هياهو درمجلس عليه دولت
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
اخبار سیاسی - هياهو درمجلس عليه دولت
فشار گسترده مجلس عليه دولت ، ديروز با انتقادهاي تند از بودجه تهديد نمايندگان به استعفا و تذكر به رييسجمهور كليد خورد
لايحه پيشنهادي بودجه سال 93 كه برخلاف سنت هشت ساله دولتهاي نهم و دهم سر وقت به مجلس ارائه شد، مورد استقبال هياترييسه مجلس و ساير نمايندگان قرار گرفت تا اينچنين پيشبيني شود كه بررسي لايحه بودجه با دردسر خاصي روبهرو نشود و خيلي زود در صحن علني مجلس مطرح و به نتيجه برسد، اما اين پيشبيني نيز همانند بسياري از اتفاقات مجلس درست از آب درنيامد تا تصميمگيريهاي لحظهيي برخي از نمايندگان يكبار ديگر اثبات شود؛ مخالفتهايي كه بيش از هرچيزي به فضاسازي اقليت مخالف دولت در مجلس برميگردد. جلسه روز گذشته مجلس نيز مستثني از اين فضاسازيها نبود.
اين جلسه برخلاف روزهاي گذشته در ابتدا به مدت دو ساعت غيرعلني بود كه بنا به گفته نمايندگان حاضر در اين جلسه محتواي لايحه بودجه در اين جلسه مورد بررسيهاي جدي قرار گرفت. در اين جلسه، محمدباقر نوبخت، سخنگوي دولت پاسخگوي سوالات و شبهات نمايندگان در رابطه با لايحه بودجه دولت در استانهاي كشور بود.
به گفته عليمحمد احمدي، نماينده دهلران، محمدباقر نوبخت طي توضيحاتي اعلام كرد كه بودجه انبساطي نيست بلكه واقعبينانه است. احمدي در تشريح بخشهاي ديگري از اين جلسه غيرعلني ميگويد: نوبخت درباره نحوه توزيع اعتبار طرحهاي تملك دارايي و اولويتبندي آنها براساس پيشرفت فيزيكي طرحها توضيحاتي داد و گفت كه طرحهاي عمراني به سه بخش با پيشرفت فيزيكي 20 درصد و 50 درصد و 80 درصد به بالا پيشبيني شده است كه به شكل پلكاني به آنها اعتبار داده ميشود.
همچنين يكسانسازي نرخ ارز، هدفمندي يارانهها، جلوگيري از افزايش نرخ بيكاري و كنترل نرخ تورم از ديگر محورهاي سخنان نوبخت در جلسه غيرعلني روز گذشته مجلس بود. اين سخنان اگرچه بارها و بارها از سوي مقامات دولتي اعلام شده بود و از مباني و اصول مطلوب مجلس پيش از انتخابات رياستجمهوري بود اما با توجه به واكنش تند برخي از نمايندگان به ويژه نمايندگان استانهاي خوزستان، مازندران و لرستان به نظر ميرسد مورد قبول مجلس اصولگرا واقع نشد، تا موج مخالفت با دولت پيش از هر زمان ديگري به اوج برسد.
مخالفت مجلس با دولت باعث شد تا اتفاقات تلخي روز گذشته رخ بدهد. تهديد به استعفاي 39 نماينده استانهاي مازندران، خوزستان، لرستان و همچنين شهرستان بوكان عجيبترين و جديدترين شكل تقابلي مجلس نهم با دولت بود كه روز گذشته رقم زده شد.
مجلسي كه تا پيش از دولت روحاني در مقابل طعنههاي متعدد احمدينژاد سكوت كرده و آن را به هر بهانه و طريقي توجيه ميكرد، اينبار به جاي سكوت از گزينه استعفا استفاده كرد.
گزينهيي كه اگرچه جدي و قطعي نخواهد بود ولي يك تهديد جدي براي دولت و دوگانگي بزرگ در شعار تعاملي مجلس برشمرده ميشود. عبدالوحيد فياضي، نماينده مازندران در رابطه با قطعي بودن استعفاي نمايندگان هم استانياش به «اعتماد» ميگويد: اين تهديد خيلي جدي نيست ولي نمايندگان بهشدت معترض هستند و كاهش بودجه استان در دو بخش انتقال آب و همچنين راهسازي را قبول ندارند. او در ادامه اين گفتوگو به بودجه مندرج استان مازندران در لايحه پيشنهادي دولت اشاره ميكند و ميگويد: در دولت احمدينژاد بودجه استاني بيش از اين بود و حالا چرا بايد چنين كاهشي اجرايي شود.
