازی شده است و شما هیچ طراحی مدرنیزه ای در آن مشاهده نخواهید کرد.
حمام های عمومی در تمامی شهرها گاه گداری پیدا می شوند اما آن ها نیز شکل سنتی خود را از دست داده اند و آداب سنن قدیمی دیگر در آن ها پیدا نمی شود.
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، حمام قاضی کاملا به شکل طرح اصلی و سنتی اش بازسازی شده است و به همین دلیل است که می توان حمام قاضی اصفهان را دریچه ای برای ورود به گذشته دانست!
بررسی حمام قاضی از نظر تاریخی
متاسفانه اطلاعات دقیقی در مورد سال دقیق احداث این بنا در دسترس نیست اما در سال 1346 این بنا در آثار ملی ایران ثبت شده است.
همچنین از سال 97 بازسازی این حمام آغاز شد و در سال 98 برای اولین بار افتتاح شد.
نام این حمام در بسیاری از متون تاریخی آمده است و به گفته اهالی قدیمی اصفهان، از این حمام به عنوان مکان برگزاری بسیاری از جلسات مهم استفاده می شده است.
بسیاری از رجل سیاسی این حمام را قرق می کردند و به برگزاری جلسات مهم در آن می پرداختند. به همین دلیل در گذشته این حمام بسیار معروف شد و به همین دلیل به یکی از پر رفت و آمد ترین حمام های آن دوره مبدل شد.
در مورد ساخت این حمام روایت می شود که روزی حاکم وقت اصفهان به یک قاضی دستور ساخت مجموعه ای از ساختمان ها شامل بازار، مسجد و گرمابه را می دهد.
این قاضی دست به کار می شود و سازه ای می سازد که در طرفی مسجد قرار دارد و در طرف دیگر مسجد و بین آن ها نیز یک بازار سنتی و سرپوشیده قرار گرفته است. این بازار بسیار کوچک است و شامل چند عدد حجره به سبک سنتی است.
بعدها این سازه ها به نام حمام قاضی، بازار قاضی و مسجد قاضی نام گذاری شد و به طور کل به آن مجموعه قاضی می گویند.
این مجموعه در طول زمان دستخوش تغییرات بسیار زیادی بوده است و در سال های متمادی فرسوده تر می شد تا این که در سال 97 بازسازی آن آغاز شد و اکنون درب های آن بر روی تمامی مراجعه کنندگان باز است.
معماری حمام قاضی
همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، بازسازی به طور کامل به شکل سنتی بوده است و به همین دلیل معماری آن هنوز هم به شکلی ایرانی اسلامی است.
در بازسازی این حمام به گونه ای حمام را به دو بخش کلی تقسیم کرده اند تا خانم ها و آقایان بتوانند به طور همزمان از حمام بازدید کنند.
به طور کل فضای این حمام با رنگ های سفید و فیروزه ای آمیخته شده است که فضای بسیار آرامی برای افراد ایجاد می کند.
در بدو ورود به این حمام و پس از تهیه بلیط، شما می توانید در صورت نیاز با پرسنل گفتگویی در مورد تاریخچه و دیگر خصوصیات این حمام گفتگویی داشته باشید.
نورپردازی با به بهترین شکل ممکن انجام شده است و شما می توانید در اتاق سربینه و یا همان اتاق تعویض لباس، ترکیب زیبایی از کمد های چوبی، کاشی های فیروزه ای، دیوار های سفید و در نهایت ریزه کاری هایی مانند ظرف هایی سفالی فیروزه ای رنگ که از سقف آویزان شده اند و گچ بری ها زیبایی فضا را چند برابر می کنند و باعث ایجاد یک خاطره به یاد ماندنی برای گردشگران می شود.
پس از گذر از سربینه، به حوضچه های اصلی حمام می رسید که دور تا دور آن پر از سکو هایی برای نشستن است. در این مکان شما می توانید با انتخاب خود از خدمات دلاکی و یا ماساژ نیز استفاده کنید.
همچنین برای راحتی مراجعه کنندگان دوش هایی را قرار داده اند تا استحمام خود را با استفاده از آن ها تکمیل کنید. گرچه که دوش ها در گذشته قرار نداشته اند ولی همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این دوش ها را برای راحتی بیشتر مراجعه کنندگان قرار داده اند.
پس از اتمام استحمام، میزبانان برای گردشگران شربت هایی خنک می آورند تا خستگی از تن آن ها بیرون رود.
جمع بندی مطالب و سخن پایانی
برای اغلب افراد، دیدن و مکان های تاریخی و مربوط به نسل های گذشته بسیار هیجان انگیز است. علاوه بر آن معماری ایرانی اسلامی که در اکثر بناهای تاریخی به جا مانده است، هر فردی را به وجد می آورد.
سقف های گنبدی، رنگ های هیجان انگیز و چشم نواز، ستون های بلند، کاشی های طراحی شده و دقیق و هزاران ریزه کاری های دیگر، عواملی هستند که در معماری مدرن امروزه خیلی کمتر دیده می شود و به همین دلیل بازدید از این مکان های تاریخی انسان را برای ساعتی هم که شده است از فضای روزمره و تکراری زندگی مدرن دور می کند.
حمام قاضی یکی از مکان هایی است که در کنار بازدید می توانید یک از دنیای قدیم یک تجربه به دست بیاورید! بازسازی این مکان به شکل سنتی و اصلی اش انجام شده است و تکه از دنیای قدیم را به افراد نشان می دهد.
گرچه که در ابتدا و نگاه اول هزینه آن کمی بالا و غیر معمولی است اما یکبار تجربه کردن آن برای شما لذت بخش خواهد بود.
گردآوری : بخش گردشگری بیتوته