نماینده مجلس: تروئیکای اروپا مکانیسم ماشه را فعال خواهد کرد
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : شنبه, ۲۸ تیر ۱۴۰۴ ۱۱:۴۱

در هفتههای اخیر سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس در تکاپوی فعالسازی مکانیزم ماشه بودهاند؛ در آخرین تحولات مربوطه، ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرده است که این کشور به همراهش شرکای اروپایی خود تا پایان ماه اوت یعنی کمتر از شش هفته دیگر و در صورتی که پیش از آن توافق محسوسی در زمینه مساله هستهای ایران حاصل نشود، مکانیزم ماشه را فعال خواهند کرد. همچنین فردریش مرتس، صدراعظم آلمان اعلام کرده است که قصد دارد در آیندهای نزدیک نامهای رسمی به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کند تا فرآیند فعالسازی مکانیزم ماشه را علیه ایران آغاز کند. ارسال نامه به شورای امنیت از سوی هر یک از کشورهای موسوم به تروئیکای اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) که عضو برجام محسوب میشوند، گام بلندی به سوی فعالسازی مکانیزم ماشه به حساب میآید.
تشدید تحریمها جزو مهمترین نگرانیهای ایران از فعالسازی مکانیزم ماشه است و به همین جهت، امیرسعید ایروانی، نماینده کشورمان در سازمان ملل در این باره هشدار داده است که هرگونه اقدام تنشزا با پاسخ قاطع تهران مواجه خواهد شد. سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان نیز اخیرا اقدام سه کشور اروپایی در جهت فعالسازی این ساز و کار را اشتباهی مشابه با اقدام آمریکا در حمله نظامی به ایران توصیف کرده و سختتر شدن دیپلماسی را خروجی این امر دانسته است. عراقچی فعالسازی اسنپبک را به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران دانسته و گفته است: «شاید تاریکترین نقطه در تاریخ روابط ایران با سه کشور اروپایی باشد که شاید هیچوقت دیگر ترمیم نشود.» اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در این باره گفته است که «متوسل شدن به ساز و کار پسگشت صرفا کاری سیاسی و اقدامی در راستای تقابل با ایران است و با واکنش مقتضی ما مواجه خواهد شد.»
در همین رابطه احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با دیده بان ایران گفتوگو کرده است.
مکانیسم ماشه توسط تیم مذاکرهکننده وقت ایران به برجام اضافه شد
احمد بخشایش اردستانی نماینده مجلس دوازدهم و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره دلایل ادعایی اروپا برای اجرای مکانیسم ماشه به دیده بان ایران گفت: زمانی که توافق برجام امضا میشد، مکانیزم ماشه توسط تیم مذاکرهکننده وقت ایران در این توافق پیشنهاد شده بود، به نحوی که آنها میخواستند به طرف مقابل بگویند که اگر توافق امضا شود و تحریمها برداشته شود، ما یک رفتار عادی خواهیم داشت و غنیسازی ۳.۶۸ درصد را جلو میبریم و اگر هم ناموفق بودیم، در نقطه سر خط قرار میگیریم. یعنی در آن زمان خیلی به مکانیزم ماشه اهمیت نداده بودند، اما این فرآیند الان برای ما مشکل ایجاد کرده است.
بخشایش اردستانی با تاکید بر این که فرانسه، آلمان و انگلیس از مکانیزم ماشه به عنوان یک اهرم فشار علیه ایران استفاده میکنند، به دیده بان ایران گفت: دولت جدید آلمان ضدیت بیشتری با ایران نسبت به دولت قبلی این کشور دارد. دولت فرانسه هم به علت بازداشت بودن دو تبعه خود در ایران، میخواهد از طریق مکانیزم ماشه از ایران امتیاز بگیرد و آنها را آزاد کند. دولت انگلیس نیز همواره با سیاست تزویر و روباهصفتی خود کار را دنبال میکند. بنابراین در مجموع به نظر میرسد که تروئیکای اروپایی مکانیزم ماشه را علیه ایران فعال خواهند کرد.
چین و روسیه اگر بخواهند میتوانند به نفع ایران کار کنند
بخشایش اردستانی با اشاره به قراردادهای بلندمدت ۲۵ ساله و ۲۰ ساله ایران با چین و روسیه به دیده بان ایران گفت: اگر پیش از فعالسازی مکانیزم ماشه، روسیه و چین از برجام خارج شوند، چون قبلا آمریکا هم خارج شده بود، عملا دیگر چیزی از برجام باقی نمیماند که اروپاییها بخواهند این ساز و کار را فعال کنند. در واقع، کمکی که چین و روسیه میتوانند به ایران انجام دهند، این است که قبل از این که مکانیزم ماشه فعال شود، از برجام خارج شوند و خود ایران هم از این توافق خارج شود تا اساسا امکان فعالسازی این مکانیزم وجود نداشته باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: درست است که در مسأله نظامی با چین و روسیه توافق نداریم، اما مسائل سیاسی و هستهای بخشی از توافقات استراتژیک ما با این دو کشور محسوب میشود، اما اگر چین و روسیه به نفع ایران این کار را انجام ندهند، باید توجه داشته باشیم که دنیا دوقطبی شده است و آمریکا و اسرائیل همین اواخر به ایران حمله کردند و ایران طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل از خودش دفاع کرد.
موشکهای هایپرسونیک، نوعی بازدارندگی برای ایران ایجاد کرد
نماینده اردستان در مجلس شورای اسلامی با بیان این که جنگ اسرائیل و ایران یک دعوای اجتنابناپذیر بود، به دیده بان ایران گفت: ما همواره اسرائیل را لانه عنکبوت میدانستیم و میگفتیم زور این رژیم فقط به افراد بیکس و بیپناه میرسد و اسرائیل هم همواره ایران را به شکلهای مختلف تهدید میکرد و مدعی میشد که مردم در ایران از نظام جدا شدهاند. در همین راستا جنگی درگرفت که هم آنها به ما ضربات سختی وارد کردند و هم ما سیلیهای سختی را توسط موشکهای هایپرسونیک به دشمن وارد کردیم، به نحوی که نوعی بازدارندگی ایجاد شد.
