تازه های زندگینامه بزرگان دینی

حضرت زینب,زندگینامه حضرت زینب,بیوگرافی حضرت زینب

زندگینامه حضرت زینب (س)

حضرت زينب در سال پنجم‌ هجرى، روز 5 جمادى الاول در مدينه به دنيا آمد زینب کبری سومین فرزند فاطمه و…

زندگینامه زید بن حسن



زید بن حسن, زندگینامه زید بن حسن, زید بن حسن کیست

زندگینامه زید بن حسن

 

آشنایی با زندگی نامه زید بن امام حسن (ع) :

زید بن الحسن بن علی، فرزند امام حسن (ع) است. در برخی منابع تاریخی آمده است که وی در جنگ کربلا حضور داشت و در پایان به اسارت درآمد. زید بن حسن راوی موثق و از اصحاب امام سجاد (ع) بود. ابوالحسن یا ابوالحسین کنیه زید بن الحسن بود. وی بزرگترین فرزند امام حسن (ع) بود.

 

چکیده ای از زندگینامه زید بن امام حسن (ع) :

نام : زید بن حسن بن علی

نقش : تولیت صدقه امام علی (ع).

کنیه : ابوالحسن یا ابوالحسین

پدر : امام حسن (ع)

مادر : ام بشیر بنت ابی مسعود البدری

تولد : بین 20/640 تا 30/650-51

محل تولد : مدینه

محل (های) اقامت : مدینه

همسر(های) : لبابه بنت عبیدالله بن عباس

فرزندان : محمد و حسن و نفیسه

مرگ : 120/738

محل دفن : بین مکه و مدینه

سن : 100، 95 یا 90

 

زید بن حسن که بود ؟

زید بن حسن بن علی، فرزند امام حسن (ع) و وصی صدقه امام علی (ع) است. او در درگیری های سیاسی تقیه می کرد. در برخی منابع تاریخی آمده است که وی در جنگ کربلا حضور داشته و در پایان به اسارت گرفته شده است. زید هرگز ادعای امامت نکرد و هیچ شیعه ای به امامت او اعتقادی ندارد. کارشناسان اهل سنت رجال زید بن حسن به عنوان محدث معتبر ( ثقه ) و رجال شیعه او را از یاران امام سجاد (ع ) می دانستند.

 

والدین زید بن حسن :

ابوالحسن یا ابوالحسین نام کنیه ی زید بن امام حسن بود. وی بزرگترین فرزند امام حسن (ع) بود. ام بشیر بنت ابی مسعود بدری مادر زید بود که فرزند دیگری از امام حسن (ع) به نام ام الحسن داشت. شیخ صدوق و شیخ مفید ذکر کردند که زید خواهر دیگری به نام ام الحسین داشت.

 

تولد زید بن حسن :

تاریخ تولد زید بن الحسن نامعلوم است و هیچ رجال و مورخ تاریخ ولادت او را بیان نکرده است. او در سال 120/738 در سن 100، 95 یا 90 سالگی در گذشت.

 

حضور زید بن حسن در نبرد کربلا :

تعدادی از مورخان اشاره ای به حضور زید بن الحسن در نبرد کربلا؛ حتی گزارش هایی مبنی بر غیبت وی در کربلا وجود دارد، که انتقاداتی را متوجه وی کرد. [10] اما مقاتل الطالبیین که قدیمی ترین منبع در مورد شهدای اعضای خانواده علی بن ابی طالب (ع) است به زید بن الحسن در کربلا اسیر شد.

 

زید بن حسن که بود, زندگی نامه زید بن حسن, بیوگرافی زید بن حسن

زید بن حسن کیست

 

مشخصات زید بن حسن :

به گفته شیخ مفید، زید بن الحسن مردی قوی و سخاوتمند بود که مورد ستایش شاعران قرار گرفت. مردم از مناطق مختلف آمده بودند تا از او بیاموزند. اربیلی ، زید را مردی سخاوتمند، مطمئن و شایسته معرفی کرد.

