بازار کار، گرایشات و آینده شغلی رشته مهندسی خودرو
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
رشته مهندسی خودرو/ معرفی، درآمد و بازار کار
وسایل نقلیه، از مهم ترین بخش های جوامع امروزی به شمار می روند و طبیعتا طراحی و تولید یک وسیله ی نقلیه ی جدید می تواند تحولی عظیم در دنیا ایجاد کند.
به همین دلیل است که رشته ی مهندسی خودرو یک رشته و تخصصی، فراتر از کار است چرا که با آن می توان به اهداف بزرگی دست یافت.
در واقع، تحصیل در این رشته می تواند موفقیت های شغلی بی نظیری برای شما به وجود آورد. این رشته یک رشته ی چالش برانگیز، خلاقانه، شایسته و ترکیبی از 3 رشته ی مکانیک، برق و مواد است. از مهم ترین وظایف مهندسانی که در این رشته مشغول هستند طراحی وسایل نقلیه ی جدید می باشد.
علاوه بر این، این مهندسان می توانند راه هایی برای بهبود فناوری در این عرصه، ارائه دهند.
حال اگر علاقه مند تحصیل در این رشته هستید و می خواهید بدانید این رشته مناسب چه افرادی است و برای تحصیل و موفقیت در این رشته باید در چه پایه ای قوی بود حتما ما را اتا انتهای مطلب همراهی کنید.
رشته مهندسی خودرو چیست؟
بدون شک، رشته هایی همچون رشته ی مکانیک، با پیدایش خودرو و شکل گیری صنعت خودروسازی، به وجود آمدند. به همین دلیل رشته های دیگری مثل رشته ی مهندسی خودرو نیز از پس همین رشته ها به وجود آمدند و در واقع، یکی از رشته های منشعب مهندسی مکانیک می باشد.
از آنجایی که خودرو یک وسیله ی پیچیده و با اجزای مختلف است لذا این رشته یک رشته ی میان رشته ای محسوب می شود.
در واقع این رشته ی مهندسی، متشکل از علوم مختلفی همچون مهندسی مواد، مکانیک، برق الکترونیک و حتی کامپیوتر می باشد.
رشته مهندسی خودرو مناسب چه افرادی است؟
رشته ی مهندسی خودرو مناسب افرادی است که کار روی خودرو و کسب مهارت های فنی در زمینه های تعمیر و نگهداری خودرو را دوست دارند. علاوه بر این، اگر به دنبال طراحی، تولید و فرآیند بهینه سازی خودروهای جاده ای هستید این رشته، بهترین گزینه برای شما است. همچنین، شخص باید ببیند استعداد انگیزه و روحیه دادن به دیگران را دارد یا خیر. چرا که این رشته، یک حرفه ی گروهی است.
پس برای اینکه خودتان را ارزیابی کنید تا متوجه شوید که آیا پتانسیل تحصیل در این رشته را دارید یا خیر می توانید سوالات زیر را از خود بپرسید:
• آیا علاقه مند به وسایل نقلیه ی موتوری هستید؟
• وسایل نقلیه ی موتوری چگونه کار می کنند؟
• آیا می توانید مشکلات این وسایل را حل کنید؟
• آیامی توانید با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کنید و در کار تیمی، مفید هستید؟
• ایا می توانید دائما چیزهای جدید یاد بگیرید؟
• آیا می توانید همزمان، چند کار را با هم انجام دهید و اولویت ها را رعایت کنید؟
لازم به ذکر است بدانید رشته های مربوط به حوزه های فنی هواپیما، کشتی و یا قطار نیز، زیر مجموعه ی این رشته می باشد. اما افرادی که در این رشته، تحصیل می کنند انحصارا فقط خودروهای جاده ای را مورد بررسی قرار می دهند که از جمله ی این خودروها می توان به خودروهای دیزلی، بنزینی، هیبریدی و برقی اشاره کرد.
کار بر روی این خودروها جزء زمینه های کاری مهندسی خودرو می باشد. نکته ی قابل تذکر در مورد تحصیل و فعالیت در این رشته این است به شرطی می توانید در این رشته، موفق شوید که علاوه بر داشتن علاقه ی زیاد، پشتکار زیادی برای یادگیری مهارت های عملی به خرج دهید.
برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی خودرو، کدام دروس دوره دبیرستان، بیش ترین تاثیر را دارند؟
رشته ی مهندسی خودرو از جمله رشته هایی است که اغلب بخش ها و فعالیت های آن عملی می باشد. بخشی که در دبیرستان های کشور ما اصلا به آن توجه نمی شود. لذا به دانش آموزانی که علاقه مند ادامه ی تحصیل در این رشته هستند پیشنهاد می کنیم قبل از ورود به دانشگاه، به مراکز فنی و حرفه ای و یا تعمیرگاه های مجاز کشور مراجعه کنند و حداقل، اطلاعات خود را در زمینه ی شناخت قطعات خودرو افزایش دهند.
از بین درس های تئوری دوران دبیرستان که برای کسب موفقیت در این رشته، اهمیت زیادی دارند می توان به دروس ریاضی، فیزیک، شیمی و زبان خارجه اشاره کرد. مشتق و انتگرال از مهم ترین بخش های ریاضی برای این رشته هستند.
فیزیک مکانیک، فصل های مربوط به خازن، مقاومت و فشار در مبحث فیزیک، واکنشهای شیمیایی، آنتالپی و آنتروپی، سوخت و احتراق در شیمی برای این رشته بسیار پرکاربرد هستند. علاوه بر این، از آنجایی که دروس و کتاب های اصلی و تخصصی این رشته به زبان اصلی هستند لذا تسلط بر روی زبان انگلیسی، برای موفقیت در این عرصه، بسیار حائز اهمیت می باشد.
آشنایی با کامپیوتر از دیگر لازمه های تحصیل در این رشته است. چرا که برای شبیه سازی خودرو و یا تحلیل های مختلف در این شاخه، نیازمند دانش رایانه ای می باشید.
مهندسی خودرو برای ادامه تحصیل، دارای چه گرایش هایی است؟
• سیستم محرکه ی خودرو: در این گرایش، سیستم مولد قدرت خودرو یا همان موتور خودرو، مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. از جمله مباحثی که در این گرایش مورد بررسی قرار می گیرند شامل بهینه سازی موتور، افزایش گشتاور موتور، موتورهای دو زمانه و چهار زمانه، موتورهای بنزینی و دیزلی، سیستم های خنک کاری و توربوشارژ و سوپرشارژ می باشند.
علاوه بر این، سوخت های جایگزینی همچون انرژی الکتریکی، پیل های سوختی و سوخت های زیستی و هیدروژنی نیز جزء مباحث این رشته می باشند. برای موفقیت در این حرفه باید، تسلط کافی روی دروس مکانیک سیالات، دینامیک سیالات محاسباتی و انتقال حرارت داشته باشید.
• طراحی سیستم های تعلیق، ترمز و فرمان: یکی دیگر از گرایش های مهندسی خودرو می باشد. همان طور که می دانید در یک خودرو، فاکتورهایی همچون راحتی سرنشینان خودرو، سیستم ترمز قابل اطمینان و فرمان پذیری خودرو بسیار حائز اهمیت است. این گرایش از مهندسی خودرو هم، تفصیل و نقد و بررسی این فاکتورها می پردازد.
• سازه و بدنه ی خودرو: از دیگر فاکتورهای بسیار مهم هر خودرویی، ظاهر زیبا، استحکام بدنه و ظرافت بدنه ی خودرو می باشد. به همین دلیل، تولیدکنندگان خودرو، تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا با استفاده از بهترین و پیشرفته ترین مواد مهندسی و طراحی های مناسب، رضایت مشتریان را به دست آورند. برای ساخت چنین خودروهایی، داشتن دانش قوی در زمینه ی مواد، مقاومت مواد و چگونگی رفتار آن ها در محیط های مختلف، لازم است.
برای اینکه تشخیص داده شود بدنه ی خودرو تا چه اندازه سخت و یا نرم باشد دانش و محاسبات مهندسی نیاز است که از جمله وظایف مهندسین خودرو می باشد.
