رابطه چاقي با افسردگي يا نشاط؛ مستقيم است يا معکوس؟



رابطه چاقي با افسردگي

نمي‌توان گفت افراد چاق حتما غمگين و افسرده هستند يا حتما شادند

 

نمي‌توان گفت افراد چاق حتما غمگين و افسرده هستند يا حتما شادند، ولي افراد لاغر معمولا از نظر روان‌شناسي تيپ شخصيتي‌اي دارند که احتمال بروز بعضي از اختلال‌هاي رفتاري در آنها بيشتر است. هر چيزي اين افراد را شاد نمي‌کند و حساس و زودرنج هستند.

دکتر رزاقي - روان‌شناس و مشاور خانواده در هفته نامه ای نوشت: «مهسا 131 کيلو و 700 گرم وزن داشت. خودش تاکيد مي‌کرد اين 700 گرم را هم بگويد. انگار اين 700 گرم او را به آدم‌ خوشبخت زير 132 کيلوگرم وزن تبديل مي‌کرد و در مسير نگه مي‌داشت و اگر مي‌گفتيم 132 کيلوگرم است درهاي اميد و آرزو را براي لاغر شدن به رويش مي‌بستيم و کليدش را هم دور مي‌انداختيم. چاقي برايش شده بود کابوس. اولين دفعه که به مطب آمده بود، چنان غمگين و افسرده بود که وقتي پرسيدم از کي چاق شده، زد زير گريه و تا وقتي نصف بسته دستمال کاغذي روي ميز را تمام نکرده بود، گريه‌اش بند نيامد و اين برنامه هميشگي‌مان بود تا وقتي که به 99 کيلوگرم رسيد و باور کرد او هم مي‌تواند. در مقابل او حسين را داشتيم که دانش‌آموز نخبه يکي از بهترين مدارس تهران بود و در 17 سالگي و با قد 178 سانتي‌متر فقط 50 کيلوگرم وزن داشت. عبوس و گرفته بود، لاغري مايه خجالتش بود و از اين عيب(!) احساس شرم مي‌کرد و چند وقتي بود که به جز کتاب و جزوه کنکور، قرص‌هاي ضدافسردگي هم پاي تختش تلنبار شده بودند...» در ميان مراجعان به مطب مشاوران تغذيه يا روان‌شناس‌ها از اين قبيل نمونه‌ها فراوان يافت مي‌شود. آدم‌هاي چاق يا لاغري که انگار با همه دنيا آشتي‌اند و لبخند هرگز از لبشان نمي‌افتد يا آنهايي که مي‌خواهند سر به تن دنيا نباشد ولي واقعا چاق‌ها شاد‌ترند يا لاغرها؟

چاق‌ها کمتر افسرده مي‌شوند
نمي‌توان گفت افراد چاق حتما غمگين و افسرده هستند يا حتما شادند، ولي افراد لاغر معمولا از نظر روان‌شناسي تيپ شخصيتي‌اي دارند که احتمال بروز بعضي از اختلال‌هاي رفتاري در آنها بيشتر است. هر چيزي اين افراد را شاد نمي‌کند و حساس و زودرنج هستند.

رابطه چاقي با نشاط

افراد چاق در اغلب مواقع بي‌خيالند

 

چاقي و نارضايتي از تصوير بدني
افراد چاق در اغلب مواقع بي‌خيالند و به اصطلاح مي‌توانيم بگوييم اگر دنيا را آب ببرد، آنها را خواب مي‌برد! به همين دليل افراد چاق کمتر دچار افسردگي مي‌شوند، اما اين پيش‌بيني بر اساس يک قانون علمي و اثبات‌شده نيست که بتوانيم ميان شادي و وزن بالاي فرد رابطه مستقيم برقرار کنيم و بگوييم چون چاق است، پس افسرده نمي‌شود يا به فردي که لاغر است برچسب افسردگي بزنيم چون از طرفي افرادي که دچار چاقي مفرط هستند هم ممکن است به‌دليل نارضايتي از اندامشان و اينکه نمي‌توانند در مهماني‌ها و مراسم‌ها، لباس‌هاي مورد علاقه‌شان را بپوشند دچار افسردگي ‌شوند. حتي در مواردي، افراد به‌دليل چاقي زياد خجالت مي‌کشند و زياد از منزل خارج نمي‌شوند و در نتيجه چاق‌تر و افسرده‌تر مي‌شوند. از طرفي چنين مواردي در مورد افرادي که دچار لاغري مفرط هستند هم صدق مي‌کند.

چون مثبتي چاق مي‌شوي!
افرادي که يک مقدار چاق هستند اغلب به‌دليل برخي خصوصيات اخلاقي مثبت چاق مي‌شوند که در اصطلاح به آن راحت گرفتن زندگي و بي‌خيالي مي‌گوييم، ولي وقتي همين چاقي از يک حد مشخصي مي‌گذرد اگر شخص به ظاهر خود اهميت بدهد، وزن بالايش باعث ناراحتي و افسردگي‌اش خواهد شد. در ضمن در اغلب مواقع خوردن عامل شادي و رضايت است. افراد چاق خوب غذا مي‌خورند و هر جا و در هر شرايطي مي‌توانند خوب بخورند، بنابراين آدم‌هاي شادتري به نظر مي‌رسند.

وقتي پرخوري عصبي مي‌شود
اختلالي به نام پرخوری عصبی نيز وجود دارد که عامل چاقي است، اما در اين حالت فرد ديگر شاد نيست. اين اختلال باعث مي‌شود فرد هر چه بيشتر از نظر رواني به هم مي‌ريزد بيشتر بخورد و در نتيجه چاق‌تر شود. در واقع در اينجا خوردن يک نشانه براي بروز خشم و ناراحتي در فرد است نه عاملي براي خوش گذراندن و شادي. از سوي ديگر برخي اختلال‌هاي هورموني هم باعث چاقي مي‌شوند و گاهي اين‌ اختلال‌هاي هورموني علاوه براينکه باعث چاقي مي‌شوند باعث بروز افسردگي هم هستند، بنابراين هر فرد چاقي الزاما شاد و خوشحال نيست، همان‌طور که هر فرد لاغري افسرده و غمگين نيست.

با هر ظاهري که داريد شاد زندگي کنيد
گاهي چاقي اعتماد به‌نفس اشخاص را پايين مي‌آورد و باعث سرخوردگي فرد مي‌شود. حتي لاغري مفرط هم در بعضي افراد همين نتيجه را دارد، بنابراين در عين حالي که ما تناسب اندام را به همه افراد توصيه مي‌کنيم اما در درجه دوم هر فردي بايد ياد بگيرد با هر ظاهري سعي بر شادزيستن و شاد زندگي کردن داشته باشد. افراد چاق مي‌توانند با تغيير شيوه زندگي، رژيم غذايي مناسب و تحرک بيشتر به تناسب اندام برسند و افراد لاغر هم مي‌توانند با ورزش اندام ‌زيباتر و خوش‌فرم‌تري داشته باشند، بنابراين آنچه بيشتر از همه بايد اصلاح شود ديدگاه ما نسبت به خودمان و زندگي است.
منبع:سلامت نیوز

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------