آشنایی با زندگینامه ام کلثوم دختر حضرت محمد (ص)



آشنایی با زندگی ام کلثوم دختر حضرت محمد (ص)

آشنایی با زندگینامه ام کلثوم دختر حضرت محمد (ص)

 

آشنایی با زندگی نامه ام کلثوم بنت محمد (ص)

در این مقاله از بیتوته، با زندگینامه ام کلثوم بنت محمد (ص) آشنا می شوید. ام کلثوم سومین دختر پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) از همسر اولش خدیجه بنت خویلد بود. او پیش از بعثت با عتیبة فرزند ابولهب ازدواج کرد و هنگامی که سوره مسد در مذمت ابولهب و همسرش نازل شد، عتیبة به دستور پدر، ام کلثوم را طلاق داد. ام کلثوم پس از جنگ بدر به ازدواج عثمان در آمد. وی سرانجام در سال ۹ قمری درگذشت و در بقیع مدفون شد.

چکیده ای از زندگی نامه ام کلثوم دختر پیامبر (ص) :

نام کامل : ام کلثوم بنت محمد

محل زندگی : مکه، مدینه

مهاجر/انصار : مهاجر

نسب/قبیله : قریش

خویشاوندان : پیامبر(ص) (پدر)، خدیجه (مادر)

درگذشت : شعبان ۹ ق

مدفن : بقیع

دلیل شهرت : دختر پیامبر (ص)

نقش های برجسته : صحابه

 

زندگینامه ام کلثوم دختر پیامبر (ص) :

گرویدن به اسلام

او احتمالاً پنجمین فرزند پیامبر (ص) و حضرت خدیجه بود که در مکه به دنیا آمد. او قبل از اوت 610 به طور قانونی با عتیبه بن ابولهب ازدواج کرد، اما ازدواج هرگز انجام نشد. او هنوز با پدر و مادرش زندگی می کرد که حضرت محمد (ص) از طرف خداوند به پیامبری اعلام شد و ام کلثوم به زودی پس از مادرش مسلمان شد.

 

پس از آنکه حضرت محمد (ص) در سال 613 به ابولهب درباره آتش جهنم هشدار داد، ابولهب به عتیبه گفت که دیگر با او صحبت نخواهد کرد مگر اینکه ام کلثوم را طلاق دهد. برادر مادري او هند بن ابي حله از حضرت محمد (ص) پرسيد: چرا ام كلثوم را از عتيبه جدا كردي؟ محمد پاسخ داد: خداوند به من اجازه نداد او را به عقد کسی درآورم که به بهشت ​​نمی رود.

 

حضرت محمد (ص) در سپتامبر 622 مکه را ترک کرد. دیری نپایید که زید بن حارثه به ام کلثوم و خواهرش فاطمه دستور داد تا به پدرشان در مدینه بپیوندند. عمویشان عباس آنها را بر شتری سوار کرد. اما در حال حرکت، حویریث بن نقیض حیوان را به گونه‌ای تحریک کرد که آن‌ها را به زمین انداخت. امّ کلثوم و فاطمه به سلامت به مدینه رسیدند. حضرت محمد (ص) این حمله را به یاد آورد و هنگامی که مکه را در سال 630 فتح کرد، حویریث را به اعدام محکوم کرد.

 

ازدواج دوم

پس از مرگ خواهرش رقیه، عثمان بیوه شد، او با ام کلثوم ازدواج کرد. این ازدواج به طور قانونی در اوت/سپتامبر منعقد شد، اما آنها تا دسامبر با هم زندگی نکردند. ازدواج بدون فرزند بود.

 

همچنین روایت شده است که پیامبر صلی الله علیه و آله عثمان بن عفان را پس از مرگ رقیه رضی الله عنه در حال اندوه دید. علت اندوهش را جویا شد و عثمان توضیح داد که پس از رحلت رقیه (رض) از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم جدا شده است. در پاسخ به این امر، فرمان الهی از طریق فرشته جبرئیل (علیه السلام) رسید که عثمان با همان مهریه و شرایط زناشویی با خواهر رقیه ام کلثوم ازدواج کند. در نتیجه عثمان با ام کلثوم رضی الله عنه ازدواج کرد.

 

فوت ام کلثوم :

ام کلثوم در نوامبر / دسامبر 630 درگذشت. ​  سپس امام علی (ع) و اسامه بن زید و ابوطلحه انصاری او را در قبر گذاشتند. ام عطیه انصاری نیز شاهد غسل او بوده است. البته به گفته ابن اثیر، ام عطیه وی را غسل داده است.

 

حضرت محمد (ص) گفت: «اگر ده دختر داشتم، همه را به عقد عثمان درمی آوردم». عثمان به ذوالنورین («صاحب دو نور») معروف بود، زیرا اعتقاد بر این بود که هیچ مرد دیگری هرگز با دو دختر پیامبر ازدواج نکرده است.

 

محل دفن ام کلثوم بنت محمد (ص) :

بقعه منسوب به دختران پیامبر(ص) در بقیع، رقیه، ام کلثوم و زینب از بقعه‌هایی بود که در شمال قبور امامان شیعه و جنوب غربی قبور همسران پیامبر(ص) و نزدیک قبر عثمان بن مظعون قرار داشت.

 

ام کلثوم دختر حضرت محمد (ص) که بود

محل دفن ام کلثوم دختر حضرت محمد (ص)

 

منابع از دفن رقیه و زینب در بقیع، نزدیک قبر عثمان بن مظعون، بر پایه سفارش پیامبر(ص) حکایت دارند. اما از مکان دفن ام کلثوم گزارشی در دست نیست. تنها نویسندگان پسین چون فرهاد میرزا و رفعت پاشا به دفن ام کلثوم کنار دیگر دختران پیامبر اشاره نموده و به بقعه ساخته شده بر قبر اینان توجه کرده‌اند. درگذشته بر این قبور ضریحی برنجی قرار داشت. وهابیون این بقعه را تخریب کردند.

 

گردآوری : بخش مذهبی بیتوته

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------