 

بر اساس برخی منابع، زمانی که زید بن حسن به سوق الزهر (بازاری که حوالی ظهر برپا می شد) آمد، مردم دور او جمع شدند و از بدن قوی و حجیم او شگفت زده شدند. می گفتند که او از نسل حضرت محمد (ص) است.

 

تولیت صدقه حضرت محمد (ص) :

تعدادی از مورخان از جمله شیخ مفید اظهار داشته اند که زید بن حسن مسئول صدقه حضرت محمد (ص) بود.

 

زمانی که سلیمان بن عبدالملک به حکومت رسید، نامه ای به کارگزار خود در مدینه نوشت : «هرگاه این نامه به دست تو رسید، زید را از تولیت صدقات رسول خدا عزل کن و آن را به یکی از خویشاوندانش واگذار و او را در این امر یاری کن ». سپس چنین کرد.

 

زید از مقام تولیت صدقات معزول شد تا هنگامیکه عمر بن عبدالعزیز به خلافت رسید. خلیفه وقت نامه ای بدین مضمون برای عامل مدینه نوشت: زید بن حسن(ع)، (شخصیت) شریف بنی هاشم و مسن‌ترین آنان است؛ وقتی که این نامه به دست تو رسید، صدقات پیامبر(ص) را به او بازگردان و در این کار او را یاری کن.

 

در روایات متعددی آمده است که امام علی (ع) خواست که امانت صدقه خود را به مردی بزرگوار و شایسته از اهل بیتش واگذار کنند. چنان که نقل شده، امانت به زید بن بازگردانده شد. الحسن در زمان ولید بن عبدالملک  در آن زمان بین زید و ابوهاشم عبداللّه بن محمد حنفیه بر سر تصدی امور صدقات اختلاف شد. ابوهاشم ادعا می کرد که زید از نظر نسب آنها با او برابر است، تنها تفاوت این بود که نسب زید به حضرت فاطمه علیها السلام می رسد در حالی که ابوهاشم چنین نیست و صدقه به حضرت فاطمه (س) تعلق ندارد.

 

بلکه به علی بن ابی طالب (ع) تعلق دارد. علاوه بر این، امام علی (ع) خواست که امانت به داناترین و با فضیلت ترین فرد اهل بیتش داده شود. ابوهاشم مدعی بود که در فقه از زید داناتر و آگاهتر است. سپس زید به سوی دمشق حرکت کرد و خلیفه اموی را از اختلاف آگاه کرد، ولید به نفع زید بن حسن(ع) حکم کرد.

 

درباره ی زید بن حسن, در مورد زید بن حسن, آشنایی با زندگینامه زید بن حسن

زید بن حسن بن علی بن ابی طالب

 

فرقه دینی

شیخ مفید تصریح کرد که نه زید بن حسن و مسلمانان شیعه و غیر شیعه ادعای امامت زید را داشتند. در زمان زید سه گروه شیعه مختلف وجود داشت، اثنی عشری ، کیسانی و زیدیه .

 

مسلماً زید بن حسن از پیروان کیسانیان نبود، زیرا اکثریت کیسانیان از هواداران ابوهاشم بن محمد بن حنفیه بودند. اما زید با ابوهاشم رابطه خوبی نداشت، زیرا در مورد تولیت صدقه با یکدیگر اختلاف داشتند.

 

زید بن حسن نیز نمی تواند از زیدیان باشد. اگر از آنها بود، باید یا امام یا پیرو آنها باشد. همانطور که ادعای امامت در زیدیه شرط امامت است و زید هرگز ادعای امامت نکرد، نمی تواند امام آنها باشد. همچنین زیدیان تقیه را حرام می دانند و شرح حال زید نشان می دهد که زید برای بنی امیه تقیه کرده است. پس نمی تواند از زیدیان باشد.