او در پاسخ به اين سوال كه چه ميزان از بودجه مازندران در دولت احمدينژاد محقق شد؟ اعلام ميكند: بخشي از اين بودجه در نهايت محقق نشد. همچنين سيد شريف حسيني، نماينده خوزستان در گفتوگو با «اعتماد» نيز كاهش بودجه استانش را دليل اعتراض نمايندگان هم استانيهايش ميداند و ادامه ميدهد: وضعيت استان خوزستان نه حالا كه از ابتداي پيروزي انقلاب و همچنين پايان دفاع مقدس غمانگيز است.
استاني كه 85 درصد از بودجه كل كشور را تامين ميكند چرا وضعيت بودجهاش بايد اينچنين باشد. او همچنين حل نشدن مشكل آلودگي هوا را از ديگر معضلات اين استان ميداند و تاكيد ميكند: تعداد زيادي از مردم خوزستان با مشكل آلودگي هوا دست و پنجه نرم ميكنند و كسي پاسخگوي نياز اين مردم نيست.
در ادامه اين گفتوگو، شريف حسيني همچون فياضي به بودجه استان خوزستان در دوره احمدينژاد اشاره ميكند و ميگويد: در دولت دهم بودجه اين استان بيشتر بود البته بخشي از اين بودجه به خوزستان پرداخت نشد. نمايندگان لرستان نيز همچون مازندرانيها و خوزستانيها دولت را تهديد به استعفا كردند.
اين نمايندگان نيز دلايل اعترضشان مانند ديگر نمايندگان مربوط به كاهش بودجه استاني بود. همچنين محمد عثماني، نماينده بوكان نيز ديگر كسي بود كه دولت را تهديد به استعفا كرد و در نطق خود خطاب به وزير نيرو، اعلام كرد: آقاي چيتچيان اگر بودجه سد سيمينه درست نشود بنده از همين جا استعفايم را تقديم ميكنم.
درهمين حال ديروز سردار محمدرضا نقدي ، رييس سازمان بسيج مستضعفين در گفتوگو بامهر نيزگفت: انتظار كاهش بودجه اين سازمان از سوي دولت را نداشتيم.اين اعتراضها اگرچه در نگاه اول چيزي جز دلسوزي و حمايت از مردم و حوزههاي انتخابيه تلقي نميشود ولي در يك بررسي و جزيينگري با تناقضهاي متعددي رو به رو ميشود كه خلاف امر را به شنونده و مخاطب القا ميكند.
افزايش تحريمها و همچنين ضعف مديريتي در چند سال اخير كشور را با مشكلاتي مختلفي روبهرو كرد تا جايي كه محمدباقر نوبخت چندي پيش از ارائه لايحه بودجه در صحن علني مجلس خطاب به نمايندگان صريحا اعلام كرد: به علت كسري بودجه دولت تصميم دارد كه در سال آينده اولويتبندي ويژهيي را در بودجه 93 اتخاذ كند. به گفته او، دولت جهت مديريت صحيح بودجه در نظر گرفته است تا حد امكان از پروژههاي غيرضروري و هزينهبر منصرف شده يا در صورت امكان از پيمانكاران و شركتهاي خصوصي براي اتمام پرژههاي نيمهتمام دولت پيشين بهره بگيرد. اين گفتههاي نوبخت با وجود موافقت نمايندگان در آن جلسه، روز گذشته مورد غفلت نمايندگان قرار گرفت و كمتر نمايندهيي وجود داشت كه بخواهد موافقتهاي خود در آن جلسه را به ياد آورد و پي به رفتار متناقض خود ببرد.
علاوه بر اين، تناقض ديگري در اين مخالفتها وجود دارد. تمام نمايندگاني كه دولت را به استعفا تهديد كرده بودند متفقالقول به عدم تحقق بودجه در دولت احمدينژاد اعتراف كردند و قبول داشتند كه بودجه استاني در دولت دهم اگرچه بيشتر از دولت روحاني بود ولي چيزي جز وعده و نسيه و چند عدد اگرچه بزرگ روي كاغذ نبود.
