همه چیز درباره صنعت خرده فروشی
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 09 آبان 1403 10:17
ریتیل یا خرده فروشی چیست؟
همه ما وقتی نیاز به کالایی داریم، هرگز به سراغ تولیدکننده اصلی نمیرویم؛ بلکه این خردهفروشها هستند که این کالا را بهعنوان واسطه از تولیدکننده یا واسطهای دیگر تهیه کرده و در اختیار ما قرار میدهند. در زنجیره تأمین کالا که از تولیدکننده شروع شده و تا مصرفکننده نهایی ادامه پیدا میکند، آخرین حلقه، خردهفروشی است. به دلیل گستردگی این شغل و اهمیت آن در این زنجیره، از آن بهعنوان صنعت ریتیل یا خردهفروشی یاد میشود.
این صنعت، امروزه یکی از صنایع اصلی در رساندن کالا به دست مصرفکننده است و نقش اصلی در جلب نظر خریدار به یک جنس را همین خردهفروشها ایفا میکنند. گردش مالی بزرگ در این صنعت، اشتغال بسیاری از افراد در سراسر جهان به این شغل و تکمیل زنجیره تأمین، باعث بالا رفتن اهمیت این صنعت شده است.

تاریخچه خرده فروشی
خردهفروشی از کجا شروع شد و چه کسانی مبدع این کار بودند؟ شاید بتوان گفت که از همان ابتدا که معامله کالا به کالا آغاز شد، خردهفروشی در این روند خرید و فروش مستتر بود. با این حال، از سال 1930، این صنعت بهخوبی آغاز شد و جای خود را پیدا کرد.
اولین جایی که وظیفه خردهفروشی را ایفا میکرد، فروشگاه والمارت در آراکانزاس آمریکا بود که فعالیت خود را از سال 1960 شروع کرد. این روند تا سال 1990 و تأسیس آمازون به شکل ابتدایی ادامه داشت و سپس در سال 1995، خردهفروشی اینترنتی پیشرفت بسیار چشمگیری کرد.
تفاوت خرده فروشی و عمده فروشی
درست است که میتوان تفاوت این دو را از روی نام آنها مشخص کرد؛ اما اصلیترین تفاوتی که میتوان برای این دو شغل در نظر گرفت، نهتنها حجم کالایی است که خرید و فروش میکنند؛ بلکه قیمت آن نیز میتواند باشد. افرادی که مشغول به کار عمدهفروشی هستند، کالاهای موردنظرشان را در تعداد زیاد و با قیمت پایین خرید و فروش میکنند. این درحالی است که در ریتیل، تعداد کالای مبادلهشده بسیار کم و قیمت آن نیز بیشتر است.
در عمدهفروشی، کالا به مشتری نهایی نمیرسد؛ بلکه دلالان یا خردهفروشها خریدار آن هستند. درمقابل، در خردهفروشی، کالا به دست افرادی میرسد که مصرفکننده نهایی محسوب میشوند. از طرف دیگر، عمدهفروشها درواقع خود، دلالانی هستند که کالا را از تولیدکننده دریافت کرده و به خردهفروش یا واسطهای دیگر میرسانند؛ ولی خردهفروشها محصولات را از عمدهفروش خریده و به مشتری تحویل میدهند.
نکته دیگر، قیمت فروش است. عمده فروشان برای یافتن مشتری که بهصورت انبوه، کالا را از آنان خریداری کند، قیمت کمتری در نظر دارند، درحالیکه خرده فروشان قیمت را بالاتر گفته و سود خود را نیز محاسبه میکنند. به همین دلیل است که افراد یا سازمانهایی که به واسطه حرفه خود نیاز به محصولات بسیار زیادی دارند، اغلب عمده فروشان را بهعنوان فروشنده انتخاب میکنند.
درنهایت نیز به روشهای بازاریابی خرده فروشی میرسیم که تقریباً میتوان گفت در عمده فروشی اصلا کاربردی ندارد. مشتری افرادی که عمده فروشی میکنند، اغلب ثابت هستند و میدانند به کجا باید مراجعه کنند. درحالیکه مشتری خردهفروشها میتوانند انتخاب خود را مدام تغییر دهند. درنتیجه، این خردهفروشها هستند که بیشتر برای فروش خود دست به تبلیغات میزنند.
خرده فروشی چگونه عمل می کند؟
این صنعت وظیفه دارد تا محصول موردنیاز مصرف کننده نهایی یا همان عموم مردم را از زنجیره کالا دریافت کرده و سپس در اختیار مشتری قرار دهد. او این محصول را اغلب از عمدهفروش و گاه از خود تولیدکننده دریافت کرده و به تعداد موردنیاز مشتری، به او تحویل میدهد. آنها کالا را به تعداد بسیار زیاد از عمدهفروش دریافت میکنند و سپس به تعداد محدود و موردنیاز عموم مردم، البته با قیمتی بسیار بالاتر به دست مصرفکننده میرسانند.
آنها لازم است نیاز مردم را شناسایی کرده و بر اساس آن، کالا تهیه کنند. با این حال میتوانند در این میان، برخی از کالاها را که موردنیاز نیست تهیه کنند و با کمک روشهای بازاریابی، آن را به فروش برسانند. به این ترتیب، هم میتوانند براساس نیاز مشتری گام بردارند و هم میتوانند با نیازسازی، کالایی جدید را در سبد مشتریان قرار داده و باعث فروش یا رکود فروش یک محصول شوند.
بررسی انواع خرده فروشی
درست است که گفتیم خردهفروشها بهصورت فیزیکی یا آنلاین خدمات خود را ارائه میدهند؛ اما این یکی از روشهای خردهفروشی بود. خردهفروشی بهصورت کلی دارای شیوههای متفاوتی است که به نوع فعالیت آن اختصاص دارد. آنچه در ادامه میخوانید، چند نمونه از انواع خرده فروشی است:
• خواربار فروشی: خواربارفروشیها در واقع فروشگاههایی کوچک هستند که تنها به فروش محصولات و نیازهای روزمره اختصاص دارند.
• فروشگاه تخصصی: خرده فروشهایی که اغلب تمرکز خود را بر روی یک نوع یا دسته از یک کالای خاص معطوف کردهاند و بهصورت تخصصی، تنها در همان حوزه فعالیت دارند از این قبیل خرده فروشها هستند. فروش انواع پوشاک یا حتی دارو و کتاب در این دسته جای میگیرد.
• دپارتمان استور: فروشگاههای بسیار بزرگی که چندین حوزه و حیطه را در بر گرفته و کالاهای مختلف را در خود جای دادهاند در این دسته جای میگیرند. درواقع آنها محل فروش چند برند یا کالا هستند که مدیریت و سرپرستیشان به صورت واحد انجام میشود.
• سوپرمارکت: نسخه پیشرفته خواربارفروشی، سوپرمارکتها هستند. این فروشگاهها از نظر فضا بسیار بزرگتر بوده و چیدمان آنها به شکلی است که مشتریان بتوانند بهخوبی، هم کالاها را بررسی کرده و هم خودشان محصول موردنیاز را انتخاب کرده و بردارند. با این حال، تمرکز تنها بر روی نیازهای اولیه نیست؛ بلکه اقلام غیرغذایی یا موادی که به سرعت مصرف میشوند نیز در حیطه فروش این فروشگاهها هستند.
• فروشگاه تخفیفی: این دست از فروشگاهها درواقع به شکل زنجیرهای ایجاد میشوند و تمرکز آنها بر فروش حجم بالای کالا با قیمت پایین است تا بتوانند مشتری را جذب کنند. آنها با حذف هزینه لوکس، خرید اعتباری از تأمینکنندگان و حذف واسطهها میتوانند با قیمت پایینتر این محصولات را تهیه کنند. این مورد را بهتازگی در صنعت خرده فروشی در ایران میتوانیم مشاهده کنیم.
• هایپرمارکت: ترکیبی از انواع فروشگاهها تبدیل به هایپرمارکت میشود که امروزه شاهد آن هستیم. سوپرمارکت، دپارتمان استور، فروشگاه تخصصی و فروشگاه تخفیفی با یکدیگر ترکیب شده و هایپرمارکت را به همراه دارند. هایپرمارکتها قفسهبندی خاصی نیز دارند. مقاله قفسه بندی فروشگاهی چیست در این زمینه کمکتان میکند.
• فروشگاه کارخانه: تولیدکنندگان و کارخانهها اغلب فروشگاههایی دارند تا بتوانند بهصورت مستقیم محصولات خود را به فروش برسانند. این محصولات با قیمت پایین و تولید کارخانه در اختیار افراد قرار میگیرد و سود بسیاری برای خود تولیدکنندگان دارد.
• خرده فروشی اینترنتی: برخی از کارخانهها یا خردهفروشیها از طریق سایت، فروش انجام میدهند. آنها میتوانند محصولات را با قیمتی کمتر از سایر خردهفروشیها در اختیار فرد قرار داده و سپس درب منزل به آنها تحویل میدهند.
نکات مهم در خرده فروشی
برای شمایی که قرار است خرده فروش باشید، دانستن برخی نکات بسیار ضروری است. توجه داشته باشید که در نظر نگرفتن این نکات میتواند به کسب و کار شما ضرر و زیان بسیار زیادی بزند و مانع از پیشرفت شما شود. این نکات عبارت هستند از:
• اطلاعات خود را بهروز کنید: اگر اطلاعات کافی در زمینه خردهفروشی، قوانین و مقررات، شاخصها و اصول آن نداشته باشید، هرگز پیشرفت نمیکنید. باید از ورودی و خروجی اطلاع داشته باشید و بدانید که قرار است به کدام سمت حرکت کنید.
• رقبای خود را بشناسید: باید بدانید که رقبای اصلی شما چه کسانی هستند و از چه نکاتی برای پیشبرد اهداف خود کمک گرفتهاند. اشتباهاتشان چه بوده است و از چه مسیری به سود بسیار رسیدهاند.
• با مشتریان خود ارتباط داشته باشید: بهترین کار این است که بدانید مشتریان شما دقیقاً چه میخواهند و چگونه رضایت آنها جلب میشود. با داشتن این اطلاعات میتوانید مسیر خود را مشخص کنید و در همان جهت حرکت داشته باشید.
• مسیر پولی خود را شناسایی کنید: دقت کنید که پولی که به دست میآورید کجا خرج میشود و در چه مسیری از دست میرود. اگر نتوانید این مسیر را بهدرستی بررسی کنید، مطمئناً بهزودی ورشکست خواهید شد.
• مدیریت سالم داشته باشید: بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که بهدرستی تصمیم بگیرید، خدمات مناسبی به مشتریان ارائه دهید و منابع مالی و پولی را بهخوبی مدیریت کنید. کارکنان خود را بهخوبی بشناسید و با آنان بهدرستی برخورد کنید. به کارکنان خود آموزش بدهید تا بتوانند بهخوبی با مشتریان ارتباط برقرار کنند.
ساخت و اجرای انواع قفسه بندی خرده فروشی در فضاسازان
ما در این مقاله به مهمترین پرسشها درباره خردهفروشی پاسخ دادیم. با خواندن این مقاله، برای جهش به یک دریای بزرگ آماده خواهید شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات به خردهفروشها، مثل خدمات ساخت و اجرای قفسهبندی پیشنهاد میکنیم که با فضاسازان امین در ارتباط باشید. شرکت فضاسازان امین با سالها تجربه در حوزه قفسهبندی، بهترین گزینه برای کمک به شما است و پیشنهادات خوبی برایتان خواهد داشت. برای اطلاع از انواع قفسهبندی و قیمت آنها به سایت https://www.fazasazanamin.com سر بزنید.