پرورش شترمرغ



 راه های پرورش شتر مرغ

روش های پرورش شتر مرغ

 

پرورش شترمرغ یک حرفه سودآور است. پرورش شتر مرغ روش های مختلفی دارد که در ادامه به بررسی هرکدام می پردازیم.

امروزه در بحث تجارت مسئله پول سازی مطرح است. برخی از کسب و کارها که امروزه رونق گرفته اند به نوعی پول ساز هستند، حرفه پرورش شتر مرغ یکی از آنهاست. اما پول در آوردن از این حرفه تا چه اندازه اتفاق می افتد؟ آیا همیشه پول ساز است؟ اگر در این رابطه بیشتر تحقیق کنید متوجه خواهید شد که برای برخی از افراد دقیقا برعکس این اتفاق رخ داده و بسیاری از افراد به جای کسب پول هنگف از این حرفه، دچار ضررهای سنگین شده اند.

 

پس راه موفقیت در این حرفه چیست؟ ما در این مقاله قصد داریم حرفه پرورش شتر مرغ را به زبان ساده توضیح دهیم و چم و خم کار را معرفی کنیم. بدین صورت به راحتی می توانید تشخیص دهید که آیا این شغل مناسب شما هست یا نه؟ و آیا می توانید از این حرفه پولدار شوید؟ پس در ادامه با ما همراه باشید:

 

پرورش شترمرغ یک حرفه سودآور است و در صورتی که وارد این کار شوید از آن سود خوبی به دست می آورید. اما پرورش شترمرغ مانند هر حرفه دیگری بایدها و نبایدهایی دارد که توجه به آن ضروری ست و برای موفقیت در این حرفه لازم است این موارد را در نظر بگیرید.

 

روش های پرورش شتر مرغ

پرورش شتر مرغ روش های مختلفی دارد که در ادامه به بررسی هرکدام می پردازیم:

 

1- چرخه کامل (Full cycle)

این حالت شکل معمول پرورش شترمرغ است. در این روش شترمرغ ها تخم می گذارند. سپس باید بعد از انکوباسیون و جوجه کشی، پرورش جوجه ها را تا رسیدن به سن کشتار ادامه دهید.

 

2- پرورش مولدها

برخی مزرعه داران فقط شترمرغ ها را پرورش داده و پس از تخم گذاری تخم آنها را به فروش می رسانند.

 

3- تجهیزات جوجه کشی

برخی فقط تجهیزات جوجه کشی دارند. یعنی تخم ها را از دیگر مزرعه داران دریافت کرده و به صورت جوجه یکروزه به فروش می رسانند.

 

4- پرواربندی جوجه ها

این روش بسیار کم هزینه است. در این روش جوجه ها را در سن خاصی خریداری کرده و پرورش آن را تا زمان کشتار انجام می دهند. این روش برای افراد تازه کار نیز جالب است.

 

5- گروه های منطقه ای

این روش یکی از روش های پرطرفدار در میان مزرعه داران است. این روش به صورت گروهی است و در آن مزرعه داران تمامی تخم های شترمرغ را به یک نفر تحویل می دهند. بدین صورت به طور چرخشی هر هفته هر مزرعه دار تعدادی از جوجه ها را می گیرد. مثلا: در هفته اول مزرعه دار اول همه جوجه ها را تحویل می گیرد، در هفته دوم مزرعه دار دوم و.... این روش بسیار مناسب و به صرفه است. خرید عمده برای تعداد جوجه های بیشتر از لحاظ هزینه به صرفه تر است. همچنین مدیریت 20 جوجه به آسانی 5 جوجه است.

 

شرایط "پرورش شترمرغ"

در مزرعه شترمرغ لازم است امکاناتی نظیر: پن های تولید مثل: دانخوری، آبخوری و سایبان حتما وجود داشته باشید. آشیانه مخصوص تخم گذاری برای مولدها نیاز است. برای جلوگیری از ورود شغال بهتر است حصارهایی دور تا دور مزرعه احداث شود. تعداد نر و ماده (1 نر و 1 ماده، 1 نر و 2 ماده یا 1نر و 3 ماده) نیز بهتر است با توجه به بازده تخم ها در سال های گذشته مشخص شود.

