واکنش قاطع به جوزدگی دلواپسان
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
نمایندگان که پیش از این نیز طرحی مشابه همتایان آمریکایی خود را در مجلس مطرح کرده بودند، حال طرحی 3 فوریتی را آماده کردهاند که به موجب آن مذاکرات هستهای باید تا زمان پایان یافتن تهدیدهای برخی چهرههای آمریکایی متوقف شود. این طرح که حوزه نفوذ و نیز شیوه ارزیابی و تضمینهایش در مورد جنس تهدید، هویت تهدیدکننده و معیار زمان پایان یافتن تهدیدها برای از سر گرفتن مذاکرات در آن جای سوال دارد، از سوی بسیاری از چهرههای سیاسی اقدامی عجولانه و احساسی خوانده شد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از کسانی بود که دیروز در جلسه فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس درباره این موضوع واکنش نشان داد. وی در این نشست بر حمایت جدی از تیم مذاکرهکننده هستهای و پرهیز از واکنشهای سریع و بدون فکر در این زمینه تاکید کرد.
سیدباقر حسینی که در جلسه صبح دیروز اصولگرایان رهروان ولایت حضور داشت در گفتوگو با ایسنااظهار کرد که رئیس مجلس با واکنشهای تند از جمله ارائه طرحهای غیرکارشناسی 3 فوریتی که هماکنون به امضای چند نماینده رسیده به شدت مخالفت کرد. وی افزود: رئیس مجلس تاکید داشت «ما با تیم مذاکرهکننده هستهای هیچ زاویهای نداریم بنابراین باید به دور از واکنشهای عجولانه اجازه دهیم تیم مذاکرهکننده پای میز مذاکرات اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به کرسی بنشاند؛ مقام معظم رهبری حمایت خود را از تیم مذاکرهکننده هستــهای اعلام داشتهاند بنابراین ما نیز در مجلس باید تابع معظم له باشیم».
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین گفت: لاریجانی همچنین در این جلسه متذکر شد که در حال حاضر در آمریکا سیاستمداران این کشور در دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با یکدیگر مشکل دارند اما ما در جمهوری اسلامی ایران با تیم مذاکرهکننده هستهای هیچ مشکلی نداریم بلکه از آنان حمایت میکنیم. بنابراین بهتر است به دور از جوزدگی و تصمیمات ناپخته واکنش مجلس به مصوبه سنا، صدور یک بیانیه باشد.میتوان حدس زد که علاقمندان به توقف مذاکرات هستهای از کدام گروه هستند. با بررسی مدعیان این طرح میتوان ردپای دلواپسان همیشه منتقد دولت را در مطرح کردن این طرح دید. جواد کریمی قدوسی نماینده اصولگرای عضو جبهه پایداری در گفتوگویی با فارس که عنوان اختصاصی هم بر پیشانی داشت، با بیان اینکه اظهارات اخیر رهبرمعظم انقلاب مبنی بر اینکه «مذاکره زیر شبح تهدید را قبول ندارند » یک حکم حکومتی است گفت: همان گونه که فتوای رهبر معظم انقلاب درباره تحریم ساخت سلاح هستهای مورد استناد قرار میگیرد حکم ایشان درباره قبول نداشتن مذاکره زیر شبح تهدید نیز باید عملی شده و مذاکرات از همین هفته تا پایان رسمی تهدیدها تعلیق شود. وی وعده داده بود که این طرح با امضای نمایندگان به صحن علنی مجلس بیاید.
طرحی که خریدار ندارد
کریمی قدوسی در حالی از این طرح خبر داده بود که بسیاری از نمایندگان شاخص مجلس از وجود این طرح اعلام بیخبری کرده بودند. بهروز نعمتی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تا پیش از جلسه دیروز مجلس اعلام کرده بود که چنین طرحی را ندیده است. جواد جهانگیرزاده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم با رد تهیه چنین طرحی در مجلس، با اشاره به مصوبه سنای آمریکا و اظهارات تهدید آمیز مقامات آمریکایی گفت: کار سیاسی را باید با حرف سیاسی پاسخ داد و مجلس حساسیت خاص خود را در این زمینه دارد. غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی نیز از مخالفت جدی نمایندگان با چنین طرحی گفته است.
