آیا اکوبریک یا آجر بومیار را می شناسید؟



نحوه ساخت اکوبریک, بطری های غیرقابل بازیافت, چگونگی ساخت اکوبریک

اکوبریک یا آجر بومیار  

 

اکوبریک یا آجرِ بومیار؛ کارزاری علیه پسماندهای پلاستیکی

آیا تا به حال می دانستید که از بطری های غیرقابل بازیافت یا همان pet و سایر پسماندهای طبیعی، می توان در ساخت و ساز استفاده کرد؟

 هدف از نگارش این محتوا آشنایی شما با اکوبریک و کاربردهای آن می باشد. بدون شک یکی از مهم ترین دغدغه های جوامع کنونی خصوصا جوامع طرفدار محیط زیست، کم شدن زباله ها است. برای کم شدن زباله ها، راهکارهای مختلفی ارائه شده است که یکی از معروف ترین و رایج ترین آن ها، جدا کردن زباله های خشک و تر و بازیافتی است.

 

اما اگر، این زباله ها را از هم، تفکیک کنیم بسیاری از زباله های خشک و غیر بازیافتی، باقی می مانند. از آنجایی که این زباله ها نه قابل بازیافت هستند و نه به خاک، تبدیل می شوند و در حوزه ی بازیافت زباله، فکری برایشان نشده است با سایر زباله های تر ترکیب می شوند و در طبیعت رها می شوند.

 

از طرفی، به دلیل اینکه وزن این زباله ها کم است با کوچکترین بادی پراکنده شده و در طبیعت، پخش می شوند. در بسیاری از مواقع هم، برای دفع و از بین بردن آن ها، سوزانده می شوند و یا در اقیانوس ها ریخته می شوند که در هر دو حالت، سبب تخریب و آلودگی های زیست محیطی و در نهایت مرگ بسیاری از حیوانات می شود.

 

این مشکلات سبب شد که محققان و طرفداران محیط زیست، به دنبال راهکار بهتر و موثرتری باشند که در آن، اکثر زباله ها از محیط پیرامون، حذف شوند. که یکی از بهترین راهکارها، ارائه ی ساخت اکوبریک است. حال اکوبریک چیست و چگونه ساخته می شود و چه کاربردی دارد. در واقع ایده ی ساخت اکوبریک، بهترین راهکار برای نجات این نوع پسماندها است. چرا که در این روش، این پسماندها فشرده می شوند و در داخل بطری ها جای داده می شوند. 

 

بطری های اکوبریک, آجر پلاستیک‌های غیرقابل, اکوبریک

اکوبریک یا آجر بومیار چیست؟

 

اکوبریک ها بهترین راهکار، علیه پسماندهای پلاستیکی

آیا تا به حال می دانستید که از بطری های غیر قابل بازیافت یا همان pet و سایر پسماندهای طبیعی، می توان در ساخت و ساز استفاده کرد؟

در واقع ایده ی ساخت و جمع آوری اکوبریک ها، کور سوی امیدی است برای این مصنوعات بد نام و پسماندهای غیر قابل بازیافت، که سال های سال است بلای جان طبیعت و محیط زیست و موجودات زنده شده است.

 

به همین دلیل، این روش خلاقانه، که سبب می شود حجم عظیمی از این نوع پسماندها سر و سامان بگیرند به سرعت مورد استقبال عموم و کشورهای مختلف قرار بگیرد. به گونه ای که امروزه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از آن ها برای ساخت مبلمان و ساختمان ها و حتی در کشورهایی نظیر انگلیس، از آن ها برای ساخت زمین بازی مخصوص کودکان استفاده می کنند. همچنین، در بسیاری از کشورهای آفریقایی نیز، از این مصالح برای ساخت مدرسه ها، باغ ها و سرویس های عمومی استفاده می شود.

 

حال اگر می خواهید اطلاعات کامل تری در مورد این مطالح داشته باشید و اصلا بدانید که این بطری ها از چه موادی پر می شوند و در نهایت، به چه نهادی تحویل داده می شوند می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.