 

تغذیه مناسب در پرورش شتر مرغ

 

تغذیه در "پرورش شتر مرغ"

جهت بهبود عملکرد شترمرغ، دو روش وجود دارد. در روش نامحدود غذا در سطح مرتع برای تغذیه مولدها قرار گرفته می شود. این روش ارزان است و از چاقی جلوگیری می کند. شترمرغ ها همیشه در حالت سیری هستند. البته در مواردی نیز ممکن است اثر سوء داشته باشد. شرایطی مثل: کافی نبودن غذای مکمل، کیفیت پایین غذا، انگل و بیماری، عوامل وراثتی در مولدها نیز باعث کاهش مصرف خواهد شد.

 

تغذیه دوره استراحت در پرورش شترمرغ

مولدها در یک دوره نیاز به کاهش وزن پیدا می کنند کاهش وزن در چند هفته پایانی دوره استراحت اتفاق می افتد. در این زمان جیره غذایی مکمل شامل: ویتامین های معدنی با علوفه خشک در اختیار مولدها قرار می گیرد.

 

در پرونده هر مولد مواردی بررسی شده که به صرفه اقتصادی پرورش شتر مرغ کمک می کند. این موارد شامل موارد زیر هستند:

کم و کیف جفت گیری

تاریخ روزهای بدون جفت گیری

تعداد، تاریخ، وزن و اندازه تخم ها

وزن، اندازه و تاریخ و ساعت تولد جوجه ها

تعداد و تاریخ تخم های بدون نطفه

تعداد و تخم هایی با جنین مرده

تعداد و تاریخ تخم هایی که جوجه آن عمر کوتاهی دارد

 

عوامل موثر بر کیفیت و کمیت تخم هر مولد:

برخی از عوامل بر کیفیت و کمیت تخم تأثیرگذار است. برای بهبود شرایط پرورش شترمرغ بهتر است آن ها را در نظر بگیریم. از جمله: سن مولد، نسبت نر و ماده، تغذیه، باران، انگل ها، اضطراب مولد، عوامل وراثتی و جوجه کشی. 

 

مجوزهای لازم برای پرروش شترمرغ

 

مجوز

در خصوص دریافت مجوزهای لازم برای احداث مزرعه پرورش شترمرغ بهتر است با سازمان های مربوطه از جمله معاونت امور دام و وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی، معاونت امور دام بخش طیور و سازمان های مرتبط با پرورش شترمرغ منطقه مشورت کنید.

 

برخی مجوزهای لازم برای احداث مزرعه پرورش شترمرغ شامل: مجوز مالکیت پرندگان، مجوز حمل و نقل پرندگان، احداث چاه تلفات برای دفن پرنده های مرده، بازرسی های دامپزشکی و معیارهای امنیت زیستی می باشد.

 

امکانات مورد نیاز:

بهتر است در کنار سرمایه های ثابت مثل: تأسیسات، زیرساخت ها، سرمایه های جاری مثل: هزینه خرید غذا، دارو، حقوق و سرمایه پشتیبانی را نیز در نظر بگیرید. چرا که عامل موفقیت یا شکست شما وابسته به این سرمایه است. در برخی موارد ممکن است سر از بدهکاری، قرض، وام و... در بیاورید. در این شرایط سرمایه پشتیبانی برایتان چاره ساز می شود.

 

البته در صورتی که با آموزش های لازم و تجربه خوب وارد این حرفه شده باشید احتمال به وجود آمدن چنین شرایطی تقریبا نزدیک به صفر است. با تمام این موارد، سرمایه پشتیبانی یک سرمایه امن و مطمئن برای شما خواهد بود.

 

نوسانات مالی باعث شده نتوانیم مقدار مشخصی را به عنوان سرمایه پشتیبانی در نظر بگیریم. تعیین عدد و رقم برای این منظور، غیر ممکن است. البته در این مقاله قصد داریم اطلاعات دقیق در این حیطه را بیان کنیم. در این صورت برآورد سرمایه آسان تر خواهد بود.