تناقض ديگر اين استعفا به وظيفه شرعي و قانوني نمايندگان مربوط ميشود. يك نماينده زماني كه بر اساس راي مردم و همشهريها و همولايتيهاي خودش از آنان جهت احقاق حقوقشان و رسيدگي به مطالبات شهري يا روستاييشان در مجلس وكالت ميگيرد، استعفايش معنايي جز بيتوجهي به اين آرا و انتظارها ندارد.
فراتر از اين نكات، برهم زدن آرامش سياسي در داخل كشور نتيجهيي جز تضعيف سياست داخلي كشور ندارد كه در گام اول مجلس و بعد از آن دولت و در نهايت مردم متضرر ميشوند و اميد خلق شده در حماسه 24 خرداد ماه را به كلي نابود و مشكلات عديده داخلي را رقم ميزند كه اين مشكلات در ادامه امور بينالملل كشور را نيز تحت تاثير خود قرار ميدهد.
درخواست 18 نماينده براي عزل ظريف
علاوه بر اين نمايندگان مجلس حمله عليه وزراي دولت را همچون گذشته به قوت خود ادامه ميدهند. پس از اينكه مجلس نخستين كارت زردش را به علي طيبنيا، معتبرترين وزير روحاني داد اينبار در تدارك كارت زرد و حتي قرمز به محمدجواد ظريف، محبوبترين وزير دولت است. 18 تن از نمايندگان مجلس در نامهيي گفتههاي محمدجواد ظريف در دانشگاه را به وادادگي، پايمالي عزت كشور و همچنين ضعيف شمردن تجهيزات نظامي جمهوري اسلامي محكوم كردند و از رييسجمهوري، عزل و بركناري او را خواستار شدند.
همچنين 53 نماينده مجلس در جلسه روز سهشنبه گفتههاي ظريف را مردود دانسته و به او تذكر دادند تا دولت براي رفع مشكلات داخلي و خارجي همچنان با چالش و موانع متعدد داخلي روبهرو باشد. اما اين سخنان چه بود؟ ظريف 16 آذرماه در دانشگاه تهران و در پاسخ به سوالات مشترك نمايندگان بسيج دانشجويي، انجمن اسلامي مستقل و جامعه اسلامي دانشجويان كه انتقاداتي به توافقنامه ژنو داشتند، گفته بود: غربيها از چهار تا تانك و موشك ما نميترسند بلكه از مردم ايران ميترسند. آيا شما فكر ميكنيد كه امريكا نميتواند سيستم دفاعي ما را از كار بيندازد؟ واقعا شما فكر ميكنيد كه امريكا از سيستم نظامي ما ميترسد.
در كدام سند و طبق چه گفتهيي شما ادعا ميكنيد كه امريكا ميتواند به سيستم دفاعي ما ورود پيدا كند و آن را كنترل كند؟ او در ادامه سخنرانياش خطاب به دانشجويان اعلام كرده بود: چرا شما اشاره نميكنيد به اين موضوع كه جان كري گفت هيچوقت در عمرم شخصي مانند شما با اين تلخي با من صحبت نكرده است.
ما در مقابل خارجيها ميگوييم كه به شما اعتماد نداريم اما شما چرا از طرف خارجيها حرف ميزنيد؟ از نصيحتهاي شما سپاسگزارم اما واقعيت اين است كه ما به مذاكره نرفته، برخي دوستان اعلام شكست مذاكره كردند. بر اساس متن سخنان ظريف به نظر ميرسد كه سوءبرداشت از سخنان ظريف باعث موج تخريبي عليه وي شده است.
در حالي كه اين نمايندگان ظريف را به وادادگي و عقبنشيني محكوم ميكنند توجهي به تاكيد وزير امور خارجه بر مقاومت جمهوري اسلامي در مقابل تحريمها و تهديدهاي غربي ندارند و سخنان او را مبتني بر برداشتهاي خودخواسته يا ناخواسته مورد انتقاد قرار ميدهند؛ اتفاقي كه در ادامه ميتواند قدرت بازوي ديپلماسي كشور را تضعيف كند و حاشيههايي را براي ايران در عرصه بينالملل ايجاد و كشور را از اهداف بينالمللي خود دور و دورتر كند.