وی با اشاره به ادعای آمریکا مبنی بر از بین بردن سایتهایی هستهای مورد هدف، بیان کرد: ایران تمام دنیا را در ابهام نگه داشته است که سایتهای هستهای مورد هدف ما از جمله فردو، نطنز و اصفهان دقیقا چه آسیبهایی دیدهاند. در این میان اما هم آمریکاییها و هم اروپاییها به دنبال مذاکره و توافق با ایران هستند. یکی از اهداف اصلی اینها از توافق این است که بتوانند دوباره بازرسان آژانس را به ایران بفرستند تا برایشان مشخص شود که سایتهای هستهای ایران دقیقا چقدر تخریب شده است.
غرب میخواهد بازرسان آژانس را دوباره به ایران بفرستد تا میزان دقیق تخریب سایتهای هستهای ما را بفهمند
بخشایش اردستانی با تاکید بر این که ایران با تحریمها آبدیده شده است، گفت: این که تحریمهای سازمان ملل بر اثر فعالسازی مکانیزم ماشه بازگردد، شاید دشواریهایی را از نظر روانی برای بازارهای ایران ایجاد کند، اما عملا ایران همین حالا تحت شدیدترین تحریمها قرار دارد و نفت خود را به صورت تحریمی به چین و کشورهای دیگر میفروشد. اینطور هم نیست که با فعالسازی مکانیزم ماشه، فروش نفت ایران متوقف شود، فقط اروپاییها نوعی عملیات روانی انجام میدهند که بتوانند بازرسان آژانس را دوباره به ایران بفرستند که مشخص شود ضربات آمریکا و اسرائیل چه تخریبهایی را در سایتهای هستهای ایران ایجاد کرده است که ما هم دشمنان را در این زمینه در ابهام نگه میداریم.
وی در ادامه تاکید کرد: در حال حاضر سیاست در ابهام نگه داشتن طرفهای غربی، بهترین سیاستی است که ایران میتواند در موضوع هستهای دنبال کند. اما اگر آمریکا واقعا میخواهد مذاکره کند و حق ایران در غنیسازی در داخل کشور را هم میپذیرد که با توجه به اتفاقات اخیر، حفظ این حق برای مردم ما هم به یک خط قرمز تبدیل شده است، بازهم ما حرفی نداریم و حاضر به انجام مذاکراتی هستیم که در آن حقوقمان حفظ شود.
اکنون ایران است که باید تصمیم بگیرد مذاکره میکند یا خیر
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که تفاوتهای محسوسی میان دور آینده احتمالی مذاکرات با ادوار قبلی آن وجود دارد، اظهار داشت: در مذاکرات قبلی، آمریکاییها و اسرائیلیها احساس میکردند که ایران کشور ضعیفی است که مردم آن از حکومت جدا شدهاند، بنابراین سعی میکردند که به ما زور بگویند، ولی در مذاکرات جدید احتمالی، دشمنان فهمیدهاند که نه مردم ایران از نظام جدا شدهاند و نه این که ایران کشور ضعیفی است که صرفا کتکخور باشد، بلکه میتواند سیلیزن هم باشد.
وی در ادامه بیان کرد: دشمنان این نکات را متوجه شدهاند، بنابراین نوع مذاکرات در آینده به گونهای خواهد بود که باید حداکثر امتیازات را به دست آوریم. حالا ایران است که باید تصمیم بگیرد میخواهد مذاکره کند یا خیر. ما فعلا با تعلیق همکاریهای خود با آژانس، برنامه هستهای خود را در حالت ابهام قرار دادهایم. اکنون غربیها از ما میخواهند توافقی کنیم و روی کاغذ بنویسیم که ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم. ما که بارها اعلام کردهایم به دنبال سلاح هستهای نیستیم، اکنون میتوانیم راستیآزماییها را برگردانیم به شرط این که غرب هم تحریمها علیه ایران را بردارد.
ترامپ به دنبال غنیسازی صفر در ایران است
بخشایش اردستانی با تاکید بر این که ترامپ به دنبال غنیسازی صفر در ایران است، به دیده بان ایران گفت: اکنون سناریوهای متفاوتی وجود دارد، یکی این است که از دوره ترامپ بدون توافق عبور کنیم تا رئیسجمهور بعدی سر کار بیاید، سناریوی دیگر هم این است که در این دوره غنیسازی خود را به حالت تعلیق دربیاوریم و توافق کنیم، چون به هر حال ترامپ به دنبال کسب دستاوردی از توافق با ایران است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: ترامپ دو حقد نسبت به ایران دارد، یکی این که در دوره قبلی ریاست جمهوری خود به واسطه نخستوزیر وقت ژاپن، نامهای برای رهبر انقلاب نوشت و رهبری نپذیرفت و این موضوع ترامپ را عصبانی کرد. دوم هم ترامپ نسبت به اوباما عقده دارد و میخواهد به توافقی برسد که درصد مجاز غنیسازی ایران در آن کمتر از برجام باشد.
وی در پایان تصریح کرد: اگر این دو مسأله حل شود، انجام مذاکره دریچه خوبی برای رسیدن به توافق احتمالی خواهد بود. ایران هم آمادگی مذاکره دارد، به شرط این که اولا آمریکاییها تا حدی از مواضع خود کوتاه بیایند، ثانیا تضمین بدهند که دیگر حملهای به ایران صورت نخواهد گرفت.