علاوه بر داشتن سرمایه لازم برای احداث مزرعه پرورش شتر مرغ به زمین و نیروی کار هم نیاز دارید.

 

زمین:

فضایی که برای پروش شتر مرغ در نظر می گیرد باید وسیع باشد. چرا که جسه این پرنده به  اندازه کافی بزرگ است. همچنین نیاز او به دویدن و... در یک فضای بزرگ تأمین می شود. پرورش شتر مرغ در دوره های مختلف احتیاج به فضاهای اختصاصی دارد همه آنها را نمی توان با هم در یک فضا پرورش دارد.                                                                                                                                      

طبق برنامه ای که برای پرورش جوجه شترمرغ ها دارید بهتر است فضاهای گوناگون از جمله برای نگهداری جوجه ها، پروش آنها تا زمان کشتار و تجهیزات جوجه کشی در نظر بگیرید. فضاهای برای کارکنان، ساختمان های اداری، فروشگاه و... نیز از موارد دیگر می باشد.

 

فضای مورد نیاز برای پرورش سه تایی چیزی حدود 30 متر در 50 متر (حدود 1500متر مربع) است. با توجه به این مقدار می توان فضای مورد نیاز برای پرورش شترمرغ ها را تخمین زد. فضای طراحی شده معمولا به صورت مستطیل طراحی می شود تا امکان فعالیت شترمرغ ها برای دویدن و... به آسانی فراهم شود.

 

جوجه ها در هفته های اول زندگی، فضای زیادی را اشغال نمی کنند اما به محض رشد آنها و رسیدن به دوره بلوغ نیاز آنها به فضای بیشتر به چشم خواهد آمد. پس بهتر است ابتدا فضای خود را برای شترمرغ های بالغ بررسی کنید.

 

خوراک و محل لازم برای پرورش شتر مرغ

 

خوراک:

غذای روزانه هر شترمرغ حدود 2900 گرم می باشد. با در دست داشتن تعداد شتر مرغ ها می توانید میزان غذای روزانه آنها را تخمین بزنید. در محل نگهداری غذای آنان به اندازه یک ماه جیره غذایی را فراهم کنید. بیشتر هزینه های شترمرغ مربوط به خوراک آن می باشد. بنابراین درک غذای آن در آغاز کار مهم می باشد.

 

رعایت بهداشت در پرورش شتر مرغ

 

بهداشت:

شترمرغ ها در حین غذا خوردن مرتب آب می خورند. این کار به نوعی باعث کثیف شدن آب شده و مسئله بهداشت مطرح می شود. با شستن هر روزه ظروف آب شترمرغ ها هم آب پاکیزه در اختیارشان قرار می دهید و هم مسائل بهداشتی به درستی رعایت می شود. اگر چه شاید چندان مورد اهمیت واقع نشود اما توجه نکردن به همین نکته کوچک تبعات گسترده ای را به دنبال خواهد داشت.

 

وظایف کارگران مزرعه پرورش شترمرغ:

شترمرغ ها به علت توان بدنی بالایی که دارند به محافظت بیشتری نیاز دارند. بهتر است از حصارهای محکم در محل نگهداری آنها استفاده شود تا در صورت زدن ضربه خراب نشوند. در این شرایط حفظ امنیت جانی کارگران نیز مطرح خواهد شد. کارگران لازم است آموزش های مخصوص نزدیک شدن به شتر مرغ ها را یاد بگیرند همچنین آموزش رفتار مناسب هنگام عصبانی شدن حیوانات از دیگر وظایف کارگران بررسی جوجه کشی است.

 

تمیز کردن لانه جوجه ها به صورت روزانه ضروری است. علاوه بر وظایف مربوط به کارگران، بخش دیگر کار مربوط به نظارت است. در صورتی که نظارت به طور مرتب و به درستی صورت گیرد از بروز هر گونه مشکل جلوگیری می شود.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------