 

علاوه بر شیخ مفید، زید بن حسن تقیه برای امویان انجام داد که با تشیع اثنی عشری سازگار است. زید نیز در منابع متعددی از شیعیان دوازده امامی نام برده شده است.

 

نقل احادیث

مشایخ

– امام حسن مجتبی(ع)

– جابر بن عبدالله انصاری

– عبدالله بن عباس

 

شاگردان

– حسن فرزندش

– عبدالرحمن بن ابی الموال،

– عبداللّه بن عمرو بن خدّاش

– عبدالملک بن زکریا انصاری

– ابومعشر

– یزید بن عیاض بن جعدبه.

 

توثیق

شیخ طوسی زید بن حسن از اصحاب امام سجاد(ع) و ابن حبان او را ثقه (راوی معتبر حدیث) دانسته و روایات او را پذیرفتند. ابن حجر در کتاب تهذیب التهذیب خود آورده است که زید از اعضای بنی هاشم بود که مردی سخاوتمند و بزرگوار بود. همچنین روایتی در بحار از کتاب الخرائج و الجرائح الراوندی وجود دارد که زید را به ایفای نقش در شهادت امام باقر (ع) متهم می کند. بر اساس این روایت، زید امام (ع) را متهم به جادوگری کرد; با این حال آیت الله خویی این روایت را نپذیرفت و این روایت را یک حدیث مرسلی با مضمون نادرست دانست.

 

مرگ زید بن حسن :

در مورد زمان وفات زید اختلاف وجود دارد. شیخ مفید گفته است که زید در نود سالگی از دنیا رفت. علامه مجلسی این گزارش را تأیید کرده است. سید محسن الامین گفته است که زید در سال 120/738 در سن نود یا نود و پنج یا صد سالگی از دنیا رفت. او در منطقه حاجز، بین مکه و مدینه وفات یافت.

 

پسرعموهای زید، حسن بن حسن و ابراهیم بن حسن تابوت او را حم کردند. و عبدالله بن حسن المثنی معروف به عبدالله محض در تشییع جنازه از جلو می رفت و به او احترام می گذاشت و دیگران نیز در تشییع جنازه او پیاده راه می رفتند تا اینکه جنازه او را به خانه اش بردند و پس از غسل، او را در قبرستان بقیع به خاک سپردند.

 

او را مردی محترم می دانستند. پس از رحلت وی برخی از شاعران شعرهایی در مورد مرگ وی سروده اند که از جمله  قدامة بن موسی الجحمی شعری در رثای وی سرود.

 

خانواده زید بن حسن :

پس از شهادت حضرت عباس (ع) همسرش لبابه بنت عبید الله بن عباس با زید بن حسن ازدواج کرد. آنها دو پسر به نام محمد و حسن و یک دختر به نام نفیسه داشتند. نسل او را فقط حسن بن زید ادامه داد. زید. حسن دو فرزند داشت که نقش مهمی در امور اجتماعی عصر عباسی داشتند. حسن بن زید را منصور به عنوان فرماندار مدینه منصوب کرد. برخی منابع بیان کردند که زید پسری به نام یحیی داشت که در مصر مدفون است.

 

اعضای برجسته خانواده زید

• حسن بن زید بن حسن والی مدینه از طرف منصور دوانقی.

• سیده نفیسه بنت حسن بن زید بن حسن.

• عبدالعظیم حسنی.

• محمد بن حسن بن محمد بن الحسن بن محمد بن ابراهیم بن حسن بن- زید بن حسن بن علی. او در ایام معتمد در مدینه قیام کرد.

• حسن بن زید بن محمد بن اسماعیل بن حسن بن زید معروف به داعی کبیر که در طبرستان قیام کرد.

• حسن بن قاسم بن علی بن- عبد الرحمان بن القاسم بن محمد البطحانی بن القاسم بن • حسن بن زید معروف به داعی صغیر که در سال 317 کشته شد.

• قاسم بن علی بن اسماعیل یکی از سرداران حسن بن زید.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------