در دیدار ۹۰ دقیقهای ترامپ و نتانیاهو چه گذشت؟ | توافق اسرائیل و آمریکا در زمینه انرژی و هوش مصنوعی
- مجموعه: اخبار بین الملل
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, ۱۸ تیر ۱۴۰۴ ۰۷:۲۶

به گزارش خبرآنلاین به نقل از آکسیوس، دو رهبر دوشنبه شب در ضیافت شام با یکدیگر دیدار کردند، اما پیشتر قرار نبود این دو، در جریان سفر کنونی نتانیاهو به واشنگتن بار دیگر با یکدیگر دیدار کنند. این نشست در حالی برگزار شد که امیدها نسبت به دستیابی به توافق آتشبس ۶۰ روزه در غزه افزایش یافته است.
اکسیوس روز دوشنبه پیش از ورود نتانیاهو به واشنگتن گزارش داده بود که دونالد ترامپ قصد دارد دیدگاه خود را با نخستوزیر اسرائیل درباره چگونگی شکلگیری توافق صلح جامع برای پایان دادن به جنگ هماهنگ کند.
قطر در مذاکرات حماس و اسرائیل نقش میانجی را ایفا میکند. به گفته یک منبع آگاه، یک هیات قطری پیش از دیدار رهبران آمریکا و اسرائیل، در کاخ سفید ملاقاتی چند ساعته با مقامات آمریکایی داشت.
ترامپ روز سهشنبه در جریان نشست کابینه تایید کرد که قصد دارد با نتانیاهو درباره غزه گفتگو کند و افزود: «ما باید این موضوع را حل کنیم.»
استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ اعلام کرد که اسرائیل و حماس در جریان «مذاکرات غیرمستقیم» در دوحه، سه مورد از چهار اختلاف باقیمانده را حل کردهاند و افزود: «امیدواریم تا پایان هفته به توافق برسیم.»
بنیامین نتانیاهو روز سهشنبه پس از دیدار با مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان اعلام کرد که با ترامپ درباره غزه دیدار خواهد کرد و افزود: «هر دو طرف باید توافق کنند. امیدوارم که به نتیجه برسیم. هرقدر کمتر دراینباره به صورت علنی صحبت کنم بهتر است.»
به گزارش اکسیوس، اختلاف باقیمانده مربوط به عقبنشینی ارتش اسرائیل از غزه است.
به گفته یک منبع آگاه، طرفین در مذاکرات روز دوشنبه و سهشنبه، نقشههای مربوط به استقرار مجدد نیروهای نظامی را بررسی کردند. حماس خواستار بازگشت ارتش اسرائیل به خطوط پیش از فروپاشی آتشبس پیشین در ماه مارس است و اسرائیل از پذیرش این خواسته خودداری میکند.
به گفته دو منبع آگاه، موضوع رساندن کمکهای بشردوستانه به غزه حلوفصل شده است. یکی از این منابع گفت که طرفین توافق کردهاند کمکها در مناطقی از غزه که ارتش اسرائیل از آنها عقبنشینی میکند، توسط سازمان ملل یا نهادهای بینالمللی مستقل و بدون وابستگی به حماس و اسرائیل توزیع شود.
این یعنی، «بنیاد بشردوستانه غزه» که مورد حمایت آمریکا و اسرائیل است، قادر به گسترش فعالیتها در غزه نخواهد بود و حتی ممکن است برخی از فعالیتها را کاهش دهد.
اختلاف نظر دیگری که اکنون حل شده، مربوط به درخواست حماس برای دریافت تضمین آمریکا است. حماس میخواهد که اسرائیل نتواند پس از پایان آتشبس ۶۰ روزه بهصورت یکجانبه جنگ را از سر بگیرد.
به گفته یک منبع مطلع، ویتکاف روز دوشنبه از طریق بشاره بحبح، بازرگان فلسطینی-آمریکایی که به عنوان واسطه غیررسمی میان آمریکا و حماس نقشآفرینی میکند، با ارسال پیامی به این گروه، گفته که ترامپ متعهد است در صورتی که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ بیش از ۶۰ روز ادامه یابد، آتشبس تمدید شود.
***
توافق اسرائیل و آمریکا در زمینه انرژی و هوش مصنوعی
در مراسمی رسمی با حضور نخستوزیر اسرائیل و مقامات ارشد آمریکایی در بلر هاوس واشینگتن، دو کشور تفاهمنامهای راهبردی برای توسعه همکاریها در حوزه انرژی و هوش مصنوعی امضا کردند. این توافق که نقطهعطفی در روابط تکنولوژیک و انرژی دو کشور محسوب میشود، شامل اقدامات مشترک در زمینه پژوهش، نوآوری، تدوین استانداردها و ایجاد زیرساختهای دیجیتال امن برای استفاده از هوش مصنوعی در سیستمهای انرژی است.
مراسم امضای این تفاهمنامه با حضور نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو، وزیر کشور آمریکا داگ بورگوم، وزیر انرژی آمریکا کریس رایت، و سفرای دو کشور برگزار شد.
این تفاهمنامه که به ابتکار و هدایت وزیر انرژی اسرائیل، الی کوهن، تهیه شده، با مشارکت نهادهای کلیدی از جمله وزارت انرژی و زیرساختهای اسرائیل، دفتر نخستوزیری، وزارت انرژی و وزارت کشور آمریکا و شورای عالی انرژی کاخ سفید به اجرا درخواهد آمد.
نخستوزیر اسرائیل در این مراسم گفت: «آینده متعلق به نوآوران است. آمریکا و اسرائیل دو کشور پیشتاز در عرصه نوآوری هستند. هوش مصنوعی در خط مقدم نوآوری جهان قرار دارد و میتواند تحولات عظیمی ایجاد کند. البته مانند هر فناوری پیشرفته، این حوزه نیز با چالشهایی همراه است، اما میتواند خیر بزرگی برای بشر بههمراه داشته باشد. ما میتوانیم در این مسیر پیشگام باشیم. روزی که امروز شاهد آن هستیم، بهعنوان یک لحظه تاریخی به یاد خواهد ماند. همه مراسمهای امضا به این اندازه مهم نیستند، اما این یکی، بسیار مهم است.»
نتانیاهو در ادامه از همکاری ایالات متحده تشکر کرد و افزود: «میخواهم از شما و رئیسجمهور ترامپ بابت همکاری و دوستی بیسابقهتان تشکر کنم؛ همکاریای که خیر فراوانی برای آمریکا و اسرائیل بههمراه داشته و ما را به دوران عظمت بازخواهد گرداند.»
بر اساس این توافق، پروژههای منطقهای از جمله طرح IMEC و توافقات ابراهیم نیز در اولویت همکاری قرار گرفتهاند و کارگروههایی برای تبادل تجربه، تدوین استانداردهای مشترک و توسعه راهکارهای دیجیتال نوین برای حوزه انرژی تشکیل خواهد شد.