وی با بیان این که تیم مذاکره کننده هستهای ایران و کلیت نظام جمهوریاسلامی به خوبی مذاکرات را اداره کردهاند، گفت: آمریکاییها نیازمند ترک میز مذاکرات هستند و ما نباید بهانه به دست آنها بدهیم. ایران در مذاکرات هستهای به امتیازات خوبی دست یافته است، آمریکاییها به دنبال این هستند که ایرانیها را عصبانی کنند و فضایی برای ترک مذاکرات ایجاد کنند.
نماینده مردم رشت در مجلس یادآور شد: مطالبی که در موضعگیریهای آمریکاییها بیان شده به هیچ وجه در پای میز مذاکرات مطرح نشدهاست و آنها دنبال تبلیغات رسانهای هستند. آمریکایی ها از انتشار فکت شیت به شدت پشیمان هستند و اظهاراتی مبنی بر حق و حقوق هستهای ایران را بیان داشتهاند که نمیتوانند از آن عقبنشینی کنند. عملکرد مناسب ایران در مذاکرات هستهای، آمریکایی ها و به خصوص جمهوریخواهان را عصبانی کردهاست. وی در ادامه سخنانش برداشت کریمی قدوسی و همفکرانش از سخنان رهبر معظم انقلاب را نیز رد کرد. جعفرزاده با تاکید برپیگیری روند مذاکرات هستهای براساس منویات تدوین شده مقام معظم رهبری گفت: از دید اعضای فراکسیون رهروان ولایت، مقام معظم رهبری روند مذاکرات را تاکنون تایید نمودهاند و خلا قانونی در مورد مذاکرات نیز وجود ندارد. تصویب هرگونه قانونی که دست پاگیر باشد تنها به ضرر منافع ملی ایران است.
واکنش دو پهلوی آقای لابی
در این میان محمدرضا باهنر که در چهارچوب وحدت و همگرایی اصولگرایان، همراهی با گروههای تندرو منتقد دولت همچون جبهه پایداری را پذیرفته است و همین امر از دلایل انتقادهای چهرههای معتدل اصولگرا به وی محسوب میشود، اظهارات دوپهلویی کرده است. نایب رئیس مجلس شورای اسلامی از یک سو گفته است: مذاکره زیر سایه تهدید دیگر نامش مذاکره نیست. اگر قرار باشد ما را با مسائل نظامی تهدید کنند دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمیفرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده میکنیم.
اما باهنر از سوی دیگر تاکید میکند که مقامات کشورمان «قرار نیست احساسی تصمیم بگیرند»: قرار یک مقابله بچگانه بدون ریشه احساسی در برابر کنگره آمریکا نداریم؛ اما تاثیر اتفاقات کنگره بر مذاکرات را رصد میکنیم. باهنر تحلیل میکند که جمهوریخواهان هم ضمن علاقه به نتیجه گرفتن مذاکرات، با این طرح در تلاشند که این اتفاق تنها به نام دموکراتها تمام نشود. مرد لابیهای مجلس همچنین تاکید دارد که این مصوبه متفاوت از جلوگیری از مذاکرات است و رئیسجمهوری آمریکا نیز تاکید دارد که اگر چنین اتفاقی بیفتد از حق وتوی خود استفاده خواهد کرد.
ورود ارگانهای غیر دولت مذاکرات را پیچیده میکند
نمایندگان مجلس البته طرحی هم مشابه همتایان آمریکایی خود در دست بررسی دارند که هر گونه توافقی باید به تصویب مجلس هم برسد. با این حال به نظر میرسد که این موضوع نیز از نظر حقوق بینالملل چالشهایی را به دنبال داشته باشد.
