تازه های متفرقه دینی

شرایط سکونت زن در طلاق رجعی

حکم شرعی سکونت زن در خانه زوج در عده طلاق

حکم شرعی سکونت زن در خانه زوج در عده طلاق آیا زن در زمان عده طلاق می تواند در منزل زوج سکونت کند…

مسائل مستحدثه چه مسائلی هستند ؟



مسائل مستحدثه, مسائل مستحدثه چه مسائلی هستند, مسائل مستحدثه چیست

آیا می دانید مسائل مستحدثه چیست ؟

 

درباره ی مسائل مستحدثه

مسائل مستحدثه به مسائلی گفته می شود که در فقه اسلامی حکم شرعی درباره آنان وجود نداشته باشد. در گذشته حکم شرعی درباره ی مسائل مستحدثه وجود داشته اما با تغییر شرایط جامعه، انتظار می رود که حکم شرعی جدیدی داده شود.

مسائل مستحدثه چیست؟

به مسائلی که در فقه اسلامی حکم شرعی درباره آنان وجود نداشته است، مسائل مستحدثه می گویند. همچنین به مسائلی که در گذشته حکم شرعی درباره آنان وجود داشته است؛ اما با تغییر شرایط جامعه، حکم شرعی جدیدی انتظار می رود، مسائل مستحدثه می گویند.

 

مسائل مستحدثه یعنی مسائل جدید، و مقصود از آن مسائلی است که یا در آثار فقهی قدیمی به آن پرداخته نشده، یا به آن گونه ای که می بایست مطرح شود، از آن بحث نشده است و نیاز به نگاه مجدد دارد؛ مثلاً پاسخ ارائه شده از کارآمدی لازم برخوردار نباشد و قابل تحقق عینی در جامعه نباشد؛ زیرا معنا ندارد که شارع احکامی داشته باشد که اصلاً در جامعه قابل تحقق و اجرا نباشد.

 

مسائل مستحدثه می تواند در امور مختلفی وجود داشته باشند. در بخش پزشکی می توان به مسائلی چون کالبدشکافی، مرگ مغزی، پیوند اعضاء، باروری مصنوعی و تغییر جنیست، شبیه سازی اشاره کرد.

 

در امور عبادی می توان از حکم نماز و روزه در قطب، تزریق داروهای تقویتی به روزه دار و حکم رؤیت هلال با چشم مسلح یاد کرد. همچنین در اقتصاد مباحثی مانند تورم، بانکداری، بیمه و خرید و فروش بلیط های بخت آزمایی نیز از مسائل مستحدثه هستند.

 

مسائل مستحدثه به لحاظ زمانی سابقه اش به همین دوره معاصر (پنجاه سال قبل) بر می گردد، که معمولاً در 20-30 سال اخیر مطرح شده است. مقصود از آن مسائلی است که یا در آثار فقهی گذشته و کهن طرح و در پیرامون آنها بحث نشده است، یا اگر هم بحث شده به دلایلی به مطالعه و دقت بیشتری نیاز دارد.

 

از این رو در پاسخ به این پرسش که آیا مسائل مستحدثه شامل مباحثی خواهد شد که قبلاً مطرح شده، ولی با توجه به تغییراتی که حاصل شده، اقتضا دارد که نگاه مجددی به این گونه مسائل داشته باشیم و بر اساس شرایط موجود به آنها پرداخته شود.

 

در مورد مسائل مستحدثه, آیا می دانید مسائل مستحدثه چیست, آشنا شدن با مسائل مستحدثه

آشنایی با مسائل مستحدثه

 

آیا این راه حل ها قابل تحقق است؟ و چه میزان با مسائل اسلامی سازگار است؟ یعنی واقعاً در ساختار جامعه اسلامی علم پزشکی جایی ندارد؛ یعنی ما نمی توانیم پزشک مسلمان داشته باشیم؛ در حالی که ما نمی توانیم تصور کنیم که در جامعه اسلامی پزشک نداشته باشیم؛ زیرا فرض بر این است که اسلام می خواهد بر تمام دنیا حاکم شود، ایده آل نهایی اسلام این است که دیگر هیچ غیر مسلمانی باقی نماند، با این حال چگونه می توان تصور کرد که در فضای جامعه اسلامی ـ مثلاً ـ پزشکی نداشته باشیم و یا اصلاً پزشک نداشته باشیم.

 

آیا هیچ یک از احکام پزشکی برای مسلمانان قابل اجرا نیست و فراگیری علم پزشکی تنها برای فسقه و فجره جایز است؟! بنابراین، این بحث ها به یک نگاه تازه ای نیاز دارد و پاسخ هایی که در آن خصوص داده شده، واقعاً پاسخی نیست که بتوان گفت این پاسخ اسلام است.

 

بنابراین مسائل مستحدثه، عبارت است از مسائلی که در آثار فقهی کهن به آن گونه که می بایست مطرح شود، از آن بحث نشده باشد و به مرور و با توجه به جامعه و احکام تغییر می کنند.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------