معرفی رشته طب سنتی و شاخه های مختلف + روش تحصیل بدون کنکور
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
آشنایی با رشته طب سنتی
درباره رشته طب سنتی
طب سنتی ایران از پیشینه و تاریخ طولانی برخوردار است اما در یکی دو قرن اخیر به آن بی توجهی های بسیاری شده است. امروزه برخی مشکلات پزشکی کلاسیک مانند عوارض داروهای شیمایی و... باعث شده اند تا افراد بیشتری به طب سنتی روی بیاورند. البته به عقیده متخصصان از این علم نمی توان برای درمان همه بیماری ها استفاده کرد؛ با این حال استفاده از این روش به عنوان مکمل در روند درمان، پیشگیری از بیماری های جسمی و روانی یا درمان برخی مشکلات استفاده می شود.
از طب سنتی با عنوان هایی مانند طب غیر متداول، طب جایگزین یا طب مکمل هم یاد می شود که گزینه آخر برای توصیف این علم در ایران مناسب است. امروزه طب سنتی در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر دار موثر واقع شده است و این علم می تواند با پزشکی مدرن از لحاظ مختلفی ترکیب شود تا درمان موثر تر واقع شود.
رشته طب سنتی شامل چهار شاخه مختلف است که عبارتند از:
● رشته طب سنتی ایرانی
طب سنتی ایرانی در جهت کامل کردن علم پزشکان و استفاده از روش های کاربردی و کم عوارض در برخی مراحل با تشخیص خودشان می باشد. استفاده از این علم باعث کاهش عوارض و استفاده داروهای شیمایی می شود و در برخی مواقع روشی مطمئن برای درمان است.
برای تحصیل در رشته طب سنتی ایرانی باید اول از یکی از رشته های پزشکی عمومی یا تخصصی بالینی از دانشگاه علوم پزشکی فارغ التحصیل شوید. سپس با شرکت در کنکور وارد رشته پزشکی سنتی در مقطع تخصصی خود می شوید. از جمله فعالیت هایی که پس از اتمام تحصیل می توانید به آن بپردازید عبارتند از: فعالیت های آموزشی و تحقیقی و ارائه مشاوره و درمان در کلینیک های طب سنتی
دوره دکتری تخصصی رشته طب سنتی شامل ۵۰ واحد می باشد که سرفصل های آن شامل این موارد می شود:
۲۸ واحد تخصصی اجباری
۲ واحد تخصصی اختیاری
۲۰ واحد پایان نامه
همچنین دانشجو موظف است ۱۶ واحد از دروس جبرانی ارائه شده را بگذراند.
● رشته طب سنتی چینی و مکمل
طب سنتی چینی شامل مواردی مانند طب سوزنی، ماساژ درمانی و طب فشاری و مامایی است و فارغ التحصیلات یاد می گیرند بیماری هایی مانند افسردگی، چاقی، کمردر و شب ادراری و... را درمان کنند.
● رشته داروسازی سنتی
محصلان این رشته با گیاهان دارویی و نحوه تولید آنها آشنا می شوند و پس از اتمام دوره می توانند با توجه به میزان دانش خود تحقیق و آزمایش های جدیدی انجام دهند، به اصلاح متن های پزشکی سنتی بپردازند و داروهای گیاهی بسازند. برای تحصیل در این رشته باید در ابتدا مدرک داروسازی کسب کرده و پس از آن برای آزمون ورودی این رشته ثبت نام کنید.
- سرفصل و تعداد واحدهای درسی داروسازی سنتی
۲۸ واحد اختصاصی اجباری
۲ واحد اختصاصی اختیاری
۲۰ واحد پایان نامه
همچنین با تشخیص گروه اموزشی و تایید شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه، دانشجویان باید تعدادی دروس کمبود جبرانی را نیز بگذرانند.
دانشجویان این رشته باید از مهارت هایی مانند تفکر منتقدانه و مهارت های حل مسئله، مشاوره، درک متون طب و داروسازی سنتی، ارزیابی مواد اولیه طبیعی از نظر مزاجی و... برخوردار باشند. داروسازان، کارشناسان گیاه شناسی، شیمی، میکروبیولوژی و انفورماتیک نیز می توانند در این رشته به ادامه تحصیل بپردازند. پس از ان نیز می توانند در شغل هایی مانند این موارد به فعالیت کنید:
۱. آموزش مسئولان فنی و نظارت به آنها همراه با ارائه مشاوره به کارخانه های داروسازی گیاهی
۲. تهیه و تولید دارو از منابع طب سنتی
۳. آموزش، پژوهش و تحقیق
۴. تصحیح منابع طب سنتی
● رشته تاریخ علوم پزشکی
شرایط ورود به این رشته نسبت به سایر رشته های طب سنتی کمی آسان تر است و از آن می توان به عنوان ترکیب رشته های داروسازی سنتی، طب ایرانی و اخلاق پزشکی یاد کرد. این دوره در مقطع کارشناسی ارشد برگزار می شود که در ان تاریخ علوم پزشکی مخصوصا در دوره اسلامی همراه با منابع کهن پزشکی تدریس می شوند.
برای ورود به این رشته باید یک مدرک کارشناسی از هر رشته ای داشته باشید. سپس با شرکت در آزمون ارشد وزارت بهداشت وارد دانشگاه شوید. از جمله مشاغل مرتبط به این رشته جمع آوری، بازیابی و ارزیابی منابع کهن پزشکی همراه با تحقیق و پژوهش می باشد.
برخی از واحد های درسی این رشته شامل این موارد است:
۱. تاریخ پزشکی باستان
۲. تاریخ پزشکی اسلامی
۳. تاریخ داروسازی
۴. اخلاق پزشکی
۵. متون عربی تخصصی
۶. تصحیح نسخ خطی
۷. اصول و مبانی طب سنتی
۸. روش تحقیق و پژوهش
۹. و...
در مجموع افراد باید ۳۲ واحد درسی را بگذرانند که صرفا به منظور آشنا کردن دانشجویان با منابع گوناگون و حوزه های متعدد و موجود برای تحقیق و پژوهش است که پس از آن با توجه به علاقه خود می توان در یکی از بخش های مورد نظر فعالیت کنید.
رشته های مشابه با رشته طب سنتی
رشته هایی مانند گیاه پزشکی، گیاهان دارویی و... نیز وجود دارند که بدون کنکور هم می توان در آنها به تحصیل پرداخت و از شاخه های پزشکی نزدیک به رشته طب سنتی هستند. البته تفاوت این رشته ها بسیار است اما در صورتی که نمی توانید در رشته های طب سنتی شرکت کنید آنها نیز گزینه های مناسبی هستند و شرایط پذیرش آسان تری دارند.
تحصیل بدون کنکور در رشته طب سنتی
همچنین موسسات آموزشی طب سنتی وجود دارند که در این زمینه آموزش هایی ارائه می کنند و مدرکی که توسط آنها ارائه می شود معادل کارشناسی نیست اما با آن نیز می توانید وارد بازار کار شده و در فروشگاه های داروهای سنتی، برخی درمانگاه های طب سنتی و... به فعالیت بپردازید و همچنین با تحقیق علم خود را گسترش دهید.
گردآوری:بخش علمی بیتوته