تازه های تقویم تاریخ

داريوش بزرگ پدر ناسيوناليسم ايراني

تقویم تاریخ - 13 تیر

489پیش ازمیلاد:4 ژوئيه سال 489 پيش از ميلاد داريوش بزرگ - شاه شاهان - كه بر تمركز امور و ايراني…

تقویم تاریخ 2 اردیبهشت



 

1926م:22 آوريل 1926 (دوم ارديبهشت 1305 هجري خورشيدي) ميان ايران، تركيه و افغانستان يك پيمان امنيت مشترك به امضاء رسيد كه مورخان نوشته اند سياست انگلستان پشت سر آن بود كه در آن زمان يك قدرت بزرگ جهاني و استعمارگر شماره يك بشمار مي رفت. اين پيمان در تهران و در خانه محمدعلي فروغي نخست وزير وقت توسط نمايندگان سه كشور امضاء شد.

 

1329ش:شعبه يكم دادگاه جنايي تهران كه به دادخوست ارتش دكتر مظفر بقايي كرماني را محاكمه مي كرد دوم ارديبهشت 1329 (22 آوريل 1950) با صدور حكمي جالب، وي را از اتهام منتسبه تبرئه كرد.

ده سال بعد، رئيس شهرباني وقت (سپهبد نصيري) و اين بار از دستگاه قضايي ارتش خواست كه دكتر مظفر بقايي را به اتهام اهانت به شهرباني و سلب صمميمت افراد آن نسبت به كشور مجازات كند. اين بار، دستگاه قضايي ارتش بقايي را بازداشت و محكمه نظامي او را محكوم كرد. بقايي در سال 1339 در نطقي مطالبي درباره شهرباني گفته بود و ازجمله به تراشيدن غيرقانوني سر يك روزنامه نگار كرماني به دستور شخص سپهبد نصيري اشاره كرده بود. نصيري در سال 1357 و پس از پيروزي انقلاب اعدام شد.

 

دکتر مظفر بقايي کرماني

 

1358ش:پيش از ظهر سوم ارديبهشت 1358، در حالي كه هنوز تيترهاي اخبار مربوط به هشدار مسكو به تهران، رويدادهاي نقده و اعزام واحدهاي تازه نفس ارتش به آن سوي، ابلاغ مصوبه مهم شوراي انقلاب به دولت كه تنها سه ماه مهلت دارد تكليف مالكيت هاي بزرگ را برپايه تعاليم اسلامي كه نه مشابهت با اقتصاد كمونيستي دارد و نه اقتصاد كاپيتاليستي روشن سازد و آنها را ملي سازد و يا به بنياد مستضعفان و سازمانهاي عام المنفعه بدهد، انتصاب دكتر ابراهيم يزدي به سمت وزير امورخارجه، تعيين سفير تازه آمريكا در ايران، خودداري آمريكا از تحويل چهار كشتي جنگي خريداري شده توسط دولت شاه، اخطار جمهوري اسلامي به دولت مكزيك كه شاه بركنار شده را به كشور خود راه ندهد و ... روي ميز سردبيران روزنامه هاي عصر تهران بود كه كدام را تيتر اول كنند كه خبر رسيد سرلشكر محمد ولي قره ني (قرني) رئيس سابق ستاد ارتش در خانه اش ترور شده است.

 

محمدولي قره ني (قرني)


1915م:ارتش آلمان 22 آوريل 1915 و در دومين سال جنگ جهاني اول، در جبهه «Ypres» واقع در بلژيك برضد دو لشكر فرانسوي (عمدتا مركب از افراد الجزايري و مراكشي)، دو لشكر انگليسي و يك لشكر كانادايي سلاح شيميايي (گاز كلر) بكار برد كه براثر آن، ظرف يكي ـ دو ساعت شش هزار نفر درگذشتند. در اين عمليات كه در يك جبهه شش كيلومتري انجام شد 168 تن گاز كلر رها شده بود و اين گاز ريه نظاميان را ازكارانداخته بود. اين دومين بار بود كه ارتش آلمان در جنگ از سلاح شيميايي استفاده مي كرد. اين ارتش سه ماه پيش از اين در جبهه Bolimov برضد روس ها از اين سلاح استفاده كرده بود.

 

1960م:برزيلي ها 23 آوريل را سالروز تاسيس كشور خود مي دانند ولي دولت وقت اين كشور 21 آوريل 1960 (سالروز اعدام تيرادنتس قهرمان استقلال برزيل) برزيليا پايتخت تازه برزيل را گشود و ادارات مركزي سه قوه حكومتي را به آنجا منتقل كرد. برزيل تنها كشور جهان بشمار مي آيد كه براي حل مسئله ترافيك و جمعيت و مشكلات ناشي از آنها، براي پايتختي خود يك شهر تازه، و درست در مركز كشور ساخته و محدوديت هايي براي سكونت در آنجا وضع كرده است. مشكلات محيط زيستي سبب شده است كه برخي از دولتها به انديشه انتقال پايتخت ها به شهري كوچك و يا تازه ساز در مركز كشور افتند. برزيليا پايتخت تازه برزيل ظرف 41 ماه ( 1956 تا 1960) ساخته شد.