واكنش ظريف به انتقاد نمايندگان در فيسبوك
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه شب گذشته در فيس بوك خود نوشت: «البته باز هم جاي تاسف است كه اقليت كوچكي براي پيشبرد ديدگاههاي سياسي خود، پاسخ من به سوالات يكي از دانشجويان را تحريف كردند و يك هفته است تمام ناراحتي خود از حمايت پرشور مردم از دولت تدبير و اميد را با توهين و ناسزا و تهمت و افترا به اين خدمتگزار كوچك جبران ميكنند.
جالبتر اينكه تعدادي از نمايندگان محترم مجلس در تذكر ديروز خود به بنده فرمودهاند كه من با فرهنگ شهادت و مقاومت مردم به عنوان بزرگترين عامل بازدارندگي كشور بيگانهام و قدرت را صرفا در ديپلماسي ميدانم. اگر به جاي تهمت و افترا و تكيه بر خبرهاي ناقص و جهتدار، به اظهارات بنده كه هم از طريق نوار سخنراني و هم از طريق بيانيه وزارت امورخارجه قابل دسترسي است، مراجعه ميفرمودند به راحتي ميديدند كه بنده هم دقيقا بر نقش مردم و مقاومت دليرانه ايشان به عنوان مهمترين و ارزندهترين مولفه قدرت و توان دفاعي كشور تاكيد كردهام.
البته ممكن است دوستاني كه در جلسه حضور نداشتند نتوانسته باشند ابراز احساسات شديد دانشجويان نسبت به اين عرايض بنده كه نمايانگر خودباوري و غرور ملي همه ما ايرانيان بود را لمس كنند و به همين دليل به جاي همصدايي با مردم و دانشجويان در حمايت از اين موضع مشترك، به وارونه جلوه دادن واقعيات و خردهگيري از بنده بپردازند. همانطور كه بارها گفتهام امروز بيش از هر زمان ديگر به همدلي نياز داريم و نبايد دعواهاي جناحي را وارد حوزه سياست خارجي و امنيت ملي كنيم.»
سوال 12 نماينده از وزير علوم درباره دانشجويان ستارهدار اعلام وصول شد
رضا فرجي دانا، يكي ديگر از وزرايي است كه بارها و بارها در همين مدت زمان كوتاه چند هفته، مورد انتقاد مجلس قرار گرفته است.
نمايندگان مجلس كه تا پيش از اين بر سياسي نشدن فضاي دانشگاهها تاكيد ميكردند در چند هفته اخير با گشودن دوباره پرونده دانشجويان ستارهدار يك بار ديگر واكنشهاي متعددي را در فضاي دانشگاهي و سياسي كشور برانگيختند تا مجلس در حرف و عمل خود با دوگانگي روبهرو شود.
اعضاي كميسيون آموزش كه بهشدت با انتصاب توفيقي و ميليمنفرد در اين وزراتخانه و همچنين بازگشت دانشجويان ستارهدار به دانشگاهها معترض هستند و چندي پيش توضيح وزراي اطلاعات و علوم را در اين باره خواستار شدند؛ توضيحاتي كه باعث اقناع و توجيه كميسيون نشد تا در نهايت بنا شود كه هر دو وزارتخانه استعلامي از وضعيت دانشجويان ستارهدار به اين كميسيون ارائه كند و بر اساس اين استعلامات نمايندگان تصميم نهايي را درباره نحوه بازگشت دانشجويان ستارهدار و همچنين طرح سوال ملي از وزير علوم را اعلام كنند.
با اين حال اعضاي كميسيون آموزش تصميم ديگري اتخاذ كردند و بر خلاف قول و قرارهايي كه با وزير علوم در جلسه غيرعلني داشتند، تا دريافت اين استعلامات صبر نكرده و روز گذشته طرح سوال ملي از وزير علوم درباره وضعيت 400 تن از دانشجويان ستارهدار را به هيات رييسه مجلس ارائه كردند تا وزير علوم در كنار وزير امور خارجه و همچنين وزير اقتصاد قرباني جدال حزبي مجلس با دولت باشد. جدالي كه به نظر ميرسد در آن اصولگرايان معتدل به اصولگرايان تندرو پيوستهاند؛ چيزي كه پيش از اين قابل پيشبيني بود.
اخبار سیاسی - اعتماد