گرایش های مهندسی خودرو در مقطع کارشناسی
افرادی که علاقه مند تحصیل در این رشته هستند باید بدانند که این رشته در مقطع کارشناسی، به دو صورت کارشناسی پیوسته و ناپیوسته ارائه می شود. کارشناسی ناپیوسته مخصوص دانش آموزان هنرستانی است که از هنرستان وارد دانشگاه شده و مقطع کاردانی را تمام کرده و قصد ادامه ی تحصیل در مقطع کارشناسی مهندسی خودرو را دارند.
کارشناسی پیوسته مربوط به دانش آموزان ریاضی است که در این رشته قبول شده اند و باید مقطع کارشناسی را به صورت 4 سال پیوسته بگذرانند و سپس به مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بروند.
مهم ترین درس های مهندسی خودرو در دانشگاه
درس های این رشته در مقطع کارشناسی، تقریبا با درس های رشته ی مهندسی مکانیک، مشترک است. ریاضی و معادلات دیفرانسیل از دروس پایه و ریاضیات مهندسی، دینامیک، دینامیک ماشین، ارتعاشات ، مکانیک سیالات 1 و 2، کنترل حرارت و انتقال حرارت از دروس اصلی این رشته در مقطع کارشناسی می باشد.
وضعیت ادامه تحصیل رشته مهندسی خودرو در مقاطع بالاتر چگونه است؟
در حال حاضر در دانشگاه های داخلی امکان تحصیل این رشته تا مقطع دکترا امکانپذیر است. دانشگاه های تربیت دبیر شهید رجایی تهران و همچنین علم و صنعت، بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در مقطع کارشناسی، دانشگاه های صنعتی شریف، خواجه نصیر، سهند، شهید رجایی و علم و صنعت بهترین دانشگاه ها برای مقطع کارشناسی ارشد می باشند. از آنجایی که این رشته یک رشته ی جدید است لذا فعلا دانشگاه های دولتی، در مقطع دکترا دانشجو نمی پذیرند و دانشگاه های جامع علمی و کاربردی، پیام نور، آزاد و فنی و حرفه ای، مقطع دکترای این رشته را پوشش می دهند.
موقعیت های شغلی مهندسین خودرو
توانمندی های که فارغ التحصیلان این رشته به دست می آورند سبب شده بتوانند در مشاغل گوناگونی مشغول به کار شوند. از مهم ترین فرصت های شغلی که در انتظار فارغ التحصیلان این رشته است می توان به کار در کارخانه های خودروسازی بزرگ اشاره کرد. این مهندسین می توانند در بخش های مختلف این کارخانه ها اعم از بخش های سیستم های الکتریکی و الکترونیکی، رنگ، مونتاژ خودرو، بدنه ی خودرو و شاسی، مشغول به کار شوند.
از دیگر فرصت های شغلی این مهندسین، کارگاه ها و مراکز تعمیر و عیب یابی خودرو است که در این کارگاه ها، تعمیر گیربکس خودرو، تعمیر موتور، عیب یابی و تشخیص سیستم برق رسانی و سوخت رسانی خودرو، تعمیرات ای سی یو خودرو و دیاگ خودرو انجام می شود.
همچنین استخدام در نهادهای دولتی و خصوصی به عنوان کارشناسان فنی از دیگر موقعیت های شغلی این مهندسین است. این افراد می توانند در نمایندگی های خودروسازی ها به عنوان کارشناس فنی مشغول به کار شوند. این مهندسین می توانند وارد حوزه های صنعتی مختلف مثل صنعت تایرسازی، فولاد، پتروشیمی، کارخانه های بزرگ قطعه سازی برای تولید انواع قطعات خودرو قطعات یدکی خودرو، کارخانه های ساخت و طراحی صندلی خودرو، کارخانه های ساخت قطعات فلزی خودرو و ... مشغول به کار شوند.
از دیگر شغل های پیشنهادی برای این مهندسین می توان به کار در خدمات پس از فروش، حمل و نقل، لیزینگ و بیمه اشاره کرد.
بدون شک صنعت خودروسازی از بزرگترین صنایع هر کشوری است بنابراین سطح اشتغال زایی برای مهندسین این حوزه بسیار بالا است. داشتن مهارت بالا، تجربه ی کافی و تخصص و دانش زیاد از مهم ترین فاکتورهای یافت یک شغل خوب در این عرصه است.
گردآوری : بخش علمی بیتوته