سخنگوی وزارت خارجه: تاریخ مشخصی برای برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا وجود ندارد
- مجموعه: اخبار سیاست خارجی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 17 مهر 1402 13:55
به گزارش فارس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود گفت: تحولات مهمی در عرصه فلسطین در حال رخ دادن است. اما متاسفانه شاهدیم از سوی برخی طرفهای خاصی که حامی جنایات روزمره رژیم صهیونیستی بودیم، در تلاش هستند جای ظالم و مظلوم را عوض کنند و بدون توجه به تضییع حقوق فلسطین، در تحولات اخیر در کنار ظالم به پشتوانه ظالم علیه ملت مظلوم فلسطین ایستادند. این به هیچ وجه قابل قبول نیست. اینکه دولت های غربی بخصوص آمریکا و دولتهای اروپایی همچنان از جنگ روانی علیه ملت فلسطین استفاده می کنند تا جای ظالم را با مظلوم عوض کنند. این پذیرفته نیست که برخی کشورها چشم خود را ببندند و ملت مظلوم را مورد اتهام قرار دهند. خوشبختانه ما شاهد توجه برخی از کشورهای جهان به حمایت از فلسطین هستند و شاهد بودیم که جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطین و مقدسات اسلامی در سرزمین شریف، مورد توجه دولت ها است.
کنعانی در ادامه توضیح داد: دولت ایران همواره موضع روشن و صریحی دارد. در ایام اخیر هم ما موضع رسمی خود را اعلام کردیم و هم در عالی ترین سطح رئیس جمهور و وزیر خارجه دیدگاه خود را اعلام کردند. همچنین تماس هایی که وزیر با همتایان خود داشتند. در تماس تلفنی وزیر با برخی از همتایان از جمله همتای عراقی پیشنهاد وزیر خارجه مبنی بر نشست وزرای خارجه کشورهای اسلامی مطرح شد و امیدواریم با تلاشهای کشورهای اسلامی شاهد اقدامات جمعی در حمایت از مقاومت ملت فلسطین باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: در بیانیه بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامی به جنایتهای کابینه افراطی رژیم صهیونیستی اشاره شده است؛ دولت ایران همواره موضع روشن، صریح و قاطعی درباره فلسطین داشته است؛ پیشنهاد وزیر امور خارجه برای برگزاری نشست فوقالعاده همکاری اسلامی مطرح شد؛ با تداوم این تلاشها و اینکه مسجدالاقصی متعلق به جهان اسلام است، امیدواریم شاهد اقدامهای جمعی کشورهای اسلامی علیه جنایتهای روزمره رژیم صهیونیستی باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: کارویژه سازمان همکاری اسلامی توجه به فلسطین و حمایت از ملت فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی است و برگزاری نشست کمک میکند کشورهای اسلامی از ظرفیتهای بینالمللی و حمایت حقوقی بینالمللی استفاده کنند.
وی همچنین گفت: نحوه حمایت دستهجمعی از فلسطین در سایه این نشست میان وزرای خارجه مطرح میشود.
کنعانی تصریح کرد: هر اقدام احمقانهای علیه ایران با پاسخی ویرانگر روبرو خواهد شد.
کنعانی درباره روند رابطه ایران و عربستان گفت: در نشستهای دوجانبه میان طرفین موضوعهای مختلفی مطرح شده است؛ گسترش همکاریهای ۲ کشور در آخرین نشست دوجانبه وزرای خارجه در نیویورک مورد توجه بوده است؛ در همین چارچوب موضوع همکاری در زمینه سرمایهگذاریهای مشترک مطرح شد و گفتوگوها در سطوح مختلف در حال انجام است.
کنعانی درباره حواشی ایجاد شده درخصوص دیدار تیمهای فوتبال سپاهان ایران و الاتحاد عربستان گفت: ورود دستگاه دیپلماسی و گفتوگوی دو کشور در این رابطه و در تلاش برای کمک به حل موضوع در چارچوب ورزشی انجام شد. این موضوع متناسب با روح مناسبات سیاسی و فرهنگی دو کشور و همکاریهای ورزشی ایران و عربستان نیز مورد بررسی قرار گرفت.