یک کارشناس مسائل بینالملل در این باره میگوید: زمانی که توافق در چارچوب فصل هفتم منشور ملل تبدیل به قطعنامه شود، برای همه از جمله کنگره آمریکا الزامآور خواهد بود. علی خرم درباره تصویب طرح نظارت بر توافق هسته ای از سوی سنا به مهر گفته است: از نظر حقوق بینالملل هر دولتی هماهنگ کننده کلیه ارگانهای آن کشور است. وی با اشاره به اینکه ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران از نظر حقوقی نباید نگرانی نسبت به هر تصمیمی از سوی کنگره آمریکا داشته باشیم، ادامه داد: البته از نظر سیاسی این نگرانی قابل پذیرش است که آنها ممکن است هر توافقی را که بین ظریف و جان کری حاصل شود، نقض یا تخریب کنند.
خرم با اشاره به اینکه از منظر حقوقی اوباما و جان کری مسئول هستند و ما در زمینه حقوقی مشکلی با توافق نخواهیم داشت، اظهار کرد: اینکه مجلس ایران در مقابل طرح کنگره، طرحی را برای تصویب توافق به تصویب برساند بحث دیگری است که به هر حال یک مسئله سیاسی است. در حقیقت اقدام حقوقی که صورت میگیرد همان توافقی است که میان دولت روحانی و اوباما خواهد بود و هر اقدام دیگری از سوی کنگره و مجلس ایران در راستای سیاسی است.
وی تاکید کرد که اگر هر آنچه در توافق میآید مورد تصویب نمایندگان قرار نگیرد، امضای مسئولان این کار زیر سوال رفته و باعث میشود طرف مقابل نیز به تعهدات خود عمل نکند. خرم در عین حال گفت که اگر عنوان توافق در اصطلاح بینالمللی تعهدآور باشد به هر حال نیاز به تصویب مجلس دارد با این حال حتی اگر تصویب توافق از نظر حقوقی مشکلساز شود میتواند از جنبه سیاسی تاثیر مثبت داشته باشد. این کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: باید این موضوع را در نظر بگیریم که از نظر حقوقی هر گونه ورود ارگانهای دیگر به جز قوه مجریه می تواند کار را مشکلتر کند.
بیانیه نمایندگان مجلس
با توجه به مخالفت رئیس مجلس و اغلب نمایندگان با اقدام تندروانه در جهت توقف مذاکرات و بسنده کردن به واکنش توسط انتشار بیانیه، اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز در بیانیهای تاکید کردند که وارد نمودن مصوبه کنگره به عنوان مولفه جدیدی در تایید نتایج مذاکرات نمیتواند عامل چانهزنی دیگری به حساب آید، بلکه به عکس مذاکرهکنندگان محترم کشور باید در مورد تاثیرات ورود این عامل، واکنش مناسب نشان دهند و آنرا در نتایج مذاکرات به طور جدی در نظر بگیرند.
با این حال نمایندگان همچنان تاکید دارند که نتیجه مذاکرات باید به تصویب مجلس برسد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران موظف است بر پایه رهنمودهای رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی و تذکرات فوق، نتایج مذاکرات را به مجلس شورای اسلامی تقدیم دارد تا با دریافت نظرات نمایندگان ملت، تکلیف این پرونده بر اساس منافع ملی کشور روشن گردد.» نمایندگان مجلس مصوبه اخیر سنا را «زیادهخواهی» خواندهاند. این بیانیه به امضای 200 نفر از نمایندگان رسیده است.
مذاکرات به خوبی پیش میرود
در همین حال علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز در مراسم گرامیداشت شهدای هستهای درباره روند مذاکرات ایران و 1+5 با بیان اینکه مذاکرات به خوبی پیش میرود اظهار کرد: مذاکرهکنندگان به خوبی از منافع و حاکمیت ملی دفاع میکنند و هیچ چیزی خارج از چارچوب تعیین شده توسط مسئولان نظام، عمل نخواهد شد. وی افزود: مذاکرهکنندگان به خوبی از منافع و حاکمیت ملی دفاع میکنند و هیچ چیزی خارج از چارچوب تعیین شده توسط مسئولان نظام، عمل نخواهد شد و انشاءالله هر آنچه مورد توافق قرار گیرد قطعاً براساس توافقی است که در داخل کشور در بین مسئولان نسبت به آن اجماع حاصل شده است.
اخبار سیاسی - ابتکار