 

اکوبریک چیست؟

در حال حاضر اکوبریک ها نوعی مصالح ساختمانی و آجر به شمار می روند به همین دلیل نام دیگر این مصالح، آجر بومیار است. این مصالح، به طور کامل از پسماندها و پلاستیک های غیر قابل بازیافت ساخته می شوند و به همین دلیل یکی از بهترین راه ها برای مقابله و مهار پسماندهای غیر قابل بازیافت است.

 

به زبان دیگر، این نوع آجرها همان بطری های شفاف و رنگی نوشابه، دلستر، دوغ، آب معدنی، روغن و اینگونه بطری ها هستند که خوب شسته و تمیز می شوند و با انواع پسماندهای غیر قابل بازیافت دیگر، یعنی ته سیگار، نی های نوشیدنی ها، درپوش ها و ... پر می شوند و اینگونه می توان از ﺁن ها به عنوان یک آجر ساختمانی استفاده نمود.

 

به همین دلیل این روش، یکی از هوشمندانه ترین و خلاقانه ترین راه حل هایی است که برای مهار اینگونه پسماندها که در طبیعت رها می شوند و خطرات جبران ناپذیری برای اکوسیستم کره ی زمین به وجود می آورند می باشد. 

 

 بطری های غیرقابل بازیافت, چگونگی ساخت اکوبریک, بطری های اکوبریک

آشنایی با اکوبریک یا آجر بومیار

 

اکوبریک توسط چه کسی و در چه سالی ارائه شد؟

ایده ی استفاده از این بطری ها در سال 2000 توسط یک مهندس آلمانی به نام اندریاس فروز که در آمریکای جنوبی مشغول بود ارائه شد. این مهندس، با پر کردن بطری های هم اندازه و یک شکل با شن و ماسه، شروع به دیوار چینی کرد. این ایده، جرقه ای برای استفاده از پسماندهای سخت و غیر قابل بازیافت در این بطری ها بود.

 

این ایده در 2003 توسط شخصی به نام آلوارو مولینا، کمی تغییر یافت. این فرد به جای استفاده از شن و ماسه در داخل بطری ها، تکه های نایلون و پلاستیک، قرار داد. این ایده در سال 2010 و توسط فعالان محیط زیست فیلیپین، گسترش یافت.

 

از چه موادی برای پر کردن بطری ها استفاده می شود؟

به طور کلی از تمام پسماندهای غیر قابل بازیافت می توان در داخل این بطری ها استفاده کرد که از جمله ی آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

• انواع فوم ها و یونولیت ها

• انواع پلاستیک ها و بسته بندی های چیپس و پفک و بستنی و ...

• ته سیگارها یا همان فیلتر سیگار که فاقد توتون می باشد. حتی الامکان کاغذ دور فیلتر هم کنده شده باشد.

• انواع دستکش های پلاستیکی و ماسک های یک بار مصرف. حتما ماسک های استفاده شده، خوب شده و تمیز شده باشند تا مانع از شیوع بیماری های عفونی شود. خصوصا که در حال حاضر، با بیماری همه گیر کرونا دست و پنجه نرم می کنیم.

• تکه ها و پلاستیک های رنگی، خصوصا آن هایی که در تزئین جشن ها و تولدها استفاده می شوند.

• نی ها پلاستیکی و سایر ظروف یک بار مصرف و غیر قابل تجزیه و بازیافت

• سلفون های پلاستیکی که دور بطری ها قرار دارند.

• انواع تیوپ های پلاستیکی فشاری مثل تیوپ های خمیر دندان، کرم ها و ...

• پلاستیک ها و بسته بندی های مواد غذایی نظیر ماکارونی و حبوبات کارخانه ای

• کیسه های فریزر و سایر زباله های غیر قابل بازیافت

 

در زمان پر کردن این بطری ها باید به نکاتی هم توجه کنید:

اولا، سعی کنید به هیچ وجه از مواد تازه و قابل بازیافت، نظیر شیشه ها، فلزات و حتی پلاستیک های قابل بازیافت، در پر کردن این بطری ها استفاده نکنید چرا که به منزله ی هدر دادن منابع ملی می باشد.