سخنگو درباره سفر نماینده ویژه جمهوری آذربایجان گفت: این سفر برای پیگیری موضوعهای سیاسی، دوجانبه و اقتصادی و همچنین درباره تحولات اخیر قفقاز انجام شد؛ طی این سفر گفتوگوها و مشورتهای خوبی صورت گرفت. ایران نیز در چارچوب نگاه اصولی خود اعلام کرد که مسائل منطقه باید در چارچوب گفتوگوهای سیاسی حل شود. ایران سازوکار سه بهعلاوه سه را برای حل مشکل پیشنهاد کرد.
اتفاق نظر درباره بازگشایی سفارتخانه جمهوری آذربایجان وجود دارد و با گامهای مثبتی که برداشته شد، سفارت جمهوری آذربایجان هم میتواند فعالیت خود را از سر بگیرد.
کنعانی درباره عملیات طوفان الاقصی مقاومت فلسطین و ادعاهای مطرح شده ضد ایرانی، اظهار کرد: ملت و مقاومت فلسطین اکنون از توانایی لازم برای دفاع از خود و ملت خود و تلاش برای استیفای حقوق ضایع شدهاش را دارد؛ طرح اتهامها و اظهارنظرها درباره ایران و نقش تهران با انگیزههای سیاسی، با هدف توجیه شکست رژیم صهیونیستی، ترمیم وجهه هیمنه پوشالی رژیم صهیونیستی و توجیه حمایتهای غرب انجام میشود.
وی در ادامه گفت: مقاومت فلسطین اعلام کرد که اعلامیه امریکا درباره اعزام ناو هواپیمابر به منطقه، به معنای مشارکت عملی در تعرض به ملت فلسطین است؛ طرح مسائلی درباره ایران و نقش تهران در عملیات طوفان الاقصی با هدف انحراف اذهان عمومی و توجیه اقدامهای بعدی رژیم صهیونیستی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات رفع تحریمها، گفت: مسیر دیپلماسی باز است و میتوان گفتوگوها را بهصورت غیرمستقیم از طریق واسطهها انجام داد.
کنعانی درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق، اظهار کرد: در سفر اخیر مشاور امنیت ملی عراق به تهران، درباره آخرین وضعیت اجرای این توافقنامه بحث و گفتوگو شد. در پرتو مناسبات برادرانه میان ایران و عراق و همکاریهای خوبی که با اقلیم کردستان عراق وجود دارد نیز گامهای مناسب دیگر طبق انتظار ایران برای اجرای کامل توافقنامه امنیتی ایران و عراق برداشته شد.
کنعانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران برای آتش بس در فلسطین اشغالی اقدام میکند؟ گفت: این ملت فلسطین است که نسبت به وضع موجود تصمیم میگیرد. نقشی در تصمیم گیری به جای هیچ طرفی در منطقه از جمله ملت فلسطین نداریم. مقاومت ملت فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی مشروع و شناخته شده از منظر بینالمللی است. جای ظالم و مظلوم و متجاوز و اشغالگر نمیتواند عوض شود. تلاش ما در ارتباط با کشورهای اسلامی این است که کشورهای اسلامی باید در کنار حقوق شناخته شده ملت فلسطین قرار بگیرند و ما هیچ موجودیت و حقی برای رژیم صهیونیستی به عنوان رژیم اشغالگر قائل نیستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: در نشستهای رسمی و ملاقاتها همواره موضع خود را درباره رژیم صهیونیستی بیان کردهایم.
ناصر کنعانی گفت: تاریخ مشخصی برای برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده وجود ندارد.
سخنگو بیان کرد: برجام توافقی چندجانبه است و همه اعضا متعهد به تعهدات و الزامات خود در چارچوب توافق هستند؛ اگر مسئولیتی وجود دارد، متوجه همه اعضا است؛ در این رابطه مسئولیتها همچنان متوجه شرکای اروپایی آمریکا است.