 

نماد برزيليا

 

1970م:با اينكه سازمان ملل روز 20 مارس (نوروز ايرانيان) را كه آغاز بهار است و خورشيد نسبت به استواي زمين در وضعيت ويژه قرار مي گيرد «روز زمين» پيشنهاد كرده بود كه اتفاقا ايرانيان از هزاران سال پيش در اين روز به تميزكاري و نوكردن مي پرداخته اند22 آوريل 1970 به پيشنهاد يك سناتور آمريكايي در يك نشست محيط زيست تصميم گرفته شد كه همين روز (22 آوريل) روز زمين (Earth Day) تعيين شود. هدف از برگزاري روز زمين تشويق مردم (ساكنان آن) به حفظ كره زمين ازآلودگي ها و لزوم و اهميت اين كار است. در نيمكره جنوبي كه بهار آن برابر است با پاييز نيمكره شمالي، روز زمين را در همان بهار خودشان برگزار مي كنند.


1994م:ريچارد نيكسون سي و هفتمين رئيس جمهوري آمريكا 22 آوريل سال 1994 و در 81 سالگي براثر سكته مغزي در نيويورك درگذشت. وي از سال 1953 تا 1961 معاون رئيس جمهوري آمريكا و از 1969 تا 1974 رئيس جمهوري اين كشور بود. كودتاي 28 امرداد در زماني روي داد كه وي معاون ژنرال آيزنهاور رئيس جمهوري وقت آمريكا بود. پس از براندازي دولت دكتر مصدق، نيكسون از تهران ديدن كرد و از همان زمان ميان او و شاه دوستي نزديك برقرار شده بود كه تا پايان عمر شاه ادامه داشت .

 

نيكسون و شاه در يكي از ديدارهاي دوستانه

2008م:در انتخابات بيستم اپريل 2008 كشور پاراگوآ واقع در آمريكاي لاتين، يك كشيش چپگرا به رياست جمهوري برگزيده شد و به اين ترتيب پاراگواي 6 ميليون و دويست هزار نفري پس از 61 سال از دست راستگرايان خارج شد.

 

  فرناندو لوگو

 

1960م:ارتش آمريكا در دهه 1960 از نوعي عامل شيميايي معروف به «ايجنت اورنج» در جنوب ويتنام و به ويژه در جنگلهاي مناطق مرتفع (نزديك مرز ويتنام با كامبوج) كه به صورت كمينگاه ويت كنگ درآمده بود استفاده كرد. با اين كه از زمان بكارگيري اين سلاح شيميايي چهار دهه و از پايان جنگ ويتنام 33 سال مي گذرد، اين مواد همچنان در ويتنام قرباني مي گيرند. اين مواد در دهه 1960، به هر دو طرف جنگ آسيب وارد آورد.

 

پس از چهار دهه؛ «ايجنت اورنج» همچنان در ويتنام قرباني مي گيرد

 

1500: «پدرو آلوارس كابرال» دريانورد پرتغالي به برزيل رسيد و 23 آوريل پاي برخاک برزيل نهاد. پيش از او و همراهانش، پاي اروپايي به برزيل نرسيده بود. كابرال اين سرزمين را «برزيل» ناميد زيرا كه پر از درخت «چوب قرمز = برزيل» بود. برزيلي ها كه داراي فرهنگ و زبان پرتغالي هستند هرسال در اين روز مراسمي برگزار مي كنند. (مشرح اين مطلب در سايت 23 آوريل)

1529: پيمان ساراگوسار Saragossar جاي قرارداد توردسيلاس (Tordesillas) را ميان اسپانيا و پرتغال گرفت كه در سال 1494 تنظيم شده بود. اين دو قرارداد وضعيت مالكيت سرزمين هايي را كه دريانوردان دو كشور در قاره هاي دوردست (غير از اروپا) به آنجا مي رسيدند روشن مي ساخت.

1724: ايمانوئل كانت Immanuel Kant انديشمند آلماني در كالينينگراد به دنيا آمد و هشتاد سال عمر كرد. در آن زمان، كالينينگراد جزيي از پروس (آلمان) بود كه اينك متعلق به روسيه فدراتيو است.

 

ايمانوئل كانت

 

1870: امروز (22 آوريل) زادروز لنين صاحب فرضيه لنينيسم، رهبر انقلاب بلشويكي سال 1917 و بنيادگذار روسيه شوروي است كه نظام 74 سال در امپراتوري سابق روسيه دوام آورد. (مشروح اين مطلب در سايت 23 آوريل)

1945: 1945 تاريخنگاران از قول همكاران هيتلر نوشته اند كه او در 22 آوريل اين سال پس از افتادن «Eberswalde» به دست ارتش شوروي، در پناهگاه زيرزميني خود خطاب به نزديكانش اعتراف به شكست كرد و گفت كه براي او راه ديگري جز خودكشي نمانده است. هيتلر چند روز بعد در همان پناهگاه خودكشي كرد.

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------