راههای شکایت از همسایه مزاحم
- مجموعه: نکات و قوانین حقوقی
همسایه ی مزاحم و راههای شکایت از آن
این روزها خانه ها آپارتمانی شده است و چندین خانواده با فرهنگ ها و قومیت های مختلف در یک ساختمان زندگی می کنند. زندگی در آپارتمان ها قوانین خاصی دارد که افراد آن ساختمان باید آن مقررات را رعایت کنند تا بتوانید در کنار هم به خوبی و بدون ناراحتی زندگی کنید. در زندگی آپارتمانی باید بیشتر مراقب رفتار خود باشیم. تا باعث آزار و اذیت همدیگر نشویم.
حقوق و تکالیفی که همسایگان به موجب قانون نسبت به یکدیگر دارند، شامل موارد زیر می شود:
در ماده 30 قانون مدنی آمده است:« هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد.» بدین سبب، به غیر از موردهایی که خود قانون آنها را مستثنی کرده است مالک هر تصرفی را که راغب باشد در ملک خود یا در واحد شخصی خود می تواند انجام دهد.
در اصل 40 قانون اساسی نیز بیان شده: «هیچکس نمی تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد.» بدین سبب اجرای حق در بخش های خصوصی نبایست باعث ضرر رساندن به دیگر همسایه ها باشد. برای مثال، از جمله حقوق و تکالیف همسایه ها نسبت به هم از حیواناتی که صدای غیرعادی تولید می کنند نگهداری نشود و به خصوص در مواقعی مثل صبح زود که سبب سلب آسایش از همسایه ها می گردد.
اما اگر از همسایه ی خود ناراحت هستید و آن باعث آزار و اذیت شما می شود و این حق و حقوق را رعایت نمی کرد، بهتر است قبل از هر اقدامی، با هم صحبت کنید و مشکلات را برطرف کنید. چندین بار تلاش کنید و اگر فایده ای نداشت به اقدامات دیگری انجام بدهید. و آن هم شکایت از همسایه مزاحم می باشد.
انواع همسایه آزاری
– صدای نامتعارف مانند صدای بلند تلویزیون، ضبط، صدای اعضای خانواده در ساعات استراحت، صدای حیوان خانگی.
– تعمیرات دایمی خانه در ساعات غیر معمول که بعضا ممکن است موجب آسیب به خانه شما شود.
– دعوا و مشاجره ی مداوم اعضای خانواده.
– رعایت نکردن نظافت و بهداشت در فضاهای مشاع ساختمان.
– توهین، افترا و تهمت.
– مراسم ها و مهمانی های بیش از حد.
– وارد کردن خسارت به ساختمان یا بخشی از آن.
– مصرف مواد مخدر
– عدم پرداخت شارژ و سایر هزینه های مشترک ساختمان
– مشاغل غیر قانونی مثل فروش مواد مخدر که موجب تردد افراد ناباب در آپارتمان می شود.
– رها کردن زباله در غیر محل در نظر گرفته شده برای آن ها.
– رعایت نکردن قانون پارک کردن خودرو، شامل مجازات و یا جریمه هایی می شود.
سد معبر شدن در کوچه، پارکینگ و حتی در راه پله ها. حتی اگر ماشین سنگین داشته و هنگام پارک کردن داخل کوچه با سر و صدای آن و تنگ کردن کوچه باعث آزار و اذیت همسایه ها می شوید باید آن را به پارکینگ های عمومی ببرید.
همچنین موارد دیگری که موجب از بین رفتن آسایش همسایگان دیگر می شود.
راههای شکایت از همسایه مزاحم :
• دقت کنید همانطور که در بالا گفته شد، ساکنان یک ساختمان مسکونی نسبت به یکدیگر حقوق و تکالیفی مهم دارند. که باید حقوق یکدیگر را رعایت کنند و نمی توان مانند زمان های گذشته بگویید چهار دیواری، اختیاری.
• اذیت و آزار همسایه ها علاوه بر اینکه خلاف اخلاق و شرع است. بلکه از نظر قانونی نیز ممنوع است و اذیت و آزار همسایه ها را می توانید در قالب یک جرم کیفری پیگیری کنید.
• برای شکایت از همسایه ی خود، بعد از صحبت کردن و جلسه با مدیر ساختمان و یا حتی ارسال اظهارنامه قضایی مورد پیگیری قرار بدهید و اگر فایده ای نداشت باید، با پلیس 110 تماس بگیرید و مورد را گزارش کنید و پس از آن اقدام به شکایت در مراجع قضایی کنید. که این امر با تنظیم نمونه شکایت از اذیت همسایه امکانپذیر می باشد.
بنابراین راهها و مراحل شکایت از همسایه مزاحم را می توان به این شرح نام برد :
روش های مسالمت آمیز - برگزاری جلسه در ساختمان - ارسال اظهارنامه قضایی - تماس با 110 و در پایان مراجعه به مراجع قضایی.
برای ارسال اظهار نامه قضایی، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای ارسال اظهارنامه قضایی با موضوع مزاحمت همسایه و درخواست رفع آن اقدام کنید. در این اظهارنامه به موضوع مزاحمت همسایه اشاره کنید و از همسایه ی خود درخواست کنید که به عنوان مثال از ایجاد سر و صدا و مزاحمت ها و اجرا نکردن قوانین خاتمه بدهند، در غیر این صورت با اقدام قضایی روبرو خواهد شد.
برای شکایت از همسایه مزاحم باید چهار مورد را انجام داد:
• اولین مرحله شکایت از همسایه مزاحم، مراجعه به دادگستری و نوشتن شکوائیه می باشد.
• شکوائیه به وسیله مقام مربوطه (دادستان و یا شورا حل اختلاف) بررسی و سپس برای همسایه مزاحم اظهارنامه ای ارسال می شود. اظهارنامه در بردارنده علت شکایت و مهلت پاسخگویی متهم می باشد، به این معنا که متهم تا پایان یک زمانی خاص فرصت دارد به شعبه ای که ایشان را فراخوانده مراجعه و درباره رفتار خود توضیحات انجام نماید.
• در صورت عدم حضور او در موعد مقرر، شکایت به وسیله پلیس خدمات قضایی به دادسرا ارسال می شود.
• پس از ارسال پرونده شکایت از همسایه مزاحم به دادسرا شعبه تعیین شده و اقدامات لازم قضایی برای فرد مزاحم اعمال می شود.
همسایه آزاری چه مجازاتی دارد ؟
چنانچه همسایه آزاری فرد خاطی اثبات شود به یک ماه تا یک سال حبس و علاوه بر آن نیز شخص مزاحم متهم به رفع مزاحمت می شود که ممکن است به جزای نقدی تبدیل شود.
همچنین اگر همسایه محکوم مجدداً اعمال قبل را تکرار و رعایت نکند، با شکایت مجدد از وی به غیر از رفع مزاحمت، به 6 ماه تا 2 سال حبس نیز محکوم می شود.
همچنین اگر شرایط ماده 618 تعزیرات هم باشد یعنی با حرکات غیر متعارف و هیاهو و جنجال نظیر پارتی های شبانه، سر و صداهای نا متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
آیا برای مقابله با همسایه پر سر و صدا، به هر سر و صدای همسایه می توان اعتراضی کرد؟
خیر تنها به سر وصداهای نامتعارف و زیانبار.
نمونه ای از متن شکایت از همسایه
دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان
با عرض سلام و ادب
به استحضار حضرتعالی می رساند :
در مورخه …. مشتکی عنه که یکی از همسایگان اینجانب به آدرس ….. واحد ….. در زمان نامناسبی به ساعت …. مرتکب سر و صدا و مزاحمت صوتی شدید برای سایر واحدان شد. پس از مراجعه به درب منزل ایشان، و معترض شدن نسبت به این وضعیت، مشارالیه نه تنها نسبت به عدم رعایت حقوق آپارتمان نشینی عذرخواهی نموده بلکه نسبت به اعتراض اینجانب معترض گردیده و لب به پرخاشگری و توهین و فحاشی در حضور سایر واحدین نمود که عمل ایشان هیچ گونه توجیه اجتماعی، قانونی ندارد. لذا با عنایت به شهادت شهود (استشهادیه ساکنین) و به استناد 608 قانون مجازات اسلامی از آن مقام محترم قضایی تعقیب و مجازات مشتکی عنه را استدعا دارم.
از بذل توجه حضرتعالی کمال تشکر را دارم.
گردآوری: بخش علمی بیتوته