آشنایی با بازار کار و آینده شغلی رشته فیزیک مهندسی
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
معرفی رشته فیزیک مهندسی(ظرفیت،آینده شغلی و...)
فیزیک مهندسی زیر شاخه علم ریاضی است و به منظور گسترش راه حل های جدید در مهندسی و فیزیک و تحلیل پدیده های علمی ، ارتقا و طراحی فناوری در صنایع بوجود آمده است.
رشته فیزیک مهندسی ( به انگلیسی : Engineering physics ) یا مهندسی فیزیک تخصصی در دو مبحث فیزیک و مهندسی است که میتواند نقشی بسزا در پیشرفت علم و فناوری داشته باشد. هدف از این رشته آموزش علم و تخصص به مهندرسین برای ساخت و تجهیز محصولات مختلف صنعتی است از این رو دانشی ضروی برای کشور محسوب می گردد.
رشته فیزیک مهندسی چیست؟
فیزیک و طبیعت با هم در ارتباط هستند و هر دو ترکیبی از ماده ، انرژی ، نیرو و حرکت هستند. با مطالعه علم فیزیک میتوان به مطالعه کائنات و معادلات جهانی پرداخت .
رشته فیزیک مهندسی با ایجاد ارتباط بین این دو علم در جهت پیشرفت و ارتقای تکنولوژِ و حل چالش های تکنولوژی گام بر می دارد.
این رشته ترکیبی از علم فیزیک، ریاضی ، مهندسی به خصوص مهندسی کامپیوتر ، برق ، الکترونیک ، مواد و مکانیک است و سعی میکند با روش های علمی راه هایی برای طراحی و توسعه راه حل های جدید مهندسی پیدا کند.
هدف از رشته فیزیک مهندسی توسعه نظری تحلیل پدیده های علمی و کاربردهای مهندسی آنها ، آینده پژوهی در فناوری و انتقال فناوری های نوین به صنعت است.
رشته فیزیک مهندسی برای چه افرادی مناسب است؟
فیزیک مهندسی رشته ای سخت با مباحث سنگین و پیچیده است بنابراین نیازمند مطالعات مداوم و جدی است. فردی که میخواهد در این رشته ادامه تحصیل دهد باید پایه ای قوی در ریاضی و فیزیک داشته باشد و از مطالعه و حل مسئله این دو رشته لذت ببرد در غیر اینصورت مجبور به انصراف از ادامه تحصیل خواهد شد.
دانشجویان در این رشته برای رسیدن به موفقیت باید دارای ایده و ابتکار عمل برای حل مسائل فنی و صنعتی باشند و زمان مفید برای مطالعه و تحقیق اختصاص دهند.
کارشناسی فیزیک مهندسی
رشته فیزیک مهندسی در دوره کارشناسی سه گرایش حالت جامد ، پلاسما ، لیزر و اپتیک دارد.
فیزیک حالت جامد : در این گرایش دانشجویان درباره ساختار بلوری جامدات ، نوسانات یون ها و حرکت الکترون ها ، ویژگی های انواع مواد رسانا نیمه رسانه ، ابر رسانا و عایق مطالعه میکنند.
کاربردهای فیزیک حالت جامد در صنعت عبارت است از:
مکانیکی ، الکتریکی ، مغناطیسی ، اپتیکی ، حرارتی جامدات
فیزیک پلاسما : مواد بر اساس حالت به چهار بخش جامد ، مایع ، گاز و پلاسما تقسیم می شوند. پلاسما میتواند مانند جامدات ، گازها و مایعات وجود داشته باشد ، بیشتر ماده جهان پلاسما است. به عنوان مثال آتش اگزوز موشک ، قوس نورانی سیم جوش برقی نمونه هایی از پلاسما هستند.
کاربردهای فیزیک پلاسما در صنعت عبارتند از :
لایه های ابررسانا ، پودرهای سرامیکی ، فیزیک سطح ، جوشکاری ، پلیمر ، برش کاری ، نانوتکنولوژی ، میکرو الکترونیک ، ژئوفیزیک ، سوراخ کاری ، کاشت یون ، سیستم های نوری مواد ، تصفیه آب
مهندسی لیزر و اپتیک : لیزر تقوت نور توسط نیروی القای تابشی است یعنی اتم ها و مولکول های مواد انرژی پیدا میکنند و از حالت پایه اول به پایه های برانگیخته می روند و میتوانند یک فوتون یا یک واحد موج الکترومغناطیس بتابانند. گرایش لیزر و اپتیک روی فراگیری علوم اپتیک و لیزر به دانشجویان تمرکز دارد تا بتوانند در طراحی ، کار ، نگه داری و تعمیر لیزر و سیستم های موجود به مهارت دست پیدا کنند.
کارشناسی ارشد فیزیک مهندسی
دانشجویان فیزیکی مهندسی در صورت تمایل میتوانند این رشته را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه دهند ، گرایش هایی که داوطلبان رشته فیزیک مهندسی میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب نمایند ، عبارت است از :
فیزیک کاربردی ، مهندسی برق ، مهندسی مواد ، مهندسی صنایع ، مهندسی پزشکی ، مهندسی مکانیک ، فوتونیک ، ژئوفیزیک و هواشناسی
بازار کار و آینده شغلی فیزیک مهندسی
فیزیک مهندسی یک رشته پایه محسوب می شود و در ایران بازار کار علوم پایه چندان زیاد نیست ولی در صورتی که دانشجویا به صورت هدفمند وارد این رشته شوند میتوانند با استمرار و تلاش آینده شغلی خوبی برای خود فراهم نمایند.
دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته میتوانند وارد بازار کار در صنایع مختلف شوند ، از جمله :
صنایع اپتیک و لیزر
صنایع قطعات الکتروننیک
قطعات و اجزای کامپیوتر
صنایع خودروسازی و الکترونیک
سازمان های دولتی یا خصوصی مانند وزارت نیزو و مخابرات
گردآوری : بخش علمی و آموزشی بیتوته