کنعانی درباره بحثهای مطرحشده درخصوص حضور شهروندان افغانستانی در ایران، گفت: ایران نسبت به شهروندان افغانستان احساس مسئولیت میکند؛ بحث حضور شهروندان و اتباع افغانستانی در ایران یک موضوع مهم و همواره مورد توجه بوده است. از منظر انسانی خود را نسبت به سرنوشت شهروندان افغانستانی متعهد میدانیم و مسئولیتهای خود را انجام دادیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی دربارها اظهارات گراهام سناتور آمریکایی و تهدید ایران نیز بیان کرد: طرفهای تهدید کننده باید متوجه مسؤولیتهای حقوقی و بینالمللی خود در ارتباط با انجام تهدید علیه دیگر اعضای جامعه بینالمللی و سازمان ملل باشند. بدانند که جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با دفاع از امنیت ملی و حقوق ملت ایران هیچگاه دست بسته نبوده و همواره محکم و قاطع و پشیمان کننده عمل میکند.
کنعانی گفت: مطالب و فیلمها و تصاویر و کلیپهایی دیده میشود که ریشههای واقعی و درستی ندارند و اینگونه برداشت میکنیم طرفهایی سعی میکنند روابط بین دو ملت همسایه را مخدوش کنند و هم دنبال بحرانهای کاذب با اهداف خاص خودشان هستند. دستگاههای ذیربط کشور به این موضوعات توجه دارند.
کنعانی درخصوص دسترسی ایران به داراییهای آزادشده، گفت: دسترسی ایران به داراییهایش وجود دارد و این یک موضوع تمام شده است. اطلاعات بیشتر را باید از بانک مرکزی دریافت کنید.
این دیپلمات در پاسخ به پرسشی درباره پذیرش مهاجران افغان در پی زلزله اخیر در هرات گفت: درباره زلزله افغانستان که حادثه تلخ و جانگذاری است. امیدوارم عملیات امداد و نجات با سرعت بیشتری کامل شود. برای مجروحان این حادثه تلخ شفای عاجل آرزو میکنم. از ابتدایی که در جریان این اتفاق تلخ قرار گرفتیم سفارت ما در افغانستان و سرکنسولگری در هرات اطلاعاتی را ارسال و بلافاصله هلال احمر ایران وارد شد و کمکهایی را ارسال کردند و تیم امداد و نجات ایران با تجهیزات امدادی وارد شدند. دیشب هم گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه ایران با امیرخان متقی انجام و آخرین وضعیت مورد تبادل نظر قرار گرفت. جهات ذیربط ایران از جمله هلال احمر تلاشهای خود را انجام میدهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیسی به ترکیه، گفت: موضوع سفر رئیسجمهور یکی از برنامهها در مناسبات دو کشور ایران و ترکیه است و هنوز تاریخ قطعی برای انجام این سفر تعیین نشده است.
کنعانی درباره اعزام ناو آمریکایی به منطقه نیز بیان کرد: گسیل ناو و یا هر حمایت دیگری از رژیم صهیونیستی به معنای قرار گرفتن در کنار ظالم است. اینکه این درگیری گسترش یابد جزو احتمالات است. تأکید داریم که تداوم حملات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین اقدام آتش افروزانه است و کشورها باید مداخله کرده و از اقدامات جنون آمیز رژیم صهیونیستی جلوگیری کنند. این رژیم در وضعیت بدی قرار دارد.
این دیپلمات درباره حملات ترکیه به مقر کردها در عراق و سوریه نیز گفت: حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها باید مورد احترام قرار بگیرد. تروریسم یک خطر مشترک برای کشورهای منطقه است و باید در چارچوب همکاری مشترک بین کشورهای منطقه دفع شود. ایران به تحولات نگاه میکند و در صورت ضرورت ورود کرده و دیدگاههای خود را اعلام خواهد کرد.
سخنگو درباره درخواست جمهوری آذربایجان مبنی بر همکاری ایران جهت کوتاه کردن مسیر ارتباطی این کشور با نخجوان گفت: ایران در طول ۳۴ سال گذشته برای همکاری در چارچوب دوستانه ایران و جمهوری آذربایجان خاک و کریدور ترانزیتی خود را در اختیار این کشور قرار داده و در این چارچوب همکاریها ادامه دارد، اما به دلیل تحولات اخیر همکاریهای جدید بر اساس شرایط وجود دارد. جمهوری آذربایجان خواستار همکاری با ایران برای کوتاه کردن مسیر ارتباطی این کشور و نخجوان شده که مورد استقبال ایران قرار نگرفته است.