 

دوما، به هیچ وجه نباید از پسماندهای تجدیدپذیر و تر، مثل کاغذ و دستمال کاغذی و ظروف های گیاهی، در این بطری ها استفاده کنید چرا که این مواد، به مرور زمان فشرده و جمع می شوند و با کوچک شدن حجمشان، سازه دچار مشکل می شود.

 

بطری های غیرقابل بازیافت, چگونگی ساخت اکوبریک, بطری های اکوبریک

نحوه ساخت آجر بومیار  

 

نحوه ساخت اکوبریک چگونه است؟

ساخت اکوبریک ها یا آجرهای بومیار، بسیار ساده است. کافی است بطری ها را شسته و آن ها را با مواد گفته شده پر کنید. به طور کلی، طرز ساخت این مصالح، به شرح زیر است:

• ابتدا بطری های پلاستیکی نوشیدنی را خوب شسته و تمیز کنید. حتما باید این بطری ها به صورت pet باشند. استفاده از بطری های رنگی، اشکالی ندارد.

 

• پسماندها و زباله های غیر قابل بازیافت گفته شده را تمیز کرده و خرد کنید و داخل بطری ها بریزید. خرد کردن پلاستیک ها به فشرده تر شدن آن ها بیشتر کمک می کند. هر چه پلاستیک ها بهتر خرد شوند و تکه هایشان کوچکتر باشد راحت تر فشرده می شوند.

 

• به وسیله ی یک چوب یا یک شی بلند، می توانید این خرده ها را به پایین بطری، هل دهید و روی هم فشرده کنید. این فشار و فشرده کردن را تاحدی ادامه دهید تا بطری، کاملا سفت شود. از آنجایی که این مصالح، در سازه ها استفاده می شوند، استحکامشان بسیار مهم می باشد. از این رو باید مطمئن شوید که هیچ نقطه ی خالی در بطری وجود ندارد و بطری کاملا سفت و سخت می باشد.

 

• این مصالح، باید دارای وزن خاص و ایده آلی باشند. عموما وزن ایده آل این مصالح، بر اساس مقاومت آن ها در برابر حوادثی چون آتش و زلزله تعیین می شود. که بر این اساس به شرح زیر است:

بطری 250 میلی لیتری: 100 گرم

بطری 500 میلی لیتری: 180 گرم

بطری 600 میلی لیتری: 200 گرم

بطری 1 لیتری: 370 گرم

بطری 5/1 لیتری: 500 گرم

2 لیتری: 650 گرم

این بطری ها را می توانید نگهداری کنید تا تعدادشان زیاد شود.

 

اکوبریک ها چه کاربردهایی دارند؟

در حال حاضر از این مصالح، می توان در انواع سازه ها و پروژه های ساختمانی استفاده نمود. که از جمله ی آن می توان به دکه های بازیافت، ساخت بنادر در مناطق محروم، ساخت المان های شهری و ساخت مبلمان اشاره نمود.

 

مهم ترین ویژگی این مصالح این است که به هیچ وجه خراب نمی شوند چرا که مواد به کار رفته در داخل بطری ها و خود بطری ها از پلاستیک های بسیار قوی و بادوامی هستند. این مقاومت و استحکام بالا به همراه خراب نشدن آن ها سبب شد که این مصالح، به یک مصالح ایده آل در پروژه های ساختمانی تبدیل شود.

 

البته باید این نکته را یادآوری کنیم که این مصالح و آجرها، نقش سازه ای ندارند و فقط در دیوارهای جداکننده مثل پارتیشن ها و دیوارهای پوششی مورد استفاده قرار می گیرند. این بطری ها به همراه گل و ماسه و سیمان، در داخل دیوارها قرار می گیرند و قطرشان حدود 3 تا 5 سانتی متر است. به همین دلیل در زمان حوادثی چون آتش سوزی، سبب می شوند که آتش، دیرتر به داخل ساختمان نفوذ پیدا کند.

 

اکوبریک ها را به چه نهادی تحویل دهیم؟

در حال حاضر، فعالان محیط زیست زیادی در داخل کشور مشغول هستند که می توانید این مصالح و آجرها را به آن ها تحویل دهید. این گروه ها با جمع کردن این آجرها از سراسر کشور، در مناطق محروم، مدرسه می